dekoracje - 3179 przepisów (strona:78/212)

Deser na Walentynki 179

pączki bez nadzienia i lukru (ilość zależy od potrzeb) - 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) - 2 łyżki mleka w proszku instant - 1 galaretka wiśniowa (w proszku) - wiśnie w syropie (do dekoracji) - cukier puder do oprószenia Śmietanę ubijamy robotem z 2 łyżkami mleka w proszku (mleko zapobiegnie podchodzeniu śmietany wodą). Gdy śmietana zaczyna gęstnieć zmniejszamy obroty robota i wsypujemy powoli suchą galaretkę

mojewypiekiinietylko
Lin z warzywami. 203

pieprz Sposób wykonania : Ryby opłukać dokładnie zimną wodą,osuszyć. Cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę z plasterkami cytryny ( 2-3 plasterki zostawić do dekoracji ) ,listkami laurowymi,solą oraz ziarenkami pieprzu. Do wrzątku włożyć ryby ,gotować na bardzo małym ogniu 25-30 minut,nie dopuszczając już do silnego wrzenia wody. Ziemniaki obrać,umyć. Włożyć

Przepisy i porady kulinarne
Muffinki z dodatkiem wina. 150

dekoracji : 14 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia                                              cukier puder

Przepisy i porady kulinarne
Torcik owocowy bez pieczenia. 154

biszkoptów Sposób wykonania : Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody,a następnie rozpuścić w 1/2 szklanki gorącego mleka. Odstawić do przestygnięcia. Truskawki umyć ,zmiksować,zostawiając kilka całych do dekoracji. Do pozostałego zimnego mleka dodać śmietanę,cukier,cukier waniliowy i zmiksowane truskawki. Połączyć z wystudzoną żelatyną. Tortownicę wyłożyć ciasteczkami lub biszkopcikami i wylać do niej gęstniejącą masę. Wstawić do lodówki

Przepisy i porady kulinarne
Czekoladowa pychotka z morelami. 121

maślanki szczypta mielonego imbiru 5 dkg posiekanych migdałów skórka tarta z 1 pomarańcza migdały w płatkach ( do foremki ) tłuszcz do smarowania tortownicy np. margaryna cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Świeże morele zlać krótko gorącą wodą i obrać z skórki. Przekroić na połówki i usunąć pestki ( Morele z puszki osączyć z syropu ). Owoce wsypać do miseczki i skropić sokiem

Przepisy i porady kulinarne
Torcik marmurkowy z jabłkami. 167

jajka 3 łyżki mleka 20 dkg mąki 1  cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny 10 dkg masy marcepanowej 1/2 łyżeczki kakao Dekoracja : 5 jabłek sok z 1 cytryny 2 łyżki płatków migdałowych cukier puder Sposób wykonania :   Masło utrzeć z cukrem,skórką cytrynową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku

Przepisy i porady kulinarne
Keks w czekoladzie. 159

szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej 10 dkg suszonych daktyli 15 dkg mieszanki bakaliowej   5 dkg kandyzowanych wiśni 20 dkg polewy czekoladowej     ( do dekoracji ) tłuszcz do smarowania formy Sposób wykonania : Miękkie masło utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym,szczyptą soli i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Następnie wbijamy po 1 jajku i dalej

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto brzoskwiniowo-jogurtowe. 136

Ciasto brzoskwiniowo-jogurtowe. Składniki : Biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa i dekoracja : 6 dkg żelatyny 4 łyżki cukru 1 litr jogurtu naturalnego 1 duża puszka brzoskwiń w syropie herbatniki  polewa czekoladowa Sposób wykonania : Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto biszkoptowe. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie podgrzać

Przepisy i porady kulinarne
Pychotka budyniowo - bananowa. 224

serków homogenizowanych ( śmietankowy lub waniliowy ) 2 galaretki czerwone np. truskawkowe 1 1/2 szklanki wody Dodatkowo : 2 - 3 dojrzałe banany   polewa czekoladowa wiórki kokosowe lub inna posypka do dekoracji Sposób wykonania : Upiec biszkopt jasny i czekoladowy z podanych wyżyj składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką.  Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości

Przepisy i porady kulinarne
Babka karbowana z bananami. 167

dojrzałe banany 24 dkg ciemnego cukru ( trzcinowy ) otarta skórka z 1 cytryny szczypta soli 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek wiórków kokosowych - dekoracja 15 dkg cukru pudru - lukier sok z 1 cytryny - lukier   Sposób wykonania : Śmietanę zmiksować wraz z obranymi bananami, solą, otartą skórką z cytryny i połową cukru trzcinowego. Miękkie masło utrzeć

Przepisy i porady kulinarne