sernika albo mascarponce. u ser marki Wieluń - kilka białych, kupnych bez. (ilość uzależniona od tego jak bardzo chcemy by deser był słodki. - 1 l malin - czerwone porzeczki do dekoracji - mięta do dekoracji Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Najpierw na małych obrotach a potem na maksymalnych. Następnie stopniowo dodajemy serek i całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy pokruszone bezy
Bon Appetit Małgorzatywyciśnięty ze świeżych pomidorów, ale może być sok z kartonu) pół żyłeczki odrobina sosu tabasco sól do smaku pieprz do smaku gałązka naci selera do dekoracji plasterek cytryny do dekoracji Składniki należy wymieszać i zacząć pić ;) .... a dokładniej: Do szklanki wrzucić kilka kostek lodu, wlać wódkę, sok pomidorowy i sos, dodać przyprawy, wymieszać
Bon Appetit Małgorzatydostępnych przez cały rok. Ale już niebawem, czeka na nas eksplozja kolorów i smaków! Ok, muszę opanować swoje fantazje i skupić się na spisie składników dla Was... ;) Dekoracją jest zeszłoroczna mięta "afrykańska", która nie zwiędła z powodu braku zimy Składniki: 250 g serca mascarpone 1 pomarańcza 100 g chałwy (np. waniliowej albo sezamowej) 250 g śmietanki(...)opcjonalnie cukier puder wg uznania 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady kilka listków mięty do dekoracji Ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy pokruszoną chałwę oraz skórkę i sok z połowy pomarańczy. Nadal przez chwilę miksujemy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Jeśli deser jest dla nas za mało słodki dodajemy odrobinę cukru pudru. Dekorujemy tartą czekoladą. Dekorujemy listkami mięty, plasterkami pomarańczy. Przed
Bon Appetit Małgorzatyroku się zmobilizowałam i postanowiłam spróbować swoich sił:)) Skorzystałam ze sprawdzonego przepisu na pierniczki. Dekorowanie, choć bardzo czasochłonne, okazało się świetną zabawą zaś sam domek śliczną świąteczną dekoracją bądź słodkim prezentem... Składniki: 250g mąki pszennej, 100g sztucznego płynnego miodu, 100g cukru pudru, 60g margaryny Palmy z Murzynkiem, łyżeczka sody oczyszczonej, jajko, łyżka kakao(...)margaryną. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wycinać elementy domku: ściany, dach, drzwi, komin oraz serduszka do dekoracji. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić. Lukier: 2 białka, ok. 300g cukru pudru, kilka kropel soku
Z miłości do słodkościugotowanych na twardo 100 g wędzonego łososia 100 g serka jogurtowego Almette 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka posiekanego koperku do dekoracji przygotowanie Jajka ugotować na twardo, przestudzić , obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Łososia posiekać nożem, odłożyć trochę do dekoracji. Do miski włożyć, żółtka, łososia, dodać serek, jogurt, koperek, paprykę . Wszystko
Stare Garyłyżeczki gorącej wody ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii SKŁADNIKI NA GANACHE CZEKOLADOWE: 50 g mlecznej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki 36 % DO DEKORACJI: plasterki pomarańczy lub inne dekoracje według uznania WYKONANIE: Przygotowanie tortu zacznij od Musu Pomarańczowego. PIERNIKOWY SPÓD BROWNIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy
Słodko-Słony Świat IlonyWedług mnie kruche maślane ciasteczka pasują na każdą okazję, dlatego postanowiłam zrobić je w wersji świątecznej wraz z odpowiednią dekoracją. Duże choinki ozdabiamy kolorowymi cukiereczkami, ja wybrałam Skittles, bo mają ładne żywe kolory, ale myślę, że dobrze w tej roli sprawdziłyby się też Lentilki, M&Msy lub dowolne inne małe kolorowe cukierki. Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pudełku(...)pieczenia 0,5 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżka tłustej śmietany 2 jajka Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych w przepisie składników) + cukierki do dekoracji Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto
Ciastkozercywieku. Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami choinkowymi, zawdzięczamy Hansowi Greinerowi. Piękne szklane wydmuszki powstały, ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy mógł sobie na nie pozwolić. Dziś to właśnie bombki królują na świątecznych drzewkach. A gdyby tak wrócić do jadalnych ozdób? Zanim wyciągniecie z zakamarków(...)musi być piękna. Dobrze też, gdy niesie radość przede wszystkim dzieciom. Nie musi być niedostępną damą, z powodu łatwo tłukącego się szkła i niebezpiecznych przewodów. Proponuję inny wariant świątecznej dekoracji- drzewko ustrojone na słodko. Moją smakowitą choinkę ozdobię ciasteczkami z kolorowymi, landrynkowymi witrażami. Składniki: 300 g mąki 100 g cukru szczypta soli 1 płaska łyżka kakao 1 jajko
Smakowity Blog Kulinarnymuffinek: 120 g mąki pszennej 120 g masła 2 jajka 90 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej SKŁADNIKI NA DEKORACJĘ: 150 ml śmietany kremówki 36 % 150 g serka mascarpone niebieski barwnik spożywczy WYKONANIE: MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C . Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną(...)sztywno . Dodaj do niej serek mascarpone i dokładnie, lecz krótko wymieszaj wszystko razem. Na czubku łyżeczki odmierz odrobinę barwnika i wmieszaj go do kremu. Zmiksuj dokładnie mikserem. DEKORACJA KREMEM: Szprycę z tylką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie WILTON 1M) napełnij gotowym kremem i rozpocznij dekorowanie. Chwyć muffinkę, tylkę umieść na środku babeczki, równolegle, wyciśnij troszkę kremu
