dekoracje - 3179 przepisów (strona:31/212)

Truskawki ach truskawi 208

Zrodlo - ksiazka "Ziemniaki" wydawnictwa Swiat Ksiazki Sos truskawkowy skladniki: 1,5 szklanki truskawek 1 lyzka brazowego cukru 0,5 lyzeczki cynamonu okolo 2 lyzki jogurtu naturalnego kilka truskawek do dekoracji listki miety do dekoracji wykonanie: Truskawki miksujemy na jednolity sos. dodajemy do nich cukier i cynamon. Sos bedzie bardzo gesty wiec dodajemy do niego jogurt naturalny by go troche rozrzedzic

Przysmaki Karolki
W swiatecznym klimacie 180

jajka lyzeczka sody oczyszczonej 1 lyzka przyprawy do piernika skladniki na krem: 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu smietankowego 250g miekkiego masla 100g bialej czekolady 3 lyzki cukru pudru dekoracja: 250ml smietanki 30% 100g bialej czekolady 1 opakowanie utrwalacza do smietany ewentualnie 1 lyzka cukru pudru zmielone orzechy laskowe do posypania wykonanie: Make przesiewamy i laczymy ze soda. Dodajemy(...)boki ciasto spinamy rama tortownicy. Jako srodkowa czesc tortu uzylam krazka, ktory byl na samej gorze poniewaz byl nieco mniejszy od dwoch pozostalych w wyniku rosniecia ciasta. Do dekoracji roztapiamy biala czekolade w kapieli wodnej i pozostawiamy do przestygniecia. W misce ubijamy mikserem smietane kremowke z dodatkiem usztywniacza. Mozna doslodzic smietane jesli ktos lubi slodkie wypieki. Na koncu do ubitej

Przysmaki Karolki
Ciasto orzechowo-czekoladowe 250

wyjątkowe Święta. Ciasto orzechowo-czekoladowe Składniki: 120 g mielonych orzechów 100 g drobno posiekanej czekolady 100 g cukru 5 jajek 2 łyżki mąki 2 łyżki Amaretto Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła  Wykonanie: Żółtka ubijamy mikserem razem z cukrem do białości. Orzechy mieszamy z czekoladą oraz mąką i dodajemy wraz z Amaretto do ubitych żółtek(...)mojego piekarnika). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Następnie wyciągamy z foremki i dekorujemy czekoladą. Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej i od razu przystępujemy do dekoracji ciasta. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady

Przysmaki Karolki
Ciasteczko w prezencie 162

jajko + 1 żółtko 1 łyżka rumu ciemnego 1-2 łyżek mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1/2 płaskiej łyżeczki sody 50 g gorzkiej czekolady opcjonalnie gwiazdki cukrowe do dekoracji wykonanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i migdały. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Dodajemy jajko i żółtko oraz rum. W razie konieczności dodajemy też łyżkę mleka. Wyrabiamy(...)minut w temperaturze 180°C. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę  Za jej pomocą łączymy mniejszą.gwiazdkę z miększą. Resztę czekolady  i cukrowych gwiazdek możemy wykorzystać do dekoracji mniejszych gwiazdek

Przysmaki Karolki
Ciasto zebra kolorowa świąteczna 229

przepis jest nie za bardzo udany przyznam się szczerze. Ciasto w środku miało inaczej trochę wyglądać, dekoracje tez nie tak sobie wyobrażałam, ale brak mi zdolności manualnych i wyszło jak wyszło. Mimo to zapraszam na taką kolorową zebrę, w dekoracji w ciapki. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada biszkoptowa z malinami wg Wojtka 181

Składniki : 2 jajka 3,5 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania 1/2 słoika dobrej konfitury malinowej świeże maliny do dekoracji listki mięty ( melisy ) do dekoracji 2-3 łyżki masła Nastawić piekarnik na 200 * C . Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia

Buniabaje w kuchni
Naleśniki z jabłkami i krówką 223

konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Dobrze, żeby naleśniki były cienkie. Odkładam na talerz, rozsmarowuje łyżeczkę krówki, układam cienkie plasterki jabłek i podaję na ciepło. Do dekoracji można użyć polewy i dekoracji mlecznej i białej czekolady Helio . Gdyby naleśniki wystygły, można włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika, wtedy zrobi się nam jeszcze pyszna, czekoladowa polewa

Magiczne Życie Marty
Torcik walentynkowy w serduszka 274

galaretki truskawkowej lub innej czerwonej 200ml gorącej wody galaretka 0,5 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej 100ml gorącej wody opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru do śmietanki do dekoracji oraz śmietan-fix, jeżeli chcemy, żeby nasz tort dłużej zachował swój świeży wygląd Wykonanie: - składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej - oddzielić białka od żółtek, ubić je na sztywno(...)dodajemy go do masy, nie jest również zbyt słodka. Biszkopt jest lekki i puszysty, dość mocno wilgotny od ponczu. Jak napisałam w składzie przepisu, do śmietanki użytej do dekoracji można dodać śmietan-fix, który utrwala śmietankę i pozwala jej zachować dłużej świeży wygląd, ilość dodanego cukru należy uzależnić od naszych preferencji

