dekoracje - 3179 przepisów (strona:100/212)

Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 127

łyżki majonezu duża cebula olej do smażenia 1 łyżka musztardy szczypta gałki muszkatołowej albo szczypta kuminu 1 ząbek czosnku natka pietruszki sól i pieprz do smaku do dekoracji i smaku: prażone ziarna słonecznika i dyni.  kilka kromek białego pieczywa Wątróbki zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 15 minut. Możemy też wykorzystać wątróbkę usmażoną obiadu. Następnie mielimy razem z jajkami

Bon Appetit Małgorzaty
Wafle w szlachetnej gorzkiej czekoladzie 122

mleko i margaryna do kremu nutella marmolada albo dżem - smak dowolny ( u mnie truskawkowy) masło orzechowe tabliczka gorzkiej czekolady skórka z cytryny albo z pomarańczy cukiereczki, wiórki kokosowe do dekoracji Wafelki smarujemy jeden po drugim: masłem orzechowym, nutellą, dżemem i kremem. Przyklejamy do siebie i gotowe. Czynność powtarzamy aż do wytracenia produktów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnka zagotowujemy

Bon Appetit Małgorzaty
"Risotto" z boczkiem, porem, groszkiem i cukinią 156

cebulę, zalewamy je odrobiną wody, solimy i prażymy aż woda wyparuje. Ryż z mięsami i z cukinią oraz porem mieszamy, a na sam koniec dodajemy groszek z puszki. Do dekoracji możemy dodać szczypiorek albo natkę pietruszki. Aby uzyskać ładną formę ryżu na talerzu, jako foremkę używamy małą salaterkę. ozdoby na talerzu: - muchomor został zrobiony z pomidora i jajka ugotowanego

Bon Appetit Małgorzaty
Gazpacho (pomidorowy chłodnik) 91

duża cebula 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 l soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny) listki świeżej bazylii sól, biały pieprz natka pietruszki do dekoracji Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z sokiem marchwiowym i z delicjami 158

pieczenia Masa budyniowa: 700 ml soku marchwiowego 2 opakowania budyniu śmietankowego Masa śmietankowa: 250 g śmietany 36 % 1 op. galaretki pomarańczowej Dodatkowo: 2 paczki delicji wiórki kokosowe do dekoracji.  Wykonanie: Ciasto: jajka zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temp. 180 stopni C przez około

Bon Appetit Małgorzaty
Mus pomidorowy ukryty w galarecie 146

duża cebula 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 l soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny) listki świeżej bazylii sól, biały pieprz natka pietruszki do dekoracji ponadto:  4,5 łyżeczki żelatyny  1/4 szklanka bulionu Pomidory parzymy  wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez

Bon Appetit Małgorzaty
Grillowany łosoś z włoską gremolatą 148

tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Gotową gremolatą smarujemy łososia (trochę gremolaty możemy zostawić do dekoracji potrawy). Łososia dodatkowo przyprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na małym ogniu.  Uwagi: gremolatę warto dodać na sam koniec smażenia ryby, żeby

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z melonem i miętą 159

usuwamy nasiona i skórę. Kroimy w kostkę. Przygotowujemy listki z mięty. Melon mieszamy z listkami mięty, skrapiamy sokiem z cytryny i oblewamy syropem klonowym. Gotowe! :) Niedojrzałe czereśnie stanowią tylko dekorację ;) Sałatka z melonem i miętą

Bon Appetit Małgorzaty
Owocowa kostka Rubika (sałatka) 193

Podobne podanie owoców widziałam kiedyś w Internecie.  Składniki: dowolne 3 owoce u mnie: mango arbuz truskawka (ładniej wygląda z kiwi) kulka mozzarelli sos klonowy mięta do dekoracji Owoce kroimy w równą kostkę (staramy się :) ) ser mozzarella także tak kroimy. Układamy "kostkę Rubika" i polewamy sosem klonowym. Dekorujemy miętą. Moja kostka niestety nie jest aż tak precyzyjna ;)  Owocowa kostka

Bon Appetit Małgorzaty
Jogurtowa panna cotta z musem truskawkowym 139

śmietana Składniki: 1 duży jogurt naturalny pół kilograma truskawek 1,5 - 2  łyżeczki żelatyny około 2 łyżki cukru listki świeżej mięty Truskawki umyć, pozbawić szypułek, odłożyć parę do dekoracji a resztę zmiksować w blenderze z dodatkiem cukry. Jogurt wymieszać z 1 łyżką musu z truskawek oraz z rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatyną. Panna cottę rozlać do małych salaterek

Bon Appetit Małgorzaty
Truskawkowy sernik na zimno w wersji deseru 183

Składniki na 4 pucharki: kubełek 400 ml serka homogenizowanego 4 paczuszki herbatników pół kilograma truskawek 2 łyżki cukru dowolne owoce do dekoracji ( u mnie czereśnie, brzoskwinie i truskawki) bita śmietana 4 kostki czekolady Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, kilka zostawiamy a resztę miksujemy z dodatkiem cukru w blenderze na mus. Herbatniki kruszymy na piasek (ja robię to w miseczce

Bon Appetit Małgorzaty
Drinki owocowo - alkoholowe 148

brzoskwini, wino musujące, owoce: truskawki, mango, arbuz, cytryna, pomarańcza, listki mięty  2 drink: truskawki zmiksowane z cukrem, dodatkowo wino musujące, owoce truskawki i listki mięty do dekoracji 3 drink: zmiksowany owoc mango i arbuza oraz wino musujące. 1  drink 2 drink 3 drink

Bon Appetit Małgorzaty
Grzanki z wątróbką po żydowsku 120

kurzych wątróbek 3 - 4 jajka ugotowane na twardo 1 małe jabłko (koniecznie kwaśne) ząbek czosnku majeranek mąka  olej sól, pieprz świeży  tymianek i natka pietruszki do dekoracji Wątróbkę czyścimy, myjemy i usuwamy z niej błonę. Obsuszamy, oprószamy mąką. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim wątróbkę z obu stron do zrumienienia. Następnie dodajemy piórka cebuli, obrane, pokrojone w cząstki

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z pieczonej papryki z domowymi zacierkami 165

żółtej papryki oliwa do pieczenia warzyw 0,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 2 pomidory 1 główka czosnku sól, pieprz szczypta mielonej, ostrej papryki 1/4 szklanki kremówki czarny sezam - dekoracja przepis na zupę: Papryki myjemy, osuszamy i nacieramy oliwą. Papryki ułożyć na ruszcie i włożyć do piekarnika włączonego na funkcję grill na ok. 220 stopni C.Piec ok. 20 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z borówkami dla leniwych 384

Krem różowy wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu oraz przykrywamy drugim płatem biszkoptu. Opis na drugi krem z borówkami: Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę, miksujemy borówki (pozostawiamy kilka całych do dekoracji). I Delikatnie mieszamy bitą śmietanę z borówkami. Gotowy krem wylewamy na wierzch drugiego biszkoptu. Ciasto dajemy do lodówki do stężenia a następnie dekorujemy całymi owocami borówki. Biszkopt z bitą śmietaną

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania