Składniki na babeczki dyniowe lub waniliowe Składniki na krem Składniki na masę cukrową +czekolada, barwniki spożywcze Po upieczeniu odstawiamy babeczki do przestudzenia - nie mogą być ciepłe, kiedy zaczniemy robienie dekoracji, bo rozpuszczą krem. Do zrobienia dekoracji możemy użyć dowolnej tylki zakończonej gwiazdką lub "włochatej" - z małymi otworami na końcu. Ważne, żeby nałożony krem wyglądał na trochę rozczochrane futerko. Oprócz tylki
Ciastkozercyzrobić czekoladę plastyczną - czyli taką cukierniczą wersję plasteliny. Dziś pokażę Wam jak prosto i korzystając z narzędzi, które każdy ma w kuchni, zrobić czekoladowe pająki, które świetnie spełnią rolę dekoracji babeczek czy tortu. Składniki na czekoladę plastyczną Składniki na domową masę cukrową Czekoladę wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby trochę zmiękła. Odrywamy mały kawałek i formujemy kulkę - mniej więcej połowę mniejszą(...)zamrażarki. Z masy cukrowej robimy oczy. Małe białe cukrowe koraliki możemy przyczepić na środek czarnych źrenic. Gotowe pająki możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce i wykorzystać do dekoracji przed samym podaniem. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyszklanki mąki krupczatki i zwykły proszek do pieczenia/ * Dodatki: - Serek ARLA APETINA, kremowy - "Czosnek i Zioła", - główka czosnku, - łosoś wędzony 200 gram - koperek, - oliwki zielone i czarne do dekoracji WYKONANIE: /Przed rozpoczęciem przygotowujemy szpinak - myjemy, osuszamy i szatkujemy./ 1. Całe jajka ubijamy, powoli dodajemy domową mieszankę suszonych warzyw i łyżeczkę cukru - nadal ubijamy. 2. Gdy już mamy gęstą, puszystą konsystencję(...)Spód smarujemy KREMOWYM serkiem ARLA APETINA CZOSNEK I ZIOŁA (1/3 serka). 4. Wykładamy posypanego koperkiem wędzonego łososia. 5. Do pozostałej części serka wyciskamy czosnek - główkę (2 ząbki zostawiamy do dekoracji). Mieszamy dokładnie. 6. Na łososia kładziemy kolejną porcję serka, tak aby góra ciasta przykleiła się do łososia. Pamiętamy jednak by troszkę serka zostawić. 7. Nakładamy delikatnie nasz "szpinakowy biszkopt
Wypisz WymalujPełne smaku, małe kanapeczki, takie na jeden gryz będą fajną dekoracją stołu na spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinną imprezę. Dekoracja kanapek zależy oczywiście od naszej fantazji i inwencji :) Zachęcam do zrobienia, nie potrzebujemy dużo czasu ani wielkich umiejętności, żeby wyczarować te małe przekąski :) Potrzebujemy: chleb pumpernikiel pastę jajeczną (przepis TUTAJ ) łososia ogórek konserwowy koperek Z chleba wykrawamy kieliszkiem
Walijskie Pichceniedałam mielone] 10 dag orzechów włoskich [ nie dałam] 10 dag białego maku [ dałam zwykły mak -mielony] 5 dkg wiórków kokosowych 1/4 szkl. śmietany kremówki lukier do dekoracji migdały do dekoracji Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać
Moje domowe kucharzeniekokosowego Wymieszać. W przypadku użycia samej śmietanki kokosowej 22% - tort można nasączyć czymś innym np. wodą z syropem truskawkowym i likierem kokosowym. Ponadto: Słoik dżemu truskawkowego świeże truskawki, do dekoracji wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu ok 700 ml słodkiej śmietany kremówki 30% (jeżeli robimy z niej dekoracje na torcie - co ja uczyniłam) lub ok 400 ml jeżeli
Malinowe Pocałunkipaczek herbatników np szkolnych - puszka masy kajmakowej 400 g - 170 g masła - ok 700 ml śmietany 30% - 1 szkl cukru czekolada do dekoracji Wykonanie. W blaszce lub tortownicy układamy herbatniki. Smarujemy je 1/2 puszki masy kajmakowej. Przykrywamy to warstwą herbatników. Z litra mleka odlewamy ok 300 ml i rozrabiamy w tym 4 budynie. Resztę mleka(...)Wykładamy na ciasto. Resztę śmietany ubijamy z łyżeczką cukru (lub bez bo ciasto jest dość słodkie) i odrobiną cukru waniliowego i to jest ostatnia warstwa naszego ciasta. Do dekoracji można użyć startej czekolady. Polecam i smacznego
Malinowe PocałunkiOkazji do świętowania nigdy nie zabraknie. Bynajmniej, kiedy ma się sporą rodzinę. Tort jest zawsze elementem dodającym szyku i finezji każdemu przyjęciu. Dekoracja jest niby prosta, bez kolorowych akcentów. Stonowana, szykowna i jak dla mnie majestatyczna. Motyle czekoladowe dodają lekkości. W smaku bardzo delikatny, nie słodki, kremowy.... z nutką brzoskwiniową(...)postępujemy tak do wyczerpania składników. Kiedy nasz tort jest złożony wstawiamy go do lodówki na ok godzinę. Następnie ubijamy pozostała cześć śmietany w sposób opisany powyżej. Do wykonania dekoracji użyłam tylki Wilton M1. Czyli napełniłam woreczek masą i wyciskałam róże na całej powierzchni tortu. Motyle czekoladowe: Na papierze do pieczenia rysujemy motyle. Czekoladę rozpuszczamy, przekładamy do woreczka cukierniczego robimy
Malinowe PocałunkiWiem, że dekoracja tortu jest naprawdę bardzo wymowna. Jednakże postanowiłam się z Wami podzielić zdjęciem i przepisem. Tort wykonałam specjalnie na konkurs. Liczę, że organizatorom, jak również i Wam się spodoba. Jest to moja pierwsza zabawa z masą cukrową. Ale dokładnie ile jej mi poszło nie pytajcie ;). Miałam ponad 1 kg a znikała(...)jest gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Tak przygotowanym kremem smarujemy cały tort i wstawiamy go do lodówki na kilka godzin. Następnie dekorujemy go rozwałkowaną masą cukrową. Dolepiamy kolejne dekoracje. Gotowe. Życzę smacznego
Malinowe Pocałunkimała łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej kamienia winnego) 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 4-5 łyżek cukru lub ksylitolu 2 średnie jabłka nadzienie i dekoracja: 1 duże dojrzałe mango dżem z agrestu i kiwi Łowicz 1 kiwi Przygotowanie: GOFRY: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać mleko, jajka, olej, cukier i dobrze wymieszać(...)kostkę. Dodać do ciasta. Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy aż będą rumiane. Przed smażeniem pierwszego gofra posmarować gofrownicę olejem. NADZIENIE: Mango obrać i pokroić w plastry, odłożyć kilka do dekoracji. Na talerz położyć pierwszego gofra, posmarować dżemem, na to następnego i ułożyć na nim plastry mango. Na warstwę mango położyć kolejnego gofra, ponownie posmarować go dżemem. Na wierzch położyć ostatniego
Ze smakiem i z pasjąminuty i dodać szklankę bulionu, mieszać Po ok. 4-5minutach dodałam resztę bulionu, zagotowałam Gdy dynia nie była jeszcze bardzo miękka, wyjęłam kilka kosteczek do późniejszej dekoracji Do miękkiej dyni w bulionie dolałam mleko kokosowe i wszystko razem zblendowałam Zupę zostawiłam na minimalnym ogniu, ponownie wrzuciłam resztę dyni, przyprawiłam Na patelni na czosnku oraz łyżce oliwy podsmażyłam(...)zupie i poczekałam 2 minutki. Danie gotowe do spożycia! W towarzystwie wina oraz bagietki było naprawdę super :) A z reszty dyni (co widać na zdjęciu) stworzyliśmy wspólnie fajną dekorację :) Smacznego! *uprzedzam pytania: ze względu na dość cienką skórę, dynię potimarron można, ale nie trzeba obierać ze skóry. Ja założyłam sobie zrobienie z niej halloween'owej ozdoby, więc użyłam tylko
Kitchens Alphabetwęglowodanów . SKŁADNIKI: 40g kaszy jaglanej- przed ugotowaniem 70g obranego ze skórki banana 10g kakao 10g orzechów brazylijskich 100g twarogu chudego 10g miodu cynamon 10g żurawiny suszonej do dekoracji wiórki kokosowe do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu i przestudzić W większym naczyniu zblendować wystudzoną kaszę z pozostałymi składnikami na gładki mus Posypać pokrojoną suszoną żurawiną
peanutbuttermonsterŻeby wydać swoją opinię muszę sam się przekonać. Dobrym sposobem, jest wybranie się, przed wyborem restauracji, z rodziną na powiedzmy niedzielny obiad i zamówienie różnych dań. Ocena czasu oczekiwania, dekoracji potraw, no i oczywiście smaku kucharza. Można również poprosić o pokazanie zdjęć półmisków podawanych na weselach, dekoracji stołów itp. W następnej części podam konkretne jadłospisy na wesela. Serdecznie, oczywiście jeżeli
Kulinarny karnet Christopherarozgrzewać go na nowo. na zapiekankę: (prostokątne naczynie żaroodporne 24x34cm) pół kg ziemniaków o przybliżonej wielkości, 150g wędzonego twarogu solankowego garść suszonej żurawiny + kilkanaście owoców do dekoracji pół szklanki posiekanego drobno szczypiorku + część do dekoracji 1 ząbek czosnku 300ml śmietanki 30% 4 duże jaja świeżo zmielona sól morska i pieprz, 1 łyżeczka kurkumy - głównie
Symfonia Smakówmasłem orzechowym- pełnowartościowy posiłek i duża dawka energii na dobry początek dnia. SKŁADNIKI: 40g kaszy jaglanej przed ugotowaniem 100g twarogu 50g banana 50g malin + owoce do dekoracji borówki amerykańskie do dekoracji masło orzechowe lub płatki migdałowe łyżeczka miodu(opcjonalnie-ja użyłam samego banana) PRZYGOTOWANIE: Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą na sitku Wsypać do garnka, zalać
peanutbuttermonster