Słodko-Słony Świat Ilonyśmietany kremówki 36% 120 g cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 6 łyżek likieru Baileys 3 listki żelatyny 250 g serka mascarpone DODATKOWO DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam domowej roboty) 2 kostki miękkiego masła 3 szklanki cukru pudru WYKONANIE: BISZKOPT MAKOWY: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C . Cukier, sól i ziarenka(...)warstwę kremu. Przykryj drugim blatem. Ponownie posmaruj blat dżemem i połóż kolejną warstwę kremu. Na koniec przykryj ostatnim plackiem i rozsmaruj pozostały krem na wierzchu i po bokach tortu. DEKORACJA: 2 kostki miękkiego masła 3 szklanki cukru pudru Zmiksuj miękkie masło z cukrem pudrem na puszysta białą masę. Podziel ją równo na trzy części i przełóż do trzech miseczek. Jedną
Słodko-Słony Świat Ilonyserka mascarpone 6 czubatych łyżek domowego lemon curd (przepis na blogu) 5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania) DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: świeże truskawki, maliny, agrest, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki WYKONANIE: BEZA: Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C . Blaszkę wyłóż papierem(...)lodówce. Śmietanę kremówkę przelej do miski i ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone, lemon curd oraz cukier puder i wymieszaj krótko całość mikserem. SKŁADANIE TORTU I DEKORACJA: Dolny blat bezy ułóż na ozdobnym talerzu lub paterze, przełóż go połową porcji kremu, posyp wybranymi świeżymi owocami (większe pokrój na kawałki) i przykryj ostrożnie drugim blatem. Znów posmaruj drugą porcją
Słodko-Słony Świat Ilonyodłóż. Powsadzaj przekrojone wafle w tort w odstępach około 1,5 - 2 cm . Połamanymi resztami wafli wypełnij "nóżki" wafli, po to , aby nie napełniać ich kremem. Krem do dekoracji, Jasny i Ciemny, będą kładzione jako rozetki tylko na wierzchu wafli. Szprycą z końcówką w kszatłcie dużej gwaizdki napełnij wafle w/w rozetkami: 5 sztuk Kremem Jasnym i 5 sztuk Kremem(...)Ciemnym. Tort schłodź w lodówce przez minimum 5-6 godzin . Gotowe! Smacznego! * przepis na biszkopt z blogu Moje Wypieki inspiracja dekoracji: internet
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu śmietankowego/waniliowego SKŁADNIKI NA KREM: 250 g mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru odrobina zielonego barwnika spożywczego DO DEKORACJI: lukier plastyczny + barwnik spożywczy w kolorze cielistym lub żelkowe dżdżownice (np. Haribo) WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, kakao(...)maksymalnie 1 cm i pokrusz do osobnej miseczki. To będzie nasza "ziemia" do ozdoby babeczek. KREM: W międzyczasie przygotuj krem. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym. DEKORACJA: Z lukru plastycznego zabarwionego na cielisty kolor uformuj 10 glist lub przygotuj 10 żelkowych dżdżownic. Na każdą babeczkę nałóż 1 lub 2 łyżeczki kremu, posyp "ziemią", czyli pokruszonym ciastem i ułóż
Słodko-Słony Świat Ilonyciastek digestive 350 g kremowego serka białego 4 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii 1/2 szklanki jogurtu naturalnego kilka truskawek do dekoracji Sos truskawkowy: 300 g truskawek 1 łyżka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny Nie mogąc się już doczekać sezonu owocowo-truskawkowego, postanowiłam go troszkę wyprzedzić i przygotować pyszny(...)deser z truskawek mrożonych. Na szczęście do dekoracji udało mi się kupić kilka truskawek świeżych, ponieważ bez tego nasze serniczki w pucharkach nie byłby w pełni wykończone. Ciastka dokładnie pokruszyć (blenderem lub wałkiem przez ściereczkę) a następnie wsypać je na dno pucharków. Lekko docisnąć. Biały ser wymieszać z cukrem, ziarenkami wanilii i jogurtem. W osobnej misce przygotować
Świat Domowej Kuchniwydmuszek z jajek 30 dkg piersi z kurczaka włoszczyzna 8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr płynu) Do dekoracji: kukurydza konserwowa groszek konserwowy ugotowana marchewka natka pietruszki Jajka Wielkanocne z mięsnej galarety, to nietypowa propozycja podania doskonale ogólnie znanej przystawki, która bez wątpienia zrobi wrażenie na naszych gościach lub pozostałej części rodziny. UWAGA! Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór(...)sitku przez gazę. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na wypełnienie 10 wydmuszek wystarcza 1 litr wywaru. Mięso drobno pokroić i wkładać delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji. Zalać przygotowanym wywarem i odstawić do zastygnięcia. Tuż przed podaniem obrać wydmuszki, tak jak zwykłe jajko. Nie ma najmniejszego problemu ze zdjęciem skorupki, nawet bez obstukiwania. Źródło: KuchniaBroni linkwithin_text='Zobacz
Świat Domowej Kuchni