dekoracje - 3179 przepisów (strona:21/212)

Mazurek marcepanowy 161

mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła 5 dag cukru pudru 2 żółtka do ciasta 1 żółtko do posmarowania Dodatkowo: słoik dżemu truskawkowego różne polewy do dekoracji bakalie i owoce do dekoracji Marcepan pokroić w drobną kosteczkę. Miękkie masło utrzeć na puch. Ucierając dodawać po kawałku marcepanu, a następnie kolejno wbijać jajka. Może się zdarzyć, że marcepan

Świat Ciasta
Ciasto malinowo-piankowe 201

masę: 300 g malin 3 łyżki cukru 400 ml mieszanki wody z sokiem z malin 2 galaretki o smaku malinowym 500 ml śmietanki 30% 1 opak. Śmietan-Fix Do dekoracji: kilka malin Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30 x 35 cm, nasmarowanej(...)lodówki, do schłodzenia do momentu, aż zacznie lekko tężeć. Wierzch ciasta posypać Śmietan-Fixem. Na tak przygotowane ciasto rozłożyć równomiernie odsączone maliny. Schłodzoną śmietankę ubić (trochę zostawić do dekoracji). A następnie powoli dodawać tężejącą galaratkę, cały czas miksując (fot.3) . Masę śmietanową przełożyć do formy. Wyrównać masę, aby na całym cieście była równomiernie rozprowadzona (fot.4) . Pozostałą śmietankę nakładać łyżką na kawałki

Świat Ciasta
Wielkanocne babeczki waniliowe 160

łyżeczki soli 2 jajka pół szklanki oleju 1 szklanka mleka Składniki na krem: 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: dowolne dekoracje Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, a do drugiej - mokre. Zawartość obu misek szybko połączyć (tylko do połączenia się składników). Przygotować formę do muffinek, którą należy wyłożyć(...)całkowitego wystudzenia. Teraz przygotować krem. Serek i śmietanka powinny być mocno schłodzone. Składniki na krem zmiksować razem na puszystą masę. Gotowym kremem ozdobić ostudzone muffinki (fot.2) a następnie udekorować dekoracjami cukierniczymi. Mi akurat udało się dostać tuż przed świętami cukrowe kurczaczki Dr.Oetker-a. Źródło: babeczka.zuzka linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site

Świat Ciasta
Rolada bezowo-truskawkowa 237

żelatyny 50 ml wody kilka kropli soku z cytryny 750 ml śmietanki 30% UHT 5 białek 280 g cukru 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej świeże truskawki do dekoracji Nie ma chyba nic lepszego od połączenia delikatnej bezy, lekko chrupiącej z wierzchu z puszystym jak obłoczek musem truskawkowo - śmietanowym. Taki właśnie smakołyk prezentuje dzisiaj i naprawdę zachęcam każdego do wypróbowania tego(...)żelatynę połączyć z truskawkami (fot.2) . Śmietankę ubić na sztywno za pomocą miksera (część ubitej śmietanki, ok. 100 g, wstawić do lodówki − ponieważ w dalszym etapie, będzie nam potrzebna do dekoracji). Mus truskawkowy połączyć z ubitą śmietanką (fot.3) . Odstawić na chwilę do lodówki. Ostudzoną bezę przełożyć na pergamin (górą do dołu). Z rolady zdjąć papier. Mus truskawkowy rozłożyć na całej powierzchni

Świat Ciasta
Tiramisu pana Pawła 269

Składniki na krem: 9 żółtek 240 g cukru kryształu 750 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów kakao do dekoracji 1/2 szklanki wody Składniki na poncz kawowy: 250 ml espresso  60 ml amaretto 90 g cukru Ponieważ sposób przygotowania tego tiramisu jest dla mnie innowacyjny, i niezwykle rzadko spotykany na innych blogach, pozwoliłam sobie na nazwanie go imieniem cukiernika(...)którego pochodzi. Pan Paweł, to nikt inny jak Paweł Małecki, wielokrotny zdobywca laurów na konkursach cukierniczych w Polsce i na świecie oraz autorytet w kręceniu lodów, tworzeniu pralin oraz dekoracji cukierniczych. To tiramisu jest naprawdę przepyszne, puszyste jak pianka i przepełnione w pełni kawowym aromatem, z domieszką likierowego smaku Amaretto. Najpierw przygotujemy poncz, ponieważ musi on nam dobrze przestygnąć

Świat Ciasta
Kruche donaty z białą czekoladą 185

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka ** cukier – 50 g ** serek homogenizowany – 1 czubata łyżka ** olej – 4 łyżki ** mleko – 4 łyżki ** tłuszcz do smażenia ** biała czekolada + kolorowa posypka do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy mleko , serek homogenizowany i olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubośc(...)koła , a za pomocą kieliczka lub zakrętki dziurkę w środku. Wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku. Polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i posypujemy dekoracją. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Świąteczne kruche ciasteczka 287

odpowiedzialnością polecam. Są pyszne :) Do zrobienia tych ciasteczek potrzebna jest specjalna maszynka (do wyciskania ciasteczek). SKŁADNIKI: 1 kg mąki pszennej 2 kostki margaryny cukier 8 żółtek 4 cukry wanilinowe + dekoracja (u mnie znalazły się: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, mieszanka keksowa, płatki czekoladowe, płatki kokosu oraz żurawina) Składniki potrzebne do zrobienia czekolady: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru(...)półmiska do ostygnięcia. Po ostygnięciu można przygotować czekoladę - rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mleko, następnie cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy przez 3 minuty - aby czekolada była delikatna. Dekoracja: Każde ciasteczko polewamy czekoladą i układamy na nim co tylko chcemy, to już zależy od dodatków jakie posiadamy i jakie najbardziej lubimy. Polecam i życzę smacznego

Serce zamknięte w formie pyszności
O grudniowej Kopenhadze słów kilka. I kuskus na słodko 208

odwiedzenia. Niedziela przywitała nas deszczem i zimnym wiatrem, zostawiliśmy więc Ptysię w hotelu, a sami wybraliśmy się na spacer. Główna ulica Kopenhagi po zmroku wygląda zachwycająco - kolorowe wystawy i dekoracje, uliczni artyści wszelkiej maści, świąteczne piosenki rozbrzmiewające w głośnikach. I choć tłok trochę mnie przerażał, oglądałam wszystko z zapartym tchem. Następnego dnia, zaraz po śniadaniu, wyruszyliśmy (tym razem z Ptysią(...)też naleśniki, gorąca czekolada, gløgg w wersji ekskluzywnej, czyli z białego wina, jabłka i migdały w karmelu, a także mniej świąteczne, ale uwielbiane przez Duńczyków hot dogi) i dekoracji. Zaopatrzyliśmy się w szklane aniołki i ornamenty, a także wyjątkowe, drewniane bombki - choinka w tym roku będzie zachwycająca! Przy Storkespringvandet , czyli fontannie z bocianami, zatrzymaliśmy się na gorącą czekoladę. Młode mężatki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser z Mlekiem Skondensowanym na Walentynki 292

zachwycą - szczególnie dziewczynki. Deser z Mlekiem Skondensowanym -  Składniki: puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 ml mleka 2 czubate łyżeczki żelatyny 2 czerwone galaretki bita śmietana i wisienki koktajlowe do dekoracji (opcjonalnie) Deser z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania: Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Ok. 1/3 wylewamy na płaską powierzchnie (np. tackę), a pozostałą jej część wlewamy do pucharków(...)ostrożnie nalewamy do pucharków - dalej chłodzimy. W międzyczasie przygotowujemy drugą galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po jej ostudzeniu na wierzch stężałego mleka nalewamy kolejną warstwę galaretki.  Do dekoracji użyłam bitą śmietanę i wisienki koktajlowe. Moje posty

Słodka Strona
Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las 460

Masa śmietanowa: 700-800 ml śmietanki kremówki 30% (całkowicie ostudzonej) 2 opakowania fixu do ubijania śmietany 3- 4 łyżki cukru pudru ok. 50 ml likieru wiśniowego wisienki koktajlowe do dekoracji wiórki czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie) Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownicę o średnicy ok. 21 cm. wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek

Słodka Strona
Kostka alpejska 13457

bezy i wymieszać. Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki , 2,5 łyżeczki żelatyny . Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu wymieszać z żelatyną. Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady . Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Na krem - masę śmietanową. Górę udekorować startą gorzka czekoladą.  Ciasto jest niesamowicie pyszne :) Bardzo słodkie(...)łasuchów, takich jak ja :D Smacznego! Podoba się Wam widoczna na zdjęciach doniczka? Jeśli tak, to zajrzyjcie do  Kufra Dekoracji , tam znajdziecie więcej takich cudeniek :) Przepis został opublikowany również na portalu Przepis na Kobietę  > KLIK

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pączki na Tłusty Czwartek, czyli i ja uległam temu szaleństwu 177

głębokim tłuszczu z obu stron do pożądanego stopnia zrumienienia. Ważne jest, aby nie rumieniły się zbyt szybko, bo wtedy istnieje ryzyko, że środek pozostanie surowy.  Do dekoracji lekko przestudzonych pączków użyłam: opakowanie mieszanki skórek Gold Pack ,otrzymane od firmy VOG , posiekane drobno i uprażone na suchej patelni orzechy, kolorowa posypka do dekoracji, polewa czekoladowa, kolorowy lukier

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczne ule, czyli orzechowe ciasteczka z kremem o smaku amaretto 237

Pewnie dlatego przyjęła się nazwa "ule". Tym razem, przy okazji zbliżających się świąt, ule mają formy choinek, bałwanków czy dzwoneczków. Do przygotowania są proste i niekłopotliwe, jedynie dekoracja może zająć nam trochę czasu :) Warto jednak pobawić się z nimi, bo efekty są piękne i apetyczne :) Będzie to też wspaniały drobiazg, jaki można ciekawie zapakować i wręczyć(...)grzeszę talentem artystycznym, więc moje ule wyszły średnio ładne ;) Oto film, na którym zobaczycie jak proste jest przygotowywanie uli: Formy do przygotowania uli oraz  rękaw cukierniczy do dekoracji otrzymałam ze sklepu MyKitchen .  źródło zdjęcia: sklep MyKitchen.pl Kilkucentymetrowe foremki wykonane są tworzywa sztucznego, dość solidnego. Przygotowywanie ciasteczek z ich pomocą jest łatwe i szybkie. Duży plus

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort tiramisu 167

wymieszać. Odstawić. Do nasączenia: 150 ml dobrego espresso 1/4 łyżeczki kardamonu 100 ml amaretto (lub innego likieru) Zaparzyć espresso, wystudzić i wymieszać z amaretto i kardamonem. Do posypania i dekoracji: kakao lub starta czekolada rurki waflowe Przygotowanie: Pierwszy blat położyć na tortownicy i nasączyć połową kawy z amaretto. Następnie na biszkopcie rozsmarować połowę kremu. Położyć drugi blat i postąpić analogicznie(...)Boki ciasta również wysmarować kremem. Górę ciasta posypać kakao lub czekoladą. Z reszty kremu można wykonać dekoracje za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdobić nieregularnie pociętymi rurkami waflowymi. Gotowe

Food Square

Proponowane wyszukiwania