pewnym czasie udekorować lukrem. Bardzo dobrze nadaje się do tego zadania lukier królewski. Składniki i sposób przygotowania lukru królewskiego znajdziecie w tym wpisie . Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą dekorację zapraszam Was serdecznie do wpisów z przepisami na ciasteczka Lego lub Batman , ciasteczka dla mamy czy migdałowe ciasteczka dla dzieci . A gdybyście szukali nowych smaków, to polecam spojrzeć na całą kategorię
CiastkozercyLubię korzystać z nowych przepisów. Tym razem w ruch poszły pierniczki z dodatkiem drożdży. Wyszły bardzo dobre. U mnie na zdjęciach bez dekoracji, ale można je oczywiście polukrować. Wychodzą miękkie i nie wymagają leżakowania. Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru - nie miałam więc użyłam kryształu - puder jednak będzie lepszy 25 g drożdży 2 łyżeczki przyprawy do pierników
Kuchnia domowa Anisarepskiej (lub do smaku) 4-5 łyżek majonezu (polecam taki domowy np. z aquafaby ) sól (może być czarna dodająca “jajecznego” posmaku – jeśli ktoś lubi) pieprz do smaku Do dekoracji: majonez 1/2 puszki kukurydzy konserwowej natka pietruszki oliwki czarne patyczki do szaszłyków Wykonanie: Umyte ziemniaki, marchewkę i pietruszkę gotujemy w mundurkach do średniej miękkości. Nie mogą zbyt miękkie, żeby
Lamarida.plporcje : 3 kubeczki jogurtu naturalnego po 150g każdy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ciemnego kakao łyżka cukru szczypta cynamonu starta, gorzka czekolada lub kakao do dekoracji Wykonanie : Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy cukier, mieszamy i studzimy. Jogurt mieszamy z kakaem, cynamonem, ostudzoną kawą i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do schłodzenia
cucinaretutaj - Papryka Aleppo - co to jest ) 2-3 łyżki soku z cytryny 5 lub 6 łyżek dobrej jakości pasty tahini (duży wybór jest m.in. w KuchnieSwiata.pl ) do dekoracji: uprażone orzeszki piniowe lub migdały, nasiona granatu, posiekana natka pietruszki lub kolendry olej i masło ghee do smażenia Przepis na fatteh ciecierzycę z jogurtem i chlebem pita Pocięte
Cztery Fajerymascarpone 1-2 łyżeczki cukru pudru ziarenka wyłuskane z 1/2 wanilii SOS TOFFEE 1 szklanka śmietany 30% 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki brązowego cukru 50 g masła DO DEKORACJI: wiórki gorzkiej czekolady, listki świeżej mięty WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. BEZA: Białka ubijamy ze szczyptą soli, na lekko
cool and mintyktóre idealnie komponuje się z orzeźwiającymi brzoskwiniami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 2 brzoskwinie do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fix Poncz: 400 ml wrzątku 3 łyżki kawy 85 ml likieru
Szalona Kuchnia EwelinySzczypta soli Nadzienie: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki serka mascarpone 5 dag tartej gorzkiej czekolady 1 mały słoiczek domowej konfitury wiśniowej Listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy, wlewam sok z cytryny oraz dodaję mąkę
Wanilia i Kardamongranatu – 1/4 czerwonej cebuli – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżeczka musztardy dijon – sok z całej limonki – cząstki limonki do dekoracji Przygotowanie ser: Od tego czy użyjesz octu czy soku z cytryny będzie zależała konsystencja przygotowanego sera paneer. Ten z octem będzie nieco twardszy. Zachęcam do przygotowania sera w obu wersjach
nietylkopasta.plklonowego, z agawy, daktylowego lub melasy karobowej (możecie dodać więcej lub mniej - w zależności od pożądanej słodyczy), Dodatkowo (opcja): garść orzechów włoskich, surowego kakao, suszonych wiśni i sezamu do dekoracji. Wykonanie : Ziarna sezamu delikatnie podprażamy w 100 stopniach w piekarniku lub na patelni. Następnie przestudzone ziarna mielimy / blendujemy na masło (jeśli nie posiadacie blendera o dużej mocy, użyjcie gotowego masła
Jeść, by żyć w zdrowiurozgrzanego do 180'C. Pieczemy ok. 65 min. Ostatnie 15 min. z funkcją termoobiegu. Zapiekankę przed podaniem najlepiej odstawić na 15 min, wtedy będzie bardziej zwarta. Do dekoracji użycie posiekanego szczypiorku. Smacznego
kulinarnyJamała marchewka 2 łyżki czerwonej soczewicy przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, suszony czosnek, kmin rzymski, gałka muszkatołowa, ulubione zioła dodatkowo: suszone pestki dyni i olej lniany do dekoracji Do gotującego się bulionu dodać pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę, wsypać soczewicę. Gotować około 15-25 minut do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw, zblendować
Fitkotkremówki 30% 5 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 5 dag mlecznej czekolady 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru Jadalna ziemia: 12 dag herbatników czekoladowych Cukry Nyskie Świeże maliny do dekoracji Sposób przygotowania deseru: Świeże maliny przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut na małym ogniu aż się rozpadną , wlewamy rum i gotujemy minutę, zastawiamy z ognia
Wanilia i Kardamon