przyprawa do piernika 3 łyżeczki kakaa 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cynamony 30 g sody oczyszczanej 100 g pokrojonej skórki pomarańczy do dekoracji ok 6 migdałów kolorowe cukiereczki gęsty lukier do sklejenia i śniegu Przygotować z kartonu odpowiednie szablony: Przygotowanie: W garnku zagotować miód z wodą - stale mieszając, schłodzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać
Niezły Młynekszklanki cukru 6 jajek 20 dag masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag posiekanych orzechów włoskich 10 dag rodzynek tabliczka białej czekolady do dekoracji Wykonanie: Masło z czekoladą rozpuścić na parze, odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodać cukier, ubić do białości, nadal miksując dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, czekoladę, a na koniec sparzone
Gorący kąsekłyżki melasy z karobu (ewentualnie syropu klonowego/z agawy/miodu) laska cynamonu (lub wanilii) kilka suszonych moreli kilka suszonych daktyli garść suszonej żurawiny garść siekanych, niesolonych pistacji świeże owoce (ewentualnie, do dekoracji) Przygotowanie: Do garnka wrzucamy laskę cynamonu, zalewamy mlekiem kokosowym oraz ryżowym i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy amarantus. Gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut. W tym czasie siekamy morele
Food Squaregałki muszkatołowej sól morska 1 łyżka masła kilka kropel oliwy 4 plastry gruszki 2 łyżki konfitury z czerwonej cebuli (np. z tego przepisu ) pomidory koktajlowe, rukola (do dekoracji) Przygotowanie: Jajka, mleko, sól, gałkę i pieprz mieszamy trzepaczką lub widelcem. Dodajemy ser. Moczymy kromki chleba w mieszance, tak aby nasiąknęły. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Kładziemy kromki
Food Squarenasączenia: 100 ml likieru z czarnej porzeczki 50 ml naparu z czarnej herbaty Przygotować poncz z likieru i herbaty. Ponadto: 400 g konfitury z czarnej porzeczki czekolada do dekoracji 30 dag zmielonych ciastek owsianych z czekoladą Przygotowanie: Ostudzone ciasto przekroić na dwie części. Jedną część nasączyć połową ponczu. Następnie rozprowadzić po całości połowę konfitury. Nałożyć całość kremu maślanego i dokładnie
Food Squarepotrawka z ciecierzycy ( potaje de garbanzos ), ryż na mleku ( arroz con leche ) i Monas de Pascua , będące bardzo istotnym świątecznym wypiekiem z ciasta drożdżowego, przyozdabianego pisankami, czekoladą i kolorowymi dekoracjami z cukru. Monas przybierają najrozmaitsze kształty - od wieńców, po baranki, a każdy region posiada własne tradycje ich przygotowywania i ozdabiania. La confitería de Filella w Sewilli Postanowiłem przygotować kilka
Food Squaretruskawkowy. Ciasto wstawić do lodówki na 3h. Galaretka z białego wina: 500 ml słodkiego białego wina (np. muscatu) 3 płaskie łyżeczki żelatyny cukier (opcjonalnie) dodatkowo plasterki truskawek do dekoracji Odlać 100 ml białego wina i zagotować. Rozpuścić w nim żelatynę i cukier. Połączyć z resztą wina i wylać na stężały krem bawarski. Ozdobić plasterkami truskawek. Wstawić do lodówki aż galaretka
Food Squarewłożyć na chwilę do lodówki aby łatwiej się go nakładało. Dodatkowo: 120 ml amaretto lub malibu do nasączenia blatów wiórki kokosowe do posypania płatki migdałów do obłożenia Rafaello do dekoracji (użyłem 12 sztuk) Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć go 1/3 amaretto, a następnie wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać. Z drugim i trzecim blatem postąpić analogicznie. Boki ciasta również
Food Squareśmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru Do nasączenia: 2 łyżki miodu sok z połówki cytryny 120 ml wrzątku lub herbaty Dodatkowo: 300 g jagód plus trochę do dekoracji 100 g borówek płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Kremówkę ubić z mascarpone na sztywno, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. Biszkopt pokroić na 3 równe blaty. Na paterze położyć pierwszy
Food Squaremąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 1/2 łyżeczki soli Lukier: 80 g cukru pudru 2-3 łyżki wrzątku kilka kropili soku z cytryny (opcjonalnie) maliny do dekoracji Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olejek waniliowy oraz kolejno jajka (po każdym miksując, aby dokładnie połączyło się z masą). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz
Food Squareokoło 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Polewa: 50 g masła, w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 200 g serka Philadelphia orzechy włoskie, cynamon i skórka pomarańczowa do dekoracji W misie miksera utrzeć masło do białości. Następnie dodawać powoli cukier puder, cały czas ucierając. Po łyżce dodawać serek Philadelphia, nie przerywając miksowania. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto i równomiernie
Food Squarepiekarnika i piecz powoli 45-60 minut aż masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika i wystudź całkowicie. Składniki na mus żurawinowy: 300 g świeżej żurawiny plus trochę do dekoracji (można zastąpić mrożoną) sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 300 ml kremówki 36% Do rondla wsyp żurawinę, zasyp cukrem i polej sokiem z cytryny. Wstaw na średni
Food SquareKapuśniak, biały barszcz czy żurek inaczej smakują podane we własnoręcznie upieczonym chlebku. To również doskonała dekoracja stołu. Upieczemy sobie taki chlebek. Na 5-6 chlebków potrzebujemy: -ok. 1,5 kg mąki pszennej typ 650 -10 dkg drożdży -2,5 szklanki ciepłej wody -3 łyżeczki cukru -3 łyżeczki soli Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody, szklankę mąki
Maminek kulinarnyMarynowana cebulka przydaje się do sałatek i do dekoracji dań. Podamy proporcje na 1/2 kg cebulki, ale zawsze można zrobić więcej. Składniki: -1/2 kg cebulki dymki -jedna marchewka -3 ząbki czosnku -koper -listki laurowe -pieprz ziarnisty -gorczyca -ziele angielskie Na zalewę: -3 szklanki wody -1/2 szklanki octu 10% -5 łyżek cukru -1 łyżka soli Najwięcej czasu
Maminek kulinarnyWstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25-30 minut. Ciasto upieczone: Po wystudzeniu dekorujemy lukrem i listkami mięty lub dowolną dekoracją. Smacznego
Maminek kulinarny