Lukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja , który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale jeżeli nie macie robota kuchennego, to będziecie musieli poświęcić trochę czasu na jego ubijanie, bo zajmuje, to aż 15 min! Lukier po wyschnięciu idealnie trzyma swoją formę i nie kruszy się, a udekorowane nim ciasteczka odnajdują(...)bazie wody. Gęstość lukru można lekko regulować za pomocą cukru pudru i wody. Jeżeli potrzebujemy gęstszego lukru, to dodajemy cukru pudru, a jeżeli rzadszego to po trochę wody. Udanych dekoracji
Kuchnia ŁukaszaDziecinnie prosta dekoracja. Przy małym nakładzie pracy i środków otrzymujemy ciekawą marchewkową dekoracje. Potrzebujemy: kawałek marchewki (gotowanej lub surowej) kilka łodyg szczypioru lub liść pora kilka ziarenek pieprzu Marchewkę kroimy na plasterki, a następnie za pomocą noża lub specjalnego przyrządu wycinamy trójkąciki, w środek każdego kwiatka wkładamy ziarnko pieprzu
Jadło i czytadłoOstatnimi czasy zaniedbała trochę temat dekoracji potraw, dlatego dziś sympatyczne króliczki. Wystarczą nam podłużne pomidorki, którym w pozycji leżącej ścinamy kawałek z którego wycinamy uszy. Na głowie króliczków nacinamy skórkę i wkładamy uszy. Oczy robimy z ziela angielskiego albo z ziarenek pieprzu. Więcej dekoracji znajdziesz tutaj
Jadło i czytadłoBiedroneczki mogą posłużyć jako dekoracja na półmiski, dodatek do sałatki lub jako zwieńczenie kanapek. Z pewnością najwięcej fanów będą miały wśród dzieci jednak niektórym dorosłym możliwe, że również przypadną do gustu. Biedronki z Pomidorków Koktajlowych - Składniki: ok. 250 g pomidorków koktajlowych ok. pół słoiczka czarnych oliwek łyżeczka majonezu sałata do dekoracji (opcjonalnie) Biedronki z Pomidorków Koktajlowych - Sposób przygotowania: Każdego pomidorka
Słodka Stronapszennej + do podsypania, 2 łyżeczki przyprawy do piernika Kotanyi 1/2 szkl. miodu lipowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szkl. brązowego cukru pisaki cukrowe i pisaki żelowe Dr. Oetkera do dekoracji Do misy robota wrzucamy margarynę lub masło i brązowy cukier, dokładnie ucieramy. Dodajemy miód, mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Zagniatamy ciasto hakiem robota lub ręką. Ciasto piernikowe przekładamy(...)foremkami różne kształty, ja choinki. Przekładamy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 10 minut. Studzimy i dekorujemy pisakami cukrowymi i żelowymi, dekorację można przygotować samemu. Smacznego! The post Piernikowe choinki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNajprostszy mazurek to chyba ten z dżemem ;) Ale można sobie skomplikować, dekoracją ! Zapraszam po przepis na mazurek z dżemem, w dwóch odsłonach. Składniki: 1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa ) 80 dag zimnego masła 0,5 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej ponadto: gęsty dżem, u mnie winogronowy do dekoracji: płatki migdałów
kolorowotorcikowoszklanki cukru 250 g masła roślinnego Z proszku budyniowego, mąki i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodając po łyżce ostudzonego do uzyskania gładkiej masy dekoracja u mnie : wiórki waflowe zielone, posypka cukrowa WYKONANIE: blat + 1/3 nasączenia + dżem krem blat + 1/3 nasączenia + dżem krem blat + nasączenie: krem + boki:krem dowolna(...)dekoracja Smacznego
Domowe ciastaPrzygotowanie: Umyte, nie obrane ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli mają w sobie dużo wody odciśnij nadmiar płynu. Pół ogórka jako dekorację pokrój w drobną kostkę. Dodaj drobno posiekany koperek, skórkę otartą z cytryny oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Czosnek przeciśnij przez praskę, jeżeli jego smak(...)pieprzem. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aż będzie odpowiednio zimny. Jeżeli chcesz skrócić czas chłodzenia, użyj produktów prosto z lodówki. Do dekoracji użyj ogórka pokrojonego w drobną kostkę, oliwy z oliwek i roztartego w dłoniach czerwonego pieprzu, który fajnie kontrastuje z łagodnym smakiem chłodnika. Inspiracja rodem
kuron.com.plszklanki wrzątku 2-3 kieliszki likieru amaretto Dodatkowo: 150ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 260g rurek waflowych z polewą czekoladową kwiatki z cukru do dekoracji Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy(...)lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na 20-30 minut. Na wierzch wylać mus porzeczkowy. 6. Dekoracja: Śmietanę ubić, dodać śmietan-fix, cukier puder i następnie ubić na sztywno. Ciasto udekorować bitą śmietaną i kwiatkami cukrowymi
Szalona Kuchnia Ewelinyjogurtu, najlepiej greckiego 2 lub 3 garście mrożonych malin 1 łyżeczka cukru miętowego (przy pomocy blendera zmiksuj listki mięty z cukrem na gładki proszek) listki świeżej mięty do dekoracji plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, a szybciej się ubiją jeśli dodajmy szczyptę soli. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz mąkę. Miksujemy
Moja smaczna kuchniaduże opakowanie jogurtu greckiego litr maślanki sól, pieprz miód łyżka wasabi pęczek rzodkiewek – pokrojonych w cienkie paski obieraczką do warzyw 3 ogórki małosolne – pokrojone na plasterki, do dekoracji 2 łyżki oliwy opakowanie sera halloumi – kroimy w kostkę kiszony sok z buraka Przepis na zielony chłodnik z kapusty i kalarepy z serem halloumi Do garnka wlewamy litr wody(...)pokrojony szczypior z dymki i ząbek czosnku przetarty przez praskę. Rozdrabniamy blenderem z jogurtem i maślanką. Doprawiamy solą, łyżką miodu i wasabi. Dodajemy odsączoną kapustę, połowę rzodkiewki (reszta do dekoracji) i ostudzoną kalarepkę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Smażymy w całości podłużne dymki, dodając odrobinę miodu, soli i pieprzu. Zdejmujemy z patelni i podsmażamy
Ugotowane pozamiatanerzepakowy panierka: po dwie łyżki czarnego sezamu i zmielonych migdałów pozostałe: 200 g makaronu z grochu 1/2 szklanki bobu ugotowanego obranego 1 gałązka pomidorów koktajlowych 1 liść sałaty do dekoracji Pesto z bobu: Do gotującej wody osolonej wsypałam 500 g bobu i gotowałam trzy minuty. Po tym czasie bób odcedzam i przelewam zimną wodą. Ma być aldente a nie rozgotowany(...)Szklankę obranego bobu przekładam do miski, reszta która została będzie do dekoracji. Do bobu dodaję, czosnek, migdały, parmezan, bazylię, i miksuję blenderem. Wlewam stopniowo olej i dalej miksuję. Na końcu doprawiam solą. Klopsiki: Filet z dorsza bez skóry i ości mielę maszynka do mięsa razem z obraną cebulą. Do ryby dodaję migdały, jajko, sól, pieprz, majeranek, płatki chili, koperek
wesoła kuchniałyżki płatków owsianych ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● 1 cebula ● 40 cl bulionu warzywnego bio ● sok z ½ cytryny ● sól, pieprz ● 2 szczypty pieprzu Cayenne ● garść stokrotek do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie : Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj płatki owsiane, wymieszaj. Dodaj bulion warzywny i mleko owsiane. Zagotuj. Cukinię umyj, osusz(...)talarki. Wrzuć do zupy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 5-10 minut. Rukolę umyj, osusz, grubo posiekaj, odłóż na bok kilka listków do dekoracji, resztę domieszaj do zupy-kremu, gotuj jeszcze przez około 2-3 minuty. Zmiksuj całość, dopraw do smaku, dodając sok z połówki cytryny, sól, pieprz, dwie szczypty pieprzu Cayenne (opcjonalnie, jeśli wolisz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaschabu w jednym kawałku 3 szklanki wody sól, pieprz papryka słodka galaretka 1 l rosołu/wywaru z pieczenia się mięsa* 6-7 łyżeczek żelatyny ewentualnie sól do smaku do dekoracji 4-5 połówek brzoskwiń z puszki kilka łyżek majonezu natka pietruszki *ewentualnie można wykorzystać wywar warzywny Najlepiej dzień przed: schab umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami (solą, pieprzem oraz słodką papryką(...)wsypać żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Wywar pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie pokroić w plasterki. Majonez przełożyć do szprycy. Schab ułożyć na półmiskach, następnie ułożyć na nim brzoskwinie, a dla dekoracji wycisnąć majonez. Ewentualnie pomiędzy kawałkami schabu włożyć natkę pietruszkę. Całość zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Podawać po całkowitym stężeniu galarety. Uwaga: - schab możecie również przygotować w rękawie
Ugotowaćbardzo smaczny, na jednym kawałku nie można poprzestać. Jest wilgotny, waniliowy i delikatnie śmietanowy. Wygląda pięknie, wiosennie i apetycznie. W przygotowaniu nie jest trudny, biszkopt przekrajamy tylko raz, a dekoracja jest prosta i ładna. Przepis powstał przy współpracy z marką Basia, użyłam mąki Basia Extra wypiek do biszkoptów i tortów. Jest to mąka dedykowana właśnie do pieczenia ciast tortowych(...)ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Masa jogurtowa: 6. Żelatynę zalać 200ml wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Morele osączyć i 6-7 połówek odłożyć do dekoracji. Konfiturę przełożyć do rondelka, postawić na ogniu i zagotować. Po zagotowaniu trzymać ją na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Następnie przetrzeć przez sito, odstawić do ostygnięcia. 7. Śmietankę
Mała Cukierenka