dekoracje - 3179 przepisów (strona:108/212)

Prażone jabłka 138

super, w ogóle nie ciemnieją. Można pokroić i zostawić na cały dzień i nic się nie dzieje. Od razu zaznaczam, że to nie są te ze zdjęcia ( dekoracji ). Jest to stara odmiana ale Ciocia niestety nie pamięta nazwy. Ważne jest to, że jabłka są smaczne i super nadają się na przetwory. Zimą będą jak znalazł takie jabłuszka. Rozwiń i czytaj

Ewa w kuchni
Babeczki choinki 194

choinki miały być w założeniu, jednak chyba bliżej im do bożonarodzeniowych kaktusów. :D W każdym razie te urocze babeczki mogą stać  się   piękną ozdobą na świątecznym stole. Dekoracja jest szalenie prosta do wykonania i myślę, że całkiem efektowna. Podaję dwa przepisy na babeczki do wyboru: jedne z makiem i marcepanem, aromatyzowane skórką pomarańczową, a drugie czekoladowe z przyprawami

Food Square
Niskokaloryczne pełnoziarniste pierniczki z białą czekoladą 219

obniżoną zawartością tłuszczu (temp. pokojowa) 1 łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 opakowanie cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie) Biała czekolada do dekoracji (200-300g) Foremki świąteczne Przygotowanie: Mąkę przesiać. Połączyć z sodą i przyprawami oraz cukrem. Wbić jajka i dodać miód oraz masło w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować

Czarnawisienka
Makaron z boczkiem i z kapustą włoską 119

pół główki kapusty włoskiej ok. 500g makaronu ok. 200g boczku (najlepiej wędzonego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 papryczki chili 6 łyżek startego świeżego parmezanu plus odrobinę do dekoracji 2-3 łyżki oliwy do smażenia sól, pieprz   Kroję boczek w kostkę i podsmażam na oliwie ok. 2-3 min, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek pokrojony w plasterki

UgotujmyTo.pl
Włoski biszkopt z owocami 138

cukrem maliny. Połowę masy wykładam na jeden krążek ciasta i przykrywam drugim na który wykładam resztę kremu i przykrywam trzecim krążkiem. Posypuję cukrem pudrem i kilkoma malinami do dekoracji.   Smacznego! Post Włoski biszkopt z owocami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Tarta limonkowa (key lime pie) 150

dobrze dociskając masę łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-10 minut. 2. Zetrzeć skórkę z 3 limonek. Z pozostałych dwóch można użyć skórki do dekoracji. Z wszystkich pięciu limonek wycisnąć sok. 3. Żółtka ze startymi skórkami zmiksować. Dodać mleko skondensowane i miksować około 5 minut. Dodać sok z limonek z miksować do połączenia składników. Przelać masę

UgotujmyTo.pl
Lody kokosowo-limonkowe 133

kokosowo-limonkowe – składniki: 400 ml mleka kokosowego 140 g cukru 150 ml śmietany 2-4 łyżeczek soku z limonki skórka otarta z połowy limonki skórka z limonki do dekoracji (opcjonalnie) Do rondelka wlać połowę mleka dodać cukier i mieszając podgrzewać – na małym ogniu – aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia. Dodać resztę mleka, śmietanę, skórkę

UgotujmyTo.pl
Sernik czekoladowy warstwowy „mokka” 350

szklanki cukru 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki wanilii 4 jajka w temp. pokojowej 340 g czekolady Polewa: 100 g czekolady 3 łyżki masła Opcjonalnie: starta czekolada do dekoracji   1. Tortownicę o średnicy 23 cm najlepiej zabezpieczyć dwoma kawałkami/kwadratami grubej folii aluminiowej z których każdy powinien mieć bok około 40 cm. Chodzi o zabezpieczenie przed kąpielą wodną, żeby woda

UgotujmyTo.pl
Biszkopt z truskawkami inaczej 467

proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysypania tortownicy Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Warstwa śmietankowa: 300 ml śmietany kremówki 1 paczka ciastek Oreo Do dekoracji: 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Do nasączenia: 0,5 szklanki wody, sok z połowy cytryny, cukier waniliowy i opcjonalnie ulubiony alkohol   1. Biszkopt: Ubić białko z cukrem

UgotujmyTo.pl
Zupa krem z marchwi i pieczonej papryki 161

pół łyżeczki kminu mielonego szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu szczypta imbiru pół łyżeczki papryki 500-600 ml bulionu sól, pieprz olej Kujawski czosnkowy – do skropienia orzeszki piniowe do dekoracji (opcjonalnie) 1. Paprykę umyć, osuszyć i położyć na blaszkę. Skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 30 minut, w między czasie kilka razy ją odwracać

UgotujmyTo.pl
Ciasto marchewkowe 371

skórka z 1 limonki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 100 g pistacji (opcjonalnie) borówki i skórka z limonki do dekoracji Krem 150 g bardzo miękkiego masła 400 g serka śmietankowego, schłodzonego 200 g greckiego jogurtu, schłodzonego 350 g cukru pudru, przesianego 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przesiać mąkę, proszek

UgotujmyTo.pl
Makaron z brokułami, sardelami i cytryną 163

puszka 50 g sardeli (anchovy) 3 ząbki czosnku 50 g parmezanu, startego skórka otarta z 1 cytryny i sok 4 łyżki oliwy płatki chilli, pieprz cząstki cytryny do dekoracji (opcjonalnie) 1. Podzielone na cząstki główki brokułów obgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru aż zrobią się miękkie, ale nie będą się rozpadać… Odcedzić brokuły zachowując około

UgotujmyTo.pl
Deser rabarbarowy a la tiramisu 158

serka kremowego 250 g serka waniliowego 50 g cukru pudru (przesianego) 80 g drobnego cukru 1 łyżeczka wanilii sok z pomarańczy około 150 ml pistacje lub płtatki migdałowe do dekoracji 1. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić 50g cukru i dodać połowę pokrojonego rabarbaru. Smażyć 5 minut. Dodać resztę rabarbaru i maliny i smażyć kolejne

UgotujmyTo.pl
Boże Narodzenie w Prowansji i przepis na zupę czosnkową 294

świąteczny w Prowansji zaczyna się 4 grudnia, na świętej Barbary . To wtedy zasiewa się pszenicę w trzech sosjerkach w intencji dobrych plonów. W Wigilię posłuży ona jako ważny element dekoracji stołu. Gros souper , czyli "wielką kolację" wigilijną jada się wieczorem przed Pasterką. Wszystkie potrawy jak i oprawa stołu przepełnione są symboliką, a najważniejsze są liczby. Stół nakrywa się trzema białymi

Chilli Czosnek i Oliwa
SZYBKIE PIERNICZKI + LUKIER KRÓLEWSKI 198

minut. PS. jeśli chcecie, by pierniczki zawisły na choinkach pamiętajcie o zrobieniu dziurek! LUKIER KRÓLEWSKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Uwaga! Jeśli potrzebny nam jest do dekoracji bardziej gęsty, dodajemy więcej cukru pudru. A teraz bierzemy się za dekorowanie! Jeśli będziemy wypełniać pierniczki lukrem , najpierw narysujmy sobie kontur, a dopiero potem wypełniajmy środek. Zapobiegnie to rozlewaniu lukru. Dekorujemy

Ostra na Słodko