Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Groszek i kukurydzę odcedzić. Dodać do sałatki. Wymieszać. Szczypiorek drobno posiekać. Połowę dodać do sałatki, a połowę pozostawić do dekoracji. Do sałatki dodać majonez, śmietanę i musztardę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Posypać po wierzchu pozostałym, drobno posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do sałatki można dodać 1 obrane
Gospodyni Miejskaokoło 10 - 15 minut. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy. Wymieszać. Zestawić z ognia. Dodać koperek (odrobinę można zostawić do dekoracji talerzy z zupą), przyprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi około 5 litrów barszczu. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy
Gospodyni MiejskaWystudzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Podsmażyć na rogrzanym na patelni oleju. Wystudzić. Odcedzić. Dodać do makaronu. Szczypiorek drobno posiekać. Dodać do sałatki (niewielką ilość można zostawić do dekoracji). Wymieszać. Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki. Wymieszać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać śmietanę
Gospodyni Miejskaczosnku; 3 czubate łyżki majonezu. Sposób przygotowania: Płatki migdałów uprażyć na złoty kolor na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić. Winogron umyć, osuszyć, niewielką ilość pozostawić do dekoracji, resztę pokroić na połówki i oczyścić z pestek. Seler odsączyć z zalewy, dodać do winogron. Wymieszać. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Wymieszać. Ząbki czosnku obrać
Gospodyni Miejskaszczypiorkiem i cebulą, 4 główki czosnku, 2 ziemniaki, 2 szalotki, 1 litr bulionu, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej, oliwa, 2 gałązki tymianku, kilka pręcików szczypiorku do dekoracji, sól, pieprz biały. Przygotowanie: Czosnek przeciąć na pół, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i listkami tymianku, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić
SzczyptaSmaQMatjas, 1 jabłko, 150 g serka Almette z chrzanem, 3 łyżki suszonej żurawiny, 2 łyżki sosu tatarskiego, mały słoiczek marynowanego imbiru, sok z ½ cytryny, pieprz cytrynowy, zielenina do dekoracji, sól morska. Przygotowanie: Śledzie odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, pokroić na mniejsze kawałki, zalać octem, w którym był zamarynowany imbir, odstawić do lodówki na min. 24 godz. Jabłko
SzczyptaSmaQłyżeczki żelatyny · 1 łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego · Czerwony pieprz do dekoracji · 100 ml wody · 3/4 szklanki octu jabłkowego (najlepiej domowego
SzczyptaSmaQbazylii i mięty zblanszować: wrzucić do gorącej wodę na 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem. Odsączyć, dodać pozostałe składniki sosu (zostawić pół porcji pistacji do dekoracji), zmiksować blenderem. 5.Zimny sernik posmarować bardzo cienką warstwą masła migdałowego, posypać posiekanymi pistacji, schłodzić. Podawać z sosem miętowo-bazyliowym
SzczyptaSmaQesencja waniliowa, · 4 łyżki kakao, · 1 łyżka budyniu śmietankowego, · Biała czekolada do dekoracji. Spód: · 100 g herbatników czekoladowych, · Masło do smarowania foremek. Słony karmel: · ½ szkl. cukru
SzczyptaSmaQczerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 1 l bulionu, 4 łyżki masła, Garść listków bazylii, 150 ml Cydru Lubelskiego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki orzeszków piniowych do dekoracji, Cukier, Sól, Pieprz Cayenne, Kilka gałązek tymianku, Ocet balsamiczny, Oliwa. Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na maśle. Pomidory przeciąć na pół, usunąć zdrewniałe części, położyć na cebuli, posypać solą, pieprzem
SzczyptaSmaQłyżka masła, 1 łyżka oliwy, 3 łyżeczki soku z cytryny, 3 łyżki konfitury z owoców dzikiej róży, Szczypta soli i cukru, Kilka ziaren czerwonego pieprzu i kiełki lucerny do dekoracji. Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło i oliwę z listkami szałwii, smażyć 30 s, dołożyć pieczywo, opiec z każdej strony. Serek wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem
SzczyptaSmaQserka Almette z chrzanem, 1 cukinia żółta, 1 cukinia zielona, 2 opakowania anchois, 50 ml jogurtu naturalnego, Sok z cytryny, Sól i biały pieprz, Zielenina i kolorowy pieprz do dekoracji. Marynata : 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka miodu, Sól i pieprz. Ciasto naleśnikowe: ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki z pełnego przemiału, ½ szklanki piwa, 1 jajko
SzczyptaSmaQszklanki cukru, · 2 jaja, · Laska wanilii lub esencja waniliowa, · 1/2 szklanki borówek do dekoracji, · 1 łyżka mąki pszennej do posypania borówek, Karmelizowane figi i orzechy: · 3 świeże figi, · 8 orzechów laskowych
SzczyptaSmaQnaturalnego, 100 g orzeszków Felix (ziemnych, nerkowców lub wyłuskanych pistacji), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu do dekoracji, kilka listków rukoli lub nasturcji, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Umytą cukinię pociąć w słupki (tylko zewnętrzną część bez gniazd nasiennych
SzczyptaSmaQskórka), 3 łyżki sosu sojowego, 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, 2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu, 1 żółta cukinie, 1 jabłko, ocet jabłkowy zielenina do dekoracji, oliwa, sól i pieprz. Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy
SzczyptaSmaQ