czosnku; 3 czubate łyżki majonezu. Sposób przygotowania: Płatki migdałów uprażyć na złoty kolor na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić. Winogron umyć, osuszyć, niewielką ilość pozostawić do dekoracji, resztę pokroić na połówki i oczyścić z pestek. Seler odsączyć z zalewy, dodać do winogron. Wymieszać. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Wymieszać. Ząbki czosnku obrać
Gospodyni Miejskaszczypiorkiem i cebulą, 4 główki czosnku, 2 ziemniaki, 2 szalotki, 1 litr bulionu, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej, oliwa, 2 gałązki tymianku, kilka pręcików szczypiorku do dekoracji, sól, pieprz biały. Przygotowanie: Czosnek przeciąć na pół, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i listkami tymianku, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić
SzczyptaSmaQMatjas, 1 jabłko, 150 g serka Almette z chrzanem, 3 łyżki suszonej żurawiny, 2 łyżki sosu tatarskiego, mały słoiczek marynowanego imbiru, sok z ½ cytryny, pieprz cytrynowy, zielenina do dekoracji, sól morska. Przygotowanie: Śledzie odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, pokroić na mniejsze kawałki, zalać octem, w którym był zamarynowany imbir, odstawić do lodówki na min. 24 godz. Jabłko
SzczyptaSmaQłyżeczki żelatyny · 1 łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego · Czerwony pieprz do dekoracji · 100 ml wody · 3/4 szklanki octu jabłkowego (najlepiej domowego
SzczyptaSmaQbazylii i mięty zblanszować: wrzucić do gorącej wodę na 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem. Odsączyć, dodać pozostałe składniki sosu (zostawić pół porcji pistacji do dekoracji), zmiksować blenderem. 5.Zimny sernik posmarować bardzo cienką warstwą masła migdałowego, posypać posiekanymi pistacji, schłodzić. Podawać z sosem miętowo-bazyliowym
SzczyptaSmaQesencja waniliowa, · 4 łyżki kakao, · 1 łyżka budyniu śmietankowego, · Biała czekolada do dekoracji. Spód: · 100 g herbatników czekoladowych, · Masło do smarowania foremek. Słony karmel: · ½ szkl. cukru
SzczyptaSmaQczerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 1 l bulionu, 4 łyżki masła, Garść listków bazylii, 150 ml Cydru Lubelskiego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki orzeszków piniowych do dekoracji, Cukier, Sól, Pieprz Cayenne, Kilka gałązek tymianku, Ocet balsamiczny, Oliwa. Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na maśle. Pomidory przeciąć na pół, usunąć zdrewniałe części, położyć na cebuli, posypać solą, pieprzem
SzczyptaSmaQłyżka masła, 1 łyżka oliwy, 3 łyżeczki soku z cytryny, 3 łyżki konfitury z owoców dzikiej róży, Szczypta soli i cukru, Kilka ziaren czerwonego pieprzu i kiełki lucerny do dekoracji. Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło i oliwę z listkami szałwii, smażyć 30 s, dołożyć pieczywo, opiec z każdej strony. Serek wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem
SzczyptaSmaQserka Almette z chrzanem, 1 cukinia żółta, 1 cukinia zielona, 2 opakowania anchois, 50 ml jogurtu naturalnego, Sok z cytryny, Sól i biały pieprz, Zielenina i kolorowy pieprz do dekoracji. Marynata : 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka miodu, Sól i pieprz. Ciasto naleśnikowe: ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki z pełnego przemiału, ½ szklanki piwa, 1 jajko
SzczyptaSmaQszklanki cukru, · 2 jaja, · Laska wanilii lub esencja waniliowa, · 1/2 szklanki borówek do dekoracji, · 1 łyżka mąki pszennej do posypania borówek, Karmelizowane figi i orzechy: · 3 świeże figi, · 8 orzechów laskowych
SzczyptaSmaQnaturalnego, 100 g orzeszków Felix (ziemnych, nerkowców lub wyłuskanych pistacji), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu do dekoracji, kilka listków rukoli lub nasturcji, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Umytą cukinię pociąć w słupki (tylko zewnętrzną część bez gniazd nasiennych
SzczyptaSmaQskórka), 3 łyżki sosu sojowego, 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, 2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu, 1 żółta cukinie, 1 jabłko, ocet jabłkowy zielenina do dekoracji, oliwa, sól i pieprz. Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy
SzczyptaSmaQłyżka nasion białego i/lub czarnego sezamu, 3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz, 1 łyżka oleju sezamowego, soku z cytryn, pierz cayenne i sól morska do smaku, zielenina do dekoracji (u mnie lekko pikantne kwiaty i zielone nasiona nasturcji). Przygotowanie: Wakame zalać zimną wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć na sicie. Kalarepę
SzczyptaSmaQprzygotowania: 15 minut + chłodzenie Porcje:4 Składniki: 60 g gorzkiej czekolady, 120 ml śmietany kremówki, 1 duże jajo, 15 g cukru, 1 łyżeczka brandy, czekolada do dekoracji (wiórki, płatki, kluseczki z sosu czekoladowego itp.). Przygotowanie: Ubić schłodzoną śmietanę. Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej (miskę z jajami postawić nad garnkiem z gotującą się wodą, ubijać trzepaczką
SzczyptaSmaQzmielonego twarogu, 1/4 szklanki cukru, 2 jaja, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii , 4 łyżki kakao, 1 łyżka budyniu waniliowego, 4 łyżki zmielonych herbatników czekoladowych, masło. Kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji: 1 duża pomarańcza, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. wody, sok wyciśnięty z pomarańczy. Przygotowanie: Przygotować kandyzowaną skórkę. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, obrać w szerokie paski , usunąć
SzczyptaSmaQ