Tutorial DIY na podwyższone grządki z materiału, który uwielbia Ilona, czyli z palet! Pokażemy Wam, jak można zrobić wygodne miejsce na uprawę własnych warzyw i owoców
dobra gospodyni dom wesołym czyniWitam Was cieplutko :) Na Wielkanocnym stole obowiązkowo musi znaleźć się mazurek. Bardzo prosty w wykonaniu, robimy kruchy spód, a potem to już dowolne dodatki czy dekoracje. U mnie najczęściej jest to masa krówkowa, bardzo słodka, ale można ją przełamać np. kwaśnym dżemem. Warto też taki mazurek ładnie udekorować, mogą to być czekoladowe jajeczka, ciasteczka czy jadalne kwiaty, u mnie(...)spód do mazurka pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka są cieniutkie to tak 10-15 minut, a spód grubszy to tak 25-30 minut. Studzimy. 4. Dekoracja: Spód mazurka smarujemy kajmakiem, następnie dekorujemy według uznania dżemem, jajeczkami, ciasteczkami i bratkami. 5. Podanie: Tak wykonany mazurek jest gotowy do podania. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników
Izabelawkuchniczosnku ½ łyżeczki mielonego imbiru Duszony czosnek niedźwiedzi 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego pieprz biały sól Dodatkowo plastry pomarańczy do dekoracji Grillowany łosoś Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy miód, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Marynatę umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy łososia, zamykamy torebkę i odstawiamy(...)minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od grubości ryby. Na talerz wykładamy porcję duszonego czosnku, na nim układamy kawałek łososia. Danie podajemy z ziemniakami. Plastry pomarańczy do dekoracji poddusiłam na patelni z odrobiną soku pomarańczowego i miodu. Notes - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat
Wędrówki po kuchniJogurt powinien być dość gęsty (może być lejący się) i o aksamitnej, jednolitej konsystencji - nie taki, że można go kroić. Zamiast jogurtu można użyć lekko kwaśnej śmietany. (**) Większość moich dekoracji, gruby podkład (jest baaardzo solidny) oraz pyszna biała czekolada oraz ta do roztapiania pochodzą ze sklepu Sweet Decor . Jeśli macie problem z dekoracją boków tortu lub chcecie, aby Wasz wypiek
Di gotujepierwszy płat biszkoptu, nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z cukrem. Na wierzchu rozsmarować połowę kremu. Przykryć to drugim płatem biszkoptu, nasączyć. Wierzch i bok przykryć resztą kremu (pozostawiając odrobinę do dekoracji. Wierzch tortu udekorować według uznania. U mnie były to dekoracje z kremu wyciskanego z rękawa cukierniczego z tylką dekoracyjną, batony milky way a bok obsypałam mleczną czekoladą startą na tarce
Zrób to smaczniejest najsmaczniejsza, poza nasionami, część fenkułu. Młode łodygi można wykorzystać na surówki lub do zup, a cienkie, delikatne i pierzaste listki kopru włoskiego – podobnie jak koper ogrodowy – do dekoracji i wykańczania potraw, szczególnie tych na bazie jaj i ryb. Koper włoski ma bardzo charakterystyczny smak – słodkawy, anyżkowo-lukrecjowy i świeży. Bulwa traci te aromaty po podgrzaniu – przy zapiekaniu, gotowaniu(...)cięcia. Jeśli nie (kupcie ją koniecznie, niesamowicie usprawnia gotowanie!) fenkuł i jabłko należy pociąć ręcznie. Od fenkułu odcinamy podsuszone końcówki łodyżek które wyrzucamy i drobne listki – zachowujemy je do dekoracji. Bulwę myjemy i kroimy wzdłuż, jak cebulę, razem z piętką która przytrzyma nam liście. Montujemy połowę fenkułu od strony piętki na ręcznym urządzeniu które ułatwia dociskanie warzyw do mandoliny
Karo in the Kitchenjest najsmaczniejsza, poza nasionami, część fenkułu. Młode łodygi można wykorzystać na surówki lub do zup, a cienkie, delikatne i pierzaste listki kopru włoskiego – podobnie jak koper ogrodowy – do dekoracji i wykańczania potraw, szczególnie tych na bazie jaj i ryb. Koper włoski ma bardzo charakterystyczny smak – słodkawy, anyżkowo-lukrecjowy i świeży. Bulwa traci te aromaty po podgrzaniu – przy zapiekaniu, gotowaniu(...)cięcia. Jeśli nie (kupcie ją koniecznie, niesamowicie usprawnia gotowanie!) fenkuł i jabłko należy pociąć ręcznie. Od fenkułu odcinamy podsuszone końcówki łodyżek które wyrzucamy i drobne listki – zachowujemy je do dekoracji. Bulwę myjemy i kroimy wzdłuż, jak cebulę, razem z piętką która przytrzyma nam liście. Montujemy połowę fenkułu od strony piętki na ręcznym urządzeniu które ułatwia dociskanie warzyw do mandoliny
Karo in the KitchenBudyń (można zamienić na gotowy produkt) 3 żółtka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki cukru waniliowego (domowej roboty tu) 300ml mleka Cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania sakiewek: Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Do rondelka wlać 350 ml mleka - zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka i cukier - wymieszać. Następnie dodać mąkę(...)prostokątów. Na 6 z nich ułożyć maliny i borówki, nałożyć łyżeczkę budyniu i zalepić drugim kawałkiem ciasta. Ramkę sakiewki warto przygnieść widelcem. Nie tylko będzie fajną dekoracją ale również dobrze sklei ciasto. Pięć 15 minut do zarumienienia. Gotowe sakiewki posypać cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościricotty 100 g cukru 150 ml śmietany kremówki 30% 8 g żelatyny w listkach 200 g borówek 1 laska wanilii listki mięty do dekoracji cukier puder do dekoracji **** INGREDIENTI 450 g di ricotta 100 g di zucchero 150 ml di panna fresca 8 g di gelatina in fogli 200 g di mirtilli 1 bacca
La grande e la piccola cuocatrzepaczką aż do dokładnego połączenia składników. Gotową masą napełniaj papilotki, przełóż do odpowiedniej formy. Porzeczki oddziel od gałązek ale pozostaw kilka do dekoracji. Na wierzch poukładaj porzeczki, niektóre można wcisnąć w głąb masy. Piecz w 160°C z funkcją termoobiegu przez około 25 minut. W trakcie(...)bazie ricotty i muszę przyznać, że sprawdził się naprawdę super. Lekko słony krem i jego jedwabista struktura idealnie wsparła babeczki z porzeczkami . Do dekoracji można oczywiście użyć dodatkowej porcji porzeczek lub innych sezonowych owoców. Jeżeli chcecie zjeść coś pysznie słodkiego, przy niedużym nakładzie sił. Polecam babeczki z porzeczkami , są naprawdę cudowne. Wypróbujcie przepis
kuron.com.plEnglish. Składniki: (6 porcji) 2 jajka 2/3 szkl. cukru 2 łyżki pasty sezamowej tahini 1,5 szkl. semoliny (mąki z pszenicy durum) 4 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżeczka do dekoracji 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. letniego mleka Syrop z limoncello 1 szkl. cukru 1 szkl. wody 1 szkl. likieru limoncello 2 cytryny(...)limonka Cały sezam wsyp na suchą rozgrzaną patelnię. Upraż sezam, mieszając co chwilę, aż zrobi się złocisty. Zdejmij z patelni i wystudź. Odłóż 1 łyżeczkę uprażonego sezamu do dekoracji. 3 łyżki zmiel w młynku lub blenderze. 1 łyżkę sezamu pozostaw w całych ziarenkach. Semolinę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i zmielonym sezamem. "Wetrzyj" go w semolinę grzbietem łyżki. Jajka
Delicious PlaceSkładniki na naleśniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Dodatkowo: * masło czekoladowe * banany * winogrona do dekoracji * wykałaczki na koreczki Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni(...)pokrojone w plasterki ułożyć na czekoladzie po dwa rzędy wzdłuż środka naleśnika. Naleśniki zwinąć w rulonik. Kroić je w kawałki około 2 cm szerokości. Wbić wykałaczkę, nakłuć winogrono do dekoracji
Zrób to smaczniejaki wygląd! Kawa przygotowana na zbożowej Ince będzie jeszcze delikatniejsza w smaku. Polecam, aby zaserwować taki napój komuś bliskiemu. Kawa z mlekiem malinowym na zimno: 150 g malin + do dekoracji 300 ml zimnego mleka (krowiego lub kokosowego z kartonu) 4 czubate łyżeczki kawy – u mnie zbożowa Inka 1-2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżki schłodzonej(...)śmietanki kokosowej (zebranej z puszki mleka kokosowego) kilkanaście kostek lodu mięta do dekoracji Maliny rozdrabniamy widelcem i zalewamy zimnym mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Kawę Inkę zalewamy ok. 150 -200 ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Dosładzamy łyżką syropu klonowego (jeśli lubimy bardziej słodką, użyjmy więcej syropu). Zostawiamy do ostudzenia. Śmietankę kokosową ubijamy z łyżeczką cukru pudru. Do dwóch
Poezja smakuciastem stanowią świetny duet. 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 ml śmietany 30 % 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 25 dkg czereśni 2 łyżki cukru trzcinowego mięta do dekoracji Kilka czereśni odkładam do dekoracji, resztę dryluję. Przekładam do garnka, dodaję cukier trzcinowy i przesmażam na wolnym ogniu, tak długo aż zrobi się fajna gęsta konfitura. Ciasto francuskie kroję
wesoła kuchniaproblemu :). Zachęcam Was do przetestowania kremu i podzielenia się opinią na temat jego smaku, czy Wam też przypadł do gustu? Składniki: 50 ml mleka, np. 3,2% (do dekoracji 30-40 ml) 40 g drobnego cukru 160 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu) 80 g mleka w proszku* kakao, roztopiona i ostudzona czekolada, do smaku 1. Krem nadaje się jako(...)tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje z tej masy. 2. Mleko w proszku przesiewamy. 3. W rondelku umieszczamy mleko i cukier. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy mleko (nie może być ciepłe). 4. W metalowej misce, za pomocą miksera ucieramy masło na jasną i puszystą masę
Słodki Pomysł