dekoracje - 3179 przepisów (strona:12/212)

Ciasto z czekoladkami Kinder 1599

młynku do kawy na mączkę. Masa z czekoladkami Kinder: 200 g czekoladek Kinder 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody Dekoracja: 150 g czekolady deserowej lub mlecznej 4 łyżki masła Czekoladki Kinder Jak zrobić ciasto z czekoladkami Kinder? Biszkopt Bezglutenowy: Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia(...)dodajemy rozpuszczoną żelatynę, aż powstanie sztywny krem. Do kremu dodajemy czekoladki, dokładnie mieszamy i wykładamy na wystudzony biszkopt, wierz równamy.  Wstawiamy tortownicę na 6-8 godzin do lodówki. Dekoracja: Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej (większą miseczkę ustawiamy nad mniejszym rondelkiem z gotującą się wodą, aby miseczka nie dotykała wody).  Polewą czekoladową polewamy wierzch zimnego ciasta. Dekorujemy

Kuchnia Łukasza
Tapioka z granolą czekoladową i naturalnym kisielem wiśniowym 214

deser idealny dla każdego, bo zdrowy i bez cukru. Mleko kokosowe Mrożone wiśnie Granola czekoladowa (lub inna) Miód (syrop klonowy lub inny syrop smakowy) Laska wanilii Tapioka Mięta do dekoracji   Tapiokę moczymy w mleku kokosowym, najlepiej przez całą noc. Na 100ml mleka jedna łyżka stołowa tapioki. Wiśnie mrożone przekładamy do miski, tutaj podobnie – 100g jedna łyżka (dzięki temu będzie(...)użyłem gotowej granoli czekoladowej, może użyć dowolnej, najlepiej zrobionej samemu. Wiśnie z tapioką zagotowujemy podobnie jak mleko, cały czas mieszając. Gdy całość zgęstnieje przekładamy na granolę. Mięta do dekoracji. Pyszny i przede wszystkim zdrowy deser gotowy. Smacznego! P.S. Można użyć dowolnej granoli i dowolnych owoców. Również do mleka można użyć syropu smakowego – dzięki temu zrobicie taki deser, na jaki tylko

MarcinChef
Babka cytrynowa 169

Wielkanoc świetnie komponuje się babka, u mnie będzie to babka cytrynowa na oleju. Z cytrynowym lukrem i delikatną dekoracją będzie się ładnie prezentować na wielkanocnym stole. Składniki: ciasto: - 200g mąki pszennej (u mnie typ 450) - 110g oleju rzepakowego - 1/2 szklanki cukru - sok z 1 cytryny - skórka z 1 cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki(...)sody oczyszczonej - 2 jajka dekoracja: lukier: - 1 łyżka soku z cytryny - cukier puder - posypka perełki Forma: silikonowa forma na dużą babkę Przygotowanie: Jaja (razem żółtka i białka) ubijam z cukrem przez około 5 minut. Dalej dodaję olej, sok z cytryny, skórkę startą z cytryny i znów miksuję. Dodaję resztę składników i miksuję na gładką masę. Całość przelewam do formy

Kuchnia co dnia
Wielkanocne gniazdko kokosowe 132

posiekanych migdałów lukier 100 g masła 2 łyżeczki mleka kokosowego  1 szklanka cukru pudru 1 cukier wanilinowy szczypta soli 100 g wiórków kokosowych  kolorowe jajka do dekoracji Przygotowanie: W misce ucieramy jaja z cukrem i masłem, następnie cały czas mieszając dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko kokosowe i na koniec wiórki kokosowe. Jak ciasto będzie gotowe(...)cukrem wanilinowym, szczyptę soli. Na sam koniec dodajemy połowę zarumienionych wiórek i wszystko mieszamy. Lukrem smarujemy babę i posypujemy resztą wiórek. Do środka wsypujemy kolorowe jajeczka do dekoracji.   Smacznego

Niezły Młynek
Alternatywa dla wielkanocnego żurku – krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą 193

cebuli z czosnkiem. Wlej bulion i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Dodaj niemal cały szpinak – kilka listków możesz zostawić do dekoracji i łyżeczkę czosnku niedźwiedziego. Gotuj przez 3 minuty, po czym zmiksuj na krem, dodając przy tym po trochu śmietanę lub jogurt grecki. Przypraw (dość konkretnie) solą i pieprzem, dodaj szczyptę(...)suszony czosnek niedźwiedzi (można pominąć) 4 jajka ugotowane na twardo 200 g śmietany lub wersji lżejszej jogurtu greckiego sól, pieprz do smaku szczypta startej gałki muszkatołowej odrobina rzeżuchy do dekoracji Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!
Drobiowe jajeczka w galarecie 236

Zróbcie koniecznie na te Święta efekt gwarantowany! Składniki: 10 wydmuszek z jajek 2 duże udka z kurczaka włoszczyzna 8-9 łyżeczek żelatyny na 1 litr płynu warzywa do dekoracji kukurydza,groszek,marchewka,natka pietruszki 1,5-2 l wody sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie Przygotowanie: Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka. Wydmuszki(...)Mięso wyjmujemy z wywaru i pozostawiamy do wystygnięcia. Wywar przecedzamy na sitku. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Mięso drobno pokroimy i wkładamy delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji. Zalewamy przygotowanym wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Obieramy tak jak zwykłe jajko. Układamy na półmisku. Efekt murowany

Życie zaczyna się w kuchni
Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior 130

żyłek i przekrojonych na pół duża cebula pokrojona w piórka łyżka brandy lub koniaku (opcjonalnie) szczypta tymianku garść wiśni bez pestek (u mnie mrożone) – zostawiam połowę do dekoracji a połowę miksuję jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane koperek do dekoracji   Jak przygotować mus z wątróbki alla żydowski kawior? Wątróbki można zalać na noc odrobiną mleka

Ugotowane pozamiatane
Biszkoptowe mini roladki z jeżynami 168

przepisu na opakowaniu i wylewamy do podłużnego naczynia lub formy o wymiarach ok.20x30 cm, tworząc cienką warstwę. Odstawiamy na kila minut do lodówki. Jeżyny rozmrażamy, kilka sztuk odkładamy do dekoracji, a resztę miksujemy. Zmiksowane jeżyny łączymy z żelatyną rozpuszczoną w gorącej wodzie. Studzimy,a następnie wylewamy masę owocową na zastygniętą galaretkę rubinową, która utworzy drugą cienką warstwę wypełnienia.  Stężałe(...)brzegi biszkoptu) . masa: Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem.   Wykonanie: Wystudzone pasy z biszkoptu rozwijamy, smarujemy cienką warstwą masy mascarpone (około 1/3 masy zostawiamy do dekoracji) , a na niej układamy galaretkowe wypełnienie.  Całość zwijamy w rulon, nadmiar galaretki można przyciąć tak, aby biszkopt można było "zlepić" brzegami (dociskamy do siebie dwa brzegi biszkoptu). Tak przygotowane roladki

Bon appetit mon amie
Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą 243

Walentynki w tym roku uczciliśmy winem, gorącą kolacją i szybkim tortem. Szybkim i prostym, a jednocześnie dzięki dekoracji bardzo, bardzo efektownym. Krem z serka mascarpone sprawdza się zawsze, a jeśli połączymy ten smak ze świeżym biszkoptem, cappuccino i kapiącą czekoladą – dobre wrażenie zostanie na długo! BISZKOPT Szykujemy biszkopt dzień wcześniej. Ja zrobiłam mały tort na 8 porcji, w tortownicy(...)krawędziach, zużywając resztę polewy (film jak to zrobić zobaczycie np. TUTAJ ). W jeszcze miękką czekoladę wytkamy ozdoby. Gotowe ciasto chłodzimy.   UWAGA! Na kemie z mascarpone nie wolno kłaść dekoracji z lukru angielskiego – rozpuszczą się w kontakcie z tłuszczem. BISZKOPT 18cm średnicy 3 jajka L – ważymy (½ wagi jajek) mąki pszennej tortowej (12 wagi jajek ) drobnego białego cukru do wypieków

Karo in the Kitchen
Arbuzowe orzeźwienie 138

Proponuję schłodzonego arbuza w szklaneczce z linonką i szczyptą chilli. Arbuzowe orzeźwienie 1/2 średniego arbuza sok z 1 limonki syrop z agawy do smaku szczypta chilli listki mięty do dekoracji Obierz miąższ arbuza  ze skóry i pestek krojac go odpowiednio w plastry. Cztery plasterki pozostaw do dekoracji. Włóż miąższ arbuza do wysokiego naczynia i zmiksuj go za pomoca blendera

Gotuj Sam!
Torcik z sałatki jarzynowej 181

Sałatkę jarzynową, która już gościła już w mojej książce kucharskiej, podałam w nowy sposób w formie torcika z jadalną dekoracją kwiatową. Zwykła, popularna jarzynówka podana w ten sposób staje się wykwintną sałatką, a właściwie tortem jarzynowym. Polecam na różne imprezy rodzinne czy święta. Dekoracja: • 1 gotowana marchewka • 1 gotowana pietruszka • liście bazylii

To co kocham
Koktajl z rzodkiewek 169

wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Liście, obrany ząbek czosnku, natkę, oliwę, pestki dyni, sól i jogurt przekładamy do szatkownicy i miksujemy, przelewamy do szklanki, 2 łyżki odkładamy do dekoracji. Płuczemy szatkownicę i w do tego samego pojemnika przekładamy rzodkiewkę, sól i jogurt, wszystko dokładnie miksujemy. 2 łyżki odkładamy do dekoracji. Do jednej szklani wlewamy zieloną warstwę, uzupełniamy różową warstwą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort porzeczkowy 151

nasączamy zimną słodzoną herbatą, smarujemy cienko dżemem porzeczkowym, nakładamy jedną częścią białej masy. Potem kolejny blat nasączamy, znów smarujemy dżemem i nakładamy biały krem (1 czubatą łyżkę odkładamy do dekoracji). Następnie dajemy ostatni blat, nasączamy, wykładamy krem porzeczkowy (1 czubatą łyżkę odkładamy do dekoracji). Dekorujemy pozostałym białym i porzeczkowym kremem. 4. Schładzamy całą noc. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Owsianka z bananem i jagodami 120

wapń, cynk, żelazo, mangan,  są również źródłem błonnika. SKŁADNIKI 60 g płatków owsianych 150 ml mleka 1 łyżeczka lnu mielonego 1 banan 30 g jagód + kilka do dekoracji WYKONANIE Płatki wsypać do małego garnka, zalać mlekiem i zagotować. Gotować chwilę delikatnie mieszając, po czym wyłączyć palnik. Wsypać mielony len i wymieszać. Banan obrać, pokroić w cienkie plasterki, zgnieść(...)dodać do płatków, wymieszać. Na koniec dodać jagody (jeżeli są mrożone, to ich nie odmrażać) i delikatnie wymieszać. Przełożyć do miseczki i posypać po górze kilkoma jagodami do dekoracji

Passions hobbies life
Szynka z chrzanem w galarecie 323

Składniki: 10  dużych plasterków szynki 200 g  małe opakowanie serka twarogowego typu do smarowania 2 łyżeczki chrzani szklanka rosołu lub wywaru warzywnego 2 łyżeczki żelatyny sól, pieprz Dekoracja: roszponka pomidorki koktajolwe natka pietruszki groszek konserwowy Wykonanie: Twarożek łączymy z chrzanem w ilości wedle uznania ja proponuję dwie łyżeczki ale można dodać więcej , wszystko zależy od tego jak ostry(...)pozostałym wywarem i pozostawiamy do wystygnięcia. Chłodnym wywarem ale jeszcze płynnym zalewamy  szynkę i odstawiamy do lodówki do czasu aż galaretka stężeje. Dekorujemy wedle uznania, ja do dekoracji użyłam w naprzemiennie pomidorków koktajlowych oraz listków roszponki, oraz groszku konserwowego i  natki pietruszki , czyli  tego co akurat miałam pod ręką ;) smacznego

W kuchennej krainie