śmietany kremówki (36%) 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia: po ok 200 ml wody i soku pomarańczowego (wymieszane) do dekoracji: wióry kokosowe dropsy czekoladowe Robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei po żółtku, ciągle ubijając. Mąki przesiewamy
Dzieje kuchennej Wiewiórysera (w plastrach) 200 g czerwonej fasoli 250 g warzyw na patelnię Hortex 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: Sól, Pieprz, Zioła prowansalskie, chili pieprz cayenne, słodka czerwona papryka Do dekoracji: pomidorki cherry, pietruszka, plastry cytryny Tortownica 24 cm Pieczarki kroimy w plasterki. Dusimy do miękkości z odrobiną oleju (pozwalamy aby płyn odparował). Czerwoną cebulę, pomidory oraz czerwoną paprykę kroimy
VioletoweKucharzeniedowolnymi, czekoladowymi ozdobami. U mnie czekoladowe lilie oraz igiełki z czekolady. Dobrej jakości, belgijską czekoladę oraz ozdoby możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy wiele ładnych, ciekawych, czekoladowych dekoracji , które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. Moje posty
Słodka Stronapokrojone w kostkę (lub więcej jeśli lubisz) 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 1 grzanka z chleba, pokruszona 1 cytryna. sok i do dekoracji sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Skrop pstrągi wyciśniętym sokiem z cytryny i dopraw dokładnie z każdej strony solą i pieprzem. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię, wrzuć boczek, podsmaż
karmelowyProste i szybkie danie z krewetkami, które są też znakomitą dekoracją. Można je podać jedynie z cząstkami cytryny lub pójść dalej i przygotować sałatkę. Porcje: 2 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300 g kalafiora, 350 g obranych krewetek , 1 łyżka masła klarowanego , 10 listków szałwii, 2 łyżki mleka
SzczyptaSmaQOthello (duńska klasyka - dwa biszkopty przełożone bitą śmietaną i kremem budyniowym oraz obłożone marcepanem; w naszej wariacji występował jeszcze dżem malinowy i pokruszone ciasteczka amaretti oraz kawałki ananasa jako dekoracja), na które była przecena w piątek. Muszę przyznać, że moje praktyki oceniam bardzo pozytywnie. Owszem, to naprawdę ciężka praca, ale również bardzo satysfakcjonująca. Choć to nie do końca
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio w dekoracji tortów w stylu angielskim bardzo popularne stały się jadalne koronki. Na rynku obecnie znane są dwie postacie w jakich się znajdują. Jedna z nich to gotowa masa, wystaczy ją uplastycznić w rękach ( mam i nie polecam) a druga to proszek który mieszamy z wodą i tą mieszanką wypełniamy foremkę. Ta druga metoda jak dla mnie jest
Krakowskie smaki Animleka) 50 ml dowolnego mleka 2 łyżki nasion chia coś słodkiego do smaku (cukier, miód, syrop z agawy, stewia....) 100-200 g truskawek (można użyć mrożonych) owoce do dekoracji Wykonanie: Mleko kokosowe, normalne mieszamy i wlewamy do słoika o pojemności min 500 ml. Dosładzamy do smaku i dosypujemy nasze nasiona, zakręcamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Odstawiamy
Malinowe Pocałunkiłyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu ½ szklanki bakalii/u mnie rodzynki i pokrojone figi/ kilka pełnoziarnistych herbatników 4 pełne łyżki orzechowej granoli owoce goji /do dekoracji/ Wykonanie: -Jabłka obrać ze skórki , pokroić w kostkę około 1 cm i przełożyć do rondelka. -Wycisnąć sok z cytryny, polać nim jabłka. -Dodać cynamon , kardamon
Zakamarki mojej kuchniserka śmietankowego topionego 2 ząbki czosnku 1 mała cebula biała 1 łyżka masła sól i pieprz biały do smaku 100 g bekonu grzanki do podania natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Na patelni podsmażamy na maśle czosnek z cebulą. Zalewamy bulionem i zagotowujemy - blendujemy. Serki topione przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirazem z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Mokre składniki łączę z suchymi. Do masy dodaję pokrojoną paprykę (kilka kawałków zostawiam do dekoracji) i dokładnie mieszam. Masę przekładam łyżką do foremek ma muffiny. Na wierzchu układam pozostawiane kawałki papryki. Piekę około 30 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasisztywno, pod koniec dodając cukier puder i żelatynę. Wykonanie: Upieczone ciasto, przecinamy wzdłuż na 2 równe blaty. Połową przygotowanej herbaty nasączamy blat. Wykładamy krem zostawiając mniej więcej 1/5 na dekoracje. Nakrywamy następnym blatem i delikatnie nasączamy. Wstawiamy na chwilkę do lodówki. W kąpieli wodnej topimy elementy polewy. Polewamy wierzch tortu i wstawiamy do lodówki, aż zastygnie. Na sam koniec ozdabiamy
Kolizje Smakówsmażymy na oliwie około 7-10 minut obracając ją podczas obróbki cieplnej , następnie siekamy drobno i doprawiamy solą i pieprzem. Owoc kaki obieramy i wykrawamy dwa kawałki do dekoracji resztę drobno siekamy . Marchewkę gotujemy w parowarze około 2 minut i następnie grillujemy około 2 minut razem z obraną szalotką . Oberżynę , kukurydzę i soliród gotujemy w parowarze 1 minutę , kukurydze
na gaziepokojowej) 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka ajerkoniaku Pozostałe: 3-4 łyżeczki cappuccino 500 ml śmietany 36% 1 torebka cukru waniliowego 2 opakowania śmietan fix 1 łyżeczka cukru do dekoracji: 1 łyżeczka kakao WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną
Passions hobbies lifemąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 6 jajek 2 łyżki ciemnego kakao szklanka cukru stopiona kostka masła 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżeczkę proszku do pieczenia cukier puder do dekoracji Wykonanie: Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masło roztapiamy. (np. w mikrofalówce przez minutę). Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia i mieszamy. Nadal
W kuchni bez szafek