Zjeść kwiatka ? Owszem - zjeść ! Fiołki wonne, jedne z jadalnych kwiatów, mogą stać się wspaniałą dekoracją waszych wypieków. Wystarczy jedynie garść kwiatów, białko jaja i cukier kryształ oraz sporo cierpliwości i wolnego czasu. Jeśli akurat jesteście w nastroju do przemyśleń lub najzwyczajniej w świecie - nudzi się Wam, to jest to dobry moment by przystąpić do działania. Zbierając kwiaty, zrywajcie(...)temperaturze 50 stopni C. Gotowe przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym miejscu. Powinny zachować świeżość przez kilka tygodni. Niemniej jednak, nie odstawiajcie ich na długo - wykorzystajcie do dekoracji, np Wielkanocnych wypieków. Tym samym sposobem możecie utrwalić w cukrze stokrotki lub inne jadalne kwiaty
kolorowotorcikowoosolonej wodzie. Ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Żółtka przełożyć do miski, a białka ułożyć na talerzu. Do żółtka dodać większość łososia (dwa małe płaty odłożyć do dekoracji) pokrojonego w kostkę. Dołożyć serek naturalny, sok z cytryny, posiekany koperek (odłożyć gałązkę do dekoracji) i chrzan. Wymieszać i doprawić do smaku. Masa powinna być gładka, z widocznymi kawałkami łososia. Przygotowaną
Pasja Smakuczekolady) - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 2 łyżki cukru waniliowego) Wierzch: - 200g gęstej kwaśnej śmietany 12 lub 18% - 120g serka Philadelphia (niekoniecznie) - 3 łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru) Dekoracja: - 75g orzeszków ziemnych solonych Sos toffee: - 1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36% (250g) - 1/4 szklanki cukru trzcinowego (55g) - 1/4 szklanki płynnego miodu (85g) - 60g masła Przygotowanie: Zdjąć obręcz(...)Można próbować zdjąć obręcz przed wstawieniem do lodówki ale u mnie spód był dość luźny, ściągnął dopiero w lodówce. Po wystudzeniu zdjąć obręcz i przełożyć serniczek na talerz. Dekoracja: Orzeszki ziemne posiekać nożem na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sosu toffee umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę na małym ogniu przez ok.15-20 minut
Smaczne Zdrowe100g cukru szczypta soli Składniki na krem: 200g serka mascarpone 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: szklanka świeżych malin szklanka agrestu 2-3 morele pokrojone świeżo otarta skórka cytryny (do dekoracji) kilka listków mięty (do dekoracji) Mąkę połączyć z solą i cukrem, dodać żółtka, a następnie utrzec na tarce o grubych oczkach masło. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i uformować w kulę
Sajkofanka smakuryż o smaku waniliowym Słodka chwila Dr.Oetkera 2 szt budyń czekoladowy Słodka chwila Dr.Oetkera 2 szt jabłka 80 g herbatniki szkolne miód szczypta cynamonu serduszka , złote kuleczki , jabłko do dekoracji Przygotowanie: Jabłka obrać oczyścić z gniazd nasiennych pokroić na małe kawałki i podsmażyć do miękkości . Dosłodzić miodem i dodać szczyptę cynamonu . Ostudzić . Herbatniki zmiksować w blenderze (2 odłożyć do dekoracji
Ala piecze i gotujelekki torcik na zimno. Składniki: 2 szt galaretka o smaku pina colada 2 szt galaretka o smaku mojito 2 szt galaretka o smaku pink margarita 3 szk mleka Do dekoracji 150 ml kremówka 1 szt galaretka o smaku pink margarita 1 szt śmietan fix cukier puder 1 łyżeczka zielone winogrona Przygotowanie: Galaretki o smaku pina colada wsypać(...)puder i śmietan fix.Zmiksować ponownie do połączenia się składników. Bitą śmietaną,winogronami i pokrojoną w kostkę galaretką udekorować torcik. Przechowywać w zimnym miejscu. Torcik przed dekoracją wyłożyć na talerz i zdjąć folię spożywczą
Ala piecze i gotujepszennej 0,5 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa sernikowa sernik jogurtowy na zimno Dr. Oetkera 2 galaretki brzoskwiniowe Dr. Oetkera brzoskwinie w puszce borówki amerykańskie do dekoracji Przygotowanie: Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Odłożyć 3 połówki do dekoracji, resztę pokroić w kostkę . 1 galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu ostudzić i wylać do tortownicy o średnicy
Ala piecze i gotujeZbliżają się mikołajki. Proponuje Wam łatwe do zrobienia ciasto w kształcie mikołaja. Ciasto bardzo łatwo i szybko upiec a dekoracja też bardzo łatwa. Za to smak i efekt rewelacyjny. Z pewnością dzieciaki będą zachwycone. Składniki: 125 ml wody 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szk cukru 2 łyżki miodu 100 g margaryny 1 szk mąki pszennej 2 jajka(...)łyżeczka proszek do pieczenia do dekoracji lukier, kokos barwnik czerwony orzeszki czerwone Przygotowanie: Wodę, kakao, cynamon, cukier, miód, margarynę włożyć do garnka, mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do zimnej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać żółtka i zmiksować na wolnych obrotach.Białka ubić na sztywno dodać do kakaowej masy i delikatnie wymieszać
Ala piecze i gotujeRobiąc w domu trufelki choć na chwilę można się "poczuć" jak w fabryce czekoladek :) Sama dekoracja i obtaczanie w różnych dodatkach należała do młodszej córki. Miała dużo frajdy z czego się bardzo cieszyłam gdy ją obserwowałam. Składniki: 75 ml kremówki 25 g miodu prawdziwego 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 25 g masła(...)Mieszać do rozpuszczenia. Masę wylać do płaskiego naczynia i pozostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc. Z masy formować kuleczki i obtaczać w zależności od tego jakie mamy dekoracje. Kokos, kolorowe posypki, kakao, migdały, orzechy mielone. Ponownie odłożyć w zimne miejsce żeby stężały. Jeśli masa będzie się mocno kleić do rąk moczyć ręce delikatnie w zimnej wodzie
Ala piecze i gotujewydaje!) Jakoś dziwnie nie syci i można zjeść parę kawałków - to zdecydowanie coś dla mnie)) idealne ciasto na piknik Przy okazji pieczenia tego ciasta, odkryłam niezwykłość aromatu, użytych do dekoracji, truskawkowo-poziomkowych winogron( uva fragola). Podczas pieczenia w całym domu unosił się poziomkowy zapach, a ciasto pachniało nimi nawet na drugi dzień. Lekkie Ciasto owocowe Składniki na formę 25cm(...)białka osobno) 165 g cukru 120 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii otarta skórka z cytryny dowolne owoce (u mnie: 5 śliwek, 1 nektarynka i garść winogron) do dekoracji: płatki migdałowe i cukier w słupkach Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st.C. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ubijać. Ubijając dodać po kolei
Mia Cucina Sofietaugotowane żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa chałwowo –orzechowa: 1/2 szklanki śmietany 30% 200g chałwy 80 g laskowych, mielonych orzechów ½ tabliczki gorzkiej czekolady Dekoracja: motylki i kwiatuszki z masy z marshmallow lub z gotowej masy cukrowej 80 g pianek 180 g cukru pudru 1 1/2 łyżki wody Kruche ciasto: Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy(...)doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy jeszcze przez 2 min do zgęstnienia. Studzimy. Ostudzoną masę rozsmarowujemy na kruchym ciescie, zostawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i kolorowymi kwiatuszkami i motylkami. Dekoracja: Do zrobienia ozdób użyłam masy cukrowej z pianek marshmallow i barwników w żelu. Pianki marshmallow roztopiamy w kąpieli wodnej, dodając do nich 2 łyżki wody. Gdy pianki się całkowicie roztopią
Mia Cucina Sofietaniby nie lubi ciepła?! (; Zachęcamy do wypróbowania, bo jest naprawdę pyszna! Składniki ( na 4 porcje): 450-500g ziaren kukurydzy z puszki (po odlaniu zalewy) – kilkanaście ziaren odłożyć do dekoracji 1 duży ziemniak 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1litr mleka 2 liście laurowy 2 ziela angielskie Pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej Pół łyżeczki świeżo startego imbiru(...)proszku 1 łyżka mąki kukurydzianej (niekonieczne) 5-6 łyżek jogurtu naturalnego Kilka łyżek wody do ewentualnego podlania Sól, pieprz Dodatkowo : szynka ( u mnie wędzona), garść słonecznika (kilka odłożyć do dekoracji), garść posiekanego szczypioru Zupę można komponować z różnymi składnikami, wedle upodobania! Można dodać grzanki, kurczaka, krewetki, inne warzywa - co tylko chcecie, wszystko zależy od Was! (; Przygotowanie: Szynkę i ziemniaka kroimy
Symfonia Smakówcelowo nie podaje ilosci, bo wszystko zalezy od tego ile takich jajek chcemy przygotowac. Z jednego jajka otrzymujemy 2 porcje) jajka ugotowane na twardo duze plastry szynki majonez do dekoracji papryka czerwona, ogorek kiszony, oliwki, gotowana marchewka itp bulion warzywny zelatyna sok z cytryny wykonanie: Zelatyne przygotowujemy wedlug zalecen na opakowaniu. Do tego celu potrzebny jest nam bulion. Ja dodatkowo(...)ktos lubi polaczenia z owocami to mozna uzyc do tego celu ananasa, wisienki, winogrono itp. Gdy zelatyma zacznie sie juz scinac mozemy delikatnie zalac nia jajka. By nie uszkodzic dekoracji najlepiej robic to na wpol scieta zelatyna. Do calkowitego zastygniecia galaretki jajka przechowujemy w lodowce. Smacznego! Potrawa ta bierze rowniez udzial w akcji "Jajka po prostu
Przysmaki Karolkimialam pomyslu ani zadnej wizji koncowej. Straszne! Tort niemal zrobil sie sam. Byl bardzo prosty, ciemny biszkopt przelozony bita smietana i truskawkami. Wszystko to co lubi moja Jubilatka. Za dekoracje posluzyly przetopione zajaczki i jajeczka z czekolady. Ja od zawsze jestem przeciwna tym slodyczom ze wzgledu na sredniej jakosci czekolade i nigdy nie wiem co mam zrobic gdy po swietach(...)bedzie podany i zakladamy obrecz tortownicy; wykladamy pierwsza warstwe smietany, nastepnie kolejny krazek biszkoptu i ponownie smietane i znow biszkopt. Sciagamy obrecz tortownicy i dekorujemy wierzch tortu. Czekolade do dekoracji topimy w kapieli wodnej i wylewamy cieniutka warstwe na folie spozywcza. Pozostawiamy do zastygniecia, a nastepnie dzielimy na kawalki i okladamy nia tort. Tort chlodzimy w lodowce. Smacznego
Przysmaki Karolkiminut. Po wystudzeniu upieczonego biszkoptu nalezy przeciac go na dwa krazki. skladniki na mase: 500g serka mascarpone okolo 8 lyzek nutelli duza puszka gruszek w zalewie czekolada do dekoracji wykonanie: Serek mascarpone mieszamy z nutella. Gruszki odsaczamy z zalewy. Odkladamy czesc gruszek pokrojonych w cwiartki lub osemki do dekoracji, reszte kroimy w kostke. Mase dzielimy na dwie czesci
Przysmaki Karolki