nakryć do stołu. Druga część warsztatów została podzielona na dwie części, a blogerki na dwie grupy: w trakcie kiedy jedna z nich uczyła się robić świąteczne dekoracje, druga szkoliła się wraz z fotografem Maciejem Zaczykiem. Podczas dekorowania każda z nas miała za zadanie przyozdobić swoją choineczkę, a na koniec na schodach zrobiłyśmy kolorową wystawę
Kulinarne przygody Gatityłyżki cukru -1 łyżka wody -3 łyzki kakao - Toblerone Fruit/Nuts oraz Toblerone mleczna z nugatem migdałowym i miodem – jako dodatek do polewy i jako pyszna chrupiąca posypka i dekoracja -garść zblenderowanych orzechów włoskich Wykonanie: Gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zaczyna wrzeć dodajemy kaszę manną . Intensywnie mieszamy, aby uniknąć powstania grudek. Jeśli takowe się pojawią można zmiksowac
Z Kuchni Do Kuchniszklanka mleka pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek 1 łyżeczka sody pół szklanki wiórków kokosowych lukier zielony gotowy w opakowaniu kolorowe cukiereczki lub posypka do dekoracji Wykonanie: Margaryne roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, kakao,mąkę wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy tłuszcz.Mieszamy. Dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy. Wykładamy do formy w kształcie
Z Majeczką w kuchnidużych cebul 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła wywar z warzyw 1,5 litra łyżka tymianku , sól , pieprz do smaku 1 szklanka białego wytrawnego wina szczypiorek do dekoracji 15 dag sera żółtego typu chedder bułka np bagietka WYKONANIE Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Podduszamy na maśle, aż będzie miękka i przezroczysta. Nie rumienimy
W kuchennym oknie Ewyawokado 4 ugotowane jajka sok z limonki twarożek wiejski 1/2 opakowania 1 łyżeczka łagodnej musztardy 1 łyżka suszonych zmielonych pomidorów sól pieprz do smaku pomidor i sałata do dekoracji WYKONANIE: Awokado opłukać, przekroić na połowę, wyrzucić pestkę i delikatnie wyjąc miąższ tak , by nie uszkodzić zielonej łódeczki. Miąższ pokroic na małe kawałki, skropić dość mocno
W kuchennym oknie Ewycytryny. Grillowany ser Halloumi z pomidorkami cherry Czas przygotowanie: 3 minuty Czas grillowania: 3 minuty składniki: 1 ser Halloumi pokroić w 1 ½ cm plastry ½ łyżeczki oliwy z oliwek do dekoracji: świeżo zmielony czarny pieprz oregano lub liście mięty 4-5 przeciętych na połowę pomidorków cherry sos vinaigrette Przygotowanie: Rozgrzać grilla do dużej temