dekoracje - 3179 przepisów (strona:121/212)

Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem 122

okrągłe nacięcie na środku ciasta. Zewnętrzny pierścień podziel na osiem części - nożem zrób nacięcia, ale nie poruszaj kawałków ciasta. Nacięcia warto poprawić, na przykład tępą krawędzią noża. Możesz dla dekoracji poprawić rant ciasta delikatnie przyszczypując go palcami wokół całego obwodu. Jeśli chcesz, możesz też ponakłuwać ciasto widelcem. Wstaw blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika, piecz około 30 minut, aż ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Domowa przyprawa korzenna i piernikowa owsianka, czyli pierwsze świąteczne akcenty 179

Choć to dopiero koniec listopada, święta widać już praktycznie wszędzie. Półki sklepowe uginające się od zabawek i słodyczy, reklamy zachwalające najlepsze okazje i dekoracje pojawiające się masowo w naszym otoczeniu- wszystko to niewątpliwie potwierdza zbliżanie się wyjątkowego czasu, jednak najlepiej czuć to za sprawą aromatów płynących z kuchni. Cóż może bardziej kojarzyć się ze świętami niż zapach korzennych przypraw

peanutbuttermonster
Staż w pracowni Zoe Clark 156

się czegoś nowego. Były to trzy niezapomniane tygodnie:) .     Zoe i jej przemiłe asystentki przygotowywały torty i ciastka również do sesji zdjęciowych dla magazynów ślubnych i do magazynu „Dekoracja Ciast”, którego nowe numery w Polce przestały się już pojawiać, jak dla mnie, szkoda. Tort poniżej Zoe przygotowywała do sesji zdjęciowej przez parę dni, zaczynając od przygotowania pięknych kwiatów

Mała Cukierenka
Pierniczki 188

bardzo szybko i szybko piecze...moje jak widać są jaśniejsze i ciemniejsze..po prostu jedna tura za długo się piekła..moje pierniczki nie są dekorowane...jeszcze będą inne do dekoracji.. 300 g mąki pszennej  100 g mąki żytniej pełnoziarnistej  2 duże jajka  130 g cukru pudru  100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego

Moje domowe kucharzenie
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 176

możemy wykorzystać jako bazę do nalewki lub jako poncz do nasączania ciasta. Syrop pigwowy zlewamy do butelki (wrzątek) i odstawiamy aż przyjdzie jego kolej. Swoją drogą powstaje nam niezła dekoracja - pływające goździki w bursztynowej zawiesinie. :)  Ciasto wyszło rewelacyjnie. Lekko wilgotne, mocno korzenne, bardzo aromatyczne i cholernie smaczne. Szczerze mówiąc, jeśli o smak chodzi, to bije na łeb wszystkie pierniki

Wypisz Wymaluj
Tort szachownica 345

waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1 pomarańcza Składniki na krem budyniowy +czekoladowe cukiereczki do dekoracji (opcjonalnie) Krem przygotowujemy według przepisu . W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki na ciasto oprócz kakao. Blaszki (moja ma średnicę 15 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do suchych składników dodajemy

Ciastkozercy
Tom Kha Gai z pieczarkami i kurczakiem 313

pieczarek 3 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: szczypiorek, pokrojony w słupki kiełki fasoli mung ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez) oliwa z chilli do dekoracji (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN CZAS GOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kurczaka kroimy w kostkę, galangal w cienkie paski, trawę cytrynową w 4 cm słupki. Pieczarki obieramy, kroimy

Tajskie smaki
Deser z mango i mascarpone 400

sami Składniki: 250 g serka mascarpone 1 małe dojrzałe mango 100 g herbatników około 1 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z limonki Przygotowanie: Herbatniki pokruszyć (3 zostawić do dekoracji). Do serka mascarpone dodać sok z limonki i cukier puder. Mango obrać i zmiksować. Na dno kieliszków nakładamy pokruszone herbatniki, potem warstwę mascarpone, mango i cienką warstwę herbatników. Dekorujemy kawałkami

Oryginalny smak
Risotto z małżami (risotto di vongole) 151

czyste małże i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy pod przykryciem około 4-5 min. W trakcie gotowania potrząsnąć garnkiem aby się wymieszały. Małże wyjmujemy z muszelek (kilka zostawiamy do dekoracji) i odkładamy. W dużej i szerokiej patelni roztopić 1 łyżkę masła, wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i zeszklić. Dodajemy ryż i przez minutę podsmażamy mieszając, aż zrobi się szklisty. Wlewamy wino

Oryginalny smak
Masa cukrowa (lukier plastyczny) 155

plastelina. Do gotowej masy dodać barwnik spożywczy i dokładnie zagnieść, tak aby powstał jednolity kolor. Tak przygotowaną masę cukrową rozwałkować, podsypując cukrem pudrem i obłożyć tort lub wycinać dekoracje. Smacznego

Oryginalny smak
Filiżanka z białej czekolady z musem truskawkowym 177

truskawkowy: Do rondelka wlewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Schładzamy. Umyte i obrane truskawki miksujemy (4 zostawiamy do dekoracji). Dodajemy do nich galaretkę i wszystko mieszamy. Przelewamy do czekoladowych filiżanek i wstawiamy do lodówki, do czasu, aż mus stężeje. Gotowe filiżanki wyjmujemy z foremek i odrobiną czekolady doklejamy uchwyty

Oryginalny smak
Deser „dżdżownica w ogródku” 293

palców rękawiczki (oprócz kciuka). Związujemy gumkami. Jeden związany palec lekko zginamy. Wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Reszta deseru: Truskawki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (kilka zostawiamy do dekoracji) i przekładamy do salaterek. Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu i zalewamy nią truskawki. Wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy ją na galaretce

Oryginalny smak
Tort z malinami i bitą śmietaną 467

pierwszą warstwę biszkoptu. Rozsmarowujemy na nim porcję lekko tężejącej bitej śmietany i układamy na niej maliny. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, nasączamy go i układamy resztę malin (kilka zostawiamy do dekoracji). Przykrywamy kolejną warstwą, ponownie go nasączamy, cały tort obsmarowujemy bitą śmietaną i wstawiamy do lodówki mniej więcej na dwie godziny, aż krem całkowicie stężeje. Gotowy tort dekorujemy malinami i czekoladą

Oryginalny smak
Raita z ogórkiem 236

przez gazę). Kawałek papryczki chilli bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać jogurt, dodać ogórka, chilli, cukier, czosnek i przyprawy (małą szczyptę zostawić do dekoracji). Wymieszać i d oprawić solą. Posypać resztą przypraw. Podawać schłodzoną. Smacznego

Oryginalny smak
Sernik na zimno z borówkami 488

jednak się zrobiły, masę należy delikatnie podgrzać (np. w kąpieli wodnej), aż grudki się rozpuszczą (nie zagotować!) i połączyć z resztą masy. Na koniec dodać borówki (kilka zostawić do dekoracji) i wszystko lekko wymieszać. Przełożyć na schłodzony spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Udekorować bitą śmietaną i borówkami. Smacznego

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania