dekoracje - 3179 przepisów (strona:26/212)

Deser na jesienne wieczory, czyli gruszki zapiekane z musem jaglano-bananowym 148

białka , 10,7g tłuszczu , 67,1g węglowodanów i 9,9g błonnika .  SKŁADNIKI: 30g kaszy jaglanej przed ugotowaniem 15g mieszanki Cynamonowy Raj +5g do dekoracji 30g banana +20g do dekoracji 150g gruszki- jedna, średniej wielkości 12g miodu- łyżeczka PRZYGOTOWANIE: Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, do całkowitego wchłonięcia wody  Do kaszy dodajemy banana i blendujemy

peanutbuttermonster
Lekki tort owocowy na zimno - mleczna pianka z galaretką (bez glutenu i jajek) 210

kaloryczny ;) Idealny na rodzinne spotkanie przy kawie.   Składniki: mleko  400 ml fix do ubijania typu Śnieżka  2 torebki brzoskwinie w syropie 1 puszka owoce do dekoracji (użyłam białych i czerwonych poziomek, borówek) galaretka brzoskwinowa 1 torebka żelatyna  2 łyżki biszkopty lub herbatniki na spód niekoniecznie  Przygotowanie: Żelatynę zalać pół szklanki zimnego mleka, odstawić(...)naczynia z gorącą wodą lub w mikrofalówce na niskiej mocy. Przestudzić. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, ostudzić. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, 3 połówki zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. Pozostałe mleko ubić z dodatkiem Śnieżki. Dodać rozpuszczoną żelatynę (powinna być chłodna ale płynna), dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką. Szybko przełożyć

głodny alergik
Sernik z musem z dyni 199

sera śmietankowego na serniki 2/3 szklanki cukru (można więcej) 1 cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią) 5 jajek 1 budyń waniliowy bez cukru 2 szklanki musu z dyni Do dekoracji: ½ puszki gotowej masy krówkowej tarta biała czekolada lub płatki migdałowe do dekoracji Twaróg krótko miksować z cukrem i jajkami, dodać mus z dyni, cukier waniliowy i budyń, dokładnie łącząc

Czerwień i błękit
Naleśnikowy cordon bleu 206

łyżki tłuszcz do smażenia FARSZ ser żółty -7 plastrów szynka -7 plastrów polędwica sopocka -7 plastrów papryka czerwona -0,5 szt papryka żółta -0,5 szt keczup do dekoracji pietruszka do dekoracji. majonez -7 łyżeczek sól i pieprz Panierka: jajka -2 szt bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę,dodać jajka,sól,olej,wodę i mleko. Dokładnie mikserem trzepać

Kuchnia Danusi
Wiśniowy torcik naleśnikowy 163

szkl jajka 2 szt MASA ser biały tłusty - 1,5 kost cukier -2 łyżki sok malinowy -2 łyżki śmietana -1 łyżka wiśnie marmolada różana -4 łyżki listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe Do miski wybić jajka, dodać szczyptę soli, wodę, mleko i mąkę, zmiksować robotem. Smażyć naleśniki na złoty kolor. Biały ser przecisnąć przez praskę, dwie łyżki sera odłożyć(...)innej miski. Większą część sera, wymieszać ze śmietaną i cukrem. Resztę sera wymieszać z sokiem malinowym. Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować, kilka zostawić z pestkami do dekoracji. Na talerzu ułożyć pierwszy naleśnik, posmarować dwoma łyżkami marmolady, nałożyć drugi naleśnik, posmarować twarożkiem. Następnie przykrywamy naleśnikiem i znów smarujemy twarożkiem, układamy wiśnie, naleśnik, twarożek. Przedostatni naleśnik smarujemy jeszcze raz marmoladą. Wierzch i boki

Kuchnia Danusi
LODY ŚMIETANKOWE Z BAKALIAMI 133

żółtka jaj - 5 szt cukier puder - 125 g cukier waniliowy - 1 opak orzechy włoskie - 65 g rodzynki - 50 g KRESTO mleko - 300 ml listki mięty do dekoracji wiśnie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Orzechy włoskie obrać ze skórki, posiekać. Do garnka wlać mleko, podgrzać, nie gotować. Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy, utrzeć do białości. Następnie dodać

Kuchnia Danusi
Makowa delicja 202

mielony -0,5 szkl   BACK MIT mąka -3/4 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM śmietana kremówka 30% - 0,5 l bita śmietana - 2 opak DEKORACJA dżem brzoskwiniowy - 1 słoik galaretka wiśniowa - 1 opak draże mleczne - 1 opak PRZYGOTOWANIE BISZKOPT I Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać(...)wymiarach (22x40cm) Piec ok.30 minut w 180 stop. KREM: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać śnieżkę, ubijać jeszcze na najwyższych obrotach przez 3 minuty. DEKORACJA Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. PRZEŁOŻENIE CIASTA Na ostudzony biszkopt wyłożyć większą połowę kremu śmietankowego. Przykryć biszkoptem z makiem. Wyłożyć resztę kremu, udekorować dżemem brzoskwiniowym

