dekoracje - 3179 przepisów (strona:17/212)

Pomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. 219

Pomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. Składniki : 50 dkg cukru kryształu lub cukier w kostkach ( najlepiej rafinowany ) około 3/4 szklanki czystej zimnej wody 2 łyżeczki octu kilka kropel soku z cytryny aromat migdałowy, cytrynowy lub inny Sposób wykonania : Cukier wsypujemy do czystego rondla, zalewamy wodą ( tak aby cały cukier zanurzony był w wodzie, a woda tylko odrobinę(...)wtedy miała kolor śnieżno -  biały, a nie żółtawo - kremowy. Do pomady można też dodać kilka kropel barwnika naturalnego np. z  czerwonych buraków ćwikłowych, będziemy wtedy mieć kolorową dekorację

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto piaskowe z ananasami. 182

margaryny 10 dkg cukru 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny 5 łyżek wiórków kokosowych 5 łyżek likieru kokosowego lub rumu Do dekoracji : 10 dkg cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wiórków kokosowych Sposób wykonania :  Ananasy osączyć z soku, pokroić na kawałki. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą(...)ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do ciasta likier, wiórki kokosowe i przesianą mąkę , delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać do ciasta kawałki ananasów, kilka odłożyć do dekoracji, wymieszać. Gotowe ciasto wylać do foremki keksowej ( około 25 cm długości ), wyścielonej papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec godzinę w temperaturze 180 C. Po wyjęciu z pieca, przez chwilę pozostawić

Przepisy i porady kulinarne
Jak zrobić papierową tubkę do dekoracji ciast. 116

Rysunek 3 Rysunek 1 Rysunek 2 Jak zrobić papierową tubkę do dekoracji ciast. Bierzemy kartkę papieru w kształcie prostokąta, łapiemy za dwa górne rogi kartki. Prawy róg kartki zaginamy do środka. Zawijamy kartkę w rulon z jednej strony robimy szpic tubki ( zwijamy ciasno ). Gotową tubkę możemy okleić taśmą samoprzylepną lub zszyć zszywaczem aby nam się nie zdeformowała, nie odwinęła. Następnie(...)się nie wylewała zawartość. Dziubek tubki obcinamy nożyczkami na dowolnej wysokości, w zależności jaką chcemy uzyskać średnicę otworu. Możemy też włożyć do tubki metalową lub plastikową karbowaną końcówkę do dekoracji ciast. Gdy ozdobimy już nasze ciasta naszą papierową tubką, wyciskamy pozostałą  z niej masę , a tubkę wyrzucamy do kosza. Można ją zrobić ze zwykłego papieru, ale można także użyć

Przepisy i porady kulinarne
Dekoracja z lukru królewskiego 117

Stworzenie własnej dekoracji lepiej cieszy niż kupienie tej w sklepie, choć te sklepowe są perfekcyjne, idealne, to nasze wypieki z własnoręczna dekoracją lepiej ucieszą oko - satysfakcja? lepsza niż kupno gotowca ! Myślę, że dla dzieci też może być to fajna forma zabawy ! Tym bardziej, juz w sobotę walentynki ! Można zrobić malutkie, fajne serduszka ! ;) Składniki :      lukier królewski - podaje składniki

Garnkowe fanaberie
Zupa krem pieczarkowo-orzechowa 135

pieczarek 2 białe cebule ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy sól, biały pieprz 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 selera korzeń pietruszki 2 łyżki masła orzechowego do dekoracji: gęsta, kwaśna śmietana orzechy ziemne natka pietruszki Sposób przygotowania Seler i pietruszkę myjemy i obieramy. Kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w bulionie. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy(...)plasterki i dokładamy do cebulki. Przesmażamy aż będą miękkie. doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Pieczarki z cebulka dokładamy do bulionu z warzywami, pozostawiaj kilka pieczarek do dekoracji. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy lub blendujemy. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Serwujemy udekorowane łyżką gęstej kwaśnej śmietany, plasterkami pieczarek oraz posiekanymi

Pyry na Gaz
malinowy ekler 175

cukru rozpuścić na patelni do uzyskania karmelu , odstawić z palnika na kilka minut , jak zacznie zastygać wylać na papier dopieczenia i zaczekać aż stwardnieje - połamać według uznania. DODATKOWO DO DEKORACJI kilka malin kawałek czekolady gorzkiej - do dekoracji talerza i zrobienia kropek na kremie malinowym listek bazylii  Smacznego

na gazie
Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 176

przetłumaczyć maitre d'hotel ? Dawny maitre d'hotel to marszałek stołu, czy bardziej swojsko: podstoli.  Dziś powiedzielibyśmy raczej: mistrz salonu . Zakres obowiązków mistrza jest niezwykle szeroki. Odpowiada za dekorację stołu (a często i całego wnętrza), nakrycia, sztućce i sposób ich rozłożenia; decyduje o menu, dopilnowuje obsługi, wie bezbłędnie kiedy i komu należy czegoś dołożyć lub dolać; jest zawsze(...)kolacji, oczy mu błyszczały, a na policzkach ukazał się nawet lekki rumieniec.  Bo oto owego pamiętnego dnia udało mu się niemal zbliżyć do ideału. Zastawa i dekoracja stołu idealnie harmonizowały z wnętrzem, dania były jakby stworzone do tej właśnie zastawy, wina - do kielichów.  Były to kielichy nietypowe, z grubego kryształu, w którym załamywało się światło świec.  Zgodnie

KUCHARNIA
Galaretka z miodu pitnego z jabłkami łąckimi i miodem kurpiowskim 154

mieszając. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przelać do słoiczków.  Mus należy spożyć do tygodnia czasu od upieczenia lub pasteryzować, wówczas będzie można przetrzymać go dłużej. Jabłuszka do dekoracji: kilka sztuk malutkich jabłek łąckich (najlepiej zrywać te najmniejsze, jeszcze nie do końca dojrzałe) 1/2 l wody cukier do smaku kilka goździków laska cynamonu Jabłuszka umyć, przełożyć do garnka(...)wodą, dosypać cukier i kilka goździków oraz laskę cynamonu. Gotować na wolnym ogniu tak długo, aż zmiękną.Odcedzić. Używać do dekoracji potraw, a powstały w wyniku gotowania płyn schłodzić i wypić - smakuje jak pyszny kompot. Przepis bierze udział w konkursie Blog ze znakiem smaku (klik) organizowanym przez Trzy znaki smaku - duma regionu. (klik

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania