porcje: 0,5 kg obranego arbuza (bez pestek) 1 łyżeczka agar-agar* 1 galaretka, np. o smaku agrestowym do smaku miód, np. malinowy sok z cytryny do dekoracji truskawki borówki **agar-agar to substancja żelująca pochodzenia roślinnego, w szczególności polecana dla wegetarian/wegan; można ją zastąpić żelatyną (tylko wtedy przeczytajcie na opakowaniu, jaką ilość żelatyny należy dodać do płynnej masy
Ugotowaćszparagów 1 łyżeczka cukru 150 g łososia wędzonego MOWI 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka cytryny sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy kiełki słonecznika do dekoracji WYKONANIE Do garnuszka wlać jogurt naturalny, dodać chrzan, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, oderwać lub odciąć twarde końcówki, zagotować wodę z łyżeczką cukru w wysokim
Passions hobbies lifegorzkiej czekolady 1/2 szklanki soku truskawkowego 150 ml śmietanki kremowej 2 płaskie łyżki miodu lipowego Manufaktura Wielkopolska 2 łyżki posiekanych drobno orzechów arachidowych Dodatkowo: Melisa cytrynowa do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zimne skręcić w maszynce do mięsa, dodać mąkę sól oraz jajka i kasze mannę , zagnieść jednolite ciasto. Odrywać po kawałku spłaszczając
Wanilia i Kardamonstałości 😊 Tym razem zdecydowałam się na upieczenie kruchego ciacha z prawdziwym, domowym masłem, przełożone mlecznym, „karpatkowym” kremem i domowym kajmakiem. Przełamanie smaku to dżem porzeczkowy. Bakalie dopełniły wielkanocnej dekoracji, ale równie dobrze ciacho można przyozdobić małymi kleksami polewy czekoladowej- wtedy smakuje bardziej jak Twix 😊 Składniki na ciasto kruche : 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka
Domowe ciastaoleju 2 łyżki kakao SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 500ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody 2-3 łyżki cukru pudru DODATKOWO: około 600g truskawek beziki do dekoracji firmy BRZEŚĆ (od niedawna nowość na rynku) WYKONANIE: 1. Ubić białka, dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, olej, kakao. 2. Ubity biszkopt wylać na tortownice, piec
Dziś Ja gotujedatę zaślubin, a po wewnętrznej stronie szczegóły dotyczące miejsca, w których odbędzie się ceremonia i wesele. Do tego eleganckie pudełeczko. Tak przygotowane zaproszenia – personalizowane krówki miło zaskoczą każdego. Dekoracja stołu i podziękowania dla gości Para Młoda zawsze dba o każdy szczegół, wszystko musi do siebie pasować i nawiązywać do przyjętego motywu ślubnego. I tu również sprawdzą się krówki ślubne
Słodkie okruszkiwytrawnego wermutu (np. firmy Martini lub Cinzano – ma być koniecznie biały, wytrawny, a nie słodki!) kilka kostek lodu (2-3) Dodatkowo potrzebne będą: szkło: kieliszek koktajlowy do Martini dekoracja: oliwki zielone lub spiralka ze skórki cytryny (czyli lemon twist), niektórzy natomiast dodają cebulkę koktajlową (Gibson Martini) ewentualnie: shaker, słoik z nakrętką lub mieszadło Martini można przygotować w wersji wstrząśniętej
Kulinarne Przebojeśmietany 18% opcjonalnie 50 ml wody szczypta mielonej kolendry – jeśli masz świeżą to będzie dużo lepsza : ) ½ łyżeczki białego pieprzu (może być też czarny mielony) ¼ łyżeczki soli opcjonalnie do dekoracji: listki kolendry Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀 Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!łyżki soku wyciśniętego z cytryny 4 jajka szczypta soli 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie owoce leśne) dowolne owoce do dekoracji (u mnie jagody i maliny) WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki
Passions hobbies lifegreckiego lub kwaśnej śmietany dwie garście jagód (dałam mrożone) polewa czekoladowa: 5 łyżeczek cukru 20 g masła 1 łyżka zimnego mleka 2 czubate łyżeczki kakao czekoladowe jajeczka do dekoracji 1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą piankę. 2. Następnie dodajemy jogurt oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy roztopione masło i wiórki
Gotowanie...to proste !cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Masa pomarańczowa: 3 spore pomarańcze 250 g dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki wody Dekoracja: 1 czekolada deserowa ciemna 1 czekolada biała 2 łyżki masła 100 g płatków migdałów Sposób przygotowania: Przygotuj spód mazurka. Wymieszaj wszystkie składniki sypkie czyli: mąka Basia Tortowa Extra , mąka
kuron.com.plmałych rzodkiewek 2 małe ogórki gruntowe 1 mała czerwona cebula sól, pieprz sos jogurtowy 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany 18% sól cukier sok z cytryny do dekoracji posiekany koperek Sałatę umyć, osuszyć i rozerwać na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie piórka. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Ogórki umyć, obrać
Ugotowaćopcjonalnie) POLEWA: -350 gram mango zmiksowanego na gładko -50 ml soku z granatu -garść kwiatów forsycji (zmiksowanych z mango) -pół łyżeczki suszonego imbiru -3 łyżeczki żelatyny -kwiaty forsycji do dekoracji P RZYGOTUJ SITO WYŁOŻONE GAZĄ , umieść na nim jogurt aby zrobił się gęsty. MAŁĄ TORTOWNICĘ (17 cm) wyłóż folią spożywczą. WYMIESZAJ pokruszone herbatniki z rozpuszczonym masłem, wyłóż dno tortownicy mocno
Kuchnia bezglutenowa Loliowocami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Przestudzoną wlewamy do jogurtu i dokładnie miksujemy. 6. Przekładanie: Następnie kremem przekładamy krążki ciasta smarując również cieniutko wierzch i boki. 7. Dekoracja: Tort dekorujemy pokruszonym ciastem i kwiatami. Następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. 8. Podanie: Dobrze stężony tort kroimy i podajemy, a ja smacznego życzę. Moje rady: Można
Izabelawkuchniłyżki drobnego cukru niepełna 1/2 szklanki mleka (100 ml) 3/4 kostki masła (150 g) 3 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki rodzynek (70 g) szczypta soli do dekoracji 1 szklanka cukru pudru + 1,5-2 łyżki przegotowanej wody kolorowe orzeszki Na samym początku przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać. Do mleka dodać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Składniki
Ugotować