serka lub mielonego twarożku 1 łyżka dobrego, gęstego majonezu 4 łyżki siekanego, świeżego koperku 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz do smaku koperek i pomidorki koktajlowe do dekoracji 1. Z połówek jaj wyjąć żółtka, 2 z nich odłożyć. Łososia, 3 żółtka, serek, majonez, siekany koperek i sok z cytryny wymieszać (lekko rozgniatając widelcem) na gładką masę, doprawić solą
Kuchnia Prezydentowejopcjonalnie) 4 łyżki niedźwiedziego czosnku, pokrojonego na wąskie paski 3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól, pieprz czarny o smaku cienkie plasterki zielonego ogórka do dekoracji Z jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem razem z serkiem, majonezem, miękkim avocado i sokiem z cytryny. Dodać czosnek niedźwiedzi i resztę przypraw. Dokładnie wymieszać i schłodzić ok. 45 minut
Kuchnia Prezydentowejukośne plastry 1/4 małej kapusty pekińskiej, pokrojonej w grube paski lub 2-3 pak-choi 1 średnia cebula, pokrojona w półkrążki garść kiełków fasoli mung lub sojowych Do dekoracji: grubo posiekana zielona cebulka ( gruby szczypior z małymi, białymi cebulkami - wyjaśniam, bo często mam pytania w komentarzach: "A co to jest zielona cebulka?") siekana zielona papryczka chili (niekoniecznie, zupa powinna być
Kuchnia Prezydentowejowoców (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Frużelina powinna mieć konsystencje kisielu. Dodatkowo: owoce do dekoracji Wykonanie: Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 1/3 kremu, następnie 1/3 frużeliny. Przykrywamy drugim blatem, powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem i ponownie powtarzamy czynność. Czwarty blat ciasta kruszymy i wysypujemy
Made By Mom And Sonwystygła. W między czasie myjemy, obieramy i kroimy truskawki na drobne kawałki i wrzucamy do wystudzonych galaretek w pucharkach i wkładamy do lodówki do stężenia. Zostawiamy kilka truskawek do dekoracji. Teraz robimy piankę arbuzową. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i studzimy. Serki miksujemy z 1/2 szklanki cukru i dodajemy wystudzoną galaretkę arbuzową i żelatynę. Gotową piankę
Kuchenne Wariacjepokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko razem mieszamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy troszkę solą i pieprzem i jak jest gotowe miksujemy blenderem, ale zostawiamy kilka kostek cukini do dekoracji. Jeżeli ktoś ma gotowy bulion warzywny lub rosół to może połączyć z cukinią i razem zmiksować blenderem. Jeżeli nie posiadamy to robimy własny bulion warzywny. Warzywa (por, marchewka, pietruszka, ziemniak
Kuchenne Wariacjełyżka śmietany - kilka czarnych malin do koloru Składniki na masę: - 2 serki homogenizowane waniliowe - 80 g cukru pudru - 200 g śmietany 30% - 200 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny Dekoracja: - 250g malin - cukier puder Zaczynamy od ciasta. Do robota wrzucamy mąkę, cukier, jajko, śmietanę i mieszamy. Następnie dorzucamy maliny – ilość malin zależy od tego jaki kolor ciasta chcemy osiągnąć
Kuchenne Wariacjecukru pudru - 125 g masła - 1 żółtko Składniki na farsz: - 1,5 kg gruszek - 5 łyżek cukru - 1 łyżka kardamonu - 1 łyżka cynamonu - 25 g mielonych migdałów Dekoracja: - 25 g prażonych migdałów - cynamon Forma do tarty 20 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, migdały i cukier i wszystkie składniki razem mieszamy. Następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Na końcu
Kuchenne Wariacjepokrojone łodygi szparagów ale bez główek. Chwilkę podduszamy szparagi i zalewamy je bulionem. Pod koniec gotowania dodajemy główki. Jak szparagi mamy gotowe to wyciągamy kilka główek i zostawiamy do dekoracji. Szparagi blendujemy na gładki krem. Na koniec żółtko mieszamy z małą ilością kremu i wlewamy do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy. Gotowy krem dekorujemy główkami szparagów oraz chipsem z boczku
Kuchenne Wariacjeteraz kilka ciekawostek związanych z obchodami Świąt Bożego Narodzenia. Na początek trochę zdjęć i informacji, jak wyglądały świąteczne dekoracje, zanim pojawiły się choinki, obecnie wyglądające bombki i łańcuchy. CZĘŚĆ I PODŁAŹNICZKA Zanim Niemcy przywieźli nam podczas zaborów zwyczaj ubierania choinki, czyli całego drzewka iglastego, na wsiach i w miastach polskich panował obrządek dekorowania podłaźniczki. Ta ozdoba, o dziwnie brzmiącej dziś
Kuchenna Kontrrewolucyablogu Moje Wypieki, zrobiłam go jednak, jak to bywa nieco inaczej, tak więc tutaj zamieszczam przepis na moją wersję. :) Żałuję, że u nas nie ma możliwości kupna śmietany 50%... dekoracja na pewno byłaby dużo łatwiejsza. 9 października skończyłam razem z nim 26 lat, goście się zajadali, a ja choć cukiernik ze mnie wyjątkowo marny, byłam bardzo zadowolona z efektu. Smak
Kuchenna Kontrrewolucyamusztardy (obojętnie jakiego rodzaju, byle była ostra ;) ) 1 czubata łyżeczka majonezu 3 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany 18% grubo mielony czarny pieprz sok z połowy cytryny otarta skórka cytrynowa do dekoracji Śledzie dokładnie odcedzamy z oleju i kroimy w równe dzwonka. Do miseczki wlewamy wyciśnięty sok z połowy cytryny. Dodajemy do niego 2 łyżeczki musztardy, łyżeczkę majonezu oraz 3 czubate łyżeczki
Kuchenna Kontrrewolucyasyrop z płatków róży (lub dla fanów wersji alkoholowej różana nalewka ) sok z granatu 100% 2 łodyżki świeżego lubczyku (jak rurki) kostki lodu ze świeżą miętą limonka do dekoracji Łodyżki lubczyku wcześniej zamrażamy, posłużą nam za dodatkowe "kostki lodu" i oddadzą w ten sposób swój smak. :) Do tych zwykłych dodajemy po liściu mięty. Gdy wrzucimy je do gotowego napoju będą
Kuchenna Kontrrewolucyaczekoladą. Ja swój deser polałam moim niedawno wykonanym syropem dyniowym ( klik ). A wczoraj był szał na kasztany...uzbierałam chyba całą reklamówkę :D A dzisiaj wymyśliłam sobie małą kasztanową dekorację :) Pusty słoik, kasztany, świeczka, kawałek drutu, liście i mamy jesienne klimaty całkiem za free :D Z wczorajszego spaceru. Kasztanowo
My simple kitchenbył tynk i ułożyłam na szczycie każdej po kuleczce cukrowej od sweet_yarco. Od tego samego sprzedawcy był również miś, który dumnie grał pierwsze skrzypce jeśli chodzi o całość dekoracji, świeczka na 1 roczek także od sweet_yarco, których możecie znaleźć na allegro TUTAJ . Do przygotowania rozetek posłużył mi jednorazowy rękaw cukierniczy, który możecie również nabyć u najlepszego sprzedawcy takich
MamaOskarka