papryka czerwona 1 cebula 4 łyżki jogurtu typu Greckiego sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru 1 cm startego imbiru sól i pieprz świeżo mielony siemię lniane do dekoracji Wykonanie: Do dużej miski wkładamy, rwaną na małe kawałki sałatę rzymską. Oczyszczoną z nasion paprykę,obraną cebulę kroimy w kosteczkę mieszamy razem z sałatą. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, cukier
kgwjanczewopotem wypełnieniu cannelloni farszem. Poza tym przez większość czasu potrawa praktycznie „robi się sama”. Przy minimalnym wysiłku można również podać ją w miły dla oka sposób – najbardziej naturalną dekoracją dla niej, zarówno w sensie smakowym, jak i kolorystycznym, będzie świeża bazylia. Na pewno będzie to wówczas dobra propozycja na „kolację we dwoje”. Cannelloni to lubiana forma makaronu, ale wiąże się
Kulinarna Pokusazalewamy zimną wodą wraz z łyżeczką sody, gotujemy ok. 40 minut. Pianę, która będzie zbierać się nad wodą regularnie usuwamy. Ugotowaną ciecierzycę płuczemy (możemy odłożyć kilka kuleczek do późniejszej dekoracji) i miksujemy wraz z resztą składników na gładką pastę. Posypujemy odłożoną cieciorką, posypujemy zatarem lub po prostu tymiankiem, sezamem i oregano. Smacznego
Be Fit Be Strongcukru 0, 5 kubka maki tortowej 0, 5 kubka wiórków kokosowych 0, 5 kubka mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 budyń waniliowy dekoracja: 1 tabliczka białej czekolady wiorki kokosowe płatki migdałowe Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Pianę mieszamy z żółtkami i przesiewamy do niej mąkę, proszek do pieczenia , migdały oraz
Luźna Kuchniaprawdziwe polskie, słodkie, polne;) ) 25-30g rodzynek 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów (czubate) 50g mielonych migdałów 60ml oliwy extra virgin liście z pęczka bazylii (kilka zostawić do dekoracji) sól i pieprz parmezan (opcjonalnie) Makaron ugotować al dente. W międzyczasie przygotować sos: wszsytkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzić, przełożyć
Codzienne Gotowanieszparagi zaczną mięknąć, dodać główki i gotować jeszcze przez kilka minut, co chwilę sprawdzając twardość szparagów, aby ich nie rozgotować, żeby nie straciły koloru. Wyłowić kilka główek szparagów do dekoracji. Zupę zdjąć z ognia, przestudzić i dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Natychmiast podawać przybrane główkami szparagów. Smacznego
Codzienne GotowanieMasa jabłkowo-pomarańczowa: 8-9 średniej wielkości jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru (lub do smaku) galaretka pomarańczowa Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy Do dekoracji: 100 g orzechów włoskich pokrojonych na mniejsze kawałki 50 g startej gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) Przygotowanie ciasta Ciasto makowe: Miękką margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę, miód, kakao
Trzeci talerzkolendrą, położyć na każdego sznycla po dwa paluszki surimi. Ciasno zawinąć. Ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Wierzch wysmarować oliwą z przyprawą (polecam pędzelkiem). Do smaku i jako dekoracji użyłam oscypka. Piec przez około 20-25 minut w 200 stopniach
ClauditteMissCookingcukru wanilinowego 10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa) 400 g śmietanki 36% (zimnej), najlepiej gęstej, z kubka 100 g śmietanki 30% (zimnej) 6 łyżek cukru pudru Dekoracja: świeże maliny listki mięty 50 g białej czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki 30% Przygotować formę o wymiarach 25x36 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Zaczynamy od spodu sernika. Ciastka
Świat Ciastajajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120g margaryny, 2 limonki, 1 tabliczka mlecznej czekolady, kolorowe perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Do masy cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną, gorącą margarynę
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżka masła 1 łyżka cukru 5-6 łyżek zimnego soku wyciśniętego z pomarańczy (z około 1/2 owocu) 5-6 łyżek śmietanki 30% 1/2 łyżeczki żelatyny posiekana gorzka czekolada do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać cukier puder, pokrojone na małe kawałki zimne masło, ekstrakt z wanilii i skórkę pomarańczową, składniki posiekać razem, szybko
Smakołyki Berenikidrink w kieliszku koktajlowym na nóżce 15 ml blue curacao 100 ml wermutu z limonką (u mnie Totino Lime) 15 ml soku pomarańczowego 2 kostki lodu do dekoracji limonka WYKONANIE Do kieliszka wrzucić kostki lodu, wlać blue curacao, następnie wermut i na koniec sok pomarańczowy. Drink udekorować limonką. Zapraszam również do udziału w konkursie winiarskim. Przy okazji można się dowiedzieć
Passions hobbies lifekwaśne jabłko 2- 3 ogórki kiszone/korniszony 2 szt cebule dymki 1 łyżka wódki cytryna 2 łyżeczki ostrej musztardy jajka przepiórcze 2 łyżki oleju młode liście buraka natka pietruszki do dekoracji Gotowe filety wyjmujemy z zalewy, osuszamy je i kroimy w drobną kostkę. Wódkę mieszamy z olejem, sokiem z połowy cytryny. Do marynaty dodajemy posiekane śledzie, dymkę i jabłko. Całość wstawiamy
Malinowe Pocałunkifiliżanki: szklanka wrzątku 2 kopiate łyżeczki dobrej, drobno zmielonej kawy 3 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka (nie gotowanego) bita śmietana i starta czekolada do dekoracji Kawę, czekoladę i cukier zalać wrzątkiem, przykryć spodeczkiem i odstawić na 10 min. Filiżanki ogrzać, mleko lekko spienić. Kawę przecedzic przez bardzo gęste sitko i wlać do filiżanek do połowy
Maślane ciasteczkoszklanki cukru 2 łyżeczki proszku 4 łyżki kakao 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka Coca-Coli 1 kieliszek wiśniówki (można zastąpić syropem z wiśni) +wiśnie do dekoracji, wiśnie ze słoika Składniki na krem śmietankowy: 200 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Wszystkie suche składniki na babeczki mieszamy w misce. Dodajemy
Ciastkozercy