białka , 10,7g tłuszczu , 67,1g węglowodanów i 9,9g błonnika . SKŁADNIKI: 30g kaszy jaglanej przed ugotowaniem 15g mieszanki Cynamonowy Raj +5g do dekoracji 30g banana +20g do dekoracji 150g gruszki- jedna, średniej wielkości 12g miodu- łyżeczka PRZYGOTOWANIE: Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, do całkowitego wchłonięcia wody Do kaszy dodajemy banana i blendujemy
peanutbuttermonsterkaloryczny ;) Idealny na rodzinne spotkanie przy kawie. Składniki: mleko 400 ml fix do ubijania typu Śnieżka 2 torebki brzoskwinie w syropie 1 puszka owoce do dekoracji (użyłam białych i czerwonych poziomek, borówek) galaretka brzoskwinowa 1 torebka żelatyna 2 łyżki biszkopty lub herbatniki na spód niekoniecznie Przygotowanie: Żelatynę zalać pół szklanki zimnego mleka, odstawić(...)naczynia z gorącą wodą lub w mikrofalówce na niskiej mocy. Przestudzić. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, ostudzić. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, 3 połówki zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. Pozostałe mleko ubić z dodatkiem Śnieżki. Dodać rozpuszczoną żelatynę (powinna być chłodna ale płynna), dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką. Szybko przełożyć
głodny alergiksera śmietankowego na serniki 2/3 szklanki cukru (można więcej) 1 cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią) 5 jajek 1 budyń waniliowy bez cukru 2 szklanki musu z dyni Do dekoracji: ½ puszki gotowej masy krówkowej tarta biała czekolada lub płatki migdałowe do dekoracji Twaróg krótko miksować z cukrem i jajkami, dodać mus z dyni, cukier waniliowy i budyń, dokładnie łącząc
Czerwień i błękitłyżki tłuszcz do smażenia FARSZ ser żółty -7 plastrów szynka -7 plastrów polędwica sopocka -7 plastrów papryka czerwona -0,5 szt papryka żółta -0,5 szt keczup do dekoracji pietruszka do dekoracji. majonez -7 łyżeczek sól i pieprz Panierka: jajka -2 szt bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę,dodać jajka,sól,olej,wodę i mleko. Dokładnie mikserem trzepać
Kuchnia Danusiszkl jajka 2 szt MASA ser biały tłusty - 1,5 kost cukier -2 łyżki sok malinowy -2 łyżki śmietana -1 łyżka wiśnie marmolada różana -4 łyżki listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe Do miski wybić jajka, dodać szczyptę soli, wodę, mleko i mąkę, zmiksować robotem. Smażyć naleśniki na złoty kolor. Biały ser przecisnąć przez praskę, dwie łyżki sera odłożyć(...)innej miski. Większą część sera, wymieszać ze śmietaną i cukrem. Resztę sera wymieszać z sokiem malinowym. Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować, kilka zostawić z pestkami do dekoracji. Na talerzu ułożyć pierwszy naleśnik, posmarować dwoma łyżkami marmolady, nałożyć drugi naleśnik, posmarować twarożkiem. Następnie przykrywamy naleśnikiem i znów smarujemy twarożkiem, układamy wiśnie, naleśnik, twarożek. Przedostatni naleśnik smarujemy jeszcze raz marmoladą. Wierzch i boki
Kuchnia Danusiżółtka jaj - 5 szt cukier puder - 125 g cukier waniliowy - 1 opak orzechy włoskie - 65 g rodzynki - 50 g KRESTO mleko - 300 ml listki mięty do dekoracji wiśnie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Orzechy włoskie obrać ze skórki, posiekać. Do garnka wlać mleko, podgrzać, nie gotować. Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy, utrzeć do białości. Następnie dodać
Kuchnia Danusimielony -0,5 szkl BACK MIT mąka -3/4 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM śmietana kremówka 30% - 0,5 l bita śmietana - 2 opak DEKORACJA dżem brzoskwiniowy - 1 słoik galaretka wiśniowa - 1 opak draże mleczne - 1 opak PRZYGOTOWANIE BISZKOPT I Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać(...)wymiarach (22x40cm) Piec ok.30 minut w 180 stop. KREM: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać śnieżkę, ubijać jeszcze na najwyższych obrotach przez 3 minuty. DEKORACJA Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. PRZEŁOŻENIE CIASTA Na ostudzony biszkopt wyłożyć większą połowę kremu śmietankowego. Przykryć biszkoptem z makiem. Wyłożyć resztę kremu, udekorować dżemem brzoskwiniowym
Kuchnia Danusiwkładamy je do foliowego woreczka i umieszczamy w zamrażarce na 15 minut. W tym czasie smarujemy foremki do talaterek tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Odrywamy ok. 1/3 ciasta do dekoracji. Pozostałym ciastem obklejamy foremki. Następnie ścieramy jabłka na tarce i umieszczamy w foremkach, posypujemy je cukrem białym albo waniliowym (można także posypać cynamonem). Z pozostałego ciasta formujemy małe wałeczki(...)robimy z nich dekorację. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchniporcje: 200-250 ml śmietany 30% 2 łyżki rodzynek 3 łyżki rumu 3-4 łyżki ulubionego musu bądź dżemu owocowego (u mnie morelowy z dodatkiem rumu) 2 wafelki do dekoracji 2 kostki białej czekolady (potartej do posypania) Przygotowanie: Rodzynki namoczyć w rumie ok godzinę wcześniej. Po tym czasie ubić schłodzoną kremówkę. Na dno pucharków nałożyć po kilka rodzynek i łyżeczkę(...)rumu w którym się moczyły. Przykryć grubą warstwą bitej śmietany, następnie wyłożyć mus owocowy, posypać rodzynkami (zostawić odrobinę do dekoracji). Przykryć cienką warstwą śmietany. Wierzch posypać pozostałymi rodzynkami i startą białą czekoladą, udekorować wafelkiem. Gotowe
Ze smakiem i z pasjąbabeczek wypatrzyłam u Doroty na blogu Moje wypieki . Nie dodawałam nigdy mascarpone do bitej śmietany, a okazuje się, że to doskonały pomysł. Mascarpone doskonale "usztywnia" śmietanę. A dekoracją babeczek zajęło się moje starsze dziecię :). Babeczki marchewkowe z kremem cynamonowym Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki drobno startej marchewki(...)rzepakowego 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika Krem 4 łyżki serka mascarpone w temperaturze pokojowej 350 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu Do dekoracji kolorowa posypka cukrowa koraliki cukrowe kakao Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta delikatnie mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki do muffinek
Kulinarne przygody Gatitystartego sera żółtego, 50 g serka topionego śmietankowego, 1 filet z kurczaka, 200 ml śmietany, 100 g kukurydzy z puszki, 6 oliwek zielonych w plasterkach, kiełki rzodkiewki do dekoracji, zielona pietruszka do dekoracjo, 4 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wsypujemy warzywa
Moniki Smakołykitemp. 160 - 180 stopni C. Po przestudzeniu kroimy na 3 części- najlepiej podzielić sobie pracę na dwa etapy i jednego dnia upiec biszkopt, a drugiego zająć się kremem i dekoracją Składniki na krem: słoiczek Nutelli duży 1 masło zwykłe i 1 masło roślinne w kostce 2 jajka + 2 łyżki cukru 3/4 setkowego kieliszka spirytusu - do nasączania 1 łyżka kakao dowolny(...)ponownie nasączamy wierzchni krążek Smarujemy krążek kremem i przykrywamy go ostatnim blatem ciasta Nasączmy go ponownie i teraz pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu Pozostawiamy część na dekorację i upiększamy według uznania :) Mój tort ma boki obsypane migdałami w płatkach Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć po przekrojeniu tortu, ponieważ nie było czasu, jak to podczas takiej uroczystości. Kiedyś powtórzę
Proste Potrawyżelatynę, ciągle mieszając do ubitej śmietany Dołożyć do masy 3/4 osączonych mandarynek i dobrze całość wymieszać (można ułożyć na wierzchu kremu- i ja tak zrobiłam), 1/4 mandarynek zostawić do dekoracji Ciasto biszkoptowe przekroić na 2 części, tak miałam w przepisie, ale następnym razem przekroję na 3 części, bo biszkopt wyrósł mi wysoki Jedną część ułożyć na kloszu - nasączyć sokiem mandarynkowym(...)ułożyłam 3/4 mandarynek) Przykrywamy to następnym biszkoptem i nasączmy ciasto,( jeśli kroimy na 3 części to z 3 częścią biszkoptu postępujemy podobnie ) Zachowujemy część kremu do posmarowania i dekoracji wierzchu, odłożoną 1/4 częścią mandarynek ozdabiamy wierzch tortu :) Krem jaki mi pozostał wykorzystałam do napełnienia kruchych babeczek, a jeśli takich nie mamy to możemy zrobić z niego oddzielny deser, który
Proste Potrawyprzełożyć kremem. Wierzch: 250g śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 op. śmietan-fix, szczypta żółtego i zielonego barwnika spożywczego, 5 łyżek zielonych wiórków kokosowych, lukier do dekoracji, piłkarzyki +piłka do dekoracji. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fix. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać szczyptę żółtego barwnika
Z miłości do słodkościgalaretki, 2 łyżki dżemu z jagód lub borówek, 200g świeżych jagód. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz cukier waniliowy - 3 łyżki odłożyć do dekoracji. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietanki, krótko zmiksować. Biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem, posypać jagodami (kilka odłożyć do dekoracji). Rozsmarować
Z miłości do słodkości