cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masa budyniowa: budyń śmietankowy 3/4 bez cukru 375 ml mleka 2 łyżki cukru 30 g masła Do dekoracji dowolne owoce ;) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone
Lawendowe Niebowyrobić, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Obowiązkowo serduszka!! ;) Te najszybciej znikają z każdej miseczki i talerza. Pieczemy je przez 15-20 minut w 180 stopniach. Nawet bez dekoracji - pychotki
Lawendowe Niebołyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g masła w temperaturze pokojowej 200 g gorzkiej czekolady 4 łyżki nutelli 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych Dekoracja: 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych czekoladowa posypka sok z limonki do nasączenia blatów ciasta Przygotowanie: Biszkopt: W miseczce ubić pianę z 7 białek i szczypty soli. Do sztywnej piany dodać stopniowo
Lawendowe NieboPozostało kilka zaległych przepisów, zdjęć, smaków i aromatów do opublikowania. W wielkim zamieszaniu zakupowym zaglądnęłam do kilku sklepów z kuchennymi ( i nie tylko) drobiazgami i wyszperałam stempelki do dekoracji ciasteczek ;) Śliczne są!! Zakupiłam tylko dwa z napisami, ale tuż przed Sylwestrem wyszperałam takie z zimowym wzorkiem ;) Te czekają na swój debiut. Ciasteczka maślane, idealnie nadające się do stempelków
Lawendowe Niebouzyskania gładkiej masy. Biszkopty (podłużne) kolejno zanurzam w kawie i układam na blaszce aby stworzyły spód deseru. Na powstały spód wykładam masę odkładając trzy łyżki do dekoracji. Oczyszczone z szypułek i umyte truskawki miksuję i powstały mus nakładam na masę śmietanowo-serową. Na mus truskawkowy układam uprzednio zamoczone w kawie okrągłe biszkopty. Wierzch smaruję cienka warstwą odłożonej masy
Magiczna kuchnia Dariicukru szczypta soli Mus: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki miodu 2 łyżki brązowego cukru 2 żółtka 300 ml śmietany kremówki 100 masła 2 łyżki kako szczypta soli Do dekoracji: Wiśnie w spyrytusie Bita śmietana z serkiem mascarpone PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę z 1 łyżką cukru. W osobnej misce ubijam zółtka z miodem
Magiczna kuchnia Dariikalendarza adwentowego oznacza w naszym domu początek przygotowań do Świąt. W związku z czym w tym czasie na blogu pojawiać się będą typowo świąteczne przepisy jak również pomysły na dekoracje domu które realizujemy z dzieciakami. Serdecznie zapraszam
Magiczna kuchnia Dariiwystygnięcia. Pomarańcze filetuję nad miską i cząstki odkładam na sitko aby ściekł nadmiar soku. Obieram granata. Połowę nasion przeciskam przez sito aby otrzymać sok, drugą połowe pozostawiam do dekoracji. Sok z pomarańczy łączę z sokiem z granata (razem około 250 ml soku) i zagotowuję. Dodaję agar i mieszam aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Kiedy przestygnie dodaję pozostałe
Magiczna kuchnia Dariilaski wanilii PRZYGOTOWANIE Ciasteczka wkładam do blendera i miksuję na proszek. Masło i czekoladę roztapiam w garnuszku i dodaję do "mąki" z herbatników. Kopiastą łyżke masy odkładam do dekoracji, pozostałą cześć przekładam do formy i rozprowadzam dokładnie dociskając do dna i brzegów. Podpiekam 1 170 stopniach przez 15 minut. Kremówkę wlewam do garnka wraz z krówkami, podgrzewam na małym
Magiczna kuchnia Dariimargarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. 2/3 kremu przełożyć blaty ciasta. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu. Wierzch: 50g płatków migdałowych, cząstki pomarańczy i grejpfruta do dekoracji. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, przestudzić i rozsypać na wierzchu ciasta. Można również udekorować wyfiletowanymi cząstkami pomarańczy i grejpfruta. Schłodzić. Źródło: Kasia Moje ciasto
Z miłości do słodkościroku jakieś skromniejsze dekoracje na moich pierniczkach. Ale jak zwykle - z białym lukrem. Częstujcie się :) To oczywiście te: PIERNICZKI A lukier taki jak w DOMKACH Czytaj więcej
bistro mamamojej mamie. Książka zaczyna się od strony 16. Nie znam jej tytułu ani nie wiem, w którym roku została wydana. Nie ma pięknych kolorowych zdjęć, nie ma artystycznych dekoracji, postarzanych sztućców i bielonych desek na obrazkach. Ta książka sama w sobie jest stara i piękna. I żadnych postarzeń ani upiększeń nie potrzebuje. Czytaj więcej
bistro mamadałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie. Ale ponieważ dalej było mi mało, a nie miałam serca do tradycyjnej, pięknej dekoracji tortu, poszłam na łatwiznę i posypałam go świeżo uprażonym, niesolonym popcornem (!), który oblałam toną przepysznego kajmaku!:) Nie będę ukrywać - tort ostro "idzie w biodra", ale kto by się tym przejmował
Słodko-Słony Świat Ilonyprzyprawy do piernika 1-2 łyżeczki cynamonu 1/2-3/4 szklanki posiekanych orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej kandyzowanej Polewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 4 łyżki mleka posypka cukrowa do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do piernika i cynamonem. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać
Ze smakiem i z pasją