Składniki: 500 ml śmietanki 30 % 250 - 300 g chałwy (u mnie waniliowa) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 limonka (sok i skórka) 1 owoc kaki albo marakuja mięta do dekoracji Schłodzoną śmietankę ubijamy. Chałwę i czekoladę ścieramy na tarce. Dodajemy do śmietany i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy skórkę z limonki oraz sok (ilość wg uznania, ja dodałam z całej
Bon Appetit Małgorzatyśmietankowego albo 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 op. cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru Składniki na sos fiołkowy: 1 garść ładnych fiołków + kilka do dekoracji 1/2 szklanki jezyn lub 3 łyżki dżemu jezynowego 250 ml jogurtu naturalnego Serniczki: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy do nich cukier. Żółtko miksujemy z budyniem, proszkiem
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 4 ugotowane i obrane buraki 3 ogórki konserwowe 1-2 puszki białej fasoli 1 duża cebula 4 łyżki jogurtu albo majonezu sól, pieprz natka pietruszki do dekoracji Buraczki i ogórki kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Mieszamy ze sobą, dodając fasolę z puszki. Doprawiamy jogurtem i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy i jemy :) Do sałatki można też dodać ugotowane
Bon Appetit Małgorzatyklik do fan paga: Żarłostacja - fan pag Składniki: 2 długie, zielone ogórki ½ szklanka orzechów włoskich 5 ząbków czosnku pęczek koperku 2 łyżki oliwy 2 szklanki gęstego, jogurtu naturalnego dekoracja: 1 łyżka kaparów Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy je i odstawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy z nich sok. Czosnek rozgniatamy, orzechy i koperek drobno
Bon Appetit Małgorzatyposiekanej, świeżej mięty 2 łyżki zimnej wody pozostałe składniki: 1 camembert 1/2 szklanki porzeczek czerwonych (albo innych owoców sezonowych) 1 łyżka cukru 1 mała cukinia 1 liść jarmużu do dekoracji Mielone mięso mieszamy z odrobiną wody, przyprawami i posiekaną miętą. Lepimy w dloniach odpowiedni burgerowy kształt ;) smażymy na patelni grillowej. Ja lubię średnio wysmażony, więc smażyłam 3 minuty z jednej
Bon Appetit Małgorzatyłyżka oleju + do smażenia 1 szczypta soli 1 szklanka borówek sok z połowy limonki 250 g serka mascarpone lub ricotty ok. 2 łyżki cukru pudru kilka jeżyn do dekoracji Wymieszaj mąkę, mleko, jajko i łyżkę oleju ze szczyptą soli w misce i lekko ubij. Ciasto powinno być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię, za pomocą ręcznika papierowego smarujemy odrobiną oleju. Chochlą wlewamy
Bon Appetit MałgorzatyCebulę siekamy, pieczarki kroimy na talarki i dusimy na patelni, aż zmiękną. 3. Pod koniec gotowania się ziemniaków dodajemy cebulę i pieczarki (kilka uduszonych plasterków pieczarek można odłożyć do dekoracji). 4. Całość gotujemy jeszcze chwilę, następnie blenderujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - groszkiem ptysiowym, grzankami (np. ziołowymi ), natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia domowa Animinut do suchego patyczka. Dobrze studzimy, kroimy na 3 blaty. 2. Robimy krem: mascarpone ucieramy z nutellą, na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. 1/3 ciasta odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy wiśnie. Mieszamy. Krem odkładamy, by stężał. 3. Przekładamy ciasto: dolny blat nasączamy syropem z wiśni, wierzch cienko smarujemy galaretką z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy
Kuchnia domowa Aninawet leniuchować i cieszyć się bliskością tych, których kocham. Wesołych Świąt i do zobaczenia za kilka dni ! Wasza Pyza Warszawa, Plac Zamkowy i tegoroczne dekoracje
Smaczna Pyzajacyś tacy radośni... Choć nadal ciężko mi uwierzyć, że Wigilia już pojutrze. Ten czas płynie tak szybko... Chyba się starzeję. Zrobiłam też, na wyraźne życzenie C., pierniczki nie do dekoracji, a do jedzenia. Z nadzieniem z powideł śliwkowych - tak mu zasmakowały, tak je wszystkim wychwalał, że w końcu się poddałam. Tym razem skorzystałam z przepisu z bloga Na stole , nieco
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamon 1/2 łyżeczki kolendra, goździki, kardamon po 1/4 łyzeczki karob lub kakao żurawina suszona 2 łyżeczki 1/4 szklanki do dekoracji: lukier, migdały, bezglutenowe precelki Schaer, czerwone cukierki Skittles na noski Przygotowanie: Batata ugotować w całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut) Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera
głodny alergikkoniec ubijania dodajemy ekstrakt z wanilii lub aromat. Idealna konsystencja lukru jest wtedy gdy otrzymamy nie cieknący stożek na końcówce miksera. Można dodawać barwników i bawić się w dekoracje :) Idealne na bożonarodzeniowe upominki... Bon Appetit
Pudełko rozmaitościlimonki, ½ cebuli, ząbek czosnku, po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i tymianku, 1 łyżeczka brązowego cukru, oliwa, sól i pieprz do smaku, cząstki limonki i pomidorki koktajlowe do dekoracji. Przygotowanie: Warzywa posiekać w drobną kostkę, wymieszać, dodać zioła, skórkę i sok z limonki, sól i pieprz. Papier do pieczenia skropić oliwą, wyłożyć rybę, na nią ostrą salsę, całość skropić
SzczyptaSmaQ