małych jajek 2 żółtka 100 g margaryny Dodatkowo: ok. 1 kg smalcu do smażenia Marmolada wieloowocowa do nadziania ORZECH Cukier puder + letnia woda Skórka pomarańczowa do dekoracji Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki - suche drożdże, sól, cukier, mleko, jajka, żółtka. Wszystko miksujemy na średnich obrotach (końcówka
VioletoweKucharzenieKojarzycie batoniki Kinder Pingui? W bardzo prosty sposób możecie przygotować ciasto o bardzo zbliżonym smaku, dla wielbicieli tych batoników można przygotować tort - wystarczy ładna dekoracja i mamy tort:) Krem z śmietanki i serka mascarpone jest przełożony polewą z gorzkiej czekolady, a to wszystko znajduje się pomiędzy czekoladowym biszkoptem... prawda, że proste? I do tego baaardzo smaczne :) Przepis jest podany
Aga w kuchnichrzanowa: 220 ml śmietany kremówki 70 g wędzonego łososia 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny Szczypta soli Dekoracja: Świeży koperek Plasterki cytryny Sposób wykonania: Kromki chleba tostowego skropić aromatyzowaną oliwą z każdej strony, upiec na suchej patelni na chrupiąco. Foremkę wyłożyć folią aluminiową i na dnie ułożyć zimne
Wanilia i Kardamongorącej zupy, chyba że lubicie regularnie kupować nowy blender :D Przestudzoną i zblendowaną zupę wstawiamy ponownie na palnik, wrzucamy pokrojony w drobną kostkę ser. Kilka kawałków możemy zostawić do dekoracji. Gdy ser się rozpuści nasza zupa jest gotowa :) Podajemy ją gorącą, z chrupiącymi grzankami, udekorowaną kilkoma kawałkami sera. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosaskładniki na 4 porcje: Bezy: 2 białka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli 3 łyżki cukru Pozostałe: 200ml śmietanki 100g mascarpone owoce do dekoracji Białka ubijamy z solą. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie już ubita na sztywno, łączymy ją z mąką i sokiem cytrynowym. Z piany formujemy na papierze do pieczenia malutkie beziki
Wrzosowa Polanadodatku do gazety telewizyjnej, wypróbowałam i polecam :) Składniki ( na ok. 16 sztuk ) - 25 dag łososia wędzonego w plastrach - 30 dag serka mascarpone - 3 łyżeczki miodu - paczka solonych krakersów Do dekoracji - czerwony kawior - koperek Wykonanie Plastry łososia ułożyć na folii spożywczej tak aby powstał prostokąt. Serek mascarpone wymieszać z miodem na gładka masę. Masa powinna być miękka, gdyby była za twarda
Kuchnia z widokiem na ogródpudru 3 żółtka gotowane 4 żółtka surowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem chałwowy: 100 g masła 100 g chałwy waniliowej 2 łyżki spirytusu 1/2 soku z cytryny Dekoracja: gotowa polewa czekoladowa 4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich ( lub inna posypka dekoracyjna) WYKONANIE: Mąkę łączymy z proszkiem, siekamy z tłuszczem. Dodajemy cukier, żółtka surowe i gotowane. Żółtka gotowane
W kuchennym oknie Ewysmakują, a do tego oryginalnie wyglądają! :) można je dodatkowo polukrować lub polać czekoladą jasną lub ciemną. Ja tego nie robiłam, bo po pierwsze nie każdy u mnie lubi dodatkowe dekoracje, a po drugie zwyczajnie mi się nie chciało ;) i tak się przy piernikach w tym roku nastałam, a w obecnym stanie mi to nie służy... A w ogóle to niestety
Kolorowy Przepisownikszkl płynnego miodu 3/4 szkl oleju 1 op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 2 szkl bakalii (orzechy, skórki kandyzowane, rodzynki, pokrojone daktyle) łyżka mąki pszennej skórki kandyzowane do dekoracji cukier do polew Diamant łyżeczka soku z cytryny Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puch. Stopniowo dodawać na przemian herbatę, mąkę, olej i sodę z przyprawą. Białka ubić
Smakołyki Asiłyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru 1 jajko Lukier królewski do dekoracji (przepis TU ) Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od zrobienia syropu cukrowego. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy czas od czasu mieszając na średnim ogniu przez
Kuchnia Łukaszadnia! Składniki łyżka ekologicznej trawy pszenicznej Symbio łyżka ekologicznej mąki z migdałów Symbio 1 mango 1 jabłko napar herbaty białej i jaśminu około szklanki owoc granatu do dekoracji, mięta Mango i jabłka obierz, pokrój w kostkę. Wrzuć do blendera. Dodaj trawy pszenicznej. Wsyp mąkę. Przechłodzony napar wlej do blendera . Wszystkie składniki zmiksuj na gładko. Jeśli chcecie uzyskać bardziej
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczka waniliowego ekstraktu 2 ½ łyżki kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 ml likieru amaretto 50 g zmiksowanych ciasteczek amaretto Dodatkowo dżem z suszonej moreli ciastka amaretti do dekoracji Ubij białka na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru. Zmiksuj żółtka z pokruszonymi ciastkami amaretti, a następnie dodaj do piano i zmiksuj raz. Wymieszaj mąkę
codojedzeniaSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny 1 całe jajko 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki sezamu Dodatkowo: (dekoracja krakesrów) sezam 1 jajko - roztrzepać Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać sól oraz sezam - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić całe jajko. Wymieszać
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny 1 całe jajko 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego kminku Dodatkowo: (dekoracja krakesrów) cały kminek 1 jajko - roztrzepać Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać sól oraz mielony kminek - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny 1 całe jajko 1/2 do 3/4 łyżeczki soli ziołowej Dodatkowo: (dekoracja krakesrów) sól ziołowa 1 jajko - roztrzepać Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać sól ziołową - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić całe jajko. Wymieszać
Ciastka - domowe słodkości