Bajecznie czekoladowe, kruche orzechowe ciasteczka. Ciemne i aromatyczne, lekko wytrawne, idealnie nadają się do dekoracji lukrem królewskim czy po prostu do schrupania przy herbacie. To jedne z tych ciastek, które długo zachowują zarówno świeżość, jak i kształt jaki nadamy im foremką do wycinania. Dzięki temu idealnie nadają się do dekoracji lukrem Royal Icing. Możecie też wyciąć je tylko i wyłącznie
Karo in the Kitchenserka mascarpone schłodzonego 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz: 300 ml kompotu z wiśni lub 200 ml kompotu z wiśni i 100 ml rumu Składniki na dekorację: pokruszony blat biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę(...)serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz: 300 ml kompotu z wiśni lub 200 ml kompotu z wiśni i 100 ml rumu Składniki na dekorację: pokruszony blat biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin'; document.write
moj przepis nabądź suszonej żurawiny, warto pamiętać żeby je dużo wcześniej namoczyć – zmiękną i staną się lżejsze. Orzechy są tłuste i ciężkie, na pewno opadną na dno. Możecie ich użyć do dekoracji, ale raczej nie dodawajcie ich do tego ciasta. Jak widać po zdjęciach – ja z rozpędu zapomniałam swoich bakalii namoczyć – elegancko opadły na dno ;) W misce miksera miksujemy(...)cytryny lub pomarańczy tłuszcz i mąka krupczatka do wysmarowania i wysypania formy SZYBKI LUKIER 2/3 szklanki cukru pudru sok z cytryny i rum drobne świeże owoce lub bakalie do dekoracji
Karo in the Kitchendwóch miesięcy mieszkamy już ” na swoim”. Meble kupione, okna wymienione, oświetlenie zamontowane ( poprzednie dawało mało światła ), a tu Święta za pasem. Pomyślałam, że fajnie by było zrobić dekoracje na choinkę. Pomysł na ozdoby z masy solnej właściwie wziął się ze wspomnień, kiedy to w okresie ciąży takowe robiłam. W tym roku dopiero postanowiłam reaktywować pomysł, a przy okazji(...)jednolite kolory, bo ciekawość Stasia ” a jaki kolor wyjdzie jak połączę ten i ten” jest nieposkromiona. Ale malujemy. I tak dwie niedziele z rzędu robiliśmy dekoracje z masy solnej. Na ciasto : Szklanka mąki pszennej Szklanka soli 125 ml wody ( jeśli masa nie będzie się kleić dolać jeszcze wody) Składniki umieścić w misce, wyrobić do połączenia i gotowe. Stolnicę
Niebieski kubek z kawaczekoladowe serduszko uparcie nie chce się przesunąć – potrzymajcie chwilę szybkę nad parą- ale tylko chwilę! Zarówno czekoladowe serduszka, jak i odłamki czekolady, powstałe przy ich okrajaniu- wykorzystamy do dekoracji tortu. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na cztery równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Drugi blat,podobnie: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy kolejnym blatem. Trzeci blat: nasączamy(...)nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki naszego tortu samrujemy pozostałym kremem- wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE: Boki tortu obkładamy odłamkami czekoladowymi. Śmietanę ubijamy i umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów. Wykonujemy duże kremowe zdobienia bliżej środka tortu ( od 3 do 5ciu), oraz mniejsze zdobienia blisko krawędzi tortu. W duże
Domowe TortyWspaniała, jadalna dekoracja świątecznego stołu. Piernikowe choinki pięknie się prezentują i wybornie smakują. Zapakowane w ozdobnym woreczku będą doskonałym prezentem bożonarodzeniowym. Jeśli choinki miałyby Wam posłużyć tylko jako dekoracja, to polecam podwoić składniki na lukier. Ładnie wyglądają, gdy lukru jest dużo i gdy wypływa on spomiędzy pierniczków :) Składniki: (na około 10 piernikowych choinek) Ciasto: 200 g płynnego miodu
Nastoletnie Wypiekaniemieszając. Galaretka truskawkowa z nalewką z czerwonej porzeczki. Zawartość torebki z galaretką rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Po ostygnięciu dodajemy 100ml nalewki z czerwonej porzeczki albo jakiegoś innego alkoholu. Dekoracja wierzchu i boków: 250ml śmietanki 30% 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 figi płatki migdałów Sposób wykonania: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy(...)klasyczne - okrągłe. Kojarzą mi się z ważnym wydarzeniem, wspaniałą uroczystością, są szczególne i zawsze się wyróżniają. Przy wykonywaniu tortu mamy pole do popisu, mnóstwo pomysłów do zrealizowania. Sama dekoracja to nie lada wyzwanie, nie mówiąc już o wnętrzu, które nieraz zaskakuje. Szczególnie polecam tort śmietankowy, elegancki, klasyczny i lekki. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnywypróbowałam kilka innych, chyba tylko po to, żeby przekonać się, że ten, to wciąż mój ulubiony). Link do przepisu zamieszczam poniżej. Jako że w tym przepisie kluczową rolę odgrywa dekoracja, warto rozejrzeć się po działach z cukierkami w markecie, żeby wybrać te, które jak najbardziej przypominają guziki (mnie nie do końca się to udało, jeśli macie pomysły na lepsze(...)piszcie w komentarzach! :) ). Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 3/4 szklanki cukru pudru + cukierki do dekoracji, u mnie: M&Msy, draże czekoladowe, czekoladowe karmelki, żółty i zielony barwnik spożywczy Ciasto przygotowujemy według przepisu . Po wyrobieniu można je schłodzić przez 15 – 20 minut w lodówce, dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować i nie trzeba będzie dodawać zbyt
CiastkozercyBeza włoska to białka jaj ubite i zaparzone syropem cukrowym. Idealna do deserów bez pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s. Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja(...)najniższych obrotach miksera około 5 minut. Bardzo dobrze współpracuje i podczas nakładania, i z samą masą cukrową. Bezę włoską , bardzo sztywną i błyszczącą, można wykorzystać do dekoracji tart – przełóżcie ją do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką i wyciśnijcie, dekorując ciasto. Jeśli macie palnik ręczny można podpiec jej krawędzie. Podobnie zadziała wstawienie udekorowanego ciasta pod grill w piekarniku
Karo in the Kitchenmascarpone 200 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 3 łyżki likieru cytrynowego 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki krem. Dekoracja : 200 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać ser i zmiksować. Nasączenie: 100 ml wody 100 ml likieru cytrynowego Limoncello(...)zderzaki. Odkrojone boki będą kabiną autka. Należy je przełożyć resztą kremu i nasączyć. Gotową kabinę przykleić na odrobinie kremu. Podobnie postąpić z kołami i zderzakami. Krem do dekoracji podzielić następująco: 3/4, a pozostałą część jeszcze na dwa. Do większej części dodać taką ilość czerwonego barwnika, aby kolor był zadowalający - u mnie 1 i 1/2 łyżeczki. Wymieszać. Do jednej
Chocolate Muffin Bloglimonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego świeża mięta lód Maliny myjemy i odkładamy na ściereczkę. Myjemy limonki. Z jednej wyciskamy sok, drugą kroimy na cząstki – będzie potrzebna do dekoracji. Kilka najładniejszych malin zostawiamy do dekoracji, resztę rozgniatamy widelcem. Do szklanki lub słoika wkładamy świeże gałązki mięty, wsypujemy brązowy cukier i wlewamy sok z limonki. Całość ugniatamy drewnianą łyżką (lub innym
Ciastkozercydorzucić do tego truskawki, to już pełnia lata i szczęścia. :) Składniki na 2 porcje: 1 limonka pokrojona wzdłuż na ósemki 1 łyżeczka brązowego cukru kilka gałązek mięty + dodatkowo do dekoracji kostki lodu 6-10 truskawek + dodatkowo do dekoracji 80-100 ml rumu (w wersji bezalkoholowej można zastąpić wodą gazowaną zwykłą, cytrynową lub 7upem) woda gazowana Limonkę rozetrzeć w szklance
Pełny talerzpozostała część frużeliny. Przykrywamy 3 warstwą biszkoptu. Wierzch tortu możemy ozdobić ubitą śmietaną 30% z cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Tort upiekłam na urodziny dla 6 letniego chłopca. Przygotowałam dekorację z masy cukrowej przedstawiającą postać Emmeta z Lego Przygoda. Przygotowanie tortu pod dekorację z masy cukrowej. Przełożony kremem i frużeliną tort należy posmarować masą maślaną, boki i wierzch
kulinarnyswiatdomiśrednicy 26 cm jest jej zdecydowanie zbyt dużo. Wystarczyło mi na upieczenie tego sernika i jeszcze jednego małego. Dlatego w składnikach podaję już proporcje zmniejszone o połowę. Natomiast dekorację sernika także dostosowałam do swoich potrzeb. Tortownica 26 cm Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 5 dag masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka śmietany 1 jajko(...)przypadku, gdy sernik zbyt szybko się zrumieni, przykryć go folią aluminiować i dalej piec. Gotowe ciasto wystudzić i przełożyć na kilka godzin w chłodne miejsce lub do lodówki. Dekoracja: Kajmak, masło i mleko podgrzać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie gładka polewa. Polać nią gotowy sernik tworząc esy-floresy. Następnie posypać gorzką czekoladą i siekanymi orzechami
My simple kitchenzachwyci gości nawet na wyszukanym przyjęciu. Moja propozycja to babeczki na wesele – klasyczne cupcake’i z delikatnym kremem śmietankowym i domową konfiturą różaną. Do tego piękna i prosta dekoracja ze świeżych płatków róż – i voilà! Dzisiejszy wpis powstał we współpracy z firmą Westwing – na ich stronie znajdziecie jeszcze więcej ślubnych inspiracji :) Składniki na babeczki: 1,5 szklanki(...)szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie ŚmietanFix +konfitura różana, płatki róż do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem
Ciastkozercy