dekoracje - 3179 przepisów (strona:62/212)

Tarta migdałowa z gruszkami 139

cukru pudru - 125 g masła - 1 żółtko Składniki na farsz: - 1,5 kg gruszek - 5 łyżek cukru - 1 łyżka kardamonu - 1 łyżka cynamonu - 25 g mielonych migdałów Dekoracja: - 25 g prażonych migdałów - cynamon Forma do tarty 20 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, migdały i cukier i wszystkie składniki razem mieszamy. Następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Na końcu

Kuchenne Wariacje
Krem z zielonych szparagów i z czipsem z boczku 148

pokrojone łodygi szparagów ale bez główek. Chwilkę podduszamy szparagi i zalewamy je bulionem. Pod koniec gotowania dodajemy główki. Jak szparagi mamy gotowe to wyciągamy kilka główek i zostawiamy do dekoracji. Szparagi blendujemy na gładki krem. Na koniec żółtko mieszamy z małą ilością kremu i wlewamy do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy. Gotowy krem dekorujemy główkami szparagów oraz chipsem z boczku

Kuchenne Wariacje
Zapomniane ozdoby świąteczne cz. I - podłaźniczka 172

teraz kilka ciekawostek związanych z obchodami Świąt Bożego Narodzenia. Na początek trochę zdjęć i informacji, jak wyglądały świąteczne dekoracje, zanim pojawiły się choinki, obecnie wyglądające bombki i łańcuchy. CZĘŚĆ I PODŁAŹNICZKA Zanim Niemcy przywieźli nam podczas zaborów zwyczaj ubierania choinki, czyli całego drzewka iglastego, na wsiach i w miastach polskich panował obrządek dekorowania podłaźniczki. Ta ozdoba, o dziwnie brzmiącej dziś

Kuchenna Kontrrewolucya
Tort Szwarcwaldzki 139

blogu Moje Wypieki, zrobiłam go jednak, jak to bywa nieco inaczej, tak więc tutaj zamieszczam przepis na moją wersję. :) Żałuję, że u nas nie ma możliwości kupna śmietany 50%... dekoracja na pewno byłaby dużo łatwiejsza. 9 października skończyłam razem z nim 26 lat, goście się zajadali, a ja choć cukiernik ze mnie wyjątkowo marny, byłam bardzo zadowolona z efektu. Smak

Kuchenna Kontrrewolucya
Śledzie korzenne Seko z sosem musztardowo-cytrynowym 166

musztardy (obojętnie jakiego rodzaju, byle była ostra ;) ) 1 czubata łyżeczka majonezu 3 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany 18% grubo mielony czarny pieprz sok z połowy cytryny otarta skórka cytrynowa do dekoracji Śledzie dokładnie odcedzamy z oleju i kroimy w równe dzwonka. Do miseczki wlewamy wyciśnięty sok z połowy cytryny. Dodajemy do niego 2 łyżeczki musztardy, łyżeczkę majonezu oraz 3 czubate łyżeczki

Kuchenna Kontrrewolucya
"Noc Kupały" - poncz pokrzywowy z granatem, płatkami róży i nutą lubczyku 134

syrop z płatków róży (lub dla fanów wersji alkoholowej różana nalewka ) sok z granatu 100% 2 łodyżki świeżego lubczyku (jak rurki) kostki lodu ze świeżą miętą limonka do dekoracji Łodyżki lubczyku wcześniej zamrażamy, posłużą nam za dodatkowe "kostki lodu" i oddadzą w ten sposób swój smak. :) Do tych zwykłych dodajemy po liściu mięty. Gdy wrzucimy je do gotowego napoju będą

Kuchenna Kontrrewolucya
Deser z musem jabłkowym i kasztanowe inspiracje 144

czekoladą. Ja swój deser polałam moim niedawno wykonanym syropem dyniowym ( klik ). A wczoraj był szał na kasztany...uzbierałam chyba całą reklamówkę :D A dzisiaj wymyśliłam sobie małą kasztanową dekorację :) Pusty słoik, kasztany, świeczka, kawałek drutu, liście i mamy jesienne klimaty całkiem za free :D Z wczorajszego spaceru. Kasztanowo

My simple kitchen
Tort na roczek ze śmietaną kokosową. 171

był tynk i ułożyłam na szczycie każdej po kuleczce cukrowej od sweet_yarco. Od tego samego sprzedawcy był również miś, który dumnie grał pierwsze skrzypce jeśli chodzi o całość dekoracji, świeczka na 1 roczek także od sweet_yarco, których możecie znaleźć na allegro TUTAJ . Do przygotowania rozetek posłużył mi jednorazowy rękaw cukierniczy, który możecie również nabyć u najlepszego sprzedawcy takich

MamaOskarka
Kasza jęczmienna z truskawkami i miodem 131

szkl miód prawdziwy - 2 łyżki listki melisy Sposób przygotowania: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, wyłożyc do miski. Truskawki umyć, oszypułkować, osączyć, pokroić w kostkę, odłożyć trochę do dekoracji. Listki melisy umyć, osączyć, pokroić. Wymieszać wszystkie składniki z miodem. Przełożyć kaszę z truskawkami do pucharków, udekorować truskawką i listkami melisy. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
"Sernik" jaglany z truskawkami, Wayward Pines 225

jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość) 2 szklanki truskawek + do dekoracji opcjonalnie: 1 galaretka truskawkowa 2 tabliczki białej czekolady na polewę Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasteczka po Janczewsku 117

kupować, zawsze można mieć je pod ręką Składniki: 1 kg sadła wieprzowego 1 kg mąki 1 litr mleka 1 jajko łyżeczkę skórki z cytryny i limonki gruby cukier do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Sadło oczyścić z osłonki przekręcić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Z mąki i mleka zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu łączymy z mielonym sadłem, dodajemy startą

kgwjanczewo
Piegowaty wieniec 212

kostki masła (250g) 100 ml mleka 2 łyżki suchego maku Karmel: 1/2 szklanki cukru 1/8 kostki masła o wadze 250g 2-3 łyżki wody 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% Dekoracja: kolorowe kandyzowane owoce Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając  porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i łączę z pianą z białek delikatnie mieszając. Masło rozpuszczam

Ciasteczkowy Potwór
Kremowa zupa z zielonego groszku 144

szklance wody. Do większego garnka wlewamy dwie szklanki bulionu warzywnego i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zielony groszek i gotujemy 10 minut. Wyjmujemy dwie łyżki groszku, który później posłuży do dekoracji. Ziemniaka odlewamy z wody i dodajemy do zielonego groszku. Gotujemy razem jeszcze 5 minut. Całość blendujemy i przyprawiamy solą i obficie świeżo mielonym pieprzem. Słonecznika prażymy. Zupę nalewamy do głębokich

My Chcemy Jeść
Deser wiśniowy z kozim jogurtem naturalnym 112

naturalnym krowim :) Składniki: 1 słoiczek wiśni z kompotu 1 galaretka wiśniowa 1 jogurt naturalny z mleka koziego 2 banany Sposób przygotowania: Wiśnie odsączamy z syropu, około 1/3 odkładamy do dekoracji, a resztę wrzucamy do rondelka, wlewamy 1,5 szkl. wody i zagotowujemy. Do wrzątku wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, aż galaretka zacznie lekko tężeć. Jogurt kozi mieszamy

Kolorowy Przepisownik
Deser z musem rabarbarowym i bitą śmietaną 186

opakowanie galaretki o smaku cytrynowym 4 łyżki cukru 1 szklanka śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 10 sztuk herbatników 2 kostki mlecznej czekolady truskawki i listki melisy do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka. Podlewam odrobiną wody i duszę na małym ogniu do momentu, aż się rozpadnie. Do gorącego musu wsypuję cukier

Tradycyjna kuchnia Kasi