Kuchnia Danusi
Małe szarlotki 194

wkładamy je do foliowego woreczka i umieszczamy w zamrażarce na 15 minut. W tym czasie smarujemy foremki do talaterek tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Odrywamy ok. 1/3 ciasta do dekoracji. Pozostałym ciastem obklejamy foremki. Następnie ścieramy jabłka na tarce i umieszczamy w foremkach, posypujemy je cukrem białym albo waniliowym (można także posypać cynamonem). Z pozostałego ciasta formujemy małe wałeczki(...)robimy z nich dekorację. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Deser z pijanymi rodzynkami 175

porcje: 200-250 ml śmietany 30% 2 łyżki rodzynek 3 łyżki rumu 3-4 łyżki ulubionego musu bądź dżemu owocowego (u mnie morelowy z dodatkiem rumu) 2 wafelki do dekoracji 2 kostki białej czekolady (potartej do posypania) Przygotowanie: Rodzynki namoczyć w rumie ok godzinę wcześniej. Po tym czasie ubić schłodzoną kremówkę. Na dno pucharków nałożyć po kilka rodzynek i łyżeczkę(...)rumu w którym się moczyły. Przykryć grubą warstwą bitej śmietany, następnie wyłożyć mus owocowy, posypać rodzynkami (zostawić odrobinę do dekoracji). Przykryć cienką warstwą śmietany. Wierzch posypać pozostałymi rodzynkami i startą białą czekoladą, udekorować wafelkiem. Gotowe

Ze smakiem i z pasją
Babeczki marchewkowe z kremem 165

babeczek wypatrzyłam u Doroty na blogu  Moje wypieki . Nie dodawałam nigdy mascarpone do bitej śmietany, a okazuje się, że to doskonały pomysł. Mascarpone doskonale "usztywnia" śmietanę. A dekoracją babeczek zajęło się moje starsze dziecię :). Babeczki marchewkowe z kremem cynamonowym Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki drobno startej marchewki(...)rzepakowego 4 jajka 2 łyżki  przyprawy do piernika Krem 4 łyżki serka mascarpone w temperaturze pokojowej 350 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu Do dekoracji kolorowa posypka cukrowa koraliki cukrowe kakao Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta delikatnie mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki do muffinek

Kulinarne przygody Gatity
Tarta koperkowa na bogato z kukurydzą 158

startego sera żółtego, 50 g serka topionego śmietankowego, 1 filet z kurczaka, 200 ml śmietany, 100 g kukurydzy z puszki, 6 oliwek zielonych w plasterkach, kiełki rzodkiewki do dekoracji, zielona pietruszka do dekoracjo, 4 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wsypujemy warzywa

Moniki Smakołyki
Tort czekoladowy 167

temp. 160 - 180 stopni C. Po przestudzeniu kroimy na 3 części- najlepiej podzielić sobie pracę na dwa etapy i jednego dnia upiec biszkopt, a drugiego zająć się kremem i dekoracją Składniki na krem: słoiczek Nutelli duży 1 masło zwykłe i 1 masło roślinne w kostce 2 jajka + 2 łyżki cukru 3/4 setkowego kieliszka spirytusu - do nasączania 1 łyżka kakao dowolny(...)ponownie nasączamy wierzchni krążek Smarujemy krążek kremem i przykrywamy go ostatnim blatem ciasta Nasączmy go ponownie i teraz pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu Pozostawiamy część na dekorację i upiększamy według uznania :) Mój tort ma boki obsypane migdałami w płatkach Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć po przekrojeniu tortu, ponieważ nie było czasu, jak to podczas takiej uroczystości. Kiedyś powtórzę

Proste Potrawy
Tort mandarynkowy 175

żelatynę, ciągle mieszając do ubitej śmietany Dołożyć do masy 3/4 osączonych mandarynek i dobrze całość wymieszać (można ułożyć na wierzchu kremu- i ja tak zrobiłam), 1/4 mandarynek zostawić do dekoracji Ciasto biszkoptowe przekroić na 2 części, tak miałam w przepisie, ale następnym razem przekroję na 3 części, bo biszkopt wyrósł mi wysoki Jedną część ułożyć na kloszu - nasączyć sokiem mandarynkowym(...)ułożyłam 3/4 mandarynek) Przykrywamy to następnym biszkoptem i nasączmy ciasto,( jeśli kroimy na 3 części to z 3 częścią biszkoptu postępujemy podobnie )  Zachowujemy część kremu do posmarowania i dekoracji wierzchu, odłożoną 1/4 częścią mandarynek ozdabiamy wierzch tortu :) Krem jaki mi pozostał wykorzystałam do napełnienia kruchych babeczek, a jeśli takich nie mamy to możemy zrobić z niego oddzielny deser, który

Proste Potrawy
Tort- boisko z kremem czekoladowym 172

przełożyć kremem.     Wierzch: 250g śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 op. śmietan-fix, szczypta żółtego i zielonego barwnika spożywczego, 5 łyżek zielonych wiórków kokosowych, lukier do dekoracji, piłkarzyki +piłka do dekoracji.     Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fix. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać szczyptę żółtego barwnika

Z miłości do słodkości
Rolada z jagodami 165

galaretki, 2 łyżki dżemu z jagód lub borówek, 200g świeżych jagód. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz cukier waniliowy - 3 łyżki odłożyć do dekoracji. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietanki, krótko zmiksować. Biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem, posypać jagodami (kilka odłożyć do dekoracji). Rozsmarować

Z miłości do słodkości