Smakołyki Bereniki
Mazurek czekoladowy 524

mąki pszennej 150g masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli masa 100g białej czekolady 80g czekolady deserowej 20g czekolady mlecznej 80ml śmietanki 30% 2 łyżeczki masła do dekoracji 4 - 5 dużych truskawek garść płatków migdałowych Wykonanie: - mąkę przesiać, zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier, sól i żółtka, szybko zagnieść ciasto - ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić(...)masy - umyte truskawki pokroić na ćwiartki, układać je na cieście kruchym tak, by oddzielić od siebie kilka pól ciasta, na które będziemy wykładać różne czekolady (zostawić 1 truskawkę do dekoracji) - gorącą czekoladę wykładać łyżeczką na ciasto, lekko ją rozsmarowując do granicy truskawek (truskawki podnosić i po rozsmarowaniu czekolady docisnąć do niej) - w ten sposób wyłożyć resztę masy (u mnie

Smakołyki Bereniki
Deser truskawkowy 3230

100g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: - na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty (po 1,5 na pucharek) - truskawki umyć, pozbawić szypułek, pozostawić 1 ładny owoc do dekoracji, resztę rozdrobnić blenderem na mus, dosłodzić do smaku w zależności od preferencji osobistych i poziomu słodkości truskawek (ja nie dodawałam cukru, dlatego mus wyszedł kwaskowaty w smaku, ale taki lubimy(...)mieszając do połączenia się składników - krem mascarpone przełożyć do pucharków na wyłożony wcześniej mus truskawkowy - na krem pokruszyć kolejne 3 biszkopty, następnie wyłożyć kilka łyżek musu, zostawiając trochę na dekorację deseru - zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder - bitą śmietanę przełożyć do pucharków, wyrównać - na środek śmietany wyłożyć pozostały mus truskawkowy, na wierzch pokruszyć drobno biszkopt

Smakołyki Bereniki
Chłodnik z groszku z nutą pikantnego oleju rzepakowego i awokado 204

dwóch łyżkach oleju rzepakowego, aż do zeszklenia. Pod koniec smażenia wyciskamy do nich dwa ząbki czosnku. Do blendera kielichowego lub malaksera wsypujemy ugotowany groszek (kilka ziaren zostawiamy do dekoracji), przesmażoną szalotkę oraz obrane awokado (plasterek zostawiamy do dekoracji). Zalewamy dwoma szklankami zimnej wody. Przyprawiamy sokiem z limonki, listkami mięty, octem winnym oraz obficie solą i pieprzem. Miksujemy na gładko. Próbujemy

Poezja smaku
Kokardki all` Alfredo 161

posypania bezpośrednio przed podaniem, 1 pojedynczy filet z kurczaka szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej, oliwa z oliwek, dodatkowe masło do smażenia mięsa, sól pieprz ewentualnie gałązki pietruszki do dekoracji nitki chili do dekoracji  Wykonanie: Masło i 150 ml śmietany kremówki połączyłam w dużym garnku i gotowałam na średnim ogniu. Następnie zmniejszyłam ogień i pozostawiłam na mniej więcej

Blondynka Gotuje
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 193

jajko Sos toffee: 250 ml śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki masła roztopionego 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru trzcinowego Skworcu szczypta soli morskiej 100 g suszonych daktyli Skworcu Dekoracja: 50 g mlecznej czekolady sól gruboziarnista morska - ja użyłam różowej himalajskiej Wykonanie: Forma o wymiarach 20*30 cm Ciasto:  Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wsypujemy cukier i mieszamy(...)pokrojone daktyle. Sos studzimy. Jeśli chcemy aby sos był bardziej gęsty schładzamy go, aby stężał. Wykładamy na spód mazurka. Ja tylko wystudziłam i wylałam sos na kruchy spód. Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowujemy na kamiennym lub marmurowym blacie cienką warstwę i czekamy aż czekolada zastygnie. Potem nożem ustawionym prostopadle do blatu mocno ścieramy takie zawijane wiórki, którymi

Blondynka Gotuje
Orzechowy tort kajmakowy 478

cytryny cukier (do smaku) Wszystkie składniki na poncz wymieszać w miseczce. Doprawić do smaku cukrem. Ilość dodanego alkoholu zależy od indywidu a lnych upodobań.      Dekoracja  kajmak ( reszta z kremu ) 2-3 łyżki śm ietany kremówki płatki migdałowe, uprażone na patelni starta c zekolada Kajmak podgrzać z kremówką. O studzić trochę . Czynnoś ć tę nale(...)Czynność powtórzyć . Nasącz amy i nakładamy krem. Na koniec k ła dziemy trzeci blat. N as ą czamy. Jesli zostało nam trochę kremy to smarujemy boki i wierzch tortu. dekoracja: lekko wystudzoną masę kajmakową wylewamy na tort, boki można obłożyć płatkami migdałowymi.  Całość posypujemy startą czekoladą. Tort wstawiamy na noc do lodów ki. A z każdy m dniem leżakowania

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka kolorowa 243

bułka tarta , margaryna do foremki                                          orzechy włoskie do dekoracji                                               Polewa czekoladowa(...)naszych piekarników :) Ciasto najlepiej sprawdzic patyczkiem czy jest suche i musi byc pieknie zarumienione . 9. Po wystygnięciu ciasta przygotowujemy polewe i jeszcze ciepłą polewamy ciasto i posypujemy do dekoracji zmielonymi orzechami włoskimi. Życzę smacznego

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania