dekoracje - 3179 przepisów (strona:27/212)

Tarta z serkiem mascarpone, truskawkami i kiwi 200

zamrażarki) 100 g cukru pudru 2 żółtka Krem 250 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 białka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego Do dekoracji(...)Przygotowujemy owoce  do dekoracji. Truskawki kroimy w ćwiartki, kiwi - w plasterki. Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Białka również. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy ubitą kremówkę i białka. Ostrożnie mieszamy składniki. Nakładamy powstałą masę serowo-kremową na tartę i dekorujemy ciasto owocami. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort czekoladowy 182

cytryny Masa: 4 żółtka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru pudru  4 łyżki kakao  2 łyżki soku z cytryny  ("pożyczone" z połowy szklanki)  Do dekoracji - czekoladowe dekoracje, lub starta czekolada :) PRZYGOTOWANIE    Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie kolejno żółtka

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort makowy z kremem jajecznym 372

polewy, a resztę ubijamy, aż będzie puszyste. Dodajemy po jednej łyżce całkowicie zimnej masy jajecznej i ubijamy do połączenia. Gotową masę rozdzielamy na równe części (można zostawić trochę do dekoracji) i do jednej połowy dodajemy kakao – miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy na parze (w taki sam sposób jak ubijaliśmy jajka) razem z odłożoną wcześniej łyżką masła. Odstawiamy do przestudzenia. Jeden blat(...)tortownicy. Smarujemy go równomiernie jasną masą i przykładamy drugim blatem. Wykładamy ciemną masę i przykładamy ostatnim blatem. Cały tort smarujemy roztopioną czekoladą za pomocą długiego noża. Z odłożonej na dekorację masy możemy wycisnąć dowolne wzory za pomocą rękawa cukierniczego. Tort makowy wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Post Tort makowy z kremem jajecznym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
torcik i dziecięce zabawy 146

Zdecydowałam się na tort kawowy  i masę o smaku czekoladowym.  Torcik był niewielki więc praca nad nim nie była zbyt długotrwała. Cala  jednak zabawa tkwiła w dekoracji. Po raz pierwszy zdecydowałam się użyć masy cukrowej. W kolejnych postach postaram się krok po kroku pokazać jak taką masę zrobić. Zabawy miałam co nie miara gdyż masa swoją konsystencją(...)Składniki: ciasto: 4 jaja szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pół szklanki cappuccino śmietankowego łyżeczka proszku do pieczenia masa: kostka margaryny budyń czekoladowy 0,5 l mleka do dekoracji : masa cukrowa barwniki spożywcze wiórki kokosowe Wykonanie: Ubić białka na sztywno i dodać jajka i cukier oraz kawę. Na koniec delikatnie wsypać mąkę z proszkiem. Ciasto pieczemy 40 minut

ciastkarnia na kruchym spodzie
czekoladowo- migdałowy but 179

tort w tym miesiącu a mamy dopiero 9, a przede mną jeszcze na pewno jeden. Szaleństwo z biszkoptami, oczywiście wszyscy chcą czekoladowe za co dostałam ochrzan, masami i oczywiście dekoracją. Tym razem tort był w typowym babskim stylu czyli z butem:) Na moje nieszczęście kupiłam bardzo beznadziejny lukier, łamał się, kruszył i w żadnym wypadku nie chciał współpracować. Efekt końcowy(...)łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru masa: 100 g płatków migdałowych 0,5 l mleka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej aromat migdałowy kostka margaryny masa lukrowa do dekoracji Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka . Na koniec delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy

ciastkarnia na kruchym spodzie
babeczki miodowo- ajerkoniakowe. 164

się właśnie koło pieczenia, napatrzę się a potem chce zrobić takie samo. Daje mi to o tyle dużo frajdy, że ciągle uczę się czegoś nowego, a to przepisów albo dekoracji ciast. Staram się skupić ostatnio an tym drugim, w końcu ciasto musi nie tylko dobrze smakować ale zachęcać wyglądem. Dodatkową inspiracją są dla mnie nowe przybory do dekoracji w które

ciastkarnia na kruchym spodzie
Entliczek pentliczek i oto serniczek 130

takie widzimisię. Chyba, że się myślę i odwieczne pytanie jednak ma rację bytu? Wracając jednak do przepisu, sernik może nie wygląda rewelacyjnie, raczej tradycyjnie bez specjalnych dekoracji czy dodatków ale jest, a w zasadzie to już był.  na prawdę bardzo bardzo pyszny.  Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia(...)wymoczyć w rumie. Gotową masę przelewamy na wierzch upieczonego wcześniej ciasta. Całość sernika pieczemy 45 minut  w 160 stopniach. Należy uważać, żeby nie przypiec wierzchu ciasta za bardzo. Dekoracja według uznania, ja polałam sernik roztopioną czekoladą i lukrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto z słonecznikiem 240

orzechów włoskich łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa: puszka masy krówkowej lub kajmakowej 30 dag słonecznika 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła 15 dag cukru do dekoracji: paczka herbatników tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Orzechy kroimy drobno. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy pokrojone orzechy. Wszystkie suche(...)biszkoptem które smarujemy pozostałą masą. Na wierzch ciasta  możemy ułożyć herbatniki namoczone wcześniej w wódce. Na całości ciasta zrobiłam esy floresy z roztopionej czekolady w kąpieli wodnej, oczywiście dekoracja według uznania, Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mazurek z masą kajmakową 141

sposobem nie dzielić się już  z nikim) i ozdobić go na swój sposób. Mazurek nie jest trudnym ciastem do zrobienia ale chyba cały urok tkwi w dekoracji. Moja nie jest skomplikowana jak na pierwszy raz ale mam nadzieje, że się spodoba.  Dzisiaj rano przeżyłam kolejne załamanie pogodą. Wyglądam za okno a tam? ehhh znowu śnieg:( mam dość(...)świąt w rodzinnej ciepłej atmosferze i do zobaczenia po świętach:) Składniki: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru 3 żółtka łyżeczka sody oczyszczonej płatki migdałów wiśnie do dekoracji  puszka masy kajmakowej lub mleka zagęszczonego słodzonego. Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy masło,  żółtka i sodę oczyszczoną.  Wszystkie składniki zagniatamy aż do powstania jednolitego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernikowa krówka 215

puszki masy karmelowej. Na zimne już ciasto czekoladowe wylewamy na zmianę po łyżce sernika białego i karmelowego tak aby powstały łatki. Wierzch sernika rysujemy fale karbowaną łopatką do dekoracji tortów (ja kupiłam taką w Kauflandzie ale podejrzewam, że dostępne są w każdym większym sklepie). Masę pieczemy 50 minut w 170 stopniach.  Do dekoracji użyłam pokrojonych orzechów włoskich wymieszanych

ciastkarnia na kruchym spodzie
orzechowo-kawowy tort 166

imprezy. Mowa tu o wieczorze panieńskim. Bawiłam się świetnie  ale nie byłabym  sobą gdybym nie zrobiła kilku słodkości na część domową. O to mój tort, co prawda dekorację postanowiłam zakupić gotowe ale mam nadzieje, że się wam spodoba tak czy siak.  Na pewno co mogę powiedzieć to, że był bardzo smaczny i dziewczynom się podobał:) Polecam(...)opłatki do dekoracji, jak sama się przekonałam, że są prostą i efektowna ozdobą tortu:) Należy pamiętać, żeby przykleić go 1,5 h najwcześniej przed podaniem. Fajny efekt daje pomalowanie go klejem spożywczym albo lukrem bezbarwnym, nie próbowałam bo nie miałam czasu na to, tyle wyczytałam  z rekomendacji innych na internecie. Co tu dużej mówić, zobaczcie sami jaki był efekt

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mazurek cytrynowy 159

łyżki śmietany 18% Polewa cytrynowa: 3 białka 1,5 szklanki cukru pudru( można więcej lub mniej w zależności jak słodka ma być polewa) sok z połowy cytryny  Dekoracja:  czekolada (gorzka lub mleczna)  Bakalie (np. orzechy, migdały, itp.) Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. W osobnym pojemniku masło mieszamy przy pomocy miksera z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym(...)polewę: białka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i ubijamy na gęstą lśniącą masę, pod koniec ucierania dodajemy soku z cytryny. Polewę nakładamy na ostudzone wcześniej ciasto. Jeśli chodzi o dekoracje, my naszą otrzymałyśmy dzięki roztopionej czekoladzie w kąpieli wodnej i płatkom migdałowym, lecz każdy może spróbować zrealizować własny pomysł i wykorzystać bakalie, które lubi najbardziej

Kolizje Smaków
Ciasto marchewkowo-dyniowe na Halloween 546

taką ilość miąższu z dyni należy kupić dynie o wadze około 600g) Polewa: 100g białej czekolady 150g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 50ml śmietanki 30% 6 kostek ciemnej czekolady Dekoracja: 100g czekolady gorzkiej 55ml miodu Nieco białej i ciemnej czekolady Przygotowanie ciasta zaczynamy od dyni. Obieramy ją, kroimy na kawałki i gotujemy około 10 minut. Następnie studzimy i miksujemy. Marchewkę(...)mikrofalowej lub garnuszku. Czekoladę łączymy ze śmietanką i stopniowo po łyżce dodajemy serek homogenizowany. Mieszamy intensywnie wszystkie składniki. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciemną czekoladę również rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Dekoracja : Rozpuszczamy ciemną czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Miód podgrzewamy i mieszamy z czekoladą. Powstałą masę wylewamy na folie spożywczą i zawijamy. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około

Kolizje Smaków
Pieczone jabłka z kruszonką 127

łyżek) 1 łyżeczka cynamonu Na kruszonkę: 140g mąki pszennej 100g masła 100g brązowego cukru 50g płatków migdałowych Dodatkowo *lody waniliowe * rodzynki, płatki migdałów, polewa czekoladowa, listki mięty do dekoracji  (składniki dekoracji dobierać według uznania i preferencji smakowych :)) W misce umieszczamy pokrojone w kosteczkę  masło (najlepiej by było w temperaturze pokojowej), mąkę, cukier i migdały. Wszystkie

Kolizje Smaków
Sernik na zimno na jogurcie naturalnym z borówkami 196

masy sernikowej i całość mieszamy. Jeśli się pojawiły to żelatynę delikatnie podgrzewamy, mieszamy i dopiero wówczas dodajemy do masy sernikowej. Dodajemy umyte i osuszone borówki pozostawiając kilka do dekoracji. Mieszamy całość i wykładamy na schłodzony spód. Wyrównujemy wierzch i odkładamy do stężenia do lodówki na jakieś 2 godziny. Dekorujemy tuż przed podaniem, aby listki mięty zachowały świeżość. Układamy borówki(...)listkami dookoła blachy. Czekoladę kroimy przy pomocy noża na paseczki i układamy w mniejszy okrąg. Na środku umieszczamy borówki lub mięte. Oczywiście dekoracje można dowolnie zmieniać według uznania. Smacznego

Kolizje Smaków