cukru waniliowego 125 ml śmietany 30% schłodzonej 50 g masła Polewa 400 g śmietany 18% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego Krążki czekoladowe do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto: Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy miękkie masło i miksujemy. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – całość miksujemy. Uzyskane ciasto wykładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwłaśnie został upieczony z tradycyjnego przepisu mojej mamy choć już nie na oko a z dokładnymi miarami składników. Dla małego urozmaicenia przełożyłam murzynka bitą śmietaną i zrobiłam pajęczynową dekorację z polewy czekoladowej. Murzynek z bitą śmietaną SKŁADNIKI: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżeczek kakao 250 g margaryny 4 jajka sól 4 łyżki mleka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżki majonezu kieleckiego 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ulubionej musztardy (ja dodałam sarepską) 180 ml śmietany 18% 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki kurkumy gałązki koperku do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i kroimy na półplasterki, które układamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiżółtkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami. Do przygotowania bułeczek wykorzystałam masę makową z bakaliami firmy Helio . Masa ta, to produkt gotowy, nadaje się do bezpośredniego spożycia. Świetnie sprawdza się jeśli szybko chcemy przygotować makowce, strucle
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisera w plastrach 1 puszka sałatki meksykańskiej (kukurydza groszek papryka) 2 jajka 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju 1 łyżka oliwy szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolone wodzie z dodatkiem łyżki oliwi al dente, odcedzamy. Kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy do zarumienienia na łyżce oleju. Jajka gotujemy na twardo, obieramy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicytrynowej HELIO 3-4 łyżki rumu 3 łyżki masy korówkowej kajmak HELIO 2 łyżki siekanych orzechów włoskich HELIO 1 łyżka siekanych płatków migdałowych biała posypka lub wiórki kokosu do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Piernik drobno kruszymy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy rum, masę krówkową, skórkę cytrynową i siekane orzechy i migdały, całość mieszamy. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipełnoziarnistej 250 g miodu prawdziwego 100 g masła 1 jajko 200 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao szczypta soli 40 g przyprawy do pierników Do dekoracji: barwniki spożywcze 1 białko szklanka cukru pudru cukrowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od wymieszania ze sobą obu rodzajów mąki. Następnie dodajemy sodę, sól, przyprawę, cukier puder i kakao. Masło roztapiamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwłoskimi SKŁADNIKI: 500 g śledzi - matias 500 ml mleka 3 jajka 1 cebula 100 g orzechów włoskich Helio 1 - 2 łyżki majonezu sól i pieprz szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie moczymy przez około 2 godziny w mleku, po czym odcedzamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilitra mleka 1 bułka paryska 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 garść migdałów 1 garść orzechów włoskich 1 garść rodzynek 2 duże łyżki miodu wiórki kokosowe i bakalie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Bułkę kroimy na kromki. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Migdały (poza 1 sztuką, którą dodajemy w całości) i orzechy drobno siekamy i dodajemy do masy makowej. Do masy dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłopatki wieprzowej 2 puszki pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz 250 g makaronu kolanka CZANIECKI natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Makaron kolanka wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 9 minut - makaron ma być ugotowany al dente. Łopatkę wieprzową mielimy, podsmażamy na oleju, dodajemy sól, zioła oraz paprykę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiniewielki seler 6-7 jajek 6 ogórków konserwowych 2 średnie jabłka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 2-3 łyżki majonez sól i pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy warzywa w mundurkach do miękkości. Ugotowane warzywa obieramy warzywa i kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200 g margaryny 0,5 szklanki tartych orzechów włoskich lukier szczypta soli cukrowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od roztopienia margaryny. Gdy ostygnie miksujemy ją z cukrem i żółtkami jaj. Mąkę mieszamy z suchymi składnikami czyli proszkiem, sodą, przyprawą oraz zmielonymi orzechami. Suche składniki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilikieru kawowego 250 ml kremówki 30% 2 śmietan fixy 200 ml przegotowanej ciepłej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku tiramisu kawa mielona do posypania czekoladowe serduszka do dekoracji Przygotowanie: W wodzie rozmieszać kawę rozpuszczalną i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać śmietan fix i zmiksować. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i likierem kawowym. dodawać porcjami
Ala piecze i gotujepączki bez nadzienia i lukru (ilość zależy od potrzeb) - 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) - 2 łyżki mleka w proszku instant - 1 galaretka wiśniowa (w proszku) - wiśnie w syropie (do dekoracji) - cukier puder do oprószenia Śmietanę ubijamy robotem z 2 łyżkami mleka w proszku (mleko zapobiegnie podchodzeniu śmietany wodą). Gdy śmietana zaczyna gęstnieć zmniejszamy obroty robota i wsypujemy powoli suchą galaretkę
mojewypiekiinietylkopieprz Sposób wykonania : Ryby opłukać dokładnie zimną wodą,osuszyć. Cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę z plasterkami cytryny ( 2-3 plasterki zostawić do dekoracji ) ,listkami laurowymi,solą oraz ziarenkami pieprzu. Do wrzątku włożyć ryby ,gotować na bardzo małym ogniu 25-30 minut,nie dopuszczając już do silnego wrzenia wody. Ziemniaki obrać,umyć. Włożyć
Przepisy i porady kulinarne