dekoracje - 3179 przepisów (strona:61/212)

Lodowy tort semifreddo czekoladowo-śmietankowy (bez jajek) 354

łyżeczka ekstraktu waniliowego 300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 210 g podłużnych biszkoptów pół szklanki zaparzonej kawy (ostudzonej) wymieszanej z 50 ml likieru amaretto - do maczania biszkoptów bezy do dekoracji (ok. 20 małych sztuk). Można zamienić na wiórki czekoladowe. Przygotowanie: Tortownicę o śr. 22 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą (dno i boki). W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i odstawić do wystygnięcia

Domowa Cookierenka Agi
Tort lawendowy 354

mojej głowie od razu pojawił się jednak pomysł na ciasto. I to ciasto nie byle jakie! Przedstawiam Wam dziś biszkoptowy tort ombre z kremem śmietankowym i borówkami. Do tego dekoracja z kwiatów lawendy! Możecie mi wierzyć, zapach przy wysypaniu na stół zawartości woreczka z lawendą jest obłędny. Czułam się tak jakbym na chwilę znowu przeniosła się w czasy dzieciństwa :) Dzisiejszy

Ciastkozercy
Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem 152

koperku i kwiaty ogórecznika. składniki: 1 średni długi ogórek 300 g rzodkiewek 2 łyżki posiekanego koperku 0,5 l kefiru sól czosnkowa Kociołek Smaków do smaku kwiaty ogórecznika do dekoracji Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Soku, który puści ogórek nie odlewać.  Rzodkiewki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub ewentualnie pokroić

Monia miesza i gotuje
Torcik z Kremem Patissiere Toffee i Musem Malinowym 174

minimalnej ilości wody Żelatynę zalałam zimną wodą. Mus podgrzałam w rondelku. Po napęcznieniu żelatyny podgrzałam ją lekko w mikrofalówce i dodałam do ciepłego musu, wymieszałam. DODATKOWO: kilka malin do dekoracji (ja użyłam mrożonych, które rozmroziłam na ręczniku papierowym rurki mleczne, białe mikro krople mix wachlarzyki białe WYKONANIE: Biszkopt przekroiłam na dwa równe blaty. Jeden blat ułożyłam w tortownicy, w której

Blondynka Gotuje
Deser jagodowy 130

borówek/jagód Składniki: galaretka o smaku jagodowym (ewentualnie o smaku owoców leśnych) jagody (ok. 125g) 300g serka homogenizowanego o smaku owoców leśnych 2 łyżeczki żelatyny bita śmietana do dekoracji Wykonanie: Przyrządzić galaretkę (wg instrukcji z opakowania) w zmniejszonej ilości wody. (Moja galaretka była na 375ml więc przygotowałam ją w 300ml wody). Gdy ostygnie wrzucić do miseczek owoce jagód (wcześniej

Mania Wypiekania
Smoothie truskawkowo-miętowe 104

wytrawnego wina) 30g cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka syropu miętowego (opcjonalnie) 6 gałek lodów waniliowych lub śmietankowych (ok. 200g) 200ml mleka garstka liści mięty listki mięty i truskawki do dekoracji Wykonanie: Truskawki myjemy, wycinamy szypułki i kroimy na połówki. Dodajemy cukier i gotujemy. Gdy zaczną wrzeć dodajemy wodę (wino) wymieszaną z mąką ziemniaczaną i syropem miętowym (opcjonalnie). Truskawki można porozmiażdżać

Mania Wypiekania
Tarta serowa z truskawkami 596

100g zimnego masła 1 jajko 3/4 łyżki naturalnego jogurtu 3-4 łyżki cukru pudru Masa serowa: 350g zmielonego twarogu (taki z wiaderka) 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii Dekoracja: Świeże truskawki Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto siekamy a następnie szybko zagniatamy i formujemy kulę. Ciasto wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie dno i boki formy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 143

ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka masła  1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego* siekany szczypiorek i natka do dekoracji szczypta gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka vegety- ewentualnie; ja mam własnej produkcji z mielonych suszonych warzyw, ziół i kurkumy - przepis niedługo! ;) *  w skład przyprawy "pieprz pomarańczowy" wchodzi: wysuszona

Kuchnia Prezydentowej
Jajka faszerowane kremem z łososia 158

serka lub mielonego twarożku 1 łyżka dobrego, gęstego majonezu 4 łyżki siekanego, świeżego koperku 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz do smaku koperek i pomidorki koktajlowe do dekoracji 1. Z połówek jaj wyjąć żółtka, 2 z nich odłożyć. Łososia, 3 żółtka, serek, majonez, siekany koperek i sok z cytryny wymieszać (lekko rozgniatając widelcem) na gładką masę, doprawić solą

Kuchnia Prezydentowej
Jajka faszerowane avocado i niedźwiedzim czosnkiem 140

opcjonalnie) 4 łyżki niedźwiedziego czosnku, pokrojonego na wąskie paski 3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól, pieprz czarny o smaku cienkie plasterki zielonego ogórka do dekoracji Z jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem razem z serkiem, majonezem, miękkim avocado i sokiem z cytryny. Dodać czosnek niedźwiedzi i resztę przypraw. Dokładnie wymieszać i schłodzić ok. 45 minut

Kuchnia Prezydentowej
Zupa Yokisoba 263

ukośne plastry 1/4 małej kapusty pekińskiej, pokrojonej w grube paski lub 2-3 pak-choi 1 średnia cebula, pokrojona w półkrążki garść kiełków fasoli mung lub sojowych Do dekoracji: grubo posiekana zielona cebulka ( gruby szczypior z małymi, białymi cebulkami - wyjaśniam, bo często mam pytania w komentarzach: "A co to jest zielona cebulka?") siekana zielona papryczka chili (niekoniecznie, zupa powinna być

Kuchnia Prezydentowej
Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata 196

owoców (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Frużelina powinna mieć konsystencje kisielu. Dodatkowo: owoce do dekoracji Wykonanie: Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 1/3 kremu, następnie 1/3 frużeliny. Przykrywamy drugim blatem, powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem i ponownie powtarzamy czynność. Czwarty blat ciasta kruszymy i wysypujemy

Made By Mom And Son
Galaretka z truskawkami i pianką arbuzową 127

wystygła. W między czasie myjemy, obieramy i kroimy truskawki na drobne kawałki i wrzucamy do wystudzonych galaretek w pucharkach i wkładamy do lodówki do stężenia. Zostawiamy kilka truskawek do dekoracji. Teraz robimy piankę arbuzową. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i studzimy. Serki miksujemy z 1/2 szklanki cukru i dodajemy wystudzoną galaretkę arbuzową i żelatynę. Gotową piankę

Kuchenne Wariacje
Zupa krem z cukini z grzankami 109

pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko razem mieszamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy troszkę solą i pieprzem i jak jest gotowe miksujemy blenderem, ale zostawiamy kilka kostek cukini do dekoracji. Jeżeli ktoś ma gotowy bulion warzywny lub rosół to może połączyć z cukinią i razem zmiksować blenderem. Jeżeli nie posiadamy to robimy własny bulion warzywny. Warzywa (por, marchewka, pietruszka, ziemniak

Kuchenne Wariacje