się znakomicie. Babeczki z tego przepisu nie są delikatne i puszyste, ale bardziej konkretne, jak muffinki. Z pysznym, lekkim kremem z kremówki i mascarpone smakują jednak wyśmienicie. Do dekoracji użyłam cukrowych jajeczek, które moim zdaniem są prześliczne. Widziałam taką dekorację na wielu blogach, i bardzo też takie chciałam mieć. I mam. A raczej miałam, zniknęły bowiem błyskawicznie. Przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzesamą, i czasem przygotowuję torty bez okazji, to jednak najczęściej są zarezerwowane na wyjątkowe uroczystości. Obiecuję sobie, że będę piekła je częściej, żeby próbować nowych kombinacji, żeby opanować sztukę dekoracji - i nic z tego nie wychodzi... Cóż, już widocznie taka tortów natura. Ten upiekłam na urodziny, musiał przejechać ze mną sto pięćdziesiąt kilometrów. Dlatego nie ma obłożonych boków - bałam się(...)otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć. Rozsmarować cienką warstwę kremu karmelowego, na tym ułożyć połówki gruszek. Przykryć kremem, następnie ułożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć nieco kremu, gruszki (jedną zachować do dekoracji), przykryć pozostałym kremem. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, skropić pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do stężenia. Ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy. Ubić pozostałą kremówkę, rozsmarować na wierzchu
Pożeraczka, czyli raz adobrzekurczaka w naczyniu żaroodpornym. Na warstwę cebulowo-porowo-pieczarkową równomiernie wyłożyć kaszę gryczaną. Do miseczki wbić jaja i roztrzepać. Dodać śmietanę, mleko, posiekaną natkę pietruszki (odrobinę pozostawić do dekoracji), sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Mieszanką zalać dokładnie kaszę gryczaną. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę i posypać nią zapiekanką po wierzchu. Zapiekankę zapiekać w piekarniku nagrzanym(...)cebula, pieczarki, por i czosnek), III warstwa - ugotowana kasza gryczana, IV warstwa - mieszanka z jajek, śmietanki, mleka i natki pietruszki, V warstwa - ser feta, VI warstwa - natka pietruszki do dekoracji. Do gotującej się kaszy gryczanej można dodać listek laurowy oraz 3 ziarenka ziela angielskiego, będzie wówczas bardziej aromatyczna. Źródło przepisu: Poezja-smaku
Gospodyni Miejskasmaku, 1/3 szklanki orzechów laskowych. Przygotowanie: Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą, odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, pokroić w ćwiartki, kilka grzybów odłożyć do dekoracji. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać grzyby, dusić 5 minut, podlać winem, dusić jeszcze 1-2 minuty żeby alkohol odparował. Dodać bulin, doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu 25 minut(...)Orzechy sparzyć wrzącą wodą, zdjąć brązową skórę, p odsmażyć razem z grzybami do dekoracji. Speck pociąć na cienkie paseczki, wysmażyć na chrupiący chrust. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem, na dnie każdego talerza położyć porcję szynkowego chrustu, zalać zupą, na wierzch wyłożyć porcję usmażonych grzybów i szynki
SzczyptaSmaQśmietankowego serka Almette, 1 szalotka, 1 ząbek czosnku, 3 jaja, 2 łyżki mąki, 5 łyżek masła, Gałka muszkatołowa, Sól, Pieprz Cayenne, Oliwa, Kolorowy pieprz i rozmaryn do dekoracji. Przygotowanie: Cukinie przeciąć na pół, wydrążyć środki, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Dynię wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą, posypać pieprzem, solą i listkami rozmarynu, wstawić do piekarnika(...)piekarnika wstawić również miseczki z cukinii. Wystudzić, dynię zmiksować w blenderze. Ma maśle zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek, dodać oczyszczone i posiekane grzyby (kilka zostawić w całości do dekoracji), smażyć 10 minut, doprawić solą i pieprzem, wystudzić. W rondlu stopić masło, dodać mąkę, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać serek Almette, starty parmezan, grzyby, startą gałkę muszkatołową, chwilę gotować stale
SzczyptaSmaQPrzygotowanie: Borowiki kilka razy wypłukać, zalać szklanką letniej wody, moczyć przez godzinę, odcedzić na sicie, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić ściereczką, odciąć 4 plastry do dekoracji, resztę posiekać. Cukinie umyć, odciąć górę z ogonkiem, wydrążyć łyżką do melona (miąższ zachować do innej potrawy np. zupy ). Włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru i octu, gotować(...)minut. Wyłowić łyżką cedzakową, włożyć do dużej miski z zimną wodą i lodem. Na maśle podsmażyć plastry pieczarek do dekoracji, odłożyć na papierowy ręcznik. N a małym ogniu zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać wino i posiekane grzyby, dusić minutę żeby alkohol odparował. Dodać wodę z grzybów (przelewając ją przez sitko), połowę bulionu i suchy makaron. Gotować
SzczyptaSmaQmasła, roztopionego -10 dag miodu -1 łyżka przyprawy do piernika( pisałam o tym tu klik ) -1 łyżka kakao -1 łyżeczka sody oczyszczonej DO DEKORACJI -do dekoracji użyłam kilka kolorowych drażetek, kropelki czekoladowe na oczka, z cukru pudru zrobiłam buźki i przykleiłam na nie noski i oczka, użyłam też barwików w żelu do cukru pudru SPOSÓB WYKONANIA
Basia w kuchnioleju słonecznikowego 150 ml mleka Krem. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wody wrzącej 1 łyżka spirytusu 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 szt. śmietan-fix Dekoracja. 1 wafel 5 dag czekolady Wykonanie. Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier, jajka, olej, mleko i wymieszać, ubić łyżką na gładką masę. Ciasto przełożyć do 3 foremek(...)rozpuścić w gorącej wodzie, dodać spirytus. Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem ,dolać kawę, wymieszać. Krążki ciasta nasączyć ponczem z herbaty, cukru i soku z cytryny, przełożyć kremem kawowym. Dekoracja. Czekoladę stopić z łyżką śmietanki. Wafel pokroić w trójkąty, posmarować czekoladą i ułożyć dekoracyjnie na wierzchu tortu
Kulinarny karnet ChristopheraMoże je zrobić każdy Solenizant. Selerowe „pochrupanki”. Składniki. 3 łodygi selera naciowego 5 dag sera Feta 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka natki pietruszki chilli do dekoracji Wykonanie. Ser Feta zmiksować razem z jogurtem, majonezem i natką pietruszki. Łodygi selera umyte, osuszone ułożyć na półmisku i nałożyć dekoracyjnie krem serowy. Ozdobić papryczką chilli. Babeczki z kremem chrzanowym(...)oliwkami królewskimi. Składniki. 10 babeczek wytrawnych 10 oliwek królewskich 5 dag naturalnego serka homogenizowanego 2 łyżki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz natka do dekoracji Wykonanie. Serek wymieszać z chrzanem i przyprawami. Babeczki wypełnić kremem serowym, na wierzchu ułożyć oliwkę i ozdobić natką. Kminkówki krucho-drożdżowe. Składniki. 20 dag mąki 12 dag margaryny 4 dag drożdży
Kulinarny karnet Christopherasię na blogu, znajdziecie je tu . Pomysł z czapkami mikołaja także gościł już wcześniej na ciastkożercach - na samych początkach bloga. Można zobaczyć go tu . Jeśli nie znajdziecie truskawek mikołajową dekorację można zrobić z dowolnych innych czerwonych drobnych owoców, ja widziałam dziś w sklepie czereśnie, które też by się nadały. Składniki na ciasto Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy(...)podanych składników) + truskawki do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia. Orzechy kroimy na drobne kawałki. Jajka wbijamy do miski
Ciastkozercyspożytkować nieco inaczej .Zrobiłam pyszny makaron ze Strogonowem ! Składniki - Strogonow tagliatelle Arrighi glassa di soia Ponti ser grana padano bądz parmezan listki bazylii do dekoracji Przygotujcie Strogonowa z powyższego przepisu .Warto zrobić go nieco więcej. Super z chlebem, super z tasiemkami. Ugotujcie tagliatelle według przepisu na opakowaniu. Wyłóżcie na talerze. Dodajcie Strogonowa. Po wierzchu(...)posypcie obficie tartym grana lub parmezanem. Jako dodatku , użyłam glassy sojowej Ponti. Miala posłużyć za dekorację, ale niespodzianka! Genialnie smakuje z tasiemkami i Strogonowem. Powiem więcej uzupełniają się idealnie. Doszłam do tego pózniej,podczas jedzenia. Następnym razem nie zawaham się użyć glassy by zrobić kilka kleksów na gotowej potrawie. Spodziewalam się innego smaku, a ten zupełnie mnie zaskoczył. Pozytywnie
Z Kuchni Do Kuchnisłoik ogórków konserwowych, 2 czerwone cebule, 1 sos salsa Winiary 1 sos czosnkowy Winiary, 1 kapusta pekińska, 2 pomidory mieszanka meksykańska z puszki (groszek, kukurydza, czerwona fasola) olej do dekoracji ogórek i ugotowana marchew Kapustę pekińską drobno kroimy i solimy, układamy na durszlaku aby zmiękła, nadmiar soli odciskamy, ¾ kapusty mieszamy z sosem czosnkowym. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę(...)warstwę kapusty z sosem czosnkowym. Polewamy sosem salsa. Przykrywamy samą kapustą, Następnie kroimy w kosteczkę czerwoną cebulkę, pomidory i ogórki konserwowe i posypujemy wierzch naszej sałatki kebabowej. Robimy też dekorację- kwiatki z ogórka, marchwi, cebuli i pomidora.,Taka sałatka warstwowa gyros – kebab będzie smakować każdemu. Smacznego! The post Sałatka warstwowa gyros-kebab appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotujemy. Studzimy i dodajemy do ubitej smietany, miksujemy. * przekładanie: Biszkopt nasączamy ponczem, wykładamy na niego warstwę bitej smietany. Boki biszkopta obkładamy rurkami . Układamy brzoskwinie, jedną połówkę odkładamy do dekoracji. Na brzoskwinie wylewamy resztę bitej śmietany- odkładamy ok pół szklanki masy na dekorację. Wyrównujemy wierzch torcika, ozdabiamy kleksami bitej smietany, układamy kawałki brzoskwiń, posypujemy koloowymi cukiereczkami
Z Majeczką w kuchniKarmel ma wiele zastosowań. Możemy z niego zrobić sosy, słodkości lub fantazyjne dekoracje. Do zrobienia karmelu najlepiej przygotować patelnię z grubym i jasnym dnem, dzięki czemu nie dopuścimy do przypalenia karmelu (zbyt ciemny będzie gorzki). Przygotowanie: Na patelnię wsypujemy 3/4 szklanki cukru i około 1/2 szklanki wody. Na dość dużym ogniu całość mieszamy, do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie ustawiamy niewielki(...)patelnią. Kiedy całość nabierze złotego koloru, wyłączamy gaz. Gotowe Karmelowe nitki: W gorącym karmelu zanurzamy widelec i sprawdzamy czy ciągną się za nim nitki. Możemy z nich robić różne dekoracje do ciast i deserów. Smacznego
Oryginalny smakcukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody PONCZ: pół szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej + dżem truskawkowy coś do dekoracji (ja wykorzystałam czekoladowe ażurki) kilka borówek amerykańskich do dekoracji WYKONANIE: Do tego tortu wykorzystałam tortownicę o średnicy 21 cm. Na początku wykładamy formę tortownicy papierem do pieczenia
Serce zamknięte w formie pyszności