dekoracje - 3179 przepisów (strona:117/212)

Zimowy sernik z żurawiną 152

piekarnika i piecz powoli 45-60 minut aż masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika i wystudź całkowicie. Składniki na mus żurawinowy: 300 g świeżej żurawiny plus trochę do dekoracji (można zastąpić mrożoną) sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 300 ml kremówki 36% Do rondla wsyp żurawinę, zasyp cukrem i polej sokiem z cytryny. Wstaw na średni

Food Square
Chlebek do zupek 167

Kapuśniak, biały barszcz czy żurek inaczej smakują podane we własnoręcznie upieczonym chlebku.  To również doskonała dekoracja stołu. Upieczemy sobie taki chlebek.    Na 5-6 chlebków potrzebujemy: -ok. 1,5 kg mąki pszennej typ 650 -10 dkg drożdży -2,5 szklanki ciepłej wody -3 łyżeczki cukru -3 łyżeczki soli Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody, szklankę mąki

Maminek kulinarny
Cebulka marynowana 163

Marynowana cebulka przydaje się do sałatek i do dekoracji dań. Podamy proporcje na 1/2 kg cebulki, ale zawsze można zrobić więcej. Składniki: -1/2 kg cebulki dymki -jedna marchewka -3 ząbki czosnku -koper -listki laurowe -pieprz ziarnisty -gorczyca -ziele angielskie Na zalewę: -3 szklanki wody -1/2 szklanki octu 10% -5 łyżek cukru -1 łyżka soli    Najwięcej czasu

Maminek kulinarny
Mazurek jabłkowo-orzechowy 111

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25-30 minut.   Ciasto upieczone:    Po wystudzeniu dekorujemy lukrem i listkami mięty lub dowolną dekoracją. Smacznego

Maminek kulinarny
Babka twarogowa 143

Babka twarogowa jest dobrą dekoracją stołu. Składniki na kruszonkę: -1/2 szklanki mąki -2 łyżki cukru -3 dkg margaryny -1 żółtko -łyżka kakao -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy Wszystkie składniki skruszamy w palcach na drobniutką kruszonkę. Formę o średnicy ok. 24 cm z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy kruszonką.    Składniki na babkę: -60 dkg twarogu

Maminek kulinarny
Zupa cebulowa z grzankami 151

niewielkiej ilości  masła.    Składniki na zupę: -1 kg cebuli -2 ząbki czosnku -750 ml bulionu warzywnego -5 dkg masła -pieprz -odrobina żółtego sera -słodka śmietana do dekoracji    Obraną cebulę i czosnek kroimy w kostkę.    W garnku, na niewielkim ogniu cebulę i czosnek szklimy na maśle. Szklimy powoli, ok. 30 minut.    Dolewamy

Maminek kulinarny
Jabłuszka rajskie w syropie 193

Rajskie jabłuszka nabrały kolorów. Możemy znaleźć i żółte i czerwone. Odpowiednio przygotowane stanowią idealna dekorację tortów, deserów,  babeczek,  ciast i ciasteczek.    Jabłuszka zrywamy z drzewka z ogonkami. Układamy w słoiczkach i zalewamy wrzącym, mocnym syropem.    Składniki syropu: -szklanka cukru -1/2 szklanki wody -łyżeczka kwasku cytrynowego Wodę zagotowujemy z cukrem. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy

Maminek kulinarny
Muffiny orzechowe z kremem mascarpone 167

drobnego cukru do wypieków otarta skórka z połowy cytryny 70 g mąki pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka, roztrzepane orzechy włoskie do dekoracji Do zmielonych orzechów dodajemy masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem mieszamy łyżką.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy do nich ciasto (troszkę mniej niż

Smakowity Blog Kulinarny
Truskawkowe tiramisu 381

Składniki: 200 g biszkoptów "kocie języczki" 250 g serka mascarpone 3 jajka 3 łyżki cukru kakao 150 g truskawek +kilka do dekoracji 50 ml likieru Advocaat Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem przez 15 minut. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do kremu. Mieszamy. Truskawki miksujemy do uzyskania musu, dodajemy Advocaat

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 183

śledzi a'la matias Bliny: 22 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 370 ml ciepłego mleka 200 g mąki gryczanej masło klarowane do smażenia Do dekoracji: 1 cytryna pokrojona w plasterki Przygotowanie: Śledzie płuczemy (możemy je też wcześniej namoczyć, żeby nie były zbyt słone), osuszamy i kroimy w kosteczkę.  Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier

Smakowity Blog Kulinarny
Mus Świąteczny 4522

płatków migdałów 30 g posiekanej pistacji kilka kropli aromatu migdałowego Przygotowanie: Obieramy pomarańcze i kroimy na plastry 0,5 cm - układamy na dno miski ( zostawiamy parę plastrów do dekoracji góry) Migdały siekamy na drobno i z płatkami migdałowymi delikatnie je uprażmy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, w osobnej szklance

Niezły Młynek
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 386

krem mascarpone: 250 g mascarpone 200 g serka śmietankowego (Philadelphia, ja użyłam Pilos z Lidla) 150 g cukru pudru otarta skórka z 1 pomarańczy połówki orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie: Do miski wsyp suche składniki - mąkę migdałową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon oraz sól i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. W drugiej misce zmiksuj olej

Chilli Czosnek i Oliwa
Większa sprawa - tort 159

łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka polewa czekoladowa: 200 g ciemnej czekolady (50%) 80 ml śmietany kremówki (38%) 45 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego dekoracja: czekoladowa kokarda 1/5 łyżeczki złotego barwnika w proszku Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapomniany tort i pralka jak żywa 235

stężało. Kremówkę ubić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w gorącej. Ostudzić. Wlać do kremówki, cały czas miksując.  Śmietaną obłożyć wierzch i boki tortu, zostawiając nieco do dekoracji. Resztę śmietany przełożyć do szprycy, udekorować tort.  Boki można obsypać startą czekoladą. Smacznego! A dzisiaj rano kupiliśmy pralkę. Nareszcie! Góry prania zalegały już wszędzie (w pokoju, który podobno

Pożeraczka, czyli raz adobrze