dekoracje - 3179 przepisów (strona:123/212)

Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami 275

ciasta. Zaparzamy herbatę i studzimy. Brzoskwinie wyciągamy na talerzyk, a sok łączymy razem z herbatą. Część brzoskwiń kroimy w kosteczkę, a cześć na półplasterki - to będzie nam służyło do dekoracji. Mus brzoskwiniowy : 1 galaretkę rozpuszczamy w ok. 1 szklance wody, czakamy aż wystygnie. Do ostudzonej galaretki dodajemy dżem brzoskwiniowy i dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy w chłodne miejsce do czasu

charlotte gotuje
Tort z masą kajmakową i bitą śmietaną 850

smaku 1/2 śmietan-fixy Poncz: 2/3 szkl wody cukier waniliowy 1/3 szkl. cukru  1 kieliszek spirytusu 2-3 łyżki rumu Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie kolejno dodajemy

charlotte gotuje
Babeczki z kremem 166

Przepis znalazłam na blogu mała cukierenka. Babeczki są świetną dekoracją stołu, nie są za słodkie, więc jeśli lubimy słodsze wypieki, to radzę dodatkowo dorzucić od siebie trochę cukru :) Wyszło mi ok 16 małych babeczek.  Składniki : 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120g miękkiego masła 3/4 szkl cukru 2 jajka 1/2 szkl mleka 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego

charlotte gotuje
Ogórkowa po staropolsku (z mięsem) 192

dodaję śmietany , bo nie lubię, ale jak kto woli. Można ewentualnie pokusić się o dorzucenie połowy kostki rosołowej, jeżeli smak nie jest wystarczający. Wrzucamy koperek i zostawiamy trochę do dekoracji zupy wlanej do miseczki. Smacznego!  P.S.WeAreCrazy

WeAreCrazy
Galaretka truskawkowa z pianką pomarańczową 126

SKŁADNIKI: 2 galaretki truskawkowe 1 galaretka pomarańczowa 100 g truskawek (około 4 truskawki do dekoracji) 2 serki homogenizowane 100 g cukru 250 ml wody 2,5 łyżki żelatyny WYKONANIE: W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1 l wody wrzącej, a pomarańczową w 1/2 l wody. Galaretkę truskawkową rozlewamy do szklaneczek. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki. Przygotowujemy truskawki

Serce zamknięte w formie pyszności
Tarta bananowa 166

Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę.  Ubitą śmietankę dajemy na tartę i wkładamy do lodówki. Czekolada do dekoracji: Do rondelka dajemy czekoladę, mleko i rozpuszczamy. Ciepłą czekoladą dekorujemy tartę bananową

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto biszkoptowe z musem wiśniowym 195

łyżka soku z cytryny BITA ŚMIETANA: 650 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 3 łyżki gorącej wody + kilka borówek amerykańskich do dekoracji. WYKONANIE: Na samym początku najlepiej przygotować mus wiśniowy. Wiśnie należy wypestkować i zmiksować bardzo drobno. Następnie dodać cukier puder i cały czas miksować. Rozpuścić galaretki w gorącej wodzie i dokładnie

Serce zamknięte w formie pyszności
Babeczki misie polarne 385

Babeczki misie polarne   Kolejna zimowo-świąteczna dekoracja na dziś to polarne misie - na święta lub na wszystkie te zimowe wieczory, kiedy odrobina słodyczy to coś, czego potrzeba najbardziej. Wystudzone babeczki (możecie wykorzystać jeden z przepisów, np.: ten ) dekorujemy białym lukrem ( przepis znajdziecie tu ). Do małej miseczki sypiemy cukier i dokładnie obtaczamy w nim wierzch babeczki - tak by cukier przykleił

Ciastkozercy
Delikatny krem z twarożku 200

Krem z twarożku nie jest tak ciężki jak kremy z samego masła, mimo to nadaje się świetnie do dekoracji babeczek i zachowuje kształt wyciśniętych szprycą ozdób dzięki dodaniu śmietanfixu (lub innego utrwalacza do bitej śmietany). Składniki: 200 g twarożku na sernik (lub miękkiego białego sera) 1 kostka masła 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 śmietanfix Masło wyciągamy wcześniej

Ciastkozercy
Babeczki cappuccino 175

tutaj) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko oraz przestudzoną kawę i dokładnie mieszamy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki i razem z orzechami (część odkładamy do dekoracji) dodajemy do masy i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą

Ciastkozercy
Babeczki z granatem 181

mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy. Obieramy granat, wyłuskane pesteczki powinny być "w całości", tak, żeby nie wyciekał z nich sok. Część zostawiamy do dekoracji, resztę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. W niedużej misce zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę, tak, żeby powstała jednolita kulka. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek

Ciastkozercy