żywnością, ja kupiłam przez internet, ten składnik nie jest konieczny, ale jest naprawdę pyszny, smakuje dokładnie jak środek Raffaello i to w 100% miąższ kokosa, więc polecam :) słodycze do dekoracji – u mnie pralinki Raffaello i białe Kinder Bueno Jak zrobić Tort Raffaello? Biszkopt pieczemy według przepisu . Mój piekłam w 2 foremkach o średnicy 18 cm. W zależności od tego(...)wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.). Na nasączony spód nakładamy porcję kremu – do środka tortu powinno się zmieścić ok. połowy całego kremu, reszta będzie na wierzch i do dekoracji. Warstwę kremu polewamy rozcieńczoną pastą kokosową i posypujemy płatkami migdałowymi (u mnie pokrojone migdały). Powtarzamy z pozostałymi spodami. Ostatni spód odwracamy do góry nogami, żeby równy brzeg był górą naszego
Ciastkozercykolejny do kolekcji moich tortów. Marchewkowy z serowym kremem. Proste składniki, prosty w wykonaniu, prosta dekoracja. Jeśli lubicie marchewkowe ciasta (a kto nie lubi:), to ten torcik sprawi, że polubicie je jeszcze bardziej. Upiekłam go kiedyś na niedzielną kawę u naszych przyjaciół, dlatego zdjęcie w przekroju zrobiłam z telefonu i na szybko, póki ostatni kawałek jeszcze zostawał na talerzu(...)patyczka). Upieczone ciasto ostudzić, owinąć folią i pozostawić do całkowitego wystudzenia na kilka godzin. Czasem ciasto wyrasta z górką, wtedy ją odcinam i za pomocą foremek wykrawam z ciasta dekoracje na tort. krem: 300g serka śmietankowego 100g masła 100ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru sok z połowy cytryny polewa: 50g czekolady (gorzkiej lub deserowej 2 łyżki śmietanki
Obiad gotowyZdecydowanie za rzadko piekę torty. A gdy już mam okazję upiec jakiś, to zazwyczaj mam niezły mętlik w głowie co do smaku, dekoracji. Za dużo pomysłów w głowie:) Dlatego pomyślałam, że w najbliższych dniach pokażę kilka tortów, które ostatnio zdarzyło się mi piec. Tort na urodziny Weroniki miał być... no właśnie... miał być. Ale jaki? Myślałam o Pavlovej(...)migdałowy biszkopt, a dalej kierowałam się intuicją, która mnie nie zawiodła: połączenie smaków wyszło wprost bajeczne. Migdały, lekki krem śmietankowo-serowy z białą czekoladą, frużelina. Postanowiłam też, że rustykalna dekoracja będzie w sam raz i zrobiłam go w stylu naked cake, czyli nagiego tortu. Oczywiście owoców nie mogło zabraknąć, bo to one w tym torcie grają główną rolę
Obiad gotowyłyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią 3 czubate łyżki miodu sok i skórka z cytryny 100 g wędzonych śliwek bez pestek (kilka odłożyć do dekoracji) 50 g kropelek czekoladowych do pieczenia lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (odłożyć garstkę do dekoracji) 2 łyżki matchy lub innego zielonego barwnika w proszku (np. młody jęczmień, spirulina) 4 kiwi(...)środka i 2 na później do dekoracji gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) lub muślin do odsączenia na durszlaku Przepis na wielkanocną paschę z kiwi, śliwkami i matchą Serek naturalny wymieszać z mascarpone, miodem, wanilią i cytryną. Dodać pokrojone drobno śliwki, czekoladę. matchę i 2 kiwi (obrane i pokrojone na małe kawałki) i dokładnie wymieszać. Durszlak lub duże sito wyłożyć gazą
Ugotowane pozamiatanedodajemy do niego tyle soku z cytryny i brandy, żeby nabrał konsystencji gęstej śmietany. Przekładamy lukier do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim piernik. Na jeszcze wilgotnym lukrze przyklejamy wybrane dekoracje. Pozostawiamy do zaschnięcia. SKŁADNIKI 100g mąki pszennej typ 500-550 100g mąki żytniej typ 720 150g miękkiego masła 82% tłuszczu 150g drobnego białego cukru 3 jajka L 5 łyżek mleka(...)papier do pieczenia Forma z kominem o średnicy 23-25cm: – 2 czubate łyżki drobnego cukru – 2 łyżeczki przyprawy do piernika – 1 czubata łyżeczka masła DEKORACJA 120-150g powideł do przełożenia lukier: 2/3 szklanki cukru pudru, sok z cytryny i brandy dekoracje cukiernicze śniegowe gwiazdki żurawina w cukrze z TEGO przepisu mini pierniczki z TEGO przepisu
Karo in the Kitchenkremówki (30%) 500 g mascarpone 300 g białej czekolady 2 czubate łyżki dżemu malinowego 2 płaskie łyżki żelatyny 300 g malin (mogą być mrożone) świeże kwiaty lub maliny do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 niepełna szklanka mąki tortowej (4/5 szklanki) 1 duży budyń malinowy bez cukru (na 3/4 l mleka; 64 g) 6 dużych jajek(...)kremówki (30%) 500 g mascarpone 300 g białej czekolady 2 czubate łyżki dżemu malinowego 2 płaskie łyżki żelatyny 300 g malin (mogą być mrożone) świeże kwiaty lub maliny do dekoracji'; document.write(" "); Biszkopt malinowy (rzucany, bez proszku): Piekarnik nagrzewamy do 160ºC (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Dno tortownicy o śr. 24 cm wykładamy papierem (boków niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy
Poezja smakusojowa; naturalna wanilia. Min. kakao 70,4 % Min. mleko ~~ 0 % ( może zawierać śladowe ilości białek) Czekolada jest w postaci niedużych pastylek, więc bardzo dobrze się rozpuszcza. Idealna do tworzenia dekoracji, fondue, oraz robienia pralin. Bardzo smaczna, w 100 % orginalna, nadaje się również do zrobienia czekolady gorącej po dodaniu mleka. Polecam wszystkim tą czekoladę, bo można wyczarować z niej czekoladowe cudeńka(...)kąpieli wodnej lub mikrofalówce - nie wymaga czasochłonnego procesu temperowania. Skład: cukier, tłuszcz roślinny, olej roslinny, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, sól, wanilia. Polewa nadaje się do modelowania dekoracji cukierniczych, nadaje się do napisów, korpusów do pralin, lub rysunków na wyrobach okazjonalnych Lubię takie polewy z której mogę zrobić masę plastyczną i wykonać z niej różne figurki
Kuchnia Danusiuniwersalny kształt, przez co będzie mi służył nie tylko w okresie świątecznym, ale przez cały rok. Szablony? Szablony posłużyły mi przy dekorowaniu świątecznych pierników, ale wykorzystałam je również przy dekoracji kawy z mlekiem. Dodatkowo można je przyłożyć na zwykłe ciasto i posypać szablon cukrem pudrem lub kakao. Więc to mamy duże pole do popisu. Świąteczne motywy jednak pasują tylko(...)cała jest w języku hiszpańskim, francuskim, niemieckim i angielskim, a gdzie polski? Jednak poszperałam trochę w sieci i ogarnęłam temat. Dzięki temu mogę Wam powiedzieć jak ja tworzyłam dekoracje z tych szablonów. Na początek upiekłam pierniki, ale takie, które nie rosną, bo łatwiej dekorować i łatwiej nałożyć masę cukrową. Tu świetnie sprawdziły się Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy
Blondynka Gotujemojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami na dekorację tortu są: obłożenie tortu masą z pianek marshmallow, masą śmietanową, masą na bazie bezy szwajcarskiej, masą maślaną, masą śmietanowo-mascrapone, polewą czekoladową lub ganache z białej lub gorzkiej czekolady. Dziś sprzedam(...)trzymać tortu pod kloszem żeby nie zawilgotniał. Powodzenia! *masę cukrową można przygotować do 2 tygodni wcześniej i przechowywać szczelnie zawiniętą w folię spożywczą w temperaturze pokojowej. Przykładowe torty z dekoracją z masy cukrowej: Tort biszkoptowy malinowo-śmietankowy Tort limonkowo-miętowy Tort cytrynowy Tort biszkoptowy z musem malinowym
moj przepis nabiałą czekoladą. Składniki: Ciasto: 8 jajek 6 czubatych łyżek mąki kokosowej (można zastąpić pszenną lub migdałową) 1 szklanka cukru Krem 400 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 36% Dekoracja: 400 ml śmietany kremówki 36% 1,5 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 4 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: Krem: Smietanę zagotować w garnku. Czekoladę pokruszyć na małe kosteczki(...)wierzchu miski. Na wierzch ułożyć wycięte koło i poprzyciskać palcami z każdej strony, aby ciasto nie wystawało poza brzeg Włożyć miskę z ciastem na 30 minut do lodówki. Dekoracja: W tym czasie przygotować dekoracje Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem, Miskę obrócić do góry dnem na paterę i ciasto bardzo łatwo się wysunie. Całość obłożyć
O kuchni z uczuciemArbuzowe love czyli arbuzada Składniki: 1 kg arbuza (zważonego ze skórką) sok z 1 limonki 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody dodatkowo: kostki lodu, plasterki limonki, listki mięty do dekoracji Wykonanie: Zrób syrop: W rondelku podgrzej wodę z cukrem. Od momentu gdy zacznie bulgotać – gotuj jeszcze 3 – 4 minuty. Odstaw z ognia, ostudź. Arbuza obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój(...)woda gazowaną w proporcji 1:1. Dodaj kieliszek białego rumu i pozostałe około 1,5 łyżki borówek. 6. Lemoniada malinowa Składniki (2 porcje): 125 – 150 g malin + kilka do dekoracji 3 limonki (można zostawić plaster do dekoracji) szklanka napoju typu sprite szklanka wody mineralnej kilka kostek lodu 1 łyżka lodu opcjonalnie – 1 – 2 kieliszki białego rumu Wykonanie: Maliny zblenduj
Moja pasja smakunakłuwamy widelcem (starając się zachować jednakową grubość w każdym miejscu). Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Składniki na farsz: - 450g groszku mrożonego lub świeżego (w tym 50g do dekoracji) - 1 awokado - 1 ząbek czosnku - sok z 1/2 cytryny - 10 listków świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej - 3 łyżeczki suszonego majeranku - 1 łyżeczka papryki ostrej *opcjonalnie do dekoracji: 50g groszku(...)uwzględniony w składnikach, kostki sera koziego, cebula i koperek Wszystkie składniki prócz 50g groszku (zostawiamy do dekoracji) umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Otrzymaną masą wykładamy ostudzony spód z kaszy jaglanej, dekorujemy tym, czym chcemy i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Smacznego
Be Fit Be Strongkawałki 2-3 łyżki przyprawy curry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 ½ szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżeczka brązowego cukru, do smaku świeża kolendra, posiekana (do dekoracji) plasterki limonki lub cytryny (do dekoracji) Przygotowanie: Dopraw kurczaka solą i pieprzem, wrzuć na rozgrzany olej na dużej patelni i smaż na średnim ogniu do ładnego zarumienienia. Wyjmij kurczaka(...)minut, lub do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym, wraz z plasterkami cytryny i posiekaną kolendrą do dekoracji. Smacznego! Spring chicken curry (6 servings) Ingredients: 1 kg skinless chicken breasts, cubed 3 tablespoons olive or coconut oil salt and ground black pepper, to taste 1 large onion, chopped
karmelowymniejszą) Spód: szklanka mąki 90 g masła 1 jajko szczypta soli Masa: 2 jajka 200 ml śmietany 18% duża szczypta soli duża szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Dekoracja: szparagi ukrojone na szerokość blaszki 2 średniej wielkości pomidory malinowe- przekrojone na ćwiartki- bądź mniejsze fragmenty Dodatkowo potrzebne będą: opcjonalnie świeży rozmaryn do dekoracji bułka tarta do posypania blachy przed(...)wysokości 5. Widelcem nakłuć spód w kilku miejscach Piec: 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjąć i nałożyć przygotowaną masę i dekorację. Masa: 1.Jajka ubić mikserem na puszystą pianę. 2. Dodać jogurt i przyprawy, dokładnie wymieszać łyżką. 3. Na podpieczony spód nałożyć szparagi i pomidory. 4, Delikatnie nalewać w wolne miejsca masę Piec: 25-40 minut
KreatywnePinysernik ostatnio robi furorę w moim domu i wśród znajomych. Wbrew pozorom i dość długiej liście składników bardzo łatwo się go przygotowuje. Cukrowa dekoracja dodaje mu uroku, a smak całości jest naprawdę rewelacyjny. Do tego przepis przedstawiamy krok po kroku również w zdjęciach, więc zachęcamy nawet tych którzy twierdzą że nie potrafią piec, do jego przygotowania. Sernik kawowy ze złotą(...)jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Na wierzch: 200 ml śmietany 30 % do ubijania do deserów 2 łyżki cukru pudru 150 g serka mascarpone Na dekorację: 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżka migdałów 4 łyżki cukru Przygotowanie: Masło roztapiamy, osobno roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę. Herbatniki kruszymy, dodajemy do nich płatki owsiane, bułkę tartą , dwie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiniektóre produkty będzie trzeba zamówić w sklepie mięsnym lub spożywczym, więc załatw to jak najszybciej. Dobrym pomysłem jest także kupienie z wyprzedzeniem wszelkich specjalnych dekoracji. Tydzień wcześniej: Najlepiej zaplanować menu z tygodniowym wyprzedzeniem, zwłaszcza jeśli będziesz gościć dużą grupę ludzi lub okazja jest szczególna. Na wybór dań, które zdecydujesz umieścić się w menu(...)dniu przyjęcia, możesz przygotować niektóre dania wcześniej. Jeżeli powinieneś zająć się dużą liczbą gości, prawdopodobnie łatwiej Ci przygotować mrożony deser na kilka dni wcześniej lub przyrządzić dekoracje, które nadają się do przechowywania, jak na przykład cukrowy piasek czy cukrowe wafle. Jeśli wydajesz specjalne przyjęcie urodzinowe czy obiad z okazji rocznicy, dekoracje i przybrania uatrakcyjnią posiłek
ClauditteMissCookingDziś mam dla Was kolejny już pomysł na walentynkowe ciasteczka (poprzednie można zobaczyć tutaj ). Tym razem są to słodkie walentynkowe koperty. Do dekoracji ciasteczek wykorzystałam lukier królewski i masę cukrową . Jeśli jednak nie macie ochoty robić specjalnie masy cukrowej (potrzeba jej tylko troszkę), ozdobne serduszka można też namalować lukrem z dodatkiem czerwonego barwnika spożywczego. Do dekoracji nie potrzeba, żadnych specjalnych(...)spokojnie mogą zaczekać do Walentynek jeśli zdecydujecie się upiec je już teraz. Tzn. teoretycznie mogą, bo moich już dawno nie ma ;) Składniki na ciasteczka (jeśli decydujemy się na lukrową dekorację polecam dać o połowę mniej cukru i w to miejsce dodać mąkę) Składniki na lukier Składniki na domową masę cukrową Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki
CiastkozercyBabeczki z walentynką to kolejna propozycja słodkiej dekoracji, którą możecie zaserwować na walentynkowy deser (śniadanie? ;) ). Jako bazę przygotowałam kruche babeczki waniliowe, do tego krem śmietankowy i słodkie walentynki z masy cukrowej (ją także możecie zrobić sami w domu). Jeśli nie przygotowujecie walentynkowego przyjęcia (jest coś takiego jak walentynkowe przyjęcia?) zrobienie kilku sztuk nie powinno zająć Wam dużo czasu, a efekt(...)babeczki Składniki na krem śmietankowy +czerwony barwnik spożywczy Składniki na domową masę cukrową Babeczki przygotowujemy według przepisu . Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu . Do dekoracji babeczek wybrałam tylkę w kształcie otwartej gwiazdki, dobrze powinna spisać się też zwykła okrągła - wyciśnięta różyczka powinna być płaska, żeby łatwo było przykleić do niej cukrową dekorację. Tylkę władamy
Ciastkozercymuffinkowe babeczki o mocnym mandarynkowym akcencie . Sezon mandarynkowy w pełni . Słodkie, soczyste i pachnące. Wykorzystałam je więc maksymalnie zarówno do ciasta jak i dekoracji. Cienka warstwa mandarynkowej galaretki i świeże owoce to nie tylko fajna dekoracja babeczek , to również nadanie im przyjemnego, orzeźwiającego smaku. Składniki: 200 g mąki pszennej(...)łyżeczka skórki otartej z mandarynek 2 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli oraz: sok wyciśnięty z mandarynek/ 200 ml/ 60 g żelatyny cząstki mandarynek/ do dekoracji Wykonanie: - Owoce dokładnie umyć. -Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i skórkę startą otartą z mandarynek. -Jajka ubić z cukrem -Sok wymieszać z olejem
Zakamarki mojej kuchniKruche ciasteczka to zawsze dobry pomysł na prezent. Można przygotować je znacznie wcześniej, zarezerwować sobie mnóstwo czasu na dekorację, zamknąć w ładnym słoiku lub pudełku i voilà! Prezent gotowy :) Ja dzisiejsze ciasteczka dekorowałam z myślą o Walentynkach, świetnie nadadzą się jednak także na inne uroczystości jak urodziny czy eleganckie przyjęcie. Składniki na ciasteczka (jeśli decydujemy się na lukrową dekorację polecam(...)dać o połowę mniej cukru i w to miejsce dodać mąkę) Składniki na lukier +koraliki, perełki, kolorowy lukier do dekoracji (można go też zrobić samemu. Jak? Dokładna instrukcja w tym wpisie), barwniki spożywcze Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania
CiastkozercyProsty, właściwie 3- składnikowy deser malinowy. Lekki, delikatny i puszysty. Pomijam smak świeżych malin kupionych o tej porze roku - tych użyłam wyłącznie do dekoracji. Do przygotowania masy użyłam pysznych owoców zamrożonych pod koniec lata. To już chyba najwyższy czas żeby zacząć wyjadać zapas mrożonek :) Składniki na 4-6 deserów (w zależności od wielkości szklanek/pucharków): na piankę malinową(...)galaretka malinowa 250 ml kremówki 36 % 2 garści mrożonych (lub świeżych) malin do dekoracji 150 ml kremówki 36 % kilka świeżych malin listki świeżej mięty Przygotowanie: PIANKA: Galaretkę rozrobić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić. Dodać tężejącą galaretkę i dwie garści świeżych bądź mrożonych malin. Zmiksować. Masę nałożyć do pucharków lub szklaneczek. DEKORACJA: Ubić
Ze smakiem i z pasjąbiałą i pomarańczową warstwę: 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 duża puszka brzoskwiń 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera Na dekorację: około 5 rurek dekoracyjnych do deserów kilka migdałów WYKONANIE Uwaga: Niektóre składniki muszą zdążyć stężeć, więc nie sugerujcie się kolejnością wykonania. Najlepiej przygotować sobie galaretkę i serek z żelatyną(...)minimalnej ilości wody (około pół szklanki wody) przygotować galaretkę. Ostudzić i dodać ją do masy owocowej. Zmiksować wszystko razem i włożyć do lodówki. Tężejącą masę nakładać na tartę. Dekoracja: Rurki wraz z migdałami zmielić na proszek w blenderze lub maszynce. Posypać górę tarty. Dwie rurki połamać na mniejsze i wbić na środku. Ja akurat przygotowałam taką dekorację, ale możliwości jest
Passions hobbies lifejego słodkość;) Oryginalny przepis można znaleźć na stronie Kuchni Lidla. Przepis z moimi modyfikacjami: Blaty bezowe: 6 białek 100 g cukru 100 g solonych orzechów arachidowych (plus trochę do dekoracji) 50 g solonych pistacji (plus trochę do dekoracji) 100 g cukru pudru Masa: 600 ml śmietanki 30% puszka masy kajmakowej (ok 400g) 2-3 szczypty soli 2 łyżki żelatyny namoczonej(...)wody kilka listków mięty do dekoracji rodzynki orzechy włoskie Sposób wykonania: Pistacje pozbawiamy łusek i razem z orzechami siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 150stC. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Kontynuujemy do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie błyszcząca. Dodajemy przesiany cukier puder i posiekane orzechy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na nim wykładamy masę białkową tworząc
happycreatiff.blogspot.comgalaretki morelowe w 700 ml wody i odstawić do schłodzenia. Połowę galaretki wylać na poukładane owoce, dołożyć jeszcze owoców, dolać jeszcze galaretki. Zostawić ok. 1/5 z rozpuszczonej galaretki do dekoracji. Całość schować do lodówki do schłodzenia. masa II Galaretkę gruszkową rozpuścić w 200 ml wody 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać(...)dodać pozostałą część ubitej śmietany i również połączyć. Wylać masę na stężałą galaretkę i odłożyć do schłodzenia masa III Pozostałą część truskawek, i jagody, które nie będą potrzebne do dekoracji zmiksować z 3-5 łyżkami cukru kryształu (ilość zależy od kwaśności owoców), przelać do garnka, zagotować, do gorących dodać galaretkę leśną i dokładnie wymieszać. 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w niewielkiej
Mix smakumożna wymieszać z jogurtem) 1 długi, zielony ogórek łyżka ziołowego pieprzu sól i pieprz wiązanka koperku ok. 2 łyżki soku z cytryny opakowanie serka śmietankowego (naturalnego) inne zioła do dekoracji: u mnie koperek, natka pietruszki oraz bazylia (może być także tymianek i mięta) 2 plasterki zielonego ogórka do dekoracji świeżo mielony pieprz do dekoracji Ogórka myjemy i obieramy
Bon Appetit MałgorzatyTort , któremu trudno się oprzeć ! Wyszedł tak rewelacyjnie, że s ama byłam zaskoczona :) Przepis znalazłam u Margarytki , podaję z moimi zmianami , głównie jeśli chodzi o dekoracje. Piekłam go na drugie urodziny córeczki. Polecam gorąco! Składniki: Biszkopt: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)nutelli Poncz: pół szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru 3 łyżki dowolnego alko holu (pominęłam, bo tort był pieczony na drugie urodziny córki) Dodatki i dekoracje: Dżem - u mnie z czarnej porzeczki posypka czekoladowa mini beziki czekoladowe gwiazdki (lub wedle uznania) Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt: Obie mąki i kakao prze siać przez sito. 2. Czekoladę
Kuchnia domowa Aniszklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu Krem: 1 puszka brzoskwiń (odłożyć kilka połówek do dekoracji) 200 ml śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem morelowy poncz do nasączenia biszkoptów dowolne dekoracje Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt: Obie mąki przesiać przez sito(...)przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień wcześniej). 5. Robimy krem - śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone. 1/3 masy odkładamy do dekoracji, a do pozostałej części kremu dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. 6. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty. 7. Przekładamy tort od dołu: biszkopt nasączony ponczem cienka warstwa dżemu morelowego 1/3 kremu brzoskwiniowego
Kuchnia domowa Anistronie ' Kuchnia na wzgórzu '. Pasta wyszła baardzo smakowita, sama nie dowierzałam, że do środka wrzuciłam tofu ;) Składniki na pastę: 200 g tofu 1 łyżka kaparów + kilka do dekoracji 5 suszonych pomidorów + 1 do dekoracji 1 łyżka czarnych oliwek + kilka do dekoracji 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta pieprzu świeżo mielonego CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary ArtŚwięta to nie tylko pyszne jedzenie, warto przygotować samodzielnie dekoracje z akcentem kulinarnym. Jestem przekonana, że będą one wyjątkowe, niepowtarzalne i nie znajdziecie drugiej takiej na świecie. Ja już swoją przygotowałam, pachnie cudownie! Dekorację postanowiłam przygotować na balkonie, rozłożyłam wcześniej folię aluminiową, wiatr nieco utrudniał zadanie, ale efekt jest widoczny i bardzo jestem zadowolona. Świąteczny wieniec z suszonymi owocami(...)wbijamy w wieniec Pomiędzy owocami przyklejamy liście laurowe Na suszonych owocach przyklejamy kuleczki ziela angielskiego Na plastrach jabłek posmarowanych wcześniej klejem układamy papryczki i oprószamy przyprawą z kardamonem Do dekoracji możemy wykorzystać pierniczki, tak jak u mnie, na zdjęciu są przygotowane kilka dni temu pierniczki z lukrem królewskim
Moja smaczna kuchniaoliwy + trochę do skropienia 3 - 4 listki bazylii , drobno porwane przygotowanie ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, jedną ćwiartkę pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem z połową soku z cytryny. Z awokado usunąć pestkę i skórę, połówkę posiekać do dekoracji , resztę dodać do blendera. Zmiksować awokado(...)ogórkiem, jogurtem, sosem worcester. Doprawić solą, pieprzem, resztą soku z cytryny, chłodzić do chwili podania. Przygotować warzywa do dekoracji. Połączyć pokrojone w kostkę ogórki, awokado, cebulę i pomidor. Wymieszać z oliwą i bazylią. Zupę po wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba doprawić, dodać nieco zimnej wody, jeżeli jest za gęsta. Przelać do czterech schłodzonych miseczek
Stare Garyupały chłodnik najlepszy. Melon i ogórek to całkiem smaczne połączenie. Powstała orzeźwiająca, lekka zupa. Polecam składniki dla 4 osób 350g ogórków (kawałek ogórka zostawić do dekoracji) 1 dojrzały melon np galia lub cantaloupe ( ok 0,5 kg) 150 g jogurtu greckiego 150 g kefiru 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól morska(...)pieprz do smaku oliwa + trochę do skropienia parę listków listki mięty , drobno porwane + do dekoracji sok z cytryny do smaku przygotowanie Ogórki umyć, można obrać, ja zostawiam skórkę, kawałek ogórka przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji. Pozostałe ogórki pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera, zmiksować, dodać jogurt, kefir, kilka
Stare Garywymieszać z rozdrobnionymi ciastkami i taką masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawić tortownicę na około 30 minut do lodówki. 2. Żurawinę opłukać (można odłożyć kilka do dekoracji) przełożyć do rondelka, dolać 2 szklanki wody, sok z połowy cytryny i około 2 szklanek cukru- do smaku. Gotować aż żurawina się lekko rozgotuje, około 10 minut. Gorącą zmiksować(...)pozwolić, żeby się zagotowało. Mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny, przestudzić. 3. Przestudzone puree z żurawiny zmiksować z serkiem kremowym. Można zostawić około 100 ml żurawinowego puree do dekoracji wierzchu. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą serowo-żurawinową. Wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu wylać żurawinowe puree tworząc różnej wielkości okręgi. Patyczkiem robić kreski na wierzchu ciasta od środkowego okręgu
UgotujmyTo.plserka ricotta utartego z cukrem pudrem. Całość polałam zagęszczonym sokiem wiśniowym z odrobiną czerwonego barwnika. Babeczki może nie wyglądają apetycznie, ale są naprawdę bardzo smaczne i mogą stanowić fajną dekoracje na halloweenowym przyjęciu. Proste i szybkie w przygotowaniu, gorąco polecam! SKŁADNIKI na 9 babeczek: 120 g mąki pszennej 120 g masła 2 jajka 90 g cukru 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej DO NADZIANIA: dżem truskawkowy lub z innych czerwonych owoców SKŁADNIKI NA KREM: 250 g serka ricotta 3 łyżki cukru pudru DO DEKORACJI: czerwony barwnik spożywczy zagęszczony czerwony sok owocowy (ja użyłam wiśniowego) WYKONANIE: MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C . Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę
Słodko-Słony Świat Ilonywody 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropel aromatu śmietankowego 2 łyżeczki kawy (w wersji dla dorosłych) SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO NA WIERZCH I DO DEKORACJI: 600 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki cappuccino w proszku 3 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy) DODATKOWO: 15 dag jeżyn (do dekoracji) WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki(...)gorącej wodzie rozpuść cukier puder, dodaj sok z cytryny i aromat śmietankowy (opcjonalnie rozpuszczalną kawę - ja nie dodałam ze względu na Dzieci). Ostudź. KREM CAPPUCCINO NA WIERZCH I DO DEKORACJI: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, śmietan-fixy i cappuccino. SKŁADANIE TORTU: Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części . Pierwszy blat nasącz 1/3 ilości ponczu
Słodko-Słony Świat IlonyJeszcze jedna propozycja na Halloweenową imprezę:) Aromatyczne babeczki korzenne z dekoracją z mascarpone i czekoladowych pająków, zrobionych z pralinek Ferrero Rocher. Nogi to zwykła gorzka czekolada roztopiona, a następnie zamrożona w postaci liter "V". Babeczki zrobiłam na bazie Obrzydliwe Pysznych Babeczek z Glistami, jednak dodałam do nich jogurt, by były bardziej wilgotne. Babeczki są pyszne i pięknie pachną przyprawą(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego/śmietankowego 1 słoiczek powideł śliwkowych SKŁADNIK NA KREM: 250-300 g mascarpone 3-4 łyżeczki cukru pudru fioletowy barwnik spożywczy DO DEKORACJI: 10 pralinek Ferrero Rocher 100 g gorzkiej czekolady lukier plastyczny + żółty barwnik lub drobniutkie cukiereczki WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Mąkę
Słodko-Słony Świat IlonyAlmette 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie) 1 l wywaru warzywnego lub bulionu 10 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru) Składniki do klarowania wywaru: 2 łyżeczki octu 2 białka jaja Do dekoracji: białko ugotowanego jaja kawałki gotowanej marchewki natka pietruszki Kiedy zobaczyłam te roladki po raz pierwszy, od razu sobie pomyślałam :"Muszę je zrobić!" :) Jedynie czekałam na specjalną okazję, żeby dać(...)Teraz w naczyniu, na zastygniętej galarecie układać szynkowe ruloniki, łączeniem do dołu, robiąc między nimi niewielkie odstępy (około 1 cm). Następnie każdą roladkę polać jedną łyżką galarety. Ułożyć dowolną dekorację i odstawić ponownie do zastygnięcia. Kiedy już dekoracja dobrze zastygnie, całość zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem, roladki w galarecie pokroić w prostokąty
Świat Domowej Kuchnimleka 3 jajka 1,5 łyżeczki sody rozpuszczona w 3 łyżkach ciepłej wody 450 g mąki pszennej Do przełożenia: 250 g masy marcepanowej słoiczek powideł śliwkowych Do dekoracji na zewnątrz: 500 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru 250 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 2 łyżki mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego czerwony barwnik spożywczy (najlepiej(...)zachowując niewielkie zaokrąglenie (fot.2) . Na koniec odciąć kawałek ciasta z prawej strony (tuż przed zaokrągleniem w środku) i ułożyć je jako przedłużenie laski Mikołaja (fot.3) . Mamy już kształt. Teraz dekoracja. Śmietanę ubić na sztywno, dodając przed końcem ubijania 2-3 łyżki cukru. Pokryć nią dokładnie całe ciasto z każdej strony. Włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować czerwony krem. Masło
Świat CiastaBielmar - 50g masła - 1 laska wanilii - 80g cukru pudru - 2 łyżeczki startego cynamonu - 2 jajka - 3 łyżki wody - 3 łyżki soku z cytryny - 200g cukru pudru - rodzynki sułtańskie do dekoracji - kolorowe cukiereczki do dekoracji Sposób przygotowania: W misce mieszamy mąkę z migdałami. Dodajemy nasiona z laski wanilii, 80g cukru pudru, cynamon, jajka oraz miękkie masło i margarynę Palma spółki Bielmar(...)ostygną. Do miseczki wlewamy 3 łyżki wody, 3 łyżki soku z cytryny oraz 200g cukru pudru. Dokładnie mieszamy i tak uzyskujemy domowy lukier, którym dekorujemy nasze ciasteczka. Do dekoracji używamy również rodzynek sułtańskich oraz kolorowych cukiereczków i gotowe. Smacznego
Mentor Smakujaki deser z dodatkiem poziomek mógłby takim nie być. Kremowy Deser z Białą Czekoladą i Poziomkami - Składniki: (ok. 6 porcji) 150 g poziomek + ok. 50 g na dekoracje 450 ml śmietanki 30% + 150 ml na dekorację 150 g białej czekolady + ok. 30 g na dekoracje Kremowy Deser z Białą Czekoladą i Poziomkami - Sposób przygotowania: 450 ml śmietanki podgrzewamy
Słodka Stronanogach. Teraz także i inne dziewczyny będą miały okazję nosić je. * * * Mariza Rozświetlające masło do ciała wzbudziło olbrzymie zainteresowanie. * * * źródło: fanpage Kufer Dekoracji Z Panią Martą wymieniłyśmy sporo maili na tematy nie tylko związane ze spotkaniem. To niezwykle sympatyczna osoba, pełna pasji i zaangażowania w swoja pracę. Od razu widać, że to co robi(...)życiem. W tych pięknych przedmiotach jakie wytwarza odnajdujemy kawałek jej samej. Pachnąca lawendą doniczka ze zdjęcia powyżej trafiła do nas jako jeden z upominków od Kufra Dekoracji. Zachwyciła mnie od pierwszego spojrzenia :) Dziewczyny, kiedy zobaczyły mój zachwyt, uznały, że musi trafić do mnie bez losowania :) Bardzo dziękuję :) Na pewno będzie pojawiać się na wielu moich zdjęciach
Codzienna kuchnia niecodziennaspożywa tradycyjne dania. Na świątecznym stole według polskiej tradycji powinno znaleźć się dwanaście potraw, dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego gościa oraz sianko pod obrusem wigilijnym symbolizujące betlejemską stajenkę. Do tradycyjnych dekoracji stołu możemy dodać kilka ozdób (szczególnie tych jadalnych, jak np. orzechy), które podkreślą podniosłość chwili oraz jeszcze bardziej umilą czas rodzinie podczas ich konsumowania. Śnieżnobiała dekoracja świątecznego stołu w klasycznym(...)przekładamy mus na talerze, dekorujemy gałązkami świeżego koperku, suszoną żurawiną i plasterkiem cytryny. A Wy jakie danie szczególnie polecicie na Boże Narodzenie? * wpis przygotowany z portalem Westwing.pl The post Dekoracja świątecznego stołu w klasycznym stylu appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBabeczki Hello Kitty Jedną z prostszych dekoracji, jaką można sprawić przyjemność maluchom (cóż, podejrzewam, że dla chłopców raczej się nie nadaje...) jest cukrowy kotek Hello Kitty. Proste babeczki waniliowe pokryłam masą cukrową (jak to zrobić można zobaczyć tutaj ). Reszta to proste geometryczne kształty, które można wyciąć za pomocą małego kieliszka i noża. Babeczki przygotowujemy według przepisu. Czekamy aż ostygną(...)nakładamy zbyt grubej warstwy kremu, żeby nie wypłynął po bokach, dokładnie rozprowadzamy, żeby przykryć ewentualne nierówności i pęknięcia na babeczce. Z ciemno różowej masy wycinamy kwiatki, które będą dekoracją pod głowę kotka. Za pomocą kieliszka wycinamy białe kółka i obcinamy je lekko z dwóch stron, żeby uzyskać lekko owalny kształt (można też wykorzystać foremkę w kształcie jajka, jeśli ktoś taką
CiastkozercyBabeczki Ulica Sezamkowa Kiedy na dworze jest tak gorąco, najczęściej piekę późnym wieczorem, a na następny dzień zostawiam sobie tylko zrobienie dekoracji. Tak samo było z dzisiejszymi babeczkami. Proste babeczki waniliowe z czekoladą w środku udekorowane kremem maślanym i kolorowymi postaciami z Ulicy Sezamkowej na pewno zrobią furorę wśród dzieci. Dużą zaletą takiej dekoracji jest fakt, że do jej zrobienia(...)niebieskim, czerwonym i żółtym. Z białej masy cukrowej wycinamy kółka na oczy (można też ukulać w rękach małe kulki i rozgnieść je przed przyczepieniem). Wszystkie potrzebne elementy, do stworzenia dekoracji: Ciasteczkowy Potwór: Oskar: Wielki Ptak: Elmo: Detale z masy cukrowej przyklejamy do siebie za pomocą niewielkiej ilości wody. Można nanieść ją na masę małym pędzelkiem lub patyczkiem kosmetycznym. Przed przyklejeniem
Ciastkozercyrazem jest to wersja do pieczenia. Do moich babeczek wykorzystałam niedawno kupione Lentilki w wersji mini, można jednak użyć dowolnych małych cukiereczków (także tych cukrowych zwykle wykorzystywanych do dekoracji). Babeczki z niespodzianką będą świetnym uzupełnieniem dziecięcych przyjęć urodzinowych - mnie kojarzą się trochę ze zwyczajem rozbijania urodzinowej piniaty. Jeśli więc Wasze mieszkanie jest za małe, żeby powiesić pod sufitem wielką kukłę(...)przygotowania tych babeczek wykorzystałam przepis na proste babeczki czekoladowe . Możecie także zrobić je w wersji waniliowej lub mocno czekoladowej . Składniki na krem +dowolne cukiereczki do wypełnienia babeczki, cukierki do dekoracji (u mnie M&Msy) Babeczki przygotowujemy według wybranego przepisu. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Ważne, żeby dekorować zupełnie zimne babeczki, żeby nie rozpuścić kremu. Czas, kiedy babeczki
CiastkozercyOstatnio robiąc porządki w jednej z szafek znalazłam nieodpakowaną paczkę marcepanu - z niego właśnie powstały dzisiejsze jeże. Dekorację przy odrobinie dobrych chęci można zrobić także z czekolady plastycznej ( tu przepis ) lub z masy cukrowej ( np. tej domowej ). Moje jeże posadziłam na prostych czekoladowych babeczkach z dodatkiem kremu z twarożku, świetnie nadadzą się jednak także na dekorację jesiennego tortu czy ciasta(...)Składniki na babeczki Składniki na krem +zielony barwnik spożywczy Do dekoracji: marcepan czekolada czekoladowa posypka Babeczki przygotowujemy według przepisu . Ważne, żeby całkiem ostygły przed nałożeniem kremu. Z marcepanu kulamy różnej wielkości kulki - na mniejsze i większe jeże. Spłaszczamy je nieco w dłoniach z jednej strony, tak żeby uzyskać kształt łezki. Czubek łezki lekko wyginamy do góry. Tak przygotowane korpusy jeży
Ciastkozercyżelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego owoce: borówka amerykańska, truskawki maliny Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody sok z cytryny cukier Do dekoracji: tylka gwiazdka czekolada masa cukrowa barwnik spożywczy różowy wykałaczki Wykonanie: Biszkopt jasny. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec(...)tort jest złożony wstawiamy go do lodówki na ok godzinę. Następnie ubijamy pozostała cześć śmietany w sposób opisany powyżej. Wierzch pokrywamy idealnie gładko masą śmietankową a do reszty dekoracji użyłam tylki Wilton M1. Czyli napełniłam woreczek masą i wyciskałam owieczkowe "kłaczki" po bokach tortu, dookoła wierzchu. Oczy i usta zrobione zostały z rozpuszczonej czekolady. Nosek i uszka ulepiłam
Malinowe PocałunkiImieninowy torcik na półkruchym, daktylowym spodzie. Jego dekoracja jest prosta do wykonania, a efekt zachwycił solenizantkę :) Składniki: Ciasto: margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe) 1 szklanka mąka ryżowa 0,5 szklanki mąka kukurydziana 0,5 szklanki cukier puder 0,5 szklanki mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1 szklanka proszek do pieczenia(...)litra maliny 0,5 szklanki cukier puder fix do bitej śmietany 0,5 szklanki 1 torebka poncz lub herbata do nasączenia ciasta piankowe żelki do dekoracji Ciasto: Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić aby zmiękły, następnie odsączyć z wody i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
głodny alergikpolewać dużą ilością czekolady. Możecie zrobić dowolne zygzaki, ale najlepiej nie grube, żeby sernik dał się łatwo pokroić. Składniki: ok. 10 herbatników 100g gorzkiej czekolady + trochę do dekoracji 100g mlecznej czekolady + trochę do dekoracji 100g białej czekolady + trochę do dekoracji 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark 300g słodkiej śmietany 30- 36% 3 łyżeczki żelatyny ½ szklanki cukru (= 100g
Z Kuchni Do Kuchnidodałem do niej 1 jajko i dokładnie wymieszałem. Po wyrośnięciu ciasta podzieliłem je na 2 w miarę równe części. Z każdej części oddzieliłem mniej więcej 1/10 jej objętości (na dekoracje) i odłożyłem. Obie części ciasta rozwałkowałem na dość cienkie płaty, starając się, aby były zbliżone do prostokąta. na rozwałkowanym cieście ułożyłem równomiernie farsz z kapusty i grzybów, pozostawiając z każdej(...)ciasto z farszem w walec, który lekko spłaszczyłem. Tak przygotowane kulebiaki delikatnie przełożyłem na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Pozostawione kawałki ciasta również rozwałkowałem, a następnie wykroiłem z nic dekoracje. Tu mogę przydać się zdolności plastyczne, których niestety nie posiadam - wykroiłem kilka trójkątów, które miały tworzyć choinkę, jak również po prostu paski, które ułożyłem w motywy serc lub gałązek, oraz
Wyprawy kulinarnemasę i przełożyłam nią poszczególne krążki, a resztę masy wyłożyła wierzch i brzegi tortu. Wszystko było gotowe, nie zajęło mi to dużo czasu i z zadowoleniem przystąpiłam do dekoracji. Wydawało mi się, że akurat to będzie bardzo prostym zabiegiem. Niestety po raz kolejny moje oczekiwania minęły się z rzeczywistością. Godzinę ślęczałam nad tortem dwojąc się i trojąc by wyglądał(...)pieczenia masa: 3 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru kawa rozpuszczalna 1 litr mleka 1,5 kostki margaryny kakao i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut
ciastkarnia na kruchym spodziepracowac z ładnie obklejonym kołem, które nie wyglądało jak wycięty karton :) Dlaczego lubię podkłady? Po pierwsze, tort ładniej się prezentuje, łatwo go przenieś na paterę docelową razem z dolnymi dekoracjami. Cena podkładu pod tort o średnicy 26 cm w sklepie KOKUO kosztuje 2,80 zł. Ja za zwykłe tekturowe, o których wspomniałam płaciłam 2,50 zł. Nóż strunowy do biszkoptu(...)już pewnie uśmiechnięte! Łatwy do czyszczenia, w zestawie 4 tylki plastikowe, ale podpowiem Wam, że metalowe też da się wkręci w coupler :) Cena rękawa to 15 zł. Strzykawka/mazak do dekoracji . Tłoczek plastikowy, reszta wykonana z silikonu. Jak to u mnie było? Czekoladę najpierw rozpuszczałam na parze, następnie przekładałam do rękawa i dopiero mogłam zaczyna się bawic czekoladą
Blondynka Gotujeulepszyć Twoje słodkie dzieła posiada aż 3 różne końcówki, którymi udekorujesz ciasta na wiele różnych i atrakcyjnych sposobów. Jego doskonałe wymiary 5,5 cm x 12 cm ułatwiają wykonywanie dekoracji na ciastach, a stożkowaty kształt sprawia, że nie stanowi to dla nas najmniejszego problemu. Doskonały do ozdabiania pierniczków, babeczek, tortów i ciast. Dekorator, który uczyni pieczenie piękną sztuką dekoracji(...)wzbudzi w znajomych podziw oraz szacunek. Zalety dekoratora do ciast: - 3 sztuki pojemników z innymi końcówkami; - doskonałe i praktyczne rozmiary oraz kształt stożka; - pięknie wykonane dekoracje ciast; - łatwy w stosowaniu; - wymiary 5,5 x 12cm
Moje domowe kucharzenieMieszamy. Paprykę odwijamy z folii i obieramy ze skórki. Dobrze odparowane pomidory na patelni zalewamy śmietanką, doprawiamy odrobiną pokrojonej ostrej, świeżej papryczki, dodajemy kapary (kilka zostawiamy do dekoracji), obraną paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę (niewielką część- około 2 łyżki- pozostawiamy do dekoracji, przekładamy do miseczki, zalewamy niewielką ilości oliwy z oliwek i dodajemy kilka gałązek posiekanego koperku(...)się zagotuje, dodajemy odrobinę pieprzu, gotujemy chwilkę w celu odparowania sosu, następnie dodajemy plastry łososia wędzonego pokrojone na mniejsze kawałki (2 plastry pozostawiamy do dekoracji). Makron przekładamy na patelnię z sosem. Na talerze wykładamy cukinię, następnie makaron z sosem, dekorujemy pozostawioną papryką, kaparami (rozchylamy zewnętrzne listki na zewnątrz i uzyskujemy „różyczki”), świeżym koperkiem i resztą wędzonego łososia. Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiOjca. Trochę się napracowałam ale było warto. Smak, prezentacja, uśmiechnięte i zadowolone miny rodzinki wynagrodziły wszystko. Jeśli lubicie czekoladę i kokos musicie go zrobić. Po raz pierwszy robiłam dekorację ala koszyczek. Bałam się tego ale to wcale nie jest trudne i jeśli posiadacie taką końcówkę do szprycy nie ma się czego bać. Składniki: Biszkopt 7 jajek 7 łyżek cukru(...)łyżka cukru waniliowego 130 g kokosu 100 g masła Krem czekoladowy 4 jajka duże 1 szkl cukru 1 czekolada gorzka 3 łyżki kakao 250 g masła Do dekoracji dżem z czarnej porzeczki maliny poziomki czerwona i czarna porzeczka złote perełki mięta Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać do momenty aż masa będzie sztywna
Ala piecze i gotujemazurek sprowadzany jest często do płaskiego, kruchego placka z bardzo słodką marmoladą, i ani nie jest smaczny, ani przesadnie ładny. Cukrowe kurczaczki oraz bazie nie zastąpią bowiem tradycyjnej, bakaliowej dekoracji. Pozostaje więc pytanie, jaki w końcu powinien być ten mazurek? W dzisiejszej wizji tego wypieku zgadza się na pewno jedno. Ma być płaski, jednak wcale niekoniecznie kruchy. Dawniej mazurki bywały(...)polska" z 1988 r., czyli ma tyle lat co ja, a prawdopodobnie nawet więcej ;) Spód stanowi delikatne, kruche ciasto, a nadzienie domowa masa kajmakowa z prawdziwą wanilią. Dzięki bakaliowej dekoracji nasz wypiek będzie również wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Serdecznie zapraszam :) Mazurek kajmakowy (ok. 20x30 cm) Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła
Ratunku obiadwódki; do przełożenia: 500 g serka mascarpone; 200 ml śmietanki 30%; 5 łyżek mleka; 1 łyżka soku z cytryny; 8 łyżeczek cukru waniliowego; 50 g startej czekolady; do dekoracji: czekolada 150 g; dodatkowo: owoce, orzechy, maltikeksy (jak u mnie) i inne :) Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo(...)sokiem z cytryny. Osobno ubijamy śmietankę dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy. Do mascarpone dodajemy bitą śmietanę i czekoladę startą na tarce. Mieszamy delikatnie. Nasączone blaty ciasta przekładamy kremem. Dekoracja: Ja do dekoracji użyłam czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem masła (na torcie wylądowała po ostudzeniu), fig i maltikeksów. insertCookd("8ff75b646ef56c467d81725fef641920
Miksturownikfilet ze skórą - żelatyna na 2l wody ( u mnie 2 szt na 1l) - wywar warzywny : można przygotować go gotując warzywa rosołowe w wodzie lub użyć bulionetki , kucharka itp. + do dekoracji np.jajko ugotowane na twardo, pomidorki koktajlowe,nać pietruszki, majonez, papryka itp. Rybę umyć , pokroić na mniejsze kawałki ( u mnie 12) i włożyć do wrzącego wywaru warzywnego. Można posłużyć się kostką(...)jest wówczas bardzo gęsta i nie spływa z ryby. Z przestudzonego łososia zdjąć skórę , wytrzeć go do sucha i ułożyć na półmisku, w odpowiednich odstępach. Nałożyć dekorację: na każdym kawałku ułożyć majonez , a na nim resztę dekoracji, wedle uznania. Schłodzić najlepiej w lodówce. Gdy żelatyna zacznie nam już tężeć ( musi być już lekko sztywna, zsuwać się
Smaczne Zdrowekazda cukier puder (ilosc wedle uznania, ja dalam 2 lyzki, bo nie lubie zbyt slodkich ciast) 200g gorzkiej czekolady olejek pomaranczowy 1 usztywniacz do smietany w proszku pamarancza do dekoracji 100g gorzkiej czekolady pamarancza Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej. Trzeba uwazac zeby jej nie przegrzac, bo zrobi sie czekoladowa skamielina. Mikserem ubijamy kremowki z cukrem pudrem. Jesli lubimy slodkie kremy(...)krazek ciasta i smakujemy go kremem. Po wygladzeniu kladziemy ostani krazek ciasta i znow wykladamy krem. W tym miejscu mozemy zdjac obramowanie tortownicy i kremem ozdobic tez boki tortu. Dekoracje mozemy zrobic w zaleznosci od wyobrazni i umiejetnosci. Ja stopilam w kapieli wodnej 100g czekolady i rozlalam ja na kawalku foli spozywczej. Gdy calkiem wystygla polamalam ja na paseczki
Przysmaki Karolkisobie o tej ksiazeczce wlasnie teraz. Na warsztat poszlo ciasto czekoladowe z kremem pomaranczowym. Od poczatku mialam zamiar wykorzystac tylko podstawe tego ciasta, a wiec czekoladowy biszkopt. Krem i dekoracja to juz moja ulanska fantazja. Upieklam ciasto, ktore pachnialo oblednie i na pierwszy rzut oka wygladalo calkiem przyzwoicie. Drugi rzut oka sprawil, ze wpadlam w panike, bo ciasto okazalo(...)moglam zrobic? Upieklam wiec drugie ciasto z polowy porcji uzyskujac dosc cienki blat stanowiacy gorna czesc tortu. Krem to maly eksperyment, ktory okazal sie calkiem smaczny i mocno czekoladowy. Dekoracja poczatkowo miala byc zupelnie inna, ale ostatecznie poprzestalam na prostocie wykorzystjac obfitosc pewnego ogrodu. Tort i wygladem i smakiem zachwycil rodzine co bylo dla mnie najlpesza nagroda to tych chwilach
Przysmaki Karolkitego przepisu składniki na masę mały słoik wiśni 500 g mascarpone 2 śmietany kremówki po 250 ml każda 200 g gorzkiej czekolady cukier puder 30 g masła do dekoracji wiśnie (16 sztuk) wiórki czekoladowe wykonanie: Biszkopt pieczemy według przepisu, a następnie przecinamy na 3 krążki. Górny krążek kładziemy na talerzu i teraz on stanowi podstawę tortu. Spinamy go obręczą tortownicy(...)wylewamy na dolny biszkopt. Przykrywamy środkowym krążkiem biszkoptu, na który wykładamy cześć masy czekoladowa z serka mascarpone. Przykrywamy górnym biszkoptem. Pozostałą masą dekorujemy górę i boki tortu.. Wykańczamy dekoracje posypując boki wiórkami czekolady, a na górze robimy dekoracje za pomocą szprycy wyciskając wzory z kremu, układamy wiśnie, a środek posypujemy wiórkami czekolady. Tort przechowujemy w lodówce
Przysmaki Karolkiżeby okres przedświąteczny nie stał się gonitwą z czasem, a przyjemnymi chwilami, które wprowadzą nas w atmosferę Bożego Narodzenia. Czynnością, która taką atmosferę tworzy, jest na pewno pieczenie i dekoracja ciasteczek i pierników, więc i ja wpadłam w wir zabawy ciasteczkowej i przygotowałam ciasteczka makowe. Ciasteczka makowe Składniki: 15 dag mąki tortowej 3 dag maku 8 dag masła(...)cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia czekolada deserowa do dekoracji cukier puder i białko do wykonania lukru Wykonanie: - mak opłukać i odsączyć - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, masło, żółtko, mleko i mak, zagnieść ciasto - ciasto będzie dość luźne, schłodzić je w lodówce 0,5-1 godz. - schłodzone ciasto podzielić
Smakołyki Berenikiroladzie króluje krem, gdyż blat biszkoptowy jest jedynie oprawą dla masy cappuccino. Krem to klasyczna masa budyniowa wzbogacona o cappuccino w proszku. Nie lubię zbyt słodkich i przeładowanych dekoracjami ciast, uciekłam się więc do sposobu "dekorując" moją roladę przed upieczeniem. Zainspirowałam się blogiem Dulce Delight , tam znalazłam bardzo ciekawy sposób dekoracji ciasta biszkoptowego. Przy tej czynności można puścić wodze(...)robić to po wyjęciu z lodówki, wtedy masa ma idealną konsystencję. Krem budyniowy ma lekki kawowy smak, nie jest zbyt słodki. Wzorek prezentuje się bardzo ciekawie, dzięki takiej dekoracji łatwiej nam przenosić roladę, unikamy też dodatkowych kalorii pod postacią polewy czekoladowej czy kolejnej warstwy kremu
Smakołyki Berenikipołączenie twarogu i musu z truskawek, górna łączy w sobie twaróg, czekoladę oraz bitą śmietanę. Kwaskowaty smak dolnej części doskonale komponuje się z czekoladową górą, całość idealnie uzupełnia dekoracja - pokrojone w cienkie plasterki truskawki oraz czekolada deserowa. Sernik można wykonać w wysokiej tortownicy (9cm) o średnicy 18cm, lub w niższej, a nieco szerszej. Dekorację z truskawek i czekolady należy przygotować(...)mlecznej 3 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny 6 łyżek wody 0,5 opakowania bitej śmietany w proszku + 100ml zimnego mleka (lub 100ml śmietanki 30% + opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru) dekoracja 100g truskawek kilka kostek czekolady deserowej + 1-2 łyżki mleka Wykonanie: - herbatniki rozdrobnić na piasek - czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodać do pokruszonych herbatników
Smakołyki Berenikistać, że nigdy dotąd nie spotkałam się, ani też sama nie pomyślałam, by w ten sposób przygotować kanapki!. Takie torty dają nam nieograniczone możliwości w doborze składników i późniejszej dekoracji! Nie mogąc się powstrzymać zrobiłam od razu dwa:) Dziś pokażę Wam pierwszy z nich i podzielę się sugestiami - bo kolejne moje wersje będą wymagały pewnych modyfikacji. Tort kanapkowy Przede wszystkim(...)były zbyt grube - chleby były dosyć sporych rozmiarów dlatego należałoby je podzielić na więcej warstw (no nic, uczymy się na błędach:) Najprzyjemniejszy moment to przekładanie poszczególnych warstw i późniejsza dekoracja. Wykorzystałam ulubione składniki tj. suszone pomidory, roszponkę, wędzonego łososia, jajka, szczypior, kiszone ogórki, mozzarellę, pomidorki koktajlowe, bazylię, oliwki. Każdą warstwę przed wyłożeniem jej składnikami wysmarowałam grubą warstwą serków typu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDomek z piernika to idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Posłuży jako piękna dekoracja stołu, którą można później zjeść. Domek złożony jest z ciasta piernikowego, udekorowany lukrem królewskim. To świetny pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy
Podróż w kulinariaLukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja , który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale jeżeli nie macie robota kuchennego, to będziecie musieli poświęcić trochę czasu na jego ubijanie, bo zajmuje, to aż 15 min! Lukier po wyschnięciu idealnie trzyma swoją formę i nie kruszy się, a udekorowane nim ciasteczka odnajdują(...)bazie wody. Gęstość lukru można lekko regulować za pomocą cukru pudru i wody. Jeżeli potrzebujemy gęstszego lukru, to dodajemy cukru pudru, a jeżeli rzadszego to po trochę wody. Udanych dekoracji
Kuchnia ŁukaszaDziecinnie prosta dekoracja. Przy małym nakładzie pracy i środków otrzymujemy ciekawą marchewkową dekoracje. Potrzebujemy: kawałek marchewki (gotowanej lub surowej) kilka łodyg szczypioru lub liść pora kilka ziarenek pieprzu Marchewkę kroimy na plasterki, a następnie za pomocą noża lub specjalnego przyrządu wycinamy trójkąciki, w środek każdego kwiatka wkładamy ziarnko pieprzu
Jadło i czytadłoOstatnimi czasy zaniedbała trochę temat dekoracji potraw, dlatego dziś sympatyczne króliczki. Wystarczą nam podłużne pomidorki, którym w pozycji leżącej ścinamy kawałek z którego wycinamy uszy. Na głowie króliczków nacinamy skórkę i wkładamy uszy. Oczy robimy z ziela angielskiego albo z ziarenek pieprzu. Więcej dekoracji znajdziesz tutaj
Jadło i czytadłoBiedroneczki mogą posłużyć jako dekoracja na półmiski, dodatek do sałatki lub jako zwieńczenie kanapek. Z pewnością najwięcej fanów będą miały wśród dzieci jednak niektórym dorosłym możliwe, że również przypadną do gustu. Biedronki z Pomidorków Koktajlowych - Składniki: ok. 250 g pomidorków koktajlowych ok. pół słoiczka czarnych oliwek łyżeczka majonezu sałata do dekoracji (opcjonalnie) Biedronki z Pomidorków Koktajlowych - Sposób przygotowania: Każdego pomidorka
Słodka Stronapszennej + do podsypania, 2 łyżeczki przyprawy do piernika Kotanyi 1/2 szkl. miodu lipowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szkl. brązowego cukru pisaki cukrowe i pisaki żelowe Dr. Oetkera do dekoracji Do misy robota wrzucamy margarynę lub masło i brązowy cukier, dokładnie ucieramy. Dodajemy miód, mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Zagniatamy ciasto hakiem robota lub ręką. Ciasto piernikowe przekładamy(...)foremkami różne kształty, ja choinki. Przekładamy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 10 minut. Studzimy i dekorujemy pisakami cukrowymi i żelowymi, dekorację można przygotować samemu. Smacznego! The post Piernikowe choinki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNajprostszy mazurek to chyba ten z dżemem ;) Ale można sobie skomplikować, dekoracją ! Zapraszam po przepis na mazurek z dżemem, w dwóch odsłonach. Składniki: 1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa ) 80 dag zimnego masła 0,5 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej ponadto: gęsty dżem, u mnie winogronowy do dekoracji: płatki migdałów
kolorowotorcikowo