dekoracje - 3179 przepisów (strona:123/212)

Cukrowa posypka 160

największym gronie, wśród najbliższych i najważniejszych nam osób :) A teraz przechodząc do przepisu. Mianowicie mam dla Was do pokazania pomysł na kolorową, cukrową posypkę, którą można wykorzystać jak dekoracja tortów, muffinek czy różnego rodzaju ciasteczek. Wszystko zależy od naszej kreatywności :) A czym się różni od tej ze sklepowych półek? Hmm ... myślę że w sumie niczym poza oczywiście ceną

charlotte gotuje
Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami 272

ciasta. Zaparzamy herbatę i studzimy. Brzoskwinie wyciągamy na talerzyk, a sok łączymy razem z herbatą. Część brzoskwiń kroimy w kosteczkę, a cześć na półplasterki - to będzie nam służyło do dekoracji. Mus brzoskwiniowy : 1 galaretkę rozpuszczamy w ok. 1 szklance wody, czakamy aż wystygnie. Do ostudzonej galaretki dodajemy dżem brzoskwiniowy i dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy w chłodne miejsce do czasu

charlotte gotuje
Tort z masą kajmakową i bitą śmietaną 847

smaku 1/2 śmietan-fixy Poncz: 2/3 szkl wody cukier waniliowy 1/3 szkl. cukru  1 kieliszek spirytusu 2-3 łyżki rumu Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie kolejno dodajemy

charlotte gotuje
Babeczki z kremem 161

Przepis znalazłam na blogu mała cukierenka. Babeczki są świetną dekoracją stołu, nie są za słodkie, więc jeśli lubimy słodsze wypieki, to radzę dodatkowo dorzucić od siebie trochę cukru :) Wyszło mi ok 16 małych babeczek.  Składniki : 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120g miękkiego masła 3/4 szkl cukru 2 jajka 1/2 szkl mleka 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego

charlotte gotuje
Ogórkowa po staropolsku (z mięsem) 189

dodaję śmietany , bo nie lubię, ale jak kto woli. Można ewentualnie pokusić się o dorzucenie połowy kostki rosołowej, jeżeli smak nie jest wystarczający. Wrzucamy koperek i zostawiamy trochę do dekoracji zupy wlanej do miseczki. Smacznego!  P.S.WeAreCrazy

WeAreCrazy
Galaretka truskawkowa z pianką pomarańczową 124

SKŁADNIKI: 2 galaretki truskawkowe 1 galaretka pomarańczowa 100 g truskawek (około 4 truskawki do dekoracji) 2 serki homogenizowane 100 g cukru 250 ml wody 2,5 łyżki żelatyny WYKONANIE: W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1 l wody wrzącej, a pomarańczową w 1/2 l wody. Galaretkę truskawkową rozlewamy do szklaneczek. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki. Przygotowujemy truskawki

Serce zamknięte w formie pyszności
Tarta bananowa 165

Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę.  Ubitą śmietankę dajemy na tartę i wkładamy do lodówki. Czekolada do dekoracji: Do rondelka dajemy czekoladę, mleko i rozpuszczamy. Ciepłą czekoladą dekorujemy tartę bananową

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto biszkoptowe z musem wiśniowym 189

łyżka soku z cytryny BITA ŚMIETANA: 650 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 3 łyżki gorącej wody + kilka borówek amerykańskich do dekoracji. WYKONANIE: Na samym początku najlepiej przygotować mus wiśniowy. Wiśnie należy wypestkować i zmiksować bardzo drobno. Następnie dodać cukier puder i cały czas miksować. Rozpuścić galaretki w gorącej wodzie i dokładnie

Serce zamknięte w formie pyszności
Babeczki misie polarne 376

Babeczki misie polarne   Kolejna zimowo-świąteczna dekoracja na dziś to polarne misie - na święta lub na wszystkie te zimowe wieczory, kiedy odrobina słodyczy to coś, czego potrzeba najbardziej. Wystudzone babeczki (możecie wykorzystać jeden z przepisów, np.: ten ) dekorujemy białym lukrem ( przepis znajdziecie tu ). Do małej miseczki sypiemy cukier i dokładnie obtaczamy w nim wierzch babeczki - tak by cukier przykleił

Ciastkozercy
Delikatny krem z twarożku 191

Krem z twarożku nie jest tak ciężki jak kremy z samego masła, mimo to nadaje się świetnie do dekoracji babeczek i zachowuje kształt wyciśniętych szprycą ozdób dzięki dodaniu śmietanfixu (lub innego utrwalacza do bitej śmietany). Składniki: 200 g twarożku na sernik (lub miękkiego białego sera) 1 kostka masła 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 śmietanfix Masło wyciągamy wcześniej

Ciastkozercy
Babeczki cappuccino 168

tutaj) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko oraz przestudzoną kawę i dokładnie mieszamy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki i razem z orzechami (część odkładamy do dekoracji) dodajemy do masy i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą

Ciastkozercy