dekoracje - 3179 przepisów (strona:116/212)

Domek Baby Jagi z piernika 205

przyprawa do piernika 3 łyżeczki kakaa 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cynamony 30 g sody oczyszczanej 100 g pokrojonej skórki pomarańczy do dekoracji   ok 6 migdałów kolorowe cukiereczki gęsty lukier do sklejenia i śniegu Przygotować z kartonu odpowiednie szablony: Przygotowanie: W garnku zagotować miód z wodą - stale mieszając, schłodzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać

Niezły Młynek
Ciasto mocno czekoladowe 304

szklanki cukru 6 jajek 20 dag masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag posiekanych orzechów włoskich 10 dag rodzynek tabliczka białej czekolady do dekoracji Wykonanie: Masło z czekoladą rozpuścić na parze, odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodać cukier, ubić do białości, nadal miksując dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, czekoladę, a na koniec sparzone

Gorący kąsek
Owsianka z amarantusa z suszoną morelą, daktylami, żurawiną i pistacjami 146

łyżki melasy z karobu (ewentualnie syropu klonowego/z agawy/miodu) laska cynamonu (lub wanilii) kilka suszonych moreli kilka suszonych daktyli garść suszonej żurawiny garść siekanych, niesolonych pistacji świeże owoce (ewentualnie, do dekoracji) Przygotowanie: Do garnka wrzucamy laskę cynamonu, zalewamy mlekiem kokosowym oraz ryżowym i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy amarantus. Gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut. W tym czasie siekamy morele

Food Square
Pain perdu, czyli odzyskany chlebek z grillowaną gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli 153

gałki  muszkatołowej sól morska 1 łyżka masła kilka kropel oliwy 4 plastry gruszki 2 łyżki konfitury z czerwonej  cebuli (np. z tego przepisu ) pomidory koktajlowe, rukola (do dekoracji) Przygotowanie: Jajka, mleko, sól, gałkę i pieprz mieszamy trzepaczką lub widelcem. Dodajemy ser. Moczymy kromki chleba w mieszance, tak aby nasiąknęły. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Kładziemy kromki

Food Square
Tort porzeczkowy 149

nasączenia: 100 ml likieru z czarnej porzeczki 50 ml naparu z czarnej herbaty Przygotować poncz z likieru i herbaty. Ponadto: 400 g konfitury z czarnej porzeczki czekolada do dekoracji 30 dag zmielonych ciastek owsianych z czekoladą Przygotowanie: Ostudzone ciasto przekroić na dwie części. Jedną część nasączyć połową ponczu. Następnie rozprowadzić po całości połowę konfitury. Nałożyć całość kremu maślanego i dokładnie

Food Square
Dulces de Semana Santa 152

potrawka z ciecierzycy ( potaje de garbanzos ), ryż na mleku ( arroz con leche ) i Monas de Pascua , będące bardzo istotnym świątecznym wypiekiem z ciasta drożdżowego, przyozdabianego pisankami, czekoladą i kolorowymi dekoracjami z cukru. Monas przybierają najrozmaitsze kształty - od wieńców, po baranki, a każdy region posiada własne tradycje ich przygotowywania i ozdabiania. La confitería de Filella  w Sewilli Postanowiłem przygotować kilka

Food Square
Ciasto z kremem bawarskim, musem truskawkowym i galaretką z białego wina 250

truskawkowy. Ciasto wstawić do lodówki na 3h. Galaretka z białego wina: 500 ml słodkiego białego wina (np. muscatu) 3 płaskie łyżeczki żelatyny cukier (opcjonalnie) dodatkowo plasterki truskawek do dekoracji Odlać 100 ml białego wina i zagotować. Rozpuścić w nim żelatynę i cukier. Połączyć z resztą wina i wylać na stężały krem bawarski. Ozdobić plasterkami truskawek. Wstawić do lodówki aż galaretka

Food Square
Tort Rafaello 378

włożyć na chwilę do lodówki aby łatwiej się go nakładało. Dodatkowo: 120 ml amaretto lub malibu do nasączenia blatów wiórki kokosowe do posypania płatki migdałów do obłożenia Rafaello do dekoracji (użyłem 12 sztuk) Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć go 1/3 amaretto, a następnie wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać. Z drugim i trzecim blatem postąpić analogicznie. Boki ciasta również

Food Square
Pszczeli tort z jagodami 214

śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru Do nasączenia: 2 łyżki miodu sok z połówki cytryny 120 ml wrzątku lub herbaty Dodatkowo: 300 g jagód plus trochę do dekoracji 100 g borówek płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Kremówkę ubić z mascarpone na sztywno, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. Biszkopt pokroić na 3 równe blaty. Na paterze położyć pierwszy

Food Square
Babeczki waniliowe z lukrem i malinami 181

mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 1/2 łyżeczki soli Lukier: 80 g cukru pudru 2-3 łyżki wrzątku kilka kropili soku z cytryny (opcjonalnie) maliny do dekoracji Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olejek waniliowy oraz kolejno jajka (po każdym miksując, aby dokładnie połączyło się z masą). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz

Food Square
Ciasto i babeczki marchewkowe 180

około 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Polewa: 50 g masła, w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 200 g serka Philadelphia orzechy włoskie, cynamon i skórka pomarańczowa do dekoracji W misie miksera utrzeć masło do białości. Następnie dodawać powoli cukier puder, cały czas ucierając. Po łyżce dodawać serek Philadelphia, nie przerywając miksowania. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto i równomiernie

Food Square
Zimowy sernik z żurawiną 161

piekarnika i piecz powoli 45-60 minut aż masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika i wystudź całkowicie. Składniki na mus żurawinowy: 300 g świeżej żurawiny plus trochę do dekoracji (można zastąpić mrożoną) sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 300 ml kremówki 36% Do rondla wsyp żurawinę, zasyp cukrem i polej sokiem z cytryny. Wstaw na średni

Food Square
Chlebek do zupek 174

Kapuśniak, biały barszcz czy żurek inaczej smakują podane we własnoręcznie upieczonym chlebku.  To również doskonała dekoracja stołu. Upieczemy sobie taki chlebek.    Na 5-6 chlebków potrzebujemy: -ok. 1,5 kg mąki pszennej typ 650 -10 dkg drożdży -2,5 szklanki ciepłej wody -3 łyżeczki cukru -3 łyżeczki soli Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody, szklankę mąki

Maminek kulinarny
Cebulka marynowana 170

Marynowana cebulka przydaje się do sałatek i do dekoracji dań. Podamy proporcje na 1/2 kg cebulki, ale zawsze można zrobić więcej. Składniki: -1/2 kg cebulki dymki -jedna marchewka -3 ząbki czosnku -koper -listki laurowe -pieprz ziarnisty -gorczyca -ziele angielskie Na zalewę: -3 szklanki wody -1/2 szklanki octu 10% -5 łyżek cukru -1 łyżka soli    Najwięcej czasu

Maminek kulinarny
Mazurek jabłkowo-orzechowy 117

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25-30 minut.   Ciasto upieczone:    Po wystudzeniu dekorujemy lukrem i listkami mięty lub dowolną dekoracją. Smacznego

Maminek kulinarny