łyżeczka owoców kopru włoskiego 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju słonecznikowe (lub innego) 1 główka czosnku 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka 1 limonka sól pietruszka lub kolendra do dekoracji Sposób przygotowania Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. W tym czasie, do dużego foliowego woreczka wsypać przyprawy (chilli, gorczyca, kmin, koper włoski, kurkuma) i olej. Wymieszać. Wsypać ziemniaki, zamknąć woreczek
W kuchni wieczoremdania - spróbujcie! Ziemniaki z mleka wg receptury Ewy Wachowicz Składniki: 1 kg ziemniaków woda i mleko do gotowania sól do smaku 5 - ząbków czosnku ½ - cebuli koperek do dekoracji Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem (w proporcjach pół na pół). Do wody z mlekiem wrzucić też czosnek w łupinkach i cebulę. Podawać w całości lub ubite
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazmielony pieprz do smaku opcjonalnie: ½ szklanki świeżo posiekanych pomidorów lub ulubionej salsy (przepis poniżej) opcjonalnie: rozdrobniony ser feta lub plasterki sera mozzarella i drobno posiekana kolendra i bazylia do dekoracji Przygotowanie: Avocado przecinamy wzdłużnie na połowę i usuwamy nasiona. Przeciętą stronę skrapiamy sokiem z limonki/cytryny (avocado po przecięciu bardzo szybko brązowieje) i nacieramy oliwą z oliwek. Avocado wkładamy do średnio
naRuszcieMASĘ CZEKOLADOWĄ Z BISZKOPTAMI biszkopty 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej około 200 ml wódki 2 gorzkie czekolady (można dać 1 gorzką i 1 mleczną) 200 ml śmietany 30% do dekoracji: wiórki kokosowe, kolorowa posypka WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka
Passions hobbies lifemiesiącu padło na Dreszkę i uraczyła nas najtrudniejszym chyba tematem :) Art Food, czyli sztuka dekorowania potraw :) Nigdy dotychczas nie zastanawiałam się tak długo co przygotować. Nie jestem raczej mistrzem dekoracji, więc była mała zagwozdka ;) Wymyśliłam w końcu, że przygotuję kolorowe śniadanie dla przedszkolaka. Niektóre dzieci sprawiają rodzicom spore problemy przy jedzeniu, nie chcą jeść, kapryszą. Czasem można zmienić
Codzienna kuchnia niecodziennacukinię. Składniki: włoszczyzna (1 marchew, 1 pietruszka, pół selera, por) 3 cukinie 500g pałek z kurczaka (opcjonalnie) przyprawy: czosnek, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi jogurt naturalny i pestki słonecznika do dekoracji Przygotowanie: 1. Ugotuj wywar z warzyw (opcjonalnie z mięsem) w osolonej wodzie.… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisywanilią Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 60 g cukru pudru 200 g masła Na polewę czekoladową: 1 czekolada 150 ml śmietany 30% Dodatkowo do dekoracji: 1 łyżka kokosu kilka połówek orzechów włoskich WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury
Passions hobbies lifepyyyyszny :) Deser leśniczego SKŁADNIKI: (na 2 desery) maliny jagody jeżyny około 12 okrągłych biszkoptów 350g serka waniliowego 2 łyżki miodu 3 łyżki pestek dyni listki i kwiaty mięty do dekoracji WYKONANIE: Miód rozgrzewamy na małej patelni i dosypujemy pestki dyni. Karmelizujemy przez kilka minut. Na dno wysokich szklanek układamy maliny, jeżyny i jagody. Przykrywamy 3 biszkoptami oraz ¼ serka. Powtarzamy warstwy
Pyry na Gazwadze około 1,5 kg 6-8 ząbków czosnku kostka masła 1/2 szklanki oleju 3 łyżki płynnego miodu 1/4 szklanki piwa + butelka 2 łyżki suszonego rozmarynu sól, pieprz do dekoracji: gałązki rozmarynu, cytryny Sposób przygotowania Pól kostki masła rozpuścić, wymieszać z olejem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, rozmarynem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nim kurczaka (także
Pyry na GazWYKONANIE: Pomidory umyć, naciąć w kształt X i sparzyć wrzątkiem. pozostawiać na około 30-60 sekund i zalać zimną wodą. Obrać ze skórki a bazylię poszatkować. Zostawić nieco do dekoracji. Roztopić masło podsmażyć na nim pomidory z bazylią do zredukowania płynu. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos można wg. gustu zblendowac na gładko lub zostawić w pierwotnej
Pyry na Gazjogurtem będzie również doskonała dla dzieci. Letnia sałatka owocowa SKŁADNIKI: truskawki maliny borówki amerykańskie śliwki nektarynki lub brzoskwinie banany do polania likier Baileys lub adwokat do dekoracji listki melisy WYKONANIE: Wszystkie owoce myjemy. Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Nektarynki i śliwki przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w dowolną kostkę. Truskawkom odcinamy szypułki
Pyry na Gazorzechami pod koglem moglem SKŁADNIKI: (na 2 porcje) 2 szklanki wydrylowanych wiśni około 8 orzechów włoskich 4 żółtka 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego listki melisy/mięty do dekoracji WYKONANIE: Wiśnie myjemy i drylujemy. W naczynkach do zapiekania układamy wiśnie do około ¾ wysokości. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Żółtka ubijamy na biała puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Zalewamy
Pyry na Gazjagodami goji Składniki: (na dwa duże koktajle) 400g malin 1 pomarańcza (skórka i miąższ) Garść suszonych jagód goji 500ml kefiru naturalnego (lub jogurtu naturalnego) Łyżeczka miodu Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania: Owoce myjemy. Z pomarańczy ścieramy skórkę mięższ dzielimy na cząstki. Skórke i mięższ pomarańczy umieszczamy w dzbanku miksera, dodajemy jagody goji i miksujemy na gładko. Dolewamy kefir
Pyry na Gazsól nadzienie: 500g leśnych grzybów duża biała cebula masło klarowane do smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku 2 jajka 80 ml słodkiej śmietanki 30% płatki papryki natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy
Pyry na Gazbyć również włoskie/laskowe) ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli 110g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru trzcinowego jajko ½ laska wanilii łyżeczka gorącej wody 160g czekolady (mlecznej/gorzkiej wg gustu) szklanka orzechów do dekoracji Sposób przygotowania Migdały zmielić w blenderze lub młynku do kawy. Czekoladę drobno posiekać. Wymieszać z mąką, solą i sodą. W misie miksera ubić miękkie masło z cukrem i miąższem
Pyry na Gaz