dekoracje - 3179 przepisów (strona:31/212)

Czekoladowy tort z malinami 165

wczesniej konfitura, a nastepnie na konfiture nakladamy czesc masy czekoladowej. Nakladamy kolejny krazek biszkoptu. Lekko przyciskamy. Do polowy masy, ktora nam pzostala dodajemy pokruszone maliny. Pozostawiamy czesc malin do dekoracji. Mase z malinami nakladamy na biszkopt i nakladamy nastepny krazek. Dociskamy. Sciagamy obrecz tortownicy i pozostala masa ozdabiamy wierzch tortu i boki. Dekorujemy malinami i pokruszona czekolada. Mozemy za pomoca(...)szprycy zrobic dekoracje z masy czekoladowej. Tort odstawiamy na 2 godziny do lodowki. Smacznego

Przysmaki Karolki
Swieta. Mazurki. Pisanki 144

zupelnie inaczej. Wlasciwie w przedszkolach nie ma ich wcale. Tu przedszkolaki czynnie uczestnicza w przygotowaniach co jest dla Nich wielka frajda. Od kilku dni w domu pojawiaja sie nowe dekoracje przynoszone z przedszkola, to kolorowe pisanki, ktore zdobia nasz stol. Dzis pojawi sie tez prezent od przedszkolnego Zajaczka. Mazurek czekoladowy skladniki na ciasto: 200g maki 100g masla szczypta soli(...)maslo w tym czasie sie roztopia i wszystko powinno sie ladnie polaczyc. Sciagamy garnuszek z ognia i dodajemy olejek pomaranczowy. Jeszcze ciepla masa napelniamy mazurki i przystepujemy do dekoracji. Gotowe mazurki odstawiamy do zastygniecia. Smacznego! Przepis zamieszczam w ramach zabawy "Kuchnia Wielkanocna 2010" zorganizowanej przez Olge Smile. ------------------------------------------------------------------------- Wszystkiem odwiedzajacym moj blog pragne zlozyc zyczenia pieknych, pelnych radosci Swiat Wielkanocnych

Przysmaki Karolki
Czas zdmuchnac swieczki - tort 174

bardzo wyjatkowy, prawdziwie swiateczny. Bo i okazji do swietowania jest wiele juz od pierwszych dni. Najwazniejszy jest jednak dzien urodzin Viki. Wtedy pojawiaja sie w domu kolorowe balony, urodzinowe dekoracje i wyjatkowy tort. Od poczatku to szczegolne ciasto dla Malej Damy pieke sama, a Ona najwyrazniej dumna jest z tego wypieku. Tym razem pelna zachwytu stwierdzila, ze od zawsze marzyla(...)przepis na biszkopt jest tu przelozenie tortu: 750ml kremowki 200g bialej czekolady 1 sloiczek konfitury malinowej 150g malin cukier puder - ilosc wedlug uznania 4 saszetki usztywniacza do smietany do dekoracji pokruszony marcepan zabarwiony na zielono kwiatki wykonanie: Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu odwracamy do" roty nogami", przecinamy na 3 krazki. Na platerce do tortow ukladamy dolny krazek, spinamy go obrecza

Przysmaki Karolki
Truskawkowa pokusa na popoludnie 182

ciasteczko z truskawkami i bita smietana skladniki na 6 ciasteczek 6 kwadratow ciasta francuskiego (8cmx8cm) 1 opakowanie kremowki 1 usztywniacz do smietany cukier puder okolo 200g truskawek mieta do dekoracji wykonanie: Ciasto francuskie ukladamy na blache wylozona papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem i wkladamy na piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do chwili az ciasto ladnie urosnie i lekko(...)przyrumieni. Powstana wtedy takie male poduszeczki. Po wystudzeniu przecinamy nasze poduszeczki na pol jak bulki. Truskawki myjemy i kroimy na cwiartki. Kilka pozostawiamy do dekoracji. Kremowke ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy usztywniacz do smietany. Pokrojone truskawki laczymy z ubita smietana, a nastepnie nakladamy je na spod naszych ciasteczek. Przykrywamy gorna polowka i odstawaimy na godzinke do lodowki

