łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki pieprzu 2-3 łyżki octu jabłkowego 20 czarnych oliwek bez pestek 1 puszka filecików anchois 225 g listki pietruszki i rukoli do dekoracji Sposób przygotowania: Do miski wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, Wymieszać przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. W misce wymieszać mąkę, drobno posiekany rozmaryn
Gosia gotujeśmietany kremówki 150 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 500 g mrożonych truskawek sok z 1 mandarynki 2 łyżki cukru pudru rodzynki i orzechy do dekoracji kilka biszkoptów Przygotowanie: Truskawki wyjęłam z zamrażarki. Były całe oszronione. Przełożyłam je do miksera dodałam 2 łyżki cukru pudru, sok z mandarynki i rozdrobniłam. Zmiksowane w ten sposób owoce miały konsystencję
Gosia gotujegoździków 2 łyżeczki suszonego tymianku sól morska i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo: 150 g bekonu w cienkich plasterkach 1 łyżka klarowanego masła ;istki pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Dynie przekroić na mniejsze kawałki, usunąć miąsz z pestkami i pokroić w 2 centymetrowe słupki, skropić oliwą, posypać tymiankiem, solą morską, pokrojonym czosnkiem i w stawić
Gosia gotujesłoik majonezu ( u mnie 400 g) 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: pomidorki koktajlowe,plastry ogórka, jajko i listki pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę ugotować w mundurkach do miękkości i odstawić do ostygnięcia. Obierać i pokroić w drobną kosteczkę. Ja używam do krojenia takiego okrągłego sitka
Gosia gotujełyżeczka proszku do pieczenia 1/2 laski wanili Składniki na wypełnienie babeczek: 300 g śmietany kremówki 2 łyzki cukru pudru truskawki, mrożone maliny, listki mięty i gwiazdki z lukru do dekoracji cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Do garnka wlać mleko, podgrzać i dodać masło oraz ziarenka z połowy laski wanilii, dokładnie wymieszać i odstwić. Jajka ubić z cukrem
Gosia gotujeopakowanie budyniu śmietankowego 30 g likieru pomarańczowego 120 g cukru pudru sok z połowy cytryny Poncz: 20 g likieru pomarańczowego sok z połowy pomarańczy 100 g przegotowanej letniej wody Dekoracja: wiórki kokosowe rodzynki kakao skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na proszek. Dodać do maku
Gosia gotujegdyż robię ją bardzo często. To mój sałatkowy faworyt, pyszny posiłek gotowy w 5 minut. Składniki: Jedna kulka mozzarelli 2 pomidory garść listków bazylii kilka czarnych oliwek do dekoracji oliwa 1/3 łyżeczki musztardy francuskiej sól, pieprz czarny Przygotowanie: Ser i pomidory pokroić w dość grube plastry o jednakowej grubości i ułożyć na talerzu naprzemiennie. Obłożyć
Gosia gotujekwaśnej śmietany Masa orzechowa: 50 g masła 400 ml śmietanki 30% 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki 3 jajka 150 g orzechów włoskich, laskowych i pekan Dekoracja: 100 g orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę
Gosia gotujenamoczone w mleku i odciśnięte kajzerki 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 pęczek natki pietruszki Dodatkowo: 8-10 średnich mięsistych jabłek goździki pietruszka do dekoracji Sposób przygotowania: Kaczkę umyć, osuszyć. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze soba i natrzeć nimi ptaka. Przełożyź do naczynia, szczelnie owinąć folią i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny
Gosia gotujeporcje : 4 podłużne upieczone buraczki garść włoskich orzechów 200 g sera feta 1 mała czerwona cebula 1/3 papryczki chili kilka zielonych oliwek bez pestek bazylia do dekoracji Dresing: 4 łyżki soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżki oliwy szczypta morskiej soli szczypta gruboziarnistego pieprzu Sposób przygotowania: Buraki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym
Gosia gotujewykonanymi z masy cukrowej z dodatkiem pomarańczowego oraz zielonego barwnika. Pomarańczową czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy bardzo dobrej jakości belgijską czekoladę oraz wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. Moje posty
Słodka Stronarodzynki, kandyzowany banan , płatki kokosu 1i1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli oraz: 2 łyżki płynnego miodu kandyzowane plastry banana i płatki kokosu /do dekoracji Wykonanie: Wykonanie: -Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. -Banany rozgnieść widelcem, jabłko zetrzeć na grubej tarce. -Jajko, cukier, mleko i olej wymieszać w misce
Zakamarki mojej kuchnipieczenia szczypta soli 2 łyżki ciemnego kakao 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 100 g brązowego cukru 150 g rozpuszczonego masła 300 g jogurtu naturalnego 2 jajka szczypta soli Dekoracja : 1 opakowanie serka mascarpone wiórki kokosowe biały lukier lub polewa 2 kostki roztopionej gorzkiej czekolady brązowe M&M's lub groszki czekoladowe (można przygotować samodzielnie formując kształty roztopioną czekoladą
Chocolate Muffin Blogczekoladowy torcik z kremem. Ciasto pięknie rośnie, bajecznie pachnie i bardzo łatwo się kroi. Krem... cóż, czy jest ktoś, kto nie lubi kremowego serka z dodatkiem czekolady? Wykończenie i dekoracja są bardzo skromne - niezawodna polewa (wykorzystana również w tym cieście ) i eleganckie srebrne perełki. Torcik dla wszystkich zakochanych i nie tylko :) Blaty czekoladowe : 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
Chocolate Muffin Blogłyżeczka kawy zbożowej 6 łyżek płatków kukurydzianych 3/4 szklanki jogurtu naturalnego typ grecki Przygotowanie: Pierniczki precelki kroimy na paski, następnie na mniejsze kawałki (kostka). Zostawiamy 4 paski do dekoracji. Mleko podgrzewamy na niedużym ogniu w garnku z grubym dnem. Dorzucamy pokrojoną drobno czekoladę i łyżkę kawy zbożowej. Mieszamy do połączenia składników. Zmniejszamy moc palnika do minimum. Następnie dodajemy nasze pierniczki
Słodkie okruszki