dekoracje - 3179 przepisów (strona:57/212)

Tort adwokatowy 277

lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Górę raz boki tortu smarujemy kremem- wszystko ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort, jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Czekoladę ścieramy na tarce o dużych czkach. Opruszamy tort czekoladą. Śmietanę ubijamy i przekładamy do rękawa do zdobienia tortów [polecana końcówka: duża w pół otwarta gwiazdka ]. Robimy duże kremowe

Domowe Torty
Tort czekoladowy prezent 165

dociskamy. Kolejny, drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki tortu, smarujemy pozostałym krem- wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE: Boki tortu obkładamy batonikami KitKat. Batoniki układamy tak, aby były jak najbliżej jeden drugiego- lekko dociskając je do boków tortu. Obłożony batonikami tort wstawiamy do lodówki przynajmniej

Domowe Torty
Tort migdałowy z truskawkami 179

blat: nasączamy, nakładamy krem, następnie truskawki, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Pozostałą ilością kremu- smarujemy boki oraz górę tortu- wszystko ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Obkładamy boki migdałowymi płatkami, z wyjątkiem dolnej parti tortu. W dolnej parti- dookoła układamy odkrojone boki truskawek, a na wierzchu układamy pokrojone truskawki, zostawiając po brzegach miejsce na śmietanowe

Domowe Torty
Tort gruszkowy z białą czekoladą 228

lekko dociskamy. Drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Pozostałym kremem smarujemy górę oraz boki tortu- wszystko ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji! DEKOROWANIE : Opruszamy tort czekoladową posypką. Boki tortu obkładamy czekoladowymi kropelkami. Na górze tortu- w środkowej części- układamy ozdobione czekoladą połówki gruszek. Śmietanę ubijamy i umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów

Domowe Torty
Tort ala Ferrero Rocher 306

Drugi blat-podobnie: nasączamy, smarujemy kremem, opruszamy orzeszkami, przykrywamy ostatnim-trzecim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki tortu- smarujemy kremem. Ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE: Boki oraz górę tortu opruszamy orzeszkami. Na wierzchu tortu układamy kuleczki Ferrero Rocher, tak aby utworzyły one dwa kółeczka i aby pozostało miedzy nimi miejsce na śmietanowe zdobienia. Śmietanę

Domowe Torty
Ale piernik! 212

Wielkimi krokami zbliżamy się do świąt. W sklepach niemal wszędzie spotkać można bożonarodzeniowe dekoracje, na ulicach powoli pojawiają się choinki, a w telewizji reklamy, w których pełno jest reniferów i mikołajów. Mnie Boże Narodzenie kojarzy się przede wszystkim ze wspaniałymi, bogatymi zapachami, wydobywającymi się z kuchni i przenikającymi cały dom. To dlatego uwielbiam ten czas. I wiecie co? W mojej

Ratunku obiad
Napoleonka na krakersach 185

mleka 4 jajka 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 150 g cukru 130 g masła ok. 200-220 g krakersów * dodatkowo: cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Litr mleka zagotowałam z cukrem waniliowym, cukrem i masłem. Resztę mleka zmiksowałam z jajkami i mąką. Do gotującego się mleka wlałam mieszankę z jajek, mąki i mleka. Cały czas energicznie

Kulinarny Pamiętnik
Kruche ciasteczka z orzechami i migdałami 130

dzieciakami. To wielka frajda i wspaniała zabawa dla całej rodziny! 300g mąki 200g margaryny 100g cukru pudru żółtko szczypta soli jajko do posmarowania migdały, orzechy, pestki dyni do dekoracji  Mąkę i cukier puder przesiać, dodać szczyptę soli, margarynę i posiekać. na koniec dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki

Smakołyki Asi
Sernik na zimno z masłem orzechowym i czekoladową bitą śmietaną 197

masła/margaryny Masa serowa:  300g mielonego twarogu 100g masła orzechowego 1/4 szklanki cukru pudru Wierzch: 200 ml śmietanki 30-36% 50g gorzkiej czekolady (możecie użyć mlecznej) Opcjonalnie do dekoracji: 2 batoniki Snicers (małe)  zmielone orzeszki    Czekoladę (ze śmietanką) rozpuścić w kąpieli wodnej.  (Śmietankę przelać do metalowej miseczki i dodać połamaną czekoladę. Miskę ustawić na garnku

Di gotuje
Piernik staropolski 121

łyżka Amaretto Nadzienie morelowe: 100 gram suszonych moreli 2 łyżki dżemu morelowego 1 łyżka Limoncello (opcjonalnie) Polewa**: 150 gram gorzkiej czekolady 50 gram masła garść posiekanych orzechów włoskich do dekoracji Miód podgrzewamy z cukrem i masłem do rozpuszczenia składników. Studzimy. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. W drugiej misce mieszamy mleko, jaja i miód

Mango Papaja
Babeczki z masłem orzechowym 128

pieczenia 1 łyżeczka sody czyszczonej pół szklanki cukru brązowego lub 3/4 białego 3/4 szklanki masła orzechowego 2 jajka ok. 300ml mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g rozpuszczonego masła Składniki na dekorację: szklanka orzechów ziemnych (mogą być w całości lub grubo pokrojone) Wykonanie ciasta: W misce mieszamy składniki suche (mąka z proszkiem i sodą oraz cukier). W drugiej misce mieszamy składniki mokre

Mania Wypiekania
Tęczowy tort 148

szkl mąka pszenna, 3 szkl olej, 6 łyżek cukier waniliowy, 3 łyżki proszek do pieczenia, 3 łyżeczki barwniki spożywcze w proszku, 6 kolorów Składniki na krem i dekorację serek mascarpone, 500g śmietanka 36%, 1 litr barwnik spożywczy żelki Zozole Rainbow, 1 opak Przygotowanie Składniki na ciasto dzielimy na 3 części. Jednorazowo robimy ciasto na dwa biszkopty. Białka oddzielamy od żółtek

Gotowanie moimi oczami
SERNIK MALINOWY NA ZIMNO 112

żelatyny 300 g śmietanki kremówki 30 %500 g sera twarogowego do serników 500 g. malin 200 g. cukru 200 g śmietany kremówki 30% łyżeczka cukru pudru świeże maliny do dekoracji Sposób przygotowania Masło roztop w rondelku, herbatniki pokrusz, dodaj do roztopionego masła i dokładnie wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy. Żelatynę zalej wodą, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na chwilkę. Ubij

Darcia w kuchni
Sernik cytrynowo-waniliowy z Oletkami 151

cukru waniliowego nadzienie z ciastek 2 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1/2 cytryny Wierzch: 2 łyżki lemon curd 50g ciastek bez nadzienia (ważyłam z nadzieniem) ciastka do dekoracji Przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z masłem/margaryną.   Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem i połączyć

Di gotuje
Sałatka z groszkiem, porem i kiełbaskami 163

części wzdłuż i siekamy. Patyczki szynkowe kroimy w plasterki. Dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz. Mieszamy. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i posypujemy nimi sałatkę.  Wykańczamy dekorację kuleczkami czerwonego pieprzu

Aga w kuchni