Przysmaki Karolki
Truskawki ach truskawi 197

Zrodlo - ksiazka "Ziemniaki" wydawnictwa Swiat Ksiazki Sos truskawkowy skladniki: 1,5 szklanki truskawek 1 lyzka brazowego cukru 0,5 lyzeczki cynamonu okolo 2 lyzki jogurtu naturalnego kilka truskawek do dekoracji listki miety do dekoracji wykonanie: Truskawki miksujemy na jednolity sos. dodajemy do nich cukier i cynamon. Sos bedzie bardzo gesty wiec dodajemy do niego jogurt naturalny by go troche rozrzedzic

Przysmaki Karolki
W swiatecznym klimacie 173

jajka lyzeczka sody oczyszczonej 1 lyzka przyprawy do piernika skladniki na krem: 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu smietankowego 250g miekkiego masla 100g bialej czekolady 3 lyzki cukru pudru dekoracja: 250ml smietanki 30% 100g bialej czekolady 1 opakowanie utrwalacza do smietany ewentualnie 1 lyzka cukru pudru zmielone orzechy laskowe do posypania wykonanie: Make przesiewamy i laczymy ze soda. Dodajemy(...)boki ciasto spinamy rama tortownicy. Jako srodkowa czesc tortu uzylam krazka, ktory byl na samej gorze poniewaz byl nieco mniejszy od dwoch pozostalych w wyniku rosniecia ciasta. Do dekoracji roztapiamy biala czekolade w kapieli wodnej i pozostawiamy do przestygniecia. W misce ubijamy mikserem smietane kremowke z dodatkiem usztywniacza. Mozna doslodzic smietane jesli ktos lubi slodkie wypieki. Na koncu do ubitej

Przysmaki Karolki
Ciasto orzechowo-czekoladowe 240

wyjątkowe Święta. Ciasto orzechowo-czekoladowe Składniki: 120 g mielonych orzechów 100 g drobno posiekanej czekolady 100 g cukru 5 jajek 2 łyżki mąki 2 łyżki Amaretto Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła  Wykonanie: Żółtka ubijamy mikserem razem z cukrem do białości. Orzechy mieszamy z czekoladą oraz mąką i dodajemy wraz z Amaretto do ubitych żółtek(...)mojego piekarnika). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Następnie wyciągamy z foremki i dekorujemy czekoladą. Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej i od razu przystępujemy do dekoracji ciasta. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady

Przysmaki Karolki
Ciasteczko w prezencie 154

jajko + 1 żółtko 1 łyżka rumu ciemnego 1-2 łyżek mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1/2 płaskiej łyżeczki sody 50 g gorzkiej czekolady opcjonalnie gwiazdki cukrowe do dekoracji wykonanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i migdały. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Dodajemy jajko i żółtko oraz rum. W razie konieczności dodajemy też łyżkę mleka. Wyrabiamy(...)minut w temperaturze 180°C. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę  Za jej pomocą łączymy mniejszą.gwiazdkę z miększą. Resztę czekolady  i cukrowych gwiazdek możemy wykorzystać do dekoracji mniejszych gwiazdek

Przysmaki Karolki
Ciasto zebra kolorowa świąteczna 220

przepis jest nie za bardzo udany przyznam się szczerze. Ciasto w środku miało inaczej trochę wyglądać, dekoracje tez nie tak sobie wyobrażałam, ale brak mi zdolności manualnych i wyszło jak wyszło. Mimo to zapraszam na taką kolorową zebrę, w dekoracji w ciapki. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada biszkoptowa z malinami wg Wojtka 169

Składniki : 2 jajka 3,5 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania 1/2 słoika dobrej konfitury malinowej świeże maliny do dekoracji listki mięty ( melisy ) do dekoracji 2-3 łyżki masła Nastawić piekarnik na 200 * C . Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia

Buniabaje w kuchni
Naleśniki z jabłkami i krówką 203

konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Dobrze, żeby naleśniki były cienkie. Odkładam na talerz, rozsmarowuje łyżeczkę krówki, układam cienkie plasterki jabłek i podaję na ciepło. Do dekoracji można użyć polewy i dekoracji mlecznej i białej czekolady Helio . Gdyby naleśniki wystygły, można włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika, wtedy zrobi się nam jeszcze pyszna, czekoladowa polewa

Magiczne Życie Marty
Torcik walentynkowy w serduszka 269

galaretki truskawkowej lub innej czerwonej 200ml gorącej wody galaretka 0,5 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej 100ml gorącej wody opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru do śmietanki do dekoracji oraz śmietan-fix, jeżeli chcemy, żeby nasz tort dłużej zachował swój świeży wygląd Wykonanie: - składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej - oddzielić białka od żółtek, ubić je na sztywno(...)dodajemy go do masy, nie jest również zbyt słodka. Biszkopt jest lekki i puszysty, dość mocno wilgotny od ponczu. Jak napisałam w składzie przepisu, do śmietanki użytej do dekoracji można dodać śmietan-fix, który utrwala śmietankę i pozwala jej zachować dłużej świeży wygląd, ilość dodanego cukru należy uzależnić od naszych preferencji

Smakołyki Bereniki
Mazurek czekoladowy 514

mąki pszennej 150g masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli masa 100g białej czekolady 80g czekolady deserowej 20g czekolady mlecznej 80ml śmietanki 30% 2 łyżeczki masła do dekoracji 4 - 5 dużych truskawek garść płatków migdałowych Wykonanie: - mąkę przesiać, zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier, sól i żółtka, szybko zagnieść ciasto - ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić(...)masy - umyte truskawki pokroić na ćwiartki, układać je na cieście kruchym tak, by oddzielić od siebie kilka pól ciasta, na które będziemy wykładać różne czekolady (zostawić 1 truskawkę do dekoracji) - gorącą czekoladę wykładać łyżeczką na ciasto, lekko ją rozsmarowując do granicy truskawek (truskawki podnosić i po rozsmarowaniu czekolady docisnąć do niej) - w ten sposób wyłożyć resztę masy (u mnie

Smakołyki Bereniki
Deser truskawkowy 3218

100g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: - na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty (po 1,5 na pucharek) - truskawki umyć, pozbawić szypułek, pozostawić 1 ładny owoc do dekoracji, resztę rozdrobnić blenderem na mus, dosłodzić do smaku w zależności od preferencji osobistych i poziomu słodkości truskawek (ja nie dodawałam cukru, dlatego mus wyszedł kwaskowaty w smaku, ale taki lubimy(...)mieszając do połączenia się składników - krem mascarpone przełożyć do pucharków na wyłożony wcześniej mus truskawkowy - na krem pokruszyć kolejne 3 biszkopty, następnie wyłożyć kilka łyżek musu, zostawiając trochę na dekorację deseru - zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder - bitą śmietanę przełożyć do pucharków, wyrównać - na środek śmietany wyłożyć pozostały mus truskawkowy, na wierzch pokruszyć drobno biszkopt

Smakołyki Bereniki
Chłodnik z groszku z nutą pikantnego oleju rzepakowego i awokado 184

dwóch łyżkach oleju rzepakowego, aż do zeszklenia. Pod koniec smażenia wyciskamy do nich dwa ząbki czosnku. Do blendera kielichowego lub malaksera wsypujemy ugotowany groszek (kilka ziaren zostawiamy do dekoracji), przesmażoną szalotkę oraz obrane awokado (plasterek zostawiamy do dekoracji). Zalewamy dwoma szklankami zimnej wody. Przyprawiamy sokiem z limonki, listkami mięty, octem winnym oraz obficie solą i pieprzem. Miksujemy na gładko. Próbujemy

Poezja smaku