skórka z 1 limonki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 100 g pistacji (opcjonalnie) borówki i skórka z limonki do dekoracji Krem 150 g bardzo miękkiego masła 400 g serka śmietankowego, schłodzonego 200 g greckiego jogurtu, schłodzonego 350 g cukru pudru, przesianego 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przesiać mąkę, proszek
UgotujmyTo.plpuszka 50 g sardeli (anchovy) 3 ząbki czosnku 50 g parmezanu, startego skórka otarta z 1 cytryny i sok 4 łyżki oliwy płatki chilli, pieprz cząstki cytryny do dekoracji (opcjonalnie) 1. Podzielone na cząstki główki brokułów obgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru aż zrobią się miękkie, ale nie będą się rozpadać… Odcedzić brokuły zachowując około
UgotujmyTo.plserka kremowego 250 g serka waniliowego 50 g cukru pudru (przesianego) 80 g drobnego cukru 1 łyżeczka wanilii sok z pomarańczy około 150 ml pistacje lub płtatki migdałowe do dekoracji 1. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić 50g cukru i dodać połowę pokrojonego rabarbaru. Smażyć 5 minut. Dodać resztę rabarbaru i maliny i smażyć kolejne
UgotujmyTo.plświąteczny w Prowansji zaczyna się 4 grudnia, na świętej Barbary . To wtedy zasiewa się pszenicę w trzech sosjerkach w intencji dobrych plonów. W Wigilię posłuży ona jako ważny element dekoracji stołu. Gros souper , czyli "wielką kolację" wigilijną jada się wieczorem przed Pasterką. Wszystkie potrawy jak i oprawa stołu przepełnione są symboliką, a najważniejsze są liczby. Stół nakrywa się trzema białymi
Chilli Czosnek i Oliwaminut. PS. jeśli chcecie, by pierniczki zawisły na choinkach pamiętajcie o zrobieniu dziurek! LUKIER KRÓLEWSKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Uwaga! Jeśli potrzebny nam jest do dekoracji bardziej gęsty, dodajemy więcej cukru pudru. A teraz bierzemy się za dekorowanie! Jeśli będziemy wypełniać pierniczki lukrem , najpierw narysujmy sobie kontur, a dopiero potem wypełniajmy środek. Zapobiegnie to rozlewaniu lukru. Dekorujemy
Ostra na Słodkomascarpone 1 i 1/4 szklanki cukru 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 3-ch małych cytryn ziarenka z 1 laski wanilii 1 łyżeczka esencji waniliowej DEKORACJA: 250 ml domowego lemon curd (przepis na blogu) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C . Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia
Słodko-Słony Świat Ilonyczarnych porzeczek oraz borówek amerykańskich) - owoce mogą być mrożone lub świeże 1,5 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej DO DEKORACJI: świeże owoce listki mięty lub melisy WYKONANIE: CIASTO CZEKOLADOWE: Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Nie będziesz potrzebować tutaj miksera, wystarczy rózga kuchenna. W misce
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 0,5 łyżeczki esencji lub olejku migdałowego 3/4 łyżeczki soli DO DEKORACJI: 3/4 szklanki migdałów (mogą też być blanszowane) WYKONANIE: Wszystkie składniki krótko, lecz dokładnie zmiksuj i zagnieć jednolite ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią i wsadź do lodówki na około
Słodko-Słony Świat Ilonyoczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 tabliczka czekolady (ja dałam 100 g gorzkiej) 1/3 szklanki oleju DO DEKORACJI: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 usztywniacz do kremówki 3 łyżki cukru pudru pomarańczowy barwnik spożywczy WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury 205 stopni C. W jednej misce wymieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonywiaderka (użyłam Delfiko, do kupienia np. w Netto) 200 ml śmietany kremówki 36% 3/4 szklanki cukru pudru 200 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady DODATKOWO do nadziania i dekoracji: 300 g malin (użyłam mrożonych) ciemne kakao do posypania WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka połam i zmiel w malakserze
Słodko-Słony Świat Ilonykremem z budyniu i mascarpone, który był aksamitny i delikatnie łagodził słodycz czekolady. Przyznam, że ciasto nie należy do najtańszych, ze względu na dużą ilość potrzebnych kuleczek do dekoracji (3 opakowania), aż 500 g mascarpone i 3 tabliczek czekolady. Ale mimo to naprawdę warto je zrobić, jeśli macie akurat ochotę na totalnie czekoladową bombę:) Tort jest bardzo wydajny, jeden malutki
Słodko-Słony Świat Ilonyrozpuść połamaną na kostki czekoladę. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Całkowicie zimną śmietanę kremówkę (chłodzoną najlepiej cała noc w lodówce) ubij na sztywno. Odłóż z tego 4 łyżki do dekoracji na później. Ubitą śmietanę schowaj do lodówki. Jajka umyj dokładnie w bardzo ciepłej wodzie. Oddziel żółtka od białek. Ubij na parze białka na sztywną pianę (podobnie jak czekoladę, nad gotującym się
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania) PONCZ: woda kokosowa (pozostałość po mleku kokosowym z puszki) 3 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny DO DEKORACJI: wiórki kokosowe do obsypania tortu świeże truskawki (opcjonalnie) listki świeżej mięty (opcjonalnie) WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej
Słodko-Słony Świat Ilonysumieniem mogę napisać, że jest naprawdę bardzo smaczny i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu:) Polecam! UWAGA: Do całego sernika, tj.: na spód, masę sernikową i dekorację zużyłam 2 opakowania Ciastek Oreo, razem około 340-350 g. SKŁADNIKI NA MASĘ SERNIKOWĄ: 700 g sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfico) 250 g mascarpone 0,5 puszki mleka
Słodko-Słony Świat Ilonymielonych migdałów (250 g) 1 szklanka + 2 łyżki cukru (225 g) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii SKŁADNIKI NA KANDYZOWANE MANDARYNKI DO DEKORACJI: 3 mandarynki 1 szklanka wody 1 szklanka cukru SKŁADNIKI NA LUKIER: 1,5 szklanki cukru pudru sok z 1-2 mandarynek WYKONANIE: CIASTO: Mandarynki (obrane lub nie - zależnie od tego
Słodko-Słony Świat Ilony