mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła 5 dag cukru pudru 2 żółtka do ciasta 1 żółtko do posmarowania Dodatkowo: słoik dżemu truskawkowego różne polewy do dekoracji bakalie i owoce do dekoracji Marcepan pokroić w drobną kosteczkę. Miękkie masło utrzeć na puch. Ucierając dodawać po kawałku marcepanu, a następnie kolejno wbijać jajka. Może się zdarzyć, że marcepan
Świat Ciastamasę: 300 g malin 3 łyżki cukru 400 ml mieszanki wody z sokiem z malin 2 galaretki o smaku malinowym 500 ml śmietanki 30% 1 opak. Śmietan-Fix Do dekoracji: kilka malin Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30 x 35 cm, nasmarowanej(...)lodówki, do schłodzenia do momentu, aż zacznie lekko tężeć. Wierzch ciasta posypać Śmietan-Fixem. Na tak przygotowane ciasto rozłożyć równomiernie odsączone maliny. Schłodzoną śmietankę ubić (trochę zostawić do dekoracji). A następnie powoli dodawać tężejącą galaratkę, cały czas miksując (fot.3) . Masę śmietanową przełożyć do formy. Wyrównać masę, aby na całym cieście była równomiernie rozprowadzona (fot.4) . Pozostałą śmietankę nakładać łyżką na kawałki
Świat Ciastałyżeczki soli 2 jajka pół szklanki oleju 1 szklanka mleka Składniki na krem: 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: dowolne dekoracje Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, a do drugiej - mokre. Zawartość obu misek szybko połączyć (tylko do połączenia się składników). Przygotować formę do muffinek, którą należy wyłożyć(...)całkowitego wystudzenia. Teraz przygotować krem. Serek i śmietanka powinny być mocno schłodzone. Składniki na krem zmiksować razem na puszystą masę. Gotowym kremem ozdobić ostudzone muffinki (fot.2) a następnie udekorować dekoracjami cukierniczymi. Mi akurat udało się dostać tuż przed świętami cukrowe kurczaczki Dr.Oetker-a. Źródło: babeczka.zuzka linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site
Świat Ciastażelatyny 50 ml wody kilka kropli soku z cytryny 750 ml śmietanki 30% UHT 5 białek 280 g cukru 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej świeże truskawki do dekoracji Nie ma chyba nic lepszego od połączenia delikatnej bezy, lekko chrupiącej z wierzchu z puszystym jak obłoczek musem truskawkowo - śmietanowym. Taki właśnie smakołyk prezentuje dzisiaj i naprawdę zachęcam każdego do wypróbowania tego(...)żelatynę połączyć z truskawkami (fot.2) . Śmietankę ubić na sztywno za pomocą miksera (część ubitej śmietanki, ok. 100 g, wstawić do lodówki − ponieważ w dalszym etapie, będzie nam potrzebna do dekoracji). Mus truskawkowy połączyć z ubitą śmietanką (fot.3) . Odstawić na chwilę do lodówki. Ostudzoną bezę przełożyć na pergamin (górą do dołu). Z rolady zdjąć papier. Mus truskawkowy rozłożyć na całej powierzchni
Świat CiastaSkładniki na krem: 9 żółtek 240 g cukru kryształu 750 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów kakao do dekoracji 1/2 szklanki wody Składniki na poncz kawowy: 250 ml espresso 60 ml amaretto 90 g cukru Ponieważ sposób przygotowania tego tiramisu jest dla mnie innowacyjny, i niezwykle rzadko spotykany na innych blogach, pozwoliłam sobie na nazwanie go imieniem cukiernika(...)którego pochodzi. Pan Paweł, to nikt inny jak Paweł Małecki, wielokrotny zdobywca laurów na konkursach cukierniczych w Polsce i na świecie oraz autorytet w kręceniu lodów, tworzeniu pralin oraz dekoracji cukierniczych. To tiramisu jest naprawdę przepyszne, puszyste jak pianka i przepełnione w pełni kawowym aromatem, z domieszką likierowego smaku Amaretto. Najpierw przygotujemy poncz, ponieważ musi on nam dobrze przestygnąć
Świat Ciastaproszek do pieczenia – 1 łyżeczka ** cukier – 50 g ** serek homogenizowany – 1 czubata łyżka ** olej – 4 łyżki ** mleko – 4 łyżki ** tłuszcz do smażenia ** biała czekolada + kolorowa posypka do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy mleko , serek homogenizowany i olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubośc(...)koła , a za pomocą kieliczka lub zakrętki dziurkę w środku. Wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku. Polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i posypujemy dekoracją. Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkoodpowiedzialnością polecam. Są pyszne :) Do zrobienia tych ciasteczek potrzebna jest specjalna maszynka (do wyciskania ciasteczek). SKŁADNIKI: 1 kg mąki pszennej 2 kostki margaryny cukier 8 żółtek 4 cukry wanilinowe + dekoracja (u mnie znalazły się: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, mieszanka keksowa, płatki czekoladowe, płatki kokosu oraz żurawina) Składniki potrzebne do zrobienia czekolady: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru(...)półmiska do ostygnięcia. Po ostygnięciu można przygotować czekoladę - rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mleko, następnie cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy przez 3 minuty - aby czekolada była delikatna. Dekoracja: Każde ciasteczko polewamy czekoladą i układamy na nim co tylko chcemy, to już zależy od dodatków jakie posiadamy i jakie najbardziej lubimy. Polecam i życzę smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościodwiedzenia. Niedziela przywitała nas deszczem i zimnym wiatrem, zostawiliśmy więc Ptysię w hotelu, a sami wybraliśmy się na spacer. Główna ulica Kopenhagi po zmroku wygląda zachwycająco - kolorowe wystawy i dekoracje, uliczni artyści wszelkiej maści, świąteczne piosenki rozbrzmiewające w głośnikach. I choć tłok trochę mnie przerażał, oglądałam wszystko z zapartym tchem. Następnego dnia, zaraz po śniadaniu, wyruszyliśmy (tym razem z Ptysią(...)też naleśniki, gorąca czekolada, gløgg w wersji ekskluzywnej, czyli z białego wina, jabłka i migdały w karmelu, a także mniej świąteczne, ale uwielbiane przez Duńczyków hot dogi) i dekoracji. Zaopatrzyliśmy się w szklane aniołki i ornamenty, a także wyjątkowe, drewniane bombki - choinka w tym roku będzie zachwycająca! Przy Storkespringvandet , czyli fontannie z bocianami, zatrzymaliśmy się na gorącą czekoladę. Młode mężatki
Pożeraczka, czyli raz adobrzezachwycą - szczególnie dziewczynki. Deser z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 ml mleka 2 czubate łyżeczki żelatyny 2 czerwone galaretki bita śmietana i wisienki koktajlowe do dekoracji (opcjonalnie) Deser z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania: Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Ok. 1/3 wylewamy na płaską powierzchnie (np. tackę), a pozostałą jej część wlewamy do pucharków(...)ostrożnie nalewamy do pucharków - dalej chłodzimy. W międzyczasie przygotowujemy drugą galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po jej ostudzeniu na wierzch stężałego mleka nalewamy kolejną warstwę galaretki. Do dekoracji użyłam bitą śmietanę i wisienki koktajlowe. Moje posty
Słodka StronaMasa śmietanowa: 700-800 ml śmietanki kremówki 30% (całkowicie ostudzonej) 2 opakowania fixu do ubijania śmietany 3- 4 łyżki cukru pudru ok. 50 ml likieru wiśniowego wisienki koktajlowe do dekoracji wiórki czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie) Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownicę o średnicy ok. 21 cm. wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek
Słodka Stronabezy i wymieszać. Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki , 2,5 łyżeczki żelatyny . Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu wymieszać z żelatyną. Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady . Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Na krem - masę śmietanową. Górę udekorować startą gorzka czekoladą. Ciasto jest niesamowicie pyszne :) Bardzo słodkie(...)łasuchów, takich jak ja :D Smacznego! Podoba się Wam widoczna na zdjęciach doniczka? Jeśli tak, to zajrzyjcie do Kufra Dekoracji , tam znajdziecie więcej takich cudeniek :) Przepis został opublikowany również na portalu Przepis na Kobietę > KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennagłębokim tłuszczu z obu stron do pożądanego stopnia zrumienienia. Ważne jest, aby nie rumieniły się zbyt szybko, bo wtedy istnieje ryzyko, że środek pozostanie surowy. Do dekoracji lekko przestudzonych pączków użyłam: opakowanie mieszanki skórek Gold Pack ,otrzymane od firmy VOG , posiekane drobno i uprażone na suchej patelni orzechy, kolorowa posypka do dekoracji, polewa czekoladowa, kolorowy lukier
Codzienna kuchnia niecodziennaPewnie dlatego przyjęła się nazwa "ule". Tym razem, przy okazji zbliżających się świąt, ule mają formy choinek, bałwanków czy dzwoneczków. Do przygotowania są proste i niekłopotliwe, jedynie dekoracja może zająć nam trochę czasu :) Warto jednak pobawić się z nimi, bo efekty są piękne i apetyczne :) Będzie to też wspaniały drobiazg, jaki można ciekawie zapakować i wręczyć(...)grzeszę talentem artystycznym, więc moje ule wyszły średnio ładne ;) Oto film, na którym zobaczycie jak proste jest przygotowywanie uli: Formy do przygotowania uli oraz rękaw cukierniczy do dekoracji otrzymałam ze sklepu MyKitchen . źródło zdjęcia: sklep MyKitchen.pl Kilkucentymetrowe foremki wykonane są tworzywa sztucznego, dość solidnego. Przygotowywanie ciasteczek z ich pomocą jest łatwe i szybkie. Duży plus
Codzienna kuchnia niecodziennawymieszać. Odstawić. Do nasączenia: 150 ml dobrego espresso 1/4 łyżeczki kardamonu 100 ml amaretto (lub innego likieru) Zaparzyć espresso, wystudzić i wymieszać z amaretto i kardamonem. Do posypania i dekoracji: kakao lub starta czekolada rurki waflowe Przygotowanie: Pierwszy blat położyć na tortownicy i nasączyć połową kawy z amaretto. Następnie na biszkopcie rozsmarować połowę kremu. Położyć drugi blat i postąpić analogicznie(...)Boki ciasta również wysmarować kremem. Górę ciasta posypać kakao lub czekoladą. Z reszty kremu można wykonać dekoracje za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdobić nieregularnie pociętymi rurkami waflowymi. Gotowe
Food Square