białą i pomarańczową warstwę: 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 duża puszka brzoskwiń 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera Na dekorację: około 5 rurek dekoracyjnych do deserów kilka migdałów WYKONANIE Uwaga: Niektóre składniki muszą zdążyć stężeć, więc nie sugerujcie się kolejnością wykonania. Najlepiej przygotować sobie galaretkę i serek z żelatyną(...)minimalnej ilości wody (około pół szklanki wody) przygotować galaretkę. Ostudzić i dodać ją do masy owocowej. Zmiksować wszystko razem i włożyć do lodówki. Tężejącą masę nakładać na tartę. Dekoracja: Rurki wraz z migdałami zmielić na proszek w blenderze lub maszynce. Posypać górę tarty. Dwie rurki połamać na mniejsze i wbić na środku. Ja akurat przygotowałam taką dekorację, ale możliwości jest
Passions hobbies lifejego słodkość;) Oryginalny przepis można znaleźć na stronie Kuchni Lidla. Przepis z moimi modyfikacjami: Blaty bezowe: 6 białek 100 g cukru 100 g solonych orzechów arachidowych (plus trochę do dekoracji) 50 g solonych pistacji (plus trochę do dekoracji) 100 g cukru pudru Masa: 600 ml śmietanki 30% puszka masy kajmakowej (ok 400g) 2-3 szczypty soli 2 łyżki żelatyny namoczonej(...)wody kilka listków mięty do dekoracji rodzynki orzechy włoskie Sposób wykonania: Pistacje pozbawiamy łusek i razem z orzechami siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 150stC. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Kontynuujemy do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie błyszcząca. Dodajemy przesiany cukier puder i posiekane orzechy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na nim wykładamy masę białkową tworząc
happycreatiff.blogspot.comgalaretki morelowe w 700 ml wody i odstawić do schłodzenia. Połowę galaretki wylać na poukładane owoce, dołożyć jeszcze owoców, dolać jeszcze galaretki. Zostawić ok. 1/5 z rozpuszczonej galaretki do dekoracji. Całość schować do lodówki do schłodzenia. masa II Galaretkę gruszkową rozpuścić w 200 ml wody 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać(...)dodać pozostałą część ubitej śmietany i również połączyć. Wylać masę na stężałą galaretkę i odłożyć do schłodzenia masa III Pozostałą część truskawek, i jagody, które nie będą potrzebne do dekoracji zmiksować z 3-5 łyżkami cukru kryształu (ilość zależy od kwaśności owoców), przelać do garnka, zagotować, do gorących dodać galaretkę leśną i dokładnie wymieszać. 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w niewielkiej
Mix smakumożna wymieszać z jogurtem) 1 długi, zielony ogórek łyżka ziołowego pieprzu sól i pieprz wiązanka koperku ok. 2 łyżki soku z cytryny opakowanie serka śmietankowego (naturalnego) inne zioła do dekoracji: u mnie koperek, natka pietruszki oraz bazylia (może być także tymianek i mięta) 2 plasterki zielonego ogórka do dekoracji świeżo mielony pieprz do dekoracji Ogórka myjemy i obieramy
Bon Appetit MałgorzatyTort , któremu trudno się oprzeć ! Wyszedł tak rewelacyjnie, że s ama byłam zaskoczona :) Przepis znalazłam u Margarytki , podaję z moimi zmianami , głównie jeśli chodzi o dekoracje. Piekłam go na drugie urodziny córeczki. Polecam gorąco! Składniki: Biszkopt: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)nutelli Poncz: pół szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru 3 łyżki dowolnego alko holu (pominęłam, bo tort był pieczony na drugie urodziny córki) Dodatki i dekoracje: Dżem - u mnie z czarnej porzeczki posypka czekoladowa mini beziki czekoladowe gwiazdki (lub wedle uznania) Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt: Obie mąki i kakao prze siać przez sito. 2. Czekoladę
Kuchnia domowa Aniszklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu Krem: 1 puszka brzoskwiń (odłożyć kilka połówek do dekoracji) 200 ml śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem morelowy poncz do nasączenia biszkoptów dowolne dekoracje Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt: Obie mąki przesiać przez sito(...)przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień wcześniej). 5. Robimy krem - śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone. 1/3 masy odkładamy do dekoracji, a do pozostałej części kremu dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. 6. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty. 7. Przekładamy tort od dołu: biszkopt nasączony ponczem cienka warstwa dżemu morelowego 1/3 kremu brzoskwiniowego
Kuchnia domowa Anistronie ' Kuchnia na wzgórzu '. Pasta wyszła baardzo smakowita, sama nie dowierzałam, że do środka wrzuciłam tofu ;) Składniki na pastę: 200 g tofu 1 łyżka kaparów + kilka do dekoracji 5 suszonych pomidorów + 1 do dekoracji 1 łyżka czarnych oliwek + kilka do dekoracji 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta pieprzu świeżo mielonego CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary ArtŚwięta to nie tylko pyszne jedzenie, warto przygotować samodzielnie dekoracje z akcentem kulinarnym. Jestem przekonana, że będą one wyjątkowe, niepowtarzalne i nie znajdziecie drugiej takiej na świecie. Ja już swoją przygotowałam, pachnie cudownie! Dekorację postanowiłam przygotować na balkonie, rozłożyłam wcześniej folię aluminiową, wiatr nieco utrudniał zadanie, ale efekt jest widoczny i bardzo jestem zadowolona. Świąteczny wieniec z suszonymi owocami(...)wbijamy w wieniec Pomiędzy owocami przyklejamy liście laurowe Na suszonych owocach przyklejamy kuleczki ziela angielskiego Na plastrach jabłek posmarowanych wcześniej klejem układamy papryczki i oprószamy przyprawą z kardamonem Do dekoracji możemy wykorzystać pierniczki, tak jak u mnie, na zdjęciu są przygotowane kilka dni temu pierniczki z lukrem królewskim
Moja smaczna kuchniaoliwy + trochę do skropienia 3 - 4 listki bazylii , drobno porwane przygotowanie ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, jedną ćwiartkę pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem z połową soku z cytryny. Z awokado usunąć pestkę i skórę, połówkę posiekać do dekoracji , resztę dodać do blendera. Zmiksować awokado(...)ogórkiem, jogurtem, sosem worcester. Doprawić solą, pieprzem, resztą soku z cytryny, chłodzić do chwili podania. Przygotować warzywa do dekoracji. Połączyć pokrojone w kostkę ogórki, awokado, cebulę i pomidor. Wymieszać z oliwą i bazylią. Zupę po wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba doprawić, dodać nieco zimnej wody, jeżeli jest za gęsta. Przelać do czterech schłodzonych miseczek
Stare Garyupały chłodnik najlepszy. Melon i ogórek to całkiem smaczne połączenie. Powstała orzeźwiająca, lekka zupa. Polecam składniki dla 4 osób 350g ogórków (kawałek ogórka zostawić do dekoracji) 1 dojrzały melon np galia lub cantaloupe ( ok 0,5 kg) 150 g jogurtu greckiego 150 g kefiru 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól morska(...)pieprz do smaku oliwa + trochę do skropienia parę listków listki mięty , drobno porwane + do dekoracji sok z cytryny do smaku przygotowanie Ogórki umyć, można obrać, ja zostawiam skórkę, kawałek ogórka przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji. Pozostałe ogórki pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera, zmiksować, dodać jogurt, kefir, kilka
Stare Garywymieszać z rozdrobnionymi ciastkami i taką masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawić tortownicę na około 30 minut do lodówki. 2. Żurawinę opłukać (można odłożyć kilka do dekoracji) przełożyć do rondelka, dolać 2 szklanki wody, sok z połowy cytryny i około 2 szklanek cukru- do smaku. Gotować aż żurawina się lekko rozgotuje, około 10 minut. Gorącą zmiksować(...)pozwolić, żeby się zagotowało. Mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny, przestudzić. 3. Przestudzone puree z żurawiny zmiksować z serkiem kremowym. Można zostawić około 100 ml żurawinowego puree do dekoracji wierzchu. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą serowo-żurawinową. Wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu wylać żurawinowe puree tworząc różnej wielkości okręgi. Patyczkiem robić kreski na wierzchu ciasta od środkowego okręgu
UgotujmyTo.plserka ricotta utartego z cukrem pudrem. Całość polałam zagęszczonym sokiem wiśniowym z odrobiną czerwonego barwnika. Babeczki może nie wyglądają apetycznie, ale są naprawdę bardzo smaczne i mogą stanowić fajną dekoracje na halloweenowym przyjęciu. Proste i szybkie w przygotowaniu, gorąco polecam! SKŁADNIKI na 9 babeczek: 120 g mąki pszennej 120 g masła 2 jajka 90 g cukru 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej DO NADZIANIA: dżem truskawkowy lub z innych czerwonych owoców SKŁADNIKI NA KREM: 250 g serka ricotta 3 łyżki cukru pudru DO DEKORACJI: czerwony barwnik spożywczy zagęszczony czerwony sok owocowy (ja użyłam wiśniowego) WYKONANIE: MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C . Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę
Słodko-Słony Świat Ilonywody 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropel aromatu śmietankowego 2 łyżeczki kawy (w wersji dla dorosłych) SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO NA WIERZCH I DO DEKORACJI: 600 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki cappuccino w proszku 3 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy) DODATKOWO: 15 dag jeżyn (do dekoracji) WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki(...)gorącej wodzie rozpuść cukier puder, dodaj sok z cytryny i aromat śmietankowy (opcjonalnie rozpuszczalną kawę - ja nie dodałam ze względu na Dzieci). Ostudź. KREM CAPPUCCINO NA WIERZCH I DO DEKORACJI: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, śmietan-fixy i cappuccino. SKŁADANIE TORTU: Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części . Pierwszy blat nasącz 1/3 ilości ponczu
Słodko-Słony Świat IlonyJeszcze jedna propozycja na Halloweenową imprezę:) Aromatyczne babeczki korzenne z dekoracją z mascarpone i czekoladowych pająków, zrobionych z pralinek Ferrero Rocher. Nogi to zwykła gorzka czekolada roztopiona, a następnie zamrożona w postaci liter "V". Babeczki zrobiłam na bazie Obrzydliwe Pysznych Babeczek z Glistami, jednak dodałam do nich jogurt, by były bardziej wilgotne. Babeczki są pyszne i pięknie pachną przyprawą(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego/śmietankowego 1 słoiczek powideł śliwkowych SKŁADNIK NA KREM: 250-300 g mascarpone 3-4 łyżeczki cukru pudru fioletowy barwnik spożywczy DO DEKORACJI: 10 pralinek Ferrero Rocher 100 g gorzkiej czekolady lukier plastyczny + żółty barwnik lub drobniutkie cukiereczki WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Mąkę
Słodko-Słony Świat IlonyAlmette 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie) 1 l wywaru warzywnego lub bulionu 10 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru) Składniki do klarowania wywaru: 2 łyżeczki octu 2 białka jaja Do dekoracji: białko ugotowanego jaja kawałki gotowanej marchewki natka pietruszki Kiedy zobaczyłam te roladki po raz pierwszy, od razu sobie pomyślałam :"Muszę je zrobić!" :) Jedynie czekałam na specjalną okazję, żeby dać(...)Teraz w naczyniu, na zastygniętej galarecie układać szynkowe ruloniki, łączeniem do dołu, robiąc między nimi niewielkie odstępy (około 1 cm). Następnie każdą roladkę polać jedną łyżką galarety. Ułożyć dowolną dekorację i odstawić ponownie do zastygnięcia. Kiedy już dekoracja dobrze zastygnie, całość zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem, roladki w galarecie pokroić w prostokąty
Świat Domowej Kuchni