płaskie łyżki cukru pudru 200g śmietanki 30% 20g żelatyny (5 łyżeczek) 6 łyżek wody 1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku 150ml wody maliny i jagody do dekoracji Wykonanie: - tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia - herbatniki całkowicie rozdrobnić, dodać roztopione masło, składniki wymieszać do powstania zwartej masy o charakterze mokrego piasku - masę wyłożyć(...)masę jagodową, wyrównać i ponownie schłodzić - gdy masy serowe zastygną, możemy przygotować galaretkę - w 130ml gorącej, przegotowanej wody rozpuścić 1/2 opakowania galaretki w proszku, pozostawić do ostygnięcia - owoce do dekoracji oczyścić i osuszyć - na zastygniętej masie serowej układać owoce, zaczynając od środka, tworzyć na przemian okręgi z malin i jagód - pomiędzy owoce delikatnie nalewać łyżeczką zimną galaretkę tak, by zakryła
Smakołyki Berenikiłyżeczki cukru pudru (u mnie Kupiec) 2 kiwi garść truskawek Przygotowanie: Serek wymieszać z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Truskawki pokroić w plasterki. Zostawić dwie ćwiartki do dekoracji. Kiwi obrać, odkroić 1 plaster do dekoracji, resztę zmiksować z łyżeczką masy serowej. Nakładać do pucharków/lampek/miseczek warstwami: serek-> plasterki truskawek-> serek-> kiwi-> serek. Wierzch deseru udekorować
Ze smakiem i z pasjąrzodkiewką czy szczypiorkiem. Idealny na śniadanie lub kolację. Tym razem przygotowałam wersję ze szczypiorkiem, czosnkiem i cebulą. Może nie każdy wie, ale kwiaty szczypiorku nadają się nie tylko do dekoracji, ale również są jadalne (mają lekko cebulowy smak). Ja wykorzystałam je więc jako składnik twarogu. A Wy próbowaliście już jak smakują? Składniki na miseczkę twarogu: kostka półtłustego twarogu 2 łyżki(...)razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Płatki kwiatów szczypiorku można dodać do twarogu i wymieszać bądź posypać nimi posmarowane twarogiem kanapki, wtedy stanowią także dekorację
Ze smakiem i z pasjązaczynamy od dołu: spód ciasteczkowy, cienka warstwa rozpuszczonej mlecznej czekolady, na to wyłożyłam truskawki pokrojone w kosteczkę, truskawki polałam dodatkowo odrobiną czekolady, a na koniec masa serowa i dekoracja, czyli wystarczy truskawka i trochę wiórków czekoladowych. Jeden z serniczków polałam musem z jagód kamczackich. Tylko jeden, bo moje dziecko protestowało i tak jak widzicie trzy serniczki bez musu i jeden(...)mokrego piasku.Obręcze ustawiłam na desce i wyłożyłam spód ciasteczkowy w obręczach mocno dociskając popychaczami. Wstawiłam do lodówki. Umyte i odszypułkowane truskawki pokroiłam w kosteczkę (kilka truskawek odłożyłam do dekoracji).Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Część czekolady wylałam na spody ciasteczkowe, rozsmarowałam ją, na nią wyłożyłam truskawki i polałam je odrobiną czekolady, część czekolady wylałam na szklaną deskę i wstawiłam
Blondynka Gotujetruskawkowy z kaszy manny Składniki: 40g kaszy manny 300ml mleka 30g cukru 1 łyżka soku z cytryny 200g truskawek 100g śmietanki 30% 1 ładna truskawka z szypułką do dekoracji Wykonanie: - kaszę wymieszać z niewielką ilością mleka, pozostawić na 30 minut - resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać zawiesinę z kaszy manny, gotować na małym ogniu, cały czas(...)przykryciem z folii spożywczej (ułożonej tak, by dotykała powierzchni) - kaszkę zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji - truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus, odłożyć 1-2 łyżeczki do dekoracji - zmiksowane truskawki dodać do ubitej kaszki, ponownie zmiksować do uzyskania jednolitego koloru - zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do kaszki - gotowy mus przełożyć po równo do dwóch szklaneczek, wyrównać
Smakołyki Berenikizespołach po 2 lub 3 osoby. Z Asią przygotowałyśmy babeczki z czekoladą, rodzynkami i suszonymi morelami, a wytrawne z serem pleśniowym i łososiem... Pyszne wyszły i choć może dekoracje nie były przez nas zbytnio przemyślane :p to bawiłyśmy się doskonale. Przygotowane muffiny zabrałyśmy do domu... Takie szkolenie to bardzo fajny pomysł na spędzenie wolnego czasu. Z przyjaciółmi(...)mówiła pani Joanna z dziećmi - mój Bąbelek jest jeszcze za mały, ale może kiedyś. Tak więc polecam serdecznie. Willa Retro Dekoracja wytrawnych muffinek z salami zaproponowana przez p. Joannę. "Sesja zdjęciowa" w Willi Retro
MiksturownikKrem należy przyrządzić według 1 i 2 punktu powyższego przepisu. Tak przygotowany krem nakładać na biszkopt. Porcja kremu wystarcza na przełożenie, pokrycie i udekorowanie tortu o średnicy 24cm. Do dekoracji mojego tortu wykorzystałam: 1. Motylki cukrowe Dr.Oetker. 2. Perełki srebrne Dr. Oetker. 3. Listki i cyferki z czekolady deserowej Dr.Oetker. Wszystkie te produkty mają zastosowanie do dekoracji ciast, lodów
kolorowotorcikowoPora nadrobić zaległości torcikowe... Tort na 7 urodziny mojej córki. Tort duży z blachy. Środek masa - śmietankowa, czekoladowa i malinowa. Dekoracja z opłatka i cukrowych ozdóbek - własnoręcznie wykonanych :) Do tortów wykorzystuję śmietanę cukierniczą Decor Up. Korzystam też z produktów Dr. Oetker Robiąc ten tort wykorzystałam Budyń Ulubiony smak śmietankowy oraz perełki cukrowe Dr. Oetker. Budyń ulubiony to jeszcze łatwiejszy(...)czekoladowy. Uwielbiam budynie Dr. Oetkera - zawsze się sprawdzają. Są aksamitne i kremowe i świetnie smakują. Sprawdzają się jako baza do kremów. Perełki cukrowe sprawdzają się świetnie do dekoracji tortów, ciast i ciasteczek. Poręczne szklane opakowanie i dozownik pozwalają łatwe korzystanie z produktu. Wykorzystuję je bardzo często przy moich torcikach
kolorowotorcikowoTAKI TORCIK na 1-sze urodziny siostrzenicy Tort śmietanowy. Przełożenie - masa śmietankowa-malinowa-czekoladowa Dekoracja - śmietana + cukrowe dekoracje
kolorowotorcikowogalaretkę o smaku truskawkowy i pomarańczowym. Udekorowałam bitą śmietaną, posypką czekoladową i brzoskwiniami. Galaretka Pyszne, owocowe galaretki Dr. Oetkera to najbardziej elegancki z deserów. Są wspaniałe jako dekoracja lodów, ciast z owocami i na zimno. Ich wesołe kolory, owocowy aromat oraz orzeźwiający smak sprawiają, że są wspaniałym pomysłem na letnie przyjęcia i dziecięce bale. Jeżeli(...)dostępne w następujących smakach: wiśniowym, truskawkowym, pomarańczowym, cytrynowym, owoców leśnych, malinowym, agrestowym, poziomkowym, brzoskwiniowym i kiwi. P atki cukrowe o smaku czekoladowym Zastosowanie: - do dekoracji ciast, lodów i deserów Produkty Dr Oetkera ułatwiają mi pracę w kuchni. Z nimi zawsze szybko wyczaruję coś pysznego i efektownego
kolorowotorcikowokolorowo-torcikowo rusza nowy cykl postów zatytułowanych "Torcikowa szkoła" W ramach "Torcikowej szkoły" przekazywać Wam będę istotne wskazówki dotyczące dekorowania tortów. Pokażę krok po kroku, jak powstają dekoracje. Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten cykl. Dziś zaczynamy :) LEKCJA 1 - rysunek na torcie Często dzieci na torcie, pragną mieć ulubionego bohatera kreskówki.Wymalowanie postaci wcale nie jest trudne(...)gładko posmarowany z wierzchu tort * bitą śmietanę i barwniki w odpowiednich kolorach * obrazek * worki i tylki cukiernicze Wierzch tortu musi być równy i w miarę gładki. Ja do dekoracji używam roślinnej śmietany Decor Up . Produkt ten po ubiciu nie zmienia swojej struktury, dzięki czemu obrazek jest trwały, nie ma obaw o jego rozmycie, rozpłynięcie. Barwienie śmietany. Przed przystąpieniem do pracy
kolorowotorcikowoZjeść kwiatka ? Owszem - zjeść ! Fiołki wonne, jedne z jadalnych kwiatów, mogą stać się wspaniałą dekoracją waszych wypieków. Wystarczy jedynie garść kwiatów, białko jaja i cukier kryształ oraz sporo cierpliwości i wolnego czasu. Jeśli akurat jesteście w nastroju do przemyśleń lub najzwyczajniej w świecie - nudzi się Wam, to jest to dobry moment by przystąpić do działania. Zbierając kwiaty, zrywajcie(...)temperaturze 50 stopni C. Gotowe przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym miejscu. Powinny zachować świeżość przez kilka tygodni. Niemniej jednak, nie odstawiajcie ich na długo - wykorzystajcie do dekoracji, np Wielkanocnych wypieków. Tym samym sposobem możecie utrwalić w cukrze stokrotki lub inne jadalne kwiaty
kolorowotorcikowoosolonej wodzie. Ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Żółtka przełożyć do miski, a białka ułożyć na talerzu. Do żółtka dodać większość łososia (dwa małe płaty odłożyć do dekoracji) pokrojonego w kostkę. Dołożyć serek naturalny, sok z cytryny, posiekany koperek (odłożyć gałązkę do dekoracji) i chrzan. Wymieszać i doprawić do smaku. Masa powinna być gładka, z widocznymi kawałkami łososia. Przygotowaną
Pasja Smakuczekolady) - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 2 łyżki cukru waniliowego) Wierzch: - 200g gęstej kwaśnej śmietany 12 lub 18% - 120g serka Philadelphia (niekoniecznie) - 3 łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru) Dekoracja: - 75g orzeszków ziemnych solonych Sos toffee: - 1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36% (250g) - 1/4 szklanki cukru trzcinowego (55g) - 1/4 szklanki płynnego miodu (85g) - 60g masła Przygotowanie: Zdjąć obręcz(...)Można próbować zdjąć obręcz przed wstawieniem do lodówki ale u mnie spód był dość luźny, ściągnął dopiero w lodówce. Po wystudzeniu zdjąć obręcz i przełożyć serniczek na talerz. Dekoracja: Orzeszki ziemne posiekać nożem na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sosu toffee umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę na małym ogniu przez ok.15-20 minut
Smaczne Zdrowe100g cukru szczypta soli Składniki na krem: 200g serka mascarpone 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: szklanka świeżych malin szklanka agrestu 2-3 morele pokrojone świeżo otarta skórka cytryny (do dekoracji) kilka listków mięty (do dekoracji) Mąkę połączyć z solą i cukrem, dodać żółtka, a następnie utrzec na tarce o grubych oczkach masło. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i uformować w kulę
Sajkofanka smaku