ognia. Przykryć pokrywką i pozostawić do całkowitego wchłonięcia mleka przez tapiokę. Mango umyć, obrać ze skórki, obkroić wzdłuż pestki i pokroić na mniejsze kawałki (2 łyżeczki pozostawić do dekoracji). Do garnuszka przełożyć mango i chwilę gotować. Ewentualnie dodać ksylitol i odrobinę soku z cytryny. Lekko ugotowane mango zmiksować na gładki mus. Do szklanek/pucharków przełożyć ciepły pudding z tapioki
Ugotowaćporcje) 4 okrągłe plastry arbuza 4 kiwi 200 ml jogurtu naturalnego lub owocowego 200 g czerwonych porzeczek 200 g borówek 200 g jeżyn listki świeżej bazylii lub mięty do dekoracji **** INGREDIENTI (per 4 porzioni) 4 fette di anguria circolare 4 kiwi 200 ml di yogurt bianco o alla frutta 200 g di ribes rosso 200 g di more
La grande e la piccola cuocawrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy do niej zimną już galaretkę delikatnie mieszając. Do powstałej masy dodajemy kawałki truskawek (zostawiamy część do dekoracji). Krem wylewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Całość dekorujemy truskawkami. Ciasto chłodzimy w lodówce
Pani domowacukru pudru. Całe ciasteczka oreo zmiksować bardzo drobno. Śmietanę kremówkę razem z mascarpone wymieszać na średnich obrotach. Jak masa zacznie gęstnieć dosypać ciasteczka (dłużcie sobie trochę do dekoracji 3-4 łyżki). Nie miksujcie za długo- tylko do uzyskania stabilnego kremu. Pralina orzechowa 25 ml wody 40 g cukru 40 g orzechów drobno pokruszonych(użyłam orzechów włoskich
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwanilią - 3 łyżki żelatyny - ¾ szklanki gorącej wody Masa truskawkowa: - 600 ml jogurtu naturalnego - 40 dag truskawek - 4 łyżki cukru - 3 łyżki żelatyny - ¾ szklanki gorącej wody Dodatkowo: - truskawki do dekoracji W oryginalnym przepisie spód ciasta jest biszkoptowy i taki można upiec (spód z herbatników też się sprawdzi). Ponieważ miałam zamrożone ciasto półkruche - wykorzystałam je (tylko ilość potrzebną na tortownicę o średnicy
mojewypiekiinietylkodużo owoców, żeby nie zniszczyć ślimaka wytłaczającego. Na końcu dodać 2 łyżki miodu i dobrze wymieszać. Sorbet można przełożyć do plastikowych pojemników i przechowywać w zamrażarce. 3. Podanie i dekoracja. Podawać w sposób dowolny: w wafelkach, kruchych foremkach lub w formie deseru. W smaku sorbet jest wyśmienity, bardzo aksamitny i strasznie lodowaty: idealny na upalne dni. Jednak przed podaniem dzieciom
Pij soki wyciskanekcal. 1/2 szkl.mleka bezlaktozowego 40 ml.dobrego koniaku lub rumu lub whisky 1 szkl.mocnej kawy 1 łyżka kakao 1 łyżka trzcinowego cukru bita śmietana i startą czekolada albo kakao do dekoracji ********************************************************* Kawę, koniak,3 łyżki mleka,kakao i cukier dokładnie wymieszać .Kawę z dodatkami oraz pozostałe , schłodzone mleko wlać do blendera i miksować około 10 sekund , aż napój się spieni.Przela
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszklanka wrzątku 250 truskawek MASA TRUSKAWKOWA: 1 galaretka truskawkowa + 1/2 szklanka wrzątku 250 g truskawek 2-3 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanka wrzątku DODATKOWO : truskawki do dekoracji listki mięty PRZYGOTOWANIE : Całe jajka bijamy robotem aż będą puszyste jak piana, następnie delikatnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy
Kulinarne Fantazje Mariolifasola była ugotowana al dente) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego kilka kropel olejku migdałowego Wszystkie składniki umieścić w malakserze/wysokoobrotowym blenderze i zmielić na gładką masę. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Dekoracja: 300 g malin (u mnie były mrożone) 2 garści płatków migdałowych Na wierzchu poukładać maliny i płatki migdałowe. Tarta najlepiej smakuje ba 2-3 dzień, kiedy spód ładnie nasiąknie kremem
moj przepis naśmietana kremówka 36% – 200 ml * cukier puder – ok. 180-200 g * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * żelatyna – 2,5 – 3 łyżki * truskawki – ok. 300 g + do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dno tortownicy 24 cm wykładamy biszkoptami ( są tak miękkie, że nie trzeba nasączać ). Truskawki miksujemy na gładką masę, dzielimy na pół. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy
Ostra na Słodkomleka kokosowego 400 g jogurtu typu grackiego 4- 5 łyżek łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku) pół łyżeczki cukru waniliowego 60 g twardej czekolady lub ulubione bakalie do dekoracji: wiórki kokosowe surowe lub uprażone z cukrem, posypka czekoladowa, drobno posiekane orzechy itp. Ps. Mleko kokosowe i jogurt można zastąpić słodzonym mlekiem skondensowanym (wystarczy 1 puszka o wadze
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażelatyny 1/4 szklanki wody biszkopt: 2 jajka 45 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru czekoladowe ozdoby: 50 g czekolady gorzkiej krem dekoracja: 50 g deseru czekoladowego 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny pełna melisa, fiołki Żelatynę namaczam w zimnej wodzie następnie rozpuszczam ją w mikrofalówce. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam
wesoła kuchniałyżeczka ziemniaczanej mąki szczypta soli Krem z marakui 3 owoce marakui sok z połowy cytryny 3 lyżki cukru 1 jajko 1 łyżka skrobi kukurydzianej 25 g masła Do dekoracji ½ kg truskawek 150 g czarnej borówki 250 ml śmietanki kremówki killa listków mięty 1 łyżka cukru pudru Nastaw piekarnik na 120ºC bez termoobiegu. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj
codojedzeniamoże przeciekać, czyli np. forma do tarty nie może mieć wyjmowanego spodu. Składniki : pęczek botwinki razem z małymi buraczkami – umytej i drobno pokrojonej – buraczki odkładamy do dekoracji pół paczki szpinaku baby – umytego pół pęczka świeżego koperku – drobno pokrojonego mała cebula czerwona drobno pokrojona pół opakowania sera feta – pokrojonego na kawałki 6 jajek ząbek czosnku
Ugotowane pozamiatanecebula ząbek czosnku sól, pieprz litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki mleka 1 lampka białego wina lub cydru, ja oczywiście użyłam Prosecco Dodatkowo do dekoracji: główki szparag zielonych 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki kilka brązowych pieczarek plastry szynki parmeńskiej sól i pieprz Na oliwie smażę cebulę
Mango Papaja