dekoracje - 3179 przepisów (strona:28/212)

Deser budyniowy 138

będą do tego szklanki lub pucharki nie tyle ozdobne co o ciekawych kształtach. Dobrą opcją są szklanki o podwójnym dnie, które dają ciekawy efekt. Bardzo ważne miejsce w dekoracji deserów mają świeże owoce, które dobrze użyte są najlepszą ( i najzdrowszą) ozdobą deserów. Najlepiej ułożyć je dopiero przed podaniem, ponieważ niektóre owoce po umyciu puszczają sok co nie wygląda estetycznie później(...)deserze. Pamiętajmy także, że przysłowie „ mniej jest lepiej” jest prawdziwe. Jeżeli przesadzimy z dekoracją to otrzymamy niestety odwrotny efekt do zamierzonego

cookpl
Niezła beza malinowa 183

zimę) aby krem był zwarty  można dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wodzy  ( ja nie użyłam żelatyny i masa jest bardziej płynna) maliny do dekoracji  Przygotowanie: Nagrzać piekarnik na 120 C  i p rzygotuj blachę - wyłóż ją pergaminem, narysuj dwa okręgi 18 cm (najlepiej cyrklem).  Do miski wlej białka(...)dodaj serek mascarpone i mieszaj razem, dodaj cukier i śmietanę wszystko razem mieszaj przez 1-2 minuty masa wtedy zgęstnieje. Aby masa była gęsta do dekoracji dodaj rozpuszczoną żelatynę :) Na tortownicy ułóż bezę posmaruj ją 2/3 masy i nakryj drugą bezą, resztą masy udekoruj górną warstwę dodatkowo dekorując owocami.  Smacznego

Niezły Młynek
Mazurek bezglutenowy i bezmleczny 194

łyżki mąki ryżowej szczypta soli po garści różnych bakali (rodzynki, żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle) mały banan na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy, bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina, Ciasto : Z białek jaj i soli ubijamy pianę. Z żółtek i bakali ucieramy blenderem gęstą masę, dodajemy mąkę i banana. Orzechy można wcześniej pokruszyć ale mój blender(...)zrumienieniu się spodu (ok. 10-15 minut na średnim ogniu) przewracam placek na drugą stronę. Ciasto można też upiec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Dekoracja: suszone morele zalewam sokiem i zostawiam na kilka godzin do namoczenia.  Sok odlewam a morelki miksuję na papkę. Papką morelową smarujemy ciasto. Dekorujemy wg uznania bakaliami

prawdziwe jedzenie
Babeczki – Muffiny z kremem mascarpone 475

środku są upieczone, możemy wbić w środek wykałaczkę i zobaczyć, czy po wyjęciu jest sucha czy zostało na niej ciasto. Babeczki upieczone! Teraz zabierzmy się za krem do dekoracji. Przygotowanie kremu (10 minut): Krem przygotowujemy w trakcie pieczenia babeczek. Jest kremowy i pyszny, dobrze utrzymuje się na babeczkach! Opakowanie śmietanki 36% przekładamy do wysokiej miski, dodajemy cukier puder i ubijamy(...)celu (ja nie posiadam), bierzemy woreczek strunowy, nakładamy krem, odcinamy róg (wielkość zrobionej dziurki uzależniamy od tego w jaki sposób chcemy krem nałożyć i jak dużo ma go być). Dekorację pozostawiam waszej inwencji twórczej. Można użyć czekolady lub owoców. Voila! Muffinki gotowe! Smacznego

PastelFood
Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy) 1138

łyżek crunchy z czekoladą, zalane 3 łyżkami galaretki Mus truskawkowy: 50 dag truskawek, 1 galaretka truskawkowa Winiary 2 łyżeczki żelatyny 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru Do dekoracji: świeże truskawki i listki melisy Przygotowanie: Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, mieszamy aż się rozpuści i nie będzie grudek, dodajemy 4 kostki lodu, aby galaretka szybciej(...)plasterki truskawek. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ja wstawiłam na całą noc. Gdy deser jest gotowy, ściągamy folię, wyciągamy go z tortownicy, wystarczy do dekoracji wykorzystać owoce i liście mięty, czy melisy, aby nadać mu ostatniego szlifu. Smacznego! The post Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche babeczki z owocami 192

cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko krem: 200 ml śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki cytryny gorzka czekolada maliny do dekoracji jagody do dekoracji Przygotowanie: W misie robota mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę pokrojoną w małe kostki, jajko i zagniatamy ciasto hakiem robota

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BABECZKI 170

masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 2 żółtka DEKORACJA dowolne galaretki bakalie krem PRZYGOTOWANIE Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę(...)wylepiamy foremki ja foremek nie smaruje tłuszczem i pieczemy około 10 minut w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Dekoracja Galaretki przygotowujemy z 3/4 wody podanej na opakowaniu, będą miały bardziej intensywny kolor, gdy galaretki stężeją  kroimy w drobną kostkę. Na środku babeczki za pomocą szprycy

RAROSSA
Lubimy Kwiatki i Świeczki - Zróbmy sami pływające świeczki 159

Lubisz kwiaty ? http://stylowi.pl/1655730 Wykonaj sama swoją własną dekorację z kwiatów i to nie musi być wielki bukiet w wazonie :) Wystarczą naczynia domowe szklanki, słoiki, półmiski, ... świeczki , woda, kwiaty, owoce, muszelki, piasek i wszystko to co Ty chcesz, żeby znalazło się w Twojej pływającej świeczce  :) Możesz znaleźć 1000-ce pomysłów na projekt ale i tak Twój będzie najładniejszy(...)Taka dekoracja zajmuje naprawdę 10 min Zobacz jakie to proste i w domu jest od razu przyjemniej

Niezły Młynek
No i co, że barszcz z papierka 158

dodałam do cebuli, chwilę smażąc. Na koniec dodałam ugotowaną kapustę. Całość doprawiłam do smaku solą, pieprzem. Pozostawiłam do wystudzenia. Dobry moment na przygotowanie foremki do pieczenia i dodatków do dekoracji. Standardową tortownicę wyłożyłam tylko na spodzie folią do pieczenia i lekko oprószyłam mąką. Na środku ustawiłam szklankę (jeśli macie wkładkę z kominem, szklanka jest zbędna ;)) 1 roztrzepane żółtko sól(...)dekoracji ziarna kminku Wyrośnięte ciasto wyjęłam je na stół oprószony mąką i chwilę ugniatałam. Następnie rozwałkowałam na (prawie) prostokąt, na który wyłożyłam przestudzony farsz. Całość zwinęłam w roladę i (przy pomocy Misia) przeniosłam do tortownicy. Wierzch posmarowałam roztrzepanym żółtkiem, posypałam ziarnami kminku (zrobiłam to celowo, bo wspaniale poprawia perystaltykę jelit ;)) i grubą solą morską. Włączyłam piekarnik na 150st. Ciasto odstawiłam

bastalena
Mini mazurki z masą kajmakową 167

Tutaj  pisałam ,że  będą mini mazurki...i są...Jedna porcja z masą kajmakową..może być nawet z puszki..ja zrobiłam masę samodzielnie..Dekoracja ..dowolna..wedle gustu ..itp.. 70 g tartych migdałów BackMit 30 dkg mąki  90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli masa kajmakowa dodatki do dekoracji Mąkę przesiać ,wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z malinami 189

margaryny Kasia 100 g cukru pudru  1 opakowanie cukru wanilinowego  5 kropli aromatu cytrynowego  2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  60 ml mleka do dekoracji:   2 łyżki dżemu malinowego  500 g malin [ ja miałam mrożone] 1 opakowanie galaretki truskawkowej Rolada: jajka, cukier, cukier wanilinowy i aromat wymieszać mikserem na gładką masę.Dodać(...)Utrzeć na gładką masę. Połowę ciasta wlać do formy, na środku ułożyć roladę i zalać resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut. Ostudzić. Dekoracja: galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Odstawić. Powierzchnię ciasta posmarować dżemem malinowym, ułożyć na nim gęsto maliny, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Gazpacho andaluzyjski chłodnik 141

czerwonej papryki i ciut octu z zalewy 1 ogórek gruntowy 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki zimnej gazowanej wody 1 łyżka grzanek czosnkowych + trochę do dekoracji sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pomidory kroimy na ćwiartki wrzucamy do blendera. W kostkę kroimy obranego ze skórki ogórka, wraz z papryką, czosnkiem i cebulką dodajemy do pomidora. Zostawiamy(...)trochu z każdego warzywa do dekoracji. Grzanki dokładamy do blendera razem z oliwą z oliwek, wodą gazowaną miksujemy wszystko aż zupa będzie miała gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1 godzinę, aby skrócić czas chłodzenia do gazpacho możemy wrzucić kilka kostek lodu. Andaluzyjski chłodnik podajemy posypany pokrojonym w kostkę pomidorem, ogórkiem, bazylią

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Światowy Dzień Pieczenia - Kokosowo-czekoladowe babeczki typu „cupcake” 153

masła lub margaryny 300 g cukru pudru 80 ml kremu kokosowego 30 g proszku kakaowego             wiórki czekoladowe do dekoracji   Przygotowanie:   Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Blachę na 12 muffinów wyłożyć foremkami i odstawić na bok. W średniej wielkości misce ucierać margarynę i cukier do uzyskania lekkiej(...)Dodać cukier puder i proszek kakaowy oraz zmieszać. Dodać krem kokosowy i wymieszać. Do uzyskania pożądanej konsystencji być może trzeba będzie dodać więcej cukru pudru. Przyciąć końcówkę rękawa do dekoracji, nałożyć tylkę cukierniczą, o ile chcesz z niej skorzystać, i napełnić rękaw polewą. Wyciskać na babeczki, a następnie udekorować wiórkami czekoladowymi   Moje modyfikacje: Użyłam do ciasta cukru trzcinowego

Mania Gotowania
Panna cotta z truskawkami... 168

celu, białko ubij na sztywno, dodaj cukier i mąkę. Piecz 30 minut. Wystudź. Truskawki zmiksuj z cukrem, otrzymanym musem polej wyjęte i odwrócone desery. Kilka truskawek pozostaw do dekoracji. Dokoła deseru pokrusz bezy, oprósz delikatnie cynamonem. Laskę cynamonu możesz wykorzystać do dekoracji deseru. Uwielbiam ten deser bo łączy w sobie wszystko co bardzo lubię, truskawki, białą czekoladę, wanilię i cynamon

SMYKWKUCHNI
Tort migdałowo-malinowy z nagietkami( bezglutenowy) 196

bezglutenowej i w tym czasie wypadły jej urodziny. Bez tortu obyć się nie mogło i trzeba było kombinować. Tak oto powstał migdałowy-malinowy tort bezglutenowy. Bardzo smaczny tort ! Do dekoracji tortu wykorzystałam piękne, pomarańczowe nagietki. Prosto, efektownie i pięknie. Prawda ? Składniki na biszkopt: tortownica średnicy około 26 cm * 1 i 1/3 szklanki zmielonych migdałów * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)krem malinowy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć. Do pozostałej czekolady dodać resztę ubitej kremówki - delikatnie połączyć. Mus czekoladowy wyłożyć na biszkopt. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i lekko nasączyć. Do dekoracji: * 250 g serka mascarpone * 200 g śmietanki kremówki 30 % * 2 łyżki cukru pudru Schłodzoną śmietankę  ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Do serka dodać ubitą śmietankę

kolorowotorcikowo