dekoracje - 3179 przepisów (strona:76/212)

Limonkowy sernik na zimno 129

masła 500 g sera białego półtłustego 770 g słodkiego mleka skondensowanego 250 ml śmietanki kremówki 36% 4 limonki starta skóra z 4 limonek (dodać do masy, trochę pozostawić do dekoracji) Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. Masło rozpuścić i przelać do ciastek.Wymieszać i uformować spód na tortownicy o średnicy 28 cm. Ser zmiksować bardzo dokładnie na krem (użyłam Termomix

noteskulinarnyfiga
Słodka niespodzianka :) 77

Nigella Lawson) 8 białek, szczypta soli 500 g cukru pudru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki białego octu winnego 500 ml śmietanki kremówki truskawki do dekoracji Rozgrzać piekarnik do 180 C(termoobieg). Ubić białka dodając szczyptę soli, tak żeby się połaczyły, ale nie ubiły  na bardzo sztywno. Delikatnie dodać cukier puder łyżka po łyżce. Cały

noteskulinarnyfiga
Pieczone banany z czekoladą nussbeisser i sokiem pomarańczowym 86

chyba najprostszy i najszybszy deser, który możemy przygotować w każdej chwili z łatwo dostępnych składników. Potrzebujemy: banany, czekoladę nussbeisser, świeży sok wyciśnięty z pomarańczy oraz borówki do dekoracji. Nacinamy skórkę banana i w środek wbijamy kawałeczki czekolady. Zapiekamy na grillu w folii aluminiowej lub w piekarniku z funkcją grill do momentu, aż skórka będzie ciemno brązowa, a czekolada się roztopi

noteskulinarnyfiga
Imbirowa czekolada na gorąco 82

tabliczka gorzkiej czekolady mały kawałeczek imbiru ( wielkość kciuka) 0,5 szklanki mleka 1 łyżka śmietanki kremówki 36% 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu dodatkowo ubita śmietana kremówka 36% ( do dekoracji na wierzch) ubijamy śmietanę nie dodając cukru !   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

noteskulinarnyfiga
Świąteczne dekoracje /propozycja nr 4/ 76

Kolejna oryginalna propozycja na dekorację stołu. Potrzebujemy tylko dwa duże kieliszki do wina, małe bańki choinkowe i świeczki. Oryginalnie, nastrojowo i tanim kosztem

noteskulinarnyfiga
3 lata blogowania :):) 112

przepis na pyszny truskawkowo kokosowy deser.   składniki na 3 porcje 330 ml śmietany kremówki 30% galaretka truskawkowa 0,5 szklanki gorącej wody 6 dużych świeżych truskawek + kilka do dekoracji 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleczka kokosowego     sposób przygotowania: truskawki miksujemy na mus, galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, studzimy i następnie przelewamy do niej truskawkowy

noteskulinarnyfiga
"Słodkie środy" - muffiny z oreo i krówką 96

cukru pudru 2 jajka 4 łyżki oleju 240 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 12 ciasteczek oreo 12 krówek czekoladowe pieguski do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do jedne miski wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy, do drugiej miski przekładamy mokre składniki - jajka, olej, jogurt i całość mieszamy, do mokrych składników

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa - krem z dyni 192

konkursie, którego tematem przewodnim będzie właśnie dynia. Zupa - krem z dyni  SKŁADNIKI: 1 kg dyni 200 ml mleka bulion warzywny 3 ząbki c zosnku pieprz sól zielenina do dekoracji gęsty jogurt naturalny lub śmietana groszek ptysiowy Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę. Dynie przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i ciepłym bulionem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jajka faszerowane 175

wodzie. Studzimy i obieramy. Z jednej strony ścinamy jajko na płasko, aby się nie przewracało na talerzu. Z drugiej strony nożem wycinamy koronę, ja robię to takim nożykiem do dekoracji. Delikatnie wyciągamy żółta dodajemy do nich chrzan, majonez, posiekaną cebulkę. Farsz z żółtek doprawiamy do smaku solą i pieprzem i   za pomocą małej łyżeczki wypełniamy farszem jajka. Dekorujemy plasterkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Restauracja Śląskie Ranczo - Zabrze 143

również duże lampiony z płonącymi świecami. Miałyśmy możliwość wyboru stolika na dolnej sali, wybrałyśmy jeden z bocznych, najbardziej oddalony od baru. Niewątpliwie lokal sprawia wrażenie przytulnego i ciepłego wnętrza. Dekoracja stołów jest stonowana i pasująca do całości wnętrza. W restauracji jest czysto i przyjemnie. W tle słychać cichą muzykę.  Całą salę obsługiwała jedna kelnerka mało uśmiechnięta i jednocześnie niezbyt

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kwiaty parówkowe 223

wyglądają oryginalnie i wzbudzają zachwyt gości.  Kwiaty parówkowe SKŁADNIKI: 9 parówek z szynki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko łyżka jogurtu naturalnego  musztarda francuska groszek do dekoracji Ciasto francuskie smarujemy delikatnie musztardą.   Parówkę kładziemy na rozłożony płat ciasta francuskiego i tniemy z niego taki kawałek, aby można zawinąć w niego parówkę. Zawijamy parówkę w ciasto. Nacinamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka ryżowa z szynką i ananasem 308

SKŁADNIKI: 100 g białego ryżu 250 g szynki konserwowej 150 g żółtego sera 5 plastrów ananasa z puszki 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu sól pieprz natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE:  Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie.  Szynkę, ananasa jak i żółty ser kroimy w drobną kosteczkę - przekładamy do miski, dodajemy ugotowany na sypko ryż oraz

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - babka herbaciana 124

rodzynek 2 saszetki herbaty smakowej (u mnie mieszanka Winter Time) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 3 kostki czekolady gorzkiej cukrowe perełki do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Dwie saszetki herbaty zalewamy szklanką wody i zaparzamy. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Rodzynki mieszamy z łyżką mąki. Resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śledzie w sosie musztardowym 121

zwykła pół cebuli czerwonej 2 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy sarepskiej  150 ml śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy gałązki koperku do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i połówkę cebuli czerwonej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mini przekąski na krakersach 193

domu, to polecamy takie szybkie przekąski na krakersach. Wybrałam takie nieco mniejsze krakersiki, które są na tzw jeden kęs. Taka przekąska cieszy oko i podniebienie. Dzięki kolorowym dodatkom stanowi dekorację stołu, choć ostrzegam, że nie na długo bo znika z niego jako pierwsza. Dodatki oczywiście wybieramy dowolne. Serek naturalny jest tak uniwersalny, że pasują do niego zarówno warzywa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki