dekoracje - 3179 przepisów (strona:71/212)

Kolorowe śniadanie 189

topiony truflowy  Lactima -ser rycki Ramzes, wędzony,plastry -gotowane jajo -dodatki w postaci- sałaty lodowej, czerwonej kapusty,oliwek, selera naciowego,szczypiorku, mixu kolorowych sałat, pomidorka koktajlowego -do dekoracji użyłam Majonezu Kieleckiego Ugotuj jajo na twardo. Posmaruj chleb serem topionym i połóż wędzony rycki ser Ramzes. Na sałate lodową wyłóż połówki jajek. Pozostałe składniki rozłóż w ilości jakiej chcesz. Polej

Z Kuchni Do Kuchni
Warstwowa sałatka z brokułem, łososiem, czerwoną fasolą i ryżem 265

przezroczystej miski wsypujemy ostudzony ryż. Na niego układamy pokrojone w kostkę jajka. Polewamy je połową sosu (majonez+musztarda). Następnie układamy odcedzoną kukurydzę i fasolę (po 2 łyżki zostawiamy do dekoracji). Układamy kawałki łososia, polewamy pozostałym sosem. Na samej górze układamy różyczki brokuła i dekorujemy odłożoną wcześniej kukurydzą i fasolą. Jeśli chcecie kupić jakieś fajne kolorowe szkło to polecam Wam stronkę

Aga w kuchni
FRANCUSKIE ROGALIKI Z MALINOWĄ MARMOLADĄ 272

gotowym ciastem, zrobienie  takich rogalików to kwestia 30 minut. Fajnie co? :) Składniki: op. ciasta francuskiego 1 całe jajko marmolada (nutella, krem czekoladowy, powidła) 3 łyżki grubego cukru do dekoracji 2 łyżki  mąki do posypania blatu stołu Wykonanie:  Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam je na blacie stołu przez ok. 15 minut. Następnie wycinam

Walijskie Pichcenie
Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym 356

bazylii (najlepiej domowego ) 2 łyżki gęstej śmietany 18% (użyłam z Piątnicy) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz kilka pomidorków koktajlowych kilka listków bazylii do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Trzy łyżki pesto mieszamy z dwoma łyżkami gęstej śmietany i odstawiamy. Pierś myjemy, osuszamy, wycinamy zbędne błony i chrząstki (jeśli są). Kroimy

Poezja smaku
Kakaowe babeczki z kremem kawowym 164

łyżki kakao, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Krem: 300 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, Dodatkowo: kakaowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszam z kakao i łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Ciastem wykładam foremki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Brazylijskie ciasto bananowe 289

oraz pokrojone cieniutkie plasterki 3 banany. Wymieszać delikatnie łyżką. Dodać proszek do pieczenia.  Przelać masę do tortownicy lub formy na ciasto (wcześniej wysmarowanej masłem). Na surową masę do dekoracji położyć cienkie plasterki 3 bananów (np, tak jak na zdjęciu). Posypać cynamonem i cukrem lub cukrem cynamonowym.  Wstawić do piekarnika na 30-35 minut na 180C (czas i temperatura

Smaki Brazylii
Kawa o smaku świąt 139

Wielkimi krokami idą święta. Na dworze zrobiło się już mroźno, a sklepowe półki uginają się pod ciężarem świątecznych dekoracji. W marketach są już stoiska z bakaliami i przyprawami korzennymi. Uwielbiam ten czas, jest taki magiczny. Ponieważ do świąt pozostał miesiąc, a czas szybko leci, uznałam, że już najwyższa pora na odswieżenie świątecznych przepisów i na próbne wypieki. Zaopatrzyłam się

Zawsze głodna!
Pasta z wędzonego łososia i awokado 128

sałatkowe skrawki) z łososia wędzonego na gorąco w dymie z drewna bukowego. Do tego musztarda miodowa, która ma delikatniejszy i bardziej słodki smak. Wszystko fajnie się połączyło, a dekoracja z ziaren granatu nie tylko fajnie ożywiła kolor, ale i smak pasty.  125g wędzonego łososia 1 awokado 4-5 łyżeczek musztardy miodowej Maille od  DeCare.pl 1 duży

Zawsze głodna!
Krupnik na żeberkach 202

biała część pora - kilka suszonych grzybów leśnych - 6 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej - 2 listki laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - pieprz czarny mielony - sól - posiekana natka pietruszki lub koperek do dekoracji (w zależności od preferencji smakowych) Przygotowanie: Umyte i pokrojone w kostkę mięso gotujemy, aż będzie miękkie (potrwa to ok. 20 minut). W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy marchew

W SMAK
Fenkuł zapiekany w passacie z pomidorów 166

zapiec w piekarniku. Fenkuły można kupić przez cały rok. Wybierać należy tylko te "bulwy", w których górnej części znajdują się świeże, zielone listki - można je posiekać i wykorzystać do dekoracji potraw tak jak zwykły koperek. Fenkuł powinien być jędrny i biały, beż żadnych plam, o świeżym, anyżkowym zapachu. Do zapiekania fenkuł należy pokroić w ćwiartki lub ósemki i zblanszować. Składniki

W SMAK
PinaCocoMisu - deser ananasowo-kokosowy z mascarpone 123

mascarpone 400 ml mleka kokosowego 2 jaja wiórki kokosowe cukier wanilinowy Sposób przygotowania: Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, a dojrzałą, soczystą część owocu zmiksować blenderem (zostaw kilka kawałków do dekoracji). Mleko kokosowe wymieszać mikserem z serkiem mascarpone i żółtkami, dodać cukier wanilinowy i ubite na sztywno białka. Jeśli mieszanina wyjdzie zbyt rzadka, dodać wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać. Warstwy serka

W SMAK
Sorbet arbuzowo-limonkowy 160

wycisnąć sok. Arbuza, sok z limonki i cukier zmiksować. Powstałą mieszaninę wlać do płytkiego naczynia, dodać skórkę z limonki (całą lub połowę, jeśli chcemy ją wykorzystać także do dekoracji deseru) i wymieszać. Całość wstawić do  zamrażarki do czasu, aż na brzegach naczynia zaczną się pojawiać kryształki lodu (potrwa to ok. 2 godzin). W tym momencie całość należy delikatnie wymieszać

W SMAK
Sos do mięs z soku z granatu 118

przecięciu było widać nasiona. Dolną część owocu naciąć wzdłuż miejsc, gdzie znajduje się niejadalna, biała błona. Nieco oddzielonych od błon nasion w czerwonych łupinach zostawić do późniejszej dekoracji mięsa. Pozostałe  wrzucić do rondla, dodać 1/2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Wsypać 1 czubatą łyżkę cukru muscovado i gotować 5 minut, by cukier się rozpuścił. Zestawić z ognia

W SMAK
Zupa szparagowa 159

łyżka klarowanego masła 2 żółtka kilka plasterków gorgonzoli mielony czarny pieprz szczypta soli szczypta cukru Sposób przygotowania: Szparagi umyć i oczyścić z włókien. Wierzchołki pędów odciąć (będą potrzebne do dekoracji), a pozostałą część pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone szparagi i ziemniaki zalać bulionem, dodać szczyptę cukru i soli, doprowadzić do wrzenia i gotować

W SMAK
Pancakes 208

Moje wypieki z moimi małymi modyfikacjami :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka cukru, 1,5 szklanki mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka sody, 30 g masła roztopionego, szczypta soli, dekoracja: konfitura poziomkowa, chipsy kokosowe, syrop trzcinowy. Przygotowanie:   W jednej misce roztrzepujemy jajka na puszystą masę i dodajemy do nich mleko i ostudzone masło. W drugiej misce mieszamy suche składniki

Aga w kuchni