zrobić kolorowe posypki z cukru Kolorowe cukrowe posypki można kupić na stoiskach z artykułami do pieczenia i ozdabiania ciast. Świetnie nadają się jako dekoracja na babeczki czy ciasteczka. Gotowe zwykle jednak nie są warte swojej ceny - to przecież w końcu tylko kolorowy cukier. Całe szczęście cukrowe posypki można zrobić samemu. Potrzebne będą: woreczek strunowy (z zapięciem z jednej strony), barwnik
Ciastkozercylizaków , które jakiś czas temu pojawiły się już na blogu. Na lizaki nadają się skrawki biszkoptu (np. z mazurka), kilka babeczek czy babka. Ja upiekłam proste babeczki czekoladowe . Do dekoracji można wykorzystać żółty lukier lub pofarbowane na żółto wiórki kokosowe Babeczki przygotowujemy według przepisu . Kruszymy je na mniejsze kawałki i formujemy kulki mocno ugniatając. Gotowe kulki wstawiamy do zamrażarki
Ciastkozercynasze mazurki miały kokosowe bałwanki zamiast baranków i nikogo to specjalnie nie dziwiło. W tym roku postanowiłam zrobić mazurek z owocami, kremem waniliowym, czekoladą i całkiem zwyczajną zajęczą dekoracją. Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy Poncz do nasączenia biszkoptu: woda, sok z ananasa, sok z limonki Do środka: ananas z puszki, winogrona, kwaśny dżem (np. z porzeczki) Polewa czekoladowa
Ciastkozercyżycie, proponuję Wam tęczowe babeczki :) Do tego przepisu wykorzystałam czekoladowe babeczki (z kostką Milki w środku) i całkiem zwyczajny krem budyniowy , który z niewielką ilością barwników tworzy piękne tęczowe dekoracje. Składniki na proste babeczki czekoladowe Składniki na krem budyniowy + barwniki spożywcze Jeśli decydujemy się na krem budyniowy warto przed zrobieniem babeczek przygotować sobie budyń i odstawić go do przestudzenia. Babeczki
Ciastkozercyforemek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Pieczemy około 30 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu i dekoracji. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy przestudzone babeczki. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyważną okazję (urodziny, prezent dla mamy) warto postawić na wypróbowany przepis, który zawsze się udaje. Żeby jednak nie było nudno, gotowe wypieki możemy fantazyjnie ozdobić. Dziś chciałabym zaproponować Wam dekorację w kształcie kremowego serduszka - do jej wykonania wystarczy najzwyklejsza foremka do ciastek, która na pewno znajdzie się w każdej kuchni. Składniki na babeczki czekoladowe Składniki na krem budyniowy +czerwony barwnik
Ciastkozercysposób, żeby ją wykorzystać. Do przygotowania tej przekąski wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, ciasto wystarczyło pokolorować barwnikami spożywczymi. Składniki na babeczki waniliowe + polewa czekoladowa i cukrowe koraliki do dekoracji Babeczki przygotowujemy według przepisu . Gotową masę przekładamy do 6 małych miseczek, do każdej dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę
Ciastkozercywaniliowe z czekoladą i orzechami w środku ozdobiłam pokruszonymi herbatnikami, kremem i masą cukrową. Składniki na proste babeczki waniliowe Składniki na krem budyniowy + masa cukrowa, herbatniki, barwniki spożywcze do dekoracji Babeczki przygotowujemy według przepisu . Herbatniki kruszymy, wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozbijamy dokładnie wałkiem. Masę cukrową wałkujemy na cienki placek, wycinamy długi prostokąt i kółko. Elementy sklejamy w wiaderko
Ciastkozercynikt nie grymasił specjalnie przy jedzeniu :) Składniki na proste babeczki czekoladowe Składniki na krem budyniowy + wiśnie ze słoika (lub dżem wiśniowy), czekoladowe cukiereczki, świeże wiśnie (lub czereśnie ;)) do dekoracji Przed zrobieniem babeczek przygotowujemy budyń na krem budyniowy i odstawiamy do przestudzenia. Wiśnie myjemy i odstawiamy na bok. Babeczki przygotowujemy według przepisu . Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę
CiastkozercyCiasteczka cytrynki to nieco zmieniony wariant kruchych ciasteczek, które pod różną postacią pojawiały się już na blogu. Oprócz cytrynowego smaku mają oczywiście stosowną cytrynową dekorację (jej zrobienie jest dziecinnie proste, a robi wrażenie!). Składniki: 0,5 kg mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 200 g masła (margaryny) 1 łyżka tłustej śmietany 2 jajka skórka z połowy cytryny
Ciastkozercysernik 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki skórki pomarańczowej ( przepis znajdziecie tu ) lub aromat pomarańczowy 0,5 szklanki borówek + borówki do dekoracji Borówki myjemy i wykładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Tortownicę (moja miała średnicę 15 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy i wkładamy do blendera razem z miękkim masłem. Miksujemy do uzyskania
Ciastkozercychyba poziomki na ogródku mojej babci. Korzystając z okazji, że z kilku krzaczków miałam całkiem pokaźną miseczkę postanowiłam zrobić baardzo poziomkowe babeczki - z poziomkami w środku, kremem poziomkowym, poziomkową dekoracją, i musem poziomkowym do podania. Wyszły świetnie, więc dla tych z Was którzy mają pod ręką kilka poziomkowych krzaczków - gorąco polecam :) Składniki na proste babeczki waniliowe + garść poziomek Składniki
Ciastkozercyszklanki śmietany kremówki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem: 250 g serka mascarpone Nutella (lub inny krem czekoladowy) +truskawki do dekoracji Truskawki dokładnie myjemy i zostawiamy na ściereczce, żeby wyschły. Nie obrywamy ogonków. Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, mleko i śmietanę mieszamy osobno. Dodajemy do suchych składników i mieszamy
Ciastkozercyjedyne, co mnie zaskoczyło, to fakt, że Holendrzy najwyraźniej jedzą ją na kanapkach, w związku z czym sprzedawana jest w bardzo dużych opakowaniach. Zestaw mas cukrowych i posypek do dekoracji trafił do koszyka chyba głównie dlatego, że był ładnie zapakowany. Może to nie jest zbyt rozsądny powód, żeby wieźć je taki kawał drogi... nazwijmy to zatem wakacyjnym zachcianką :) ciastkożercy
Ciastkozercydalej wyrabiamy masę. Z gotowej masy formujemy kulki. Wkładamy je na 15 minut do zamrażarki, żeby nieco stwardniały. Kulki z ciasta zanurzamy w lukrze i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Doczepiamy dekoracje - nosy i uszka z dropsów czekoladowych, uśmiechy z cukiereczków (można także jeśli ktoś ma na tyle pewną rękę narysować je polewą czekoladową) i oczy z masy cukrowej (lub czekoladowych cukiereczków
Ciastkozercy