dekoracje - 3179 przepisów (strona:20/212)

Walentynkowy deser z mascarpone 211

kremówki 3 łyżki czerwonego dżemu / marmolady Ponadto: słoiczek dżemu u mnie wiśniowy słoiczek ulubionego dżemu (u mnie wiśniowy) opakowanie biszkopcików kilka kostek czekolady cukierki cukiernicze do dekoracji mozna dodac żelki oraz ciasteczka wiórki kokosowe do dekoracji 100 ml esencji z kawy 6 łyżek likieru czekoladowego albo kawowego Krem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka z kawiorem, gruyèrem i łososiem na trawce z rzeżuchy 198

Gruyère    (opcjonalnie poczciwa gouda) 2 łyżki majonezu puszka czarnego kawioru (cena około 10 zł) rzeżucha (opcjonalnie szczypiorek) koperek pół łyżeczki kurkumy świeżo mielony pieprz plasterki cytryny do dekoracji Jajka ugotowane na twardo przekrawamy na dwie połówki. Wydrążamy żółtka. Do żółtek dajemy majonez i miksujemy przy pomocy blendera na aksamitną masę. Później 100 g łososia siekamy jak na tatara(...)resztę łososia pozostawiamy do dekoracji). Posiekanego łososia dodajemy do żółtek. Dodajemy także rzeżuchę albo szczypiorek oraz koperek. Doprawiamy kurkumą (głównie dla uzyskania ładniejszej barwy) oraz pieprzem. Na koniec dodajemy  tarty ser. Wszystko mieszamy łyżką. Wypełniamy białka tym farszem najlepiej rękawem cukierniczym. Ja wypełniałam przy pomocy zwykłego woreczka. Jajka układamy na trawce utworzonej z rzeżuchy albo na szczypiorku i koperku

Bon Appetit Małgorzaty
Mój Eton Mess...mocno malinowy 151

sernika albo mascarponce. u ser marki Wieluń - kilka białych, kupnych bez. (ilość uzależniona od tego jak bardzo chcemy by deser był słodki. - 1 l malin  - czerwone porzeczki do dekoracji - mięta do dekoracji Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Najpierw na małych obrotach a potem na maksymalnych. Następnie stopniowo dodajemy serek i całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy pokruszone bezy

Bon Appetit Małgorzaty
Krwawa Mary (Bloody Mary) 145

wyciśnięty ze świeżych pomidorów, ale może być sok z kartonu)  pół żyłeczki odrobina sosu tabasco  sól do smaku pieprz do smaku gałązka naci selera do dekoracji plasterek cytryny do dekoracji  Składniki należy wymieszać i zacząć pić ;) .... a dokładniej:   Do szklanki wrzucić kilka kostek lodu, wlać wódkę, sok pomidorowy i sos,  dodać przyprawy, wymieszać

Bon Appetit Małgorzaty
Pomarańczowy deser z mascarpone i chałwą 179

dostępnych przez cały rok. Ale już niebawem, czeka na nas eksplozja kolorów i smaków! Ok, muszę opanować swoje fantazje i skupić się na spisie składników dla Was... ;)  Dekoracją jest zeszłoroczna mięta "afrykańska", która nie zwiędła z powodu braku zimy   Składniki: 250 g serca mascarpone 1 pomarańcza 100 g chałwy (np. waniliowej albo sezamowej) 250 g śmietanki(...)opcjonalnie cukier puder wg uznania 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady kilka listków mięty do dekoracji Ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy pokruszoną chałwę oraz skórkę i sok z połowy pomarańczy. Nadal przez chwilę miksujemy.  Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Jeśli deser jest dla nas za mało słodki dodajemy odrobinę cukru pudru. Dekorujemy tartą czekoladą. Dekorujemy listkami mięty, plasterkami pomarańczy.  Przed

Bon Appetit Małgorzaty
Domek z piernika 272

roku się zmobilizowałam i postanowiłam spróbować swoich sił:)) Skorzystałam ze sprawdzonego przepisu na pierniczki. Dekorowanie, choć bardzo czasochłonne, okazało się świetną zabawą zaś sam domek śliczną świąteczną dekoracją bądź słodkim prezentem... Składniki:  250g mąki pszennej,  100g sztucznego płynnego miodu,  100g cukru pudru,  60g margaryny Palmy z Murzynkiem,  łyżeczka sody oczyszczonej, jajko,  łyżka kakao(...)margaryną. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wycinać elementy domku: ściany, dach, drzwi, komin oraz serduszka do dekoracji. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić. Lukier:   2 białka,  ok. 300g cukru pudru,  kilka kropel soku

Z miłości do słodkości
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 193

ugotowanych na twardo 100 g wędzonego łososia 100 g serka jogurtowego Almette 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka posiekanego koperku do dekoracji przygotowanie Jajka ugotować na twardo, przestudzić , obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Łososia posiekać nożem, odłożyć trochę do dekoracji. Do miski włożyć, żółtka, łososia, dodać serek, jogurt, koperek, paprykę . Wszystko

Stare Gary
TORT PIERNIKOWO-POMARAŃCZOWY Z POTRÓJNYM MUSEM 554

łyżeczki gorącej wody ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii SKŁADNIKI NA GANACHE CZEKOLADOWE: 50 g mlecznej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki 36 % DO DEKORACJI: plasterki pomarańczy lub inne dekoracje według uznania WYKONANIE: Przygotowanie tortu zacznij od Musu Pomarańczowego. PIERNIKOWY SPÓD BROWNIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasteczka choinki 302

Według mnie kruche maślane ciasteczka pasują na każdą okazję, dlatego postanowiłam zrobić je w wersji świątecznej wraz z odpowiednią dekoracją. Duże choinki ozdabiamy kolorowymi cukiereczkami, ja wybrałam Skittles, bo mają ładne żywe kolory, ale myślę, że dobrze w tej roli sprawdziłyby się też Lentilki, M&Msy lub dowolne inne małe kolorowe cukierki. Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pudełku(...)pieczenia 0,5 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżka tłustej śmietany 2 jajka Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych w przepisie składników) + cukierki do dekoracji Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto

Ciastkozercy
Ciasteczka z landrynkowymi witrażami 232

wieku. Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami choinkowymi, zawdzięczamy Hansowi Greinerowi. Piękne szklane wydmuszki powstały, ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy mógł sobie na nie pozwolić. Dziś to właśnie bombki królują na świątecznych drzewkach. A gdyby tak wrócić do jadalnych ozdób? Zanim wyciągniecie z zakamarków(...)musi być piękna. Dobrze też, gdy niesie radość przede wszystkim dzieciom. Nie musi być niedostępną damą, z powodu łatwo tłukącego się szkła i niebezpiecznych przewodów. Proponuję inny wariant świątecznej dekoracji- drzewko ustrojone na słodko. Moją smakowitą choinkę ozdobię ciasteczkami z kolorowymi, landrynkowymi witrażami. Składniki: 300 g mąki 100 g cukru szczypta soli 1 płaska łyżka kakao 1 jajko

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki waniliowe z czekoladą 169

muffinek: 120 g mąki pszennej 120 g masła 2 jajka 90 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej     SKŁADNIKI NA DEKORACJĘ: 150 ml śmietany kremówki 36 % 150 g serka mascarpone niebieski barwnik spożywczy WYKONANIE: MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C . Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną(...)sztywno . Dodaj do niej serek mascarpone i dokładnie, lecz krótko wymieszaj wszystko razem.  Na czubku łyżeczki odmierz odrobinę barwnika i wmieszaj go do kremu. Zmiksuj dokładnie mikserem. DEKORACJA KREMEM: Szprycę z tylką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie WILTON 1M) napełnij gotowym kremem i rozpocznij dekorowanie. Chwyć muffinkę, tylkę umieść na środku  babeczki, równolegle, wyciśnij troszkę kremu

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 295

śmietany kremówki 36% 120 g cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 6 łyżek likieru Baileys 3 listki żelatyny 250 g serka mascarpone DODATKOWO DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam domowej roboty) 2 kostki miękkiego masła 3 szklanki cukru pudru WYKONANIE: BISZKOPT MAKOWY: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C . Cukier, sól i ziarenka(...)warstwę kremu. Przykryj drugim blatem. Ponownie posmaruj blat dżemem i połóż kolejną warstwę kremu. Na koniec przykryj ostatnim plackiem i rozsmaruj pozostały krem na wierzchu i po bokach tortu. DEKORACJA: 2 kostki miękkiego masła 3 szklanki cukru pudru Zmiksuj miękkie masło z cukrem pudrem na puszysta białą masę. Podziel ją równo na trzy części i przełóż do trzech miseczek. Jedną

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM 273

serka mascarpone     6 czubatych łyżek domowego lemon curd (przepis na blogu)     5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania)   DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:       świeże truskawki, maliny, agrest, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki   WYKONANIE: BEZA: Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C . Blaszkę wyłóż papierem(...)lodówce. Śmietanę kremówkę przelej do miski i ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone, lemon curd oraz cukier puder i wymieszaj krótko całość mikserem. SKŁADANIE TORTU I DEKORACJA: Dolny blat bezy ułóż na ozdobnym talerzu lub paterze, przełóż go połową porcji kremu, posyp wybranymi świeżymi owocami (większe pokrój na kawałki) i przykryj ostrożnie drugim blatem. Znów posmaruj drugą porcją

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT Z NUTELLĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 448

odłóż. Powsadzaj przekrojone wafle w tort w odstępach około 1,5 - 2 cm . Połamanymi resztami wafli wypełnij "nóżki" wafli, po to , aby nie napełniać ich kremem. Krem do dekoracji, Jasny i Ciemny, będą kładzione jako rozetki tylko na wierzchu wafli.  Szprycą z końcówką w kszatłcie dużej gwaizdki napełnij wafle w/w rozetkami: 5 sztuk Kremem Jasnym i 5 sztuk Kremem(...)Ciemnym.  Tort schłodź w lodówce przez minimum 5-6 godzin . Gotowe! Smacznego! * przepis na biszkopt z blogu Moje Wypieki   inspiracja dekoracji: internet

Słodko-Słony Świat Ilony
OBRZYDLIWIE PYSZNE BABECZKI Z GLISTAMI NA HALLOWEEN 178

szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu śmietankowego/waniliowego SKŁADNIKI NA KREM: 250 g mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru odrobina zielonego barwnika spożywczego DO DEKORACJI: lukier plastyczny + barwnik spożywczy w kolorze cielistym lub żelkowe dżdżownice (np. Haribo) WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, kakao(...)maksymalnie 1 cm i pokrusz do osobnej miseczki. To będzie nasza "ziemia" do ozdoby babeczek. KREM: W międzyczasie przygotuj krem. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym. DEKORACJA: Z lukru plastycznego zabarwionego na cielisty kolor uformuj 10 glist lub przygotuj 10 żelkowych dżdżownic. Na każdą babeczkę nałóż 1 lub 2 łyżeczki kremu, posyp "ziemią", czyli pokruszonym ciastem i ułóż

Słodko-Słony Świat Ilony