kawałki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir tniemy na paski. Papryczkę chili rozcinamy wzdłużnie na pół i usuwamy gniazda nasienne. Jedną połówką drobno kroimy i przeznaczamy do dekoracji, a drugą dzielimy na kilka kawałków. Dymkę kroimy na ok. 5mm kawałki. Nalewamy do garnka 1,5 litra wody i zaczynamy podgrzewać. Do wody wrzucamy zachowane skorupki z krewetek, trawę cytrynową
Kulinarna Pokusasolimy i odstawiamy na 30 minut, by bakłażan się „wypocił”, po czym płuczemy go w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. W międzyczasie siekamy drobno bazylię (pozostawiając nieco do dekoracji), a pomidora kroimy na cienkie (ok. 5mm) plasterki, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Przygotowujemy również sos beszamelowy wg naszego przepisu. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy dolne cienkie plastry
Kulinarna Pokusasera ricotta 200 g marchewki 50 ml mleka curry w proszku 20 g musztardy świeże chili 50 g jabłka 10 g cukru pudru kwiaty i zioła do dekoracji sól, pieprz Przygotowanie: Seler obieramy, myjemy i wkładamy do worka barierowego z jedną częścią mleka i gotujemy w 64 stopniach w cyrkulatorze do miękkości. (W domowych warunkach można seler upiec w piekarniku
Smakowity Blog Kulinarnycukru 3/4 szklanki mocnej kawy 2-3 łyżki słodkiego wina Marsala 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki czekoladki deserowe i posypka /do dekoracji Wykonanie: -Jajka dokładnie umyć i sparzyć. -Zaparzyć mocną kawę. -Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gęsty puch . -Ucierając krem dodawać po łyżce serek mascarpone. -Pianę
Zakamarki mojej kuchnidoprawiona świeżo zmielonym pieprzem i sosem winegret przygotowanym na bazie oliwy z oliwek i octu winnego. Dodatek chrupiących orzeszków piniowych to głównie dekoracja ,choć z pewnością nadaje daniu ciekawego smaku. Składniki: szparagi zielone fasolka szparagowa zielona młode listki szpinaku pomidory jajka ugotowane na twardo sos sałatkowy winegret orzeszki piniowe /tostowane
Zakamarki mojej kuchniczubate łyżki mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 1 op serka mascarpone ( 250g) 5 łyżek cukru pudru 1 kubeczek śmietanki kremówki (200ml) 1 duży kieliszek adwokatu Dekoracja: 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia piekarnik nastawiamy na 200"C przygotowujemy ciasto makowe: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną, dosypujemy cukier waniliowy, białka
Luźna Kuchniatortownicy, rozpinamy ją i zdejmujemy. Dzięki temu zabiegowi nasz tort będzie idealnie równy. Pozostała część mocno schłodzonej śmietany i sera ubijamy tak jak wcześniej i dekorujemy nasz tort. Do dekoracji swojego tortu użyłam tylki 103 i 70 oraz barwników spożywczych
Malinowe Pocałunkirondlu z gotującą się wodą tak, by spód miski nie dotykał powierzchni wody, a jedynie był ogrzewany parą) lub mikrofalówce. W niewielkich miseczkach umieść kolorowe posypki lub inne rozdrobnione dekoracje. Kiedy czekolada będzie płynna, piankę Marshmallow nadziewaj na szaszłykowy patyczek i mocz wichrz oraz boki pianki w czekoladzie (mniej więcej do połowy), po czym szybko obtaczaj w wybranej posypce dekoracyjnej
Moje Qulinariamałe kawałki Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie), zmiksować. 3/4 masy śmietanowej połączyć z truskawkami, resztę kremu odłożyć do dekoracji Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, posmarować połową kremu z truskawkami, przykryć kolejnym blatem, posmarować resztą kremu z owocami. Położyć ostatni biszkopt i posmarować wierzch i boki tortu masą bez truskawek
Domowa cukiernia Ewypiekarniku rozgrzanym na 160 stopni. Dobrze spoglądać na nie od czasu do czasu, kiedy brzegi będą się rumienić to znaczy, że jest już gotowe. Najładniejsze truskawki odkładamy do dekoracji, nie obcinamy ogonków. Resztę truskawek kroimy na kawałki – przełożymy nimi ciasto. Po wyciągnięciu z pieca zrzucamy biszkopt na blat z wysokości około o,5 metra. Podobno dzięki temu nie upadnie
Ciastkozercykulinarne niebo:) Przełożenie warstw biszkoptowych zostało wykonane z połączenia mleka kokosowego i wiórków kokosowych z masą mascarpone i białą czekoladą. Do tego świeże truskawki i mamy połączenie doskonałe. Do dekoracji tortu wspaniale pasują pralinki typu Raffaello i obłożenie z kokosowych wafelków. Biszkopt i masę kokosową można przygotować dzień wcześniej. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z bloga Kwestia Smaku
Milion Smakówłyżki ksylitolu 120 g malin - u mnie mrożone 6 małych biszkoptów (po 3 na porcję ) 1/2 szklanki mocnej kawy przygotowanie Maliny rozmrozić. Odsączyć, niezbyt dokładnie. Odłożyć kilka do dekoracji. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodawać po łyżce ser i ksylitol. Zaparzyć kawę, ostudzić. Kawą nasączyć biszkopty. W szklaneczkach układać warstwami: 1 biszkopt, porcja kremu, maliny, pozostałe biszkopty, maliny, krem
Stare GaryDzisiaj mam dla Was pyszne ciasteczka kakaowe z Masłem migdałowym firmy Primavika http://www.primavika.pl/ Do dekoracji ciasteczek użyłam Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa http://www.ziarenkowo.com/ Zapraszam do wypróbowania produktów tych firm zdrowych , ekologicznych , bez konserwantów. Składniki na ciasto kakaowe : 2 , 1/2 szklanki mąki
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczki żelatyna - 3 łyżeczki woda gotowana do żelatyny - 0,5 szkl Na spód formy krakersy solone- 2 opak ( 350 g) Dodatkowo galaretka truskawkowa - 1 opak serduszka czekoladowe do dekoracji- Od firmy SŁODKI ŚWIAT Sposób przygotowania: Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu. Kawę rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić. Ser przecisnąć przez praskę. Śmietanę dobrze schłodzoną
Kuchnia Danusi