Babka twarogowa jest dobrą dekoracją stołu. Składniki na kruszonkę: -1/2 szklanki mąki -2 łyżki cukru -3 dkg margaryny -1 żółtko -łyżka kakao -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy Wszystkie składniki skruszamy w palcach na drobniutką kruszonkę. Formę o średnicy ok. 24 cm z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy kruszonką. Składniki na babkę: -60 dkg twarogu
Maminek kulinarnyniewielkiej ilości masła. Składniki na zupę: -1 kg cebuli -2 ząbki czosnku -750 ml bulionu warzywnego -5 dkg masła -pieprz -odrobina żółtego sera -słodka śmietana do dekoracji Obraną cebulę i czosnek kroimy w kostkę. W garnku, na niewielkim ogniu cebulę i czosnek szklimy na maśle. Szklimy powoli, ok. 30 minut. Dolewamy
Maminek kulinarnyRajskie jabłuszka nabrały kolorów. Możemy znaleźć i żółte i czerwone. Odpowiednio przygotowane stanowią idealna dekorację tortów, deserów, babeczek, ciast i ciasteczek. Jabłuszka zrywamy z drzewka z ogonkami. Układamy w słoiczkach i zalewamy wrzącym, mocnym syropem. Składniki syropu: -szklanka cukru -1/2 szklanki wody -łyżeczka kwasku cytrynowego Wodę zagotowujemy z cukrem. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy
Maminek kulinarnydrobnego cukru do wypieków otarta skórka z połowy cytryny 70 g mąki pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka, roztrzepane orzechy włoskie do dekoracji Do zmielonych orzechów dodajemy masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem mieszamy łyżką.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy do nich ciasto (troszkę mniej niż
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 200 g biszkoptów "kocie języczki" 250 g serka mascarpone 3 jajka 3 łyżki cukru kakao 150 g truskawek +kilka do dekoracji 50 ml likieru Advocaat Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem przez 15 minut. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do kremu. Mieszamy. Truskawki miksujemy do uzyskania musu, dodajemy Advocaat
Smakowity Blog Kulinarnyśledzi a'la matias Bliny: 22 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 370 ml ciepłego mleka 200 g mąki gryczanej masło klarowane do smażenia Do dekoracji: 1 cytryna pokrojona w plasterki Przygotowanie: Śledzie płuczemy (możemy je też wcześniej namoczyć, żeby nie były zbyt słone), osuszamy i kroimy w kosteczkę. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier
Smakowity Blog Kulinarnypłatków migdałów 30 g posiekanej pistacji kilka kropli aromatu migdałowego Przygotowanie: Obieramy pomarańcze i kroimy na plastry 0,5 cm - układamy na dno miski ( zostawiamy parę plastrów do dekoracji góry) Migdały siekamy na drobno i z płatkami migdałowymi delikatnie je uprażmy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, w osobnej szklance
Niezły Młynekkrem mascarpone: 250 g mascarpone 200 g serka śmietankowego (Philadelphia, ja użyłam Pilos z Lidla) 150 g cukru pudru otarta skórka z 1 pomarańczy połówki orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie: Do miski wsyp suche składniki - mąkę migdałową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon oraz sól i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. W drugiej misce zmiksuj olej
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka polewa czekoladowa: 200 g ciemnej czekolady (50%) 80 ml śmietany kremówki (38%) 45 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego dekoracja: czekoladowa kokarda 1/5 łyżeczki złotego barwnika w proszku Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu
Pożeraczka, czyli raz adobrzestężało. Kremówkę ubić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w gorącej. Ostudzić. Wlać do kremówki, cały czas miksując. Śmietaną obłożyć wierzch i boki tortu, zostawiając nieco do dekoracji. Resztę śmietany przełożyć do szprycy, udekorować tort. Boki można obsypać startą czekoladą. Smacznego! A dzisiaj rano kupiliśmy pralkę. Nareszcie! Góry prania zalegały już wszędzie (w pokoju, który podobno
Pożeraczka, czyli raz adobrzericotty skórka otarta z 4 cytryn sok wyciśnięty z 3 cytryn 100 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g mielonych migdałów listki z 4 gałązek tymianku dekoracja: kandyzowane plasterki cytryny gałązki tymianku Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserka mascarpone 125 ml śmietany kremówki (38%) 150 g nutelli Migdały, orzechy i cukrem puder przesiać przez sitko. Większe kawałki orzechów, które zostaną na sitku, odłożyć do dekoracji. 80 g białek ubić na sztywną pianę. W czasie ubijania z cukru i wody zagotować syrop. Gdy osiągnie temperaturę 115 st. C., zdjąć z ognia i wąskim strumieniem, powoli wlać do białek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserka kremowego 250 g mascarpone 5 jajek 160 g cukru 100 g mielonych migdałów 60 ml amaretto skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny do dekoracji: 50 g ciasteczek amaretti 100 g cukru 3 łyżki wody Ciasteczka na spód pokruszyć Masło rozpuścić, wymieszać z ciasteczkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową dokładnie ugnieść na dnie. Schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzesobą, i przechodzę do sedna, czyli sernika. Z dynią. Ta dam! Na początku chciałam upiec zupełnie inny, pięknie prezentujący się na zdjęciach, z chrupiącymi dyniowymi pestkami w roli dekoracji... Jestem pewna, że wyszedłby pyszny! I myślę, że zrobię go w przyszłym roku (albo jak mi się zachce, to z mrożonego dyniowe puree, które czeka na swoją wielką chwilę). Gdy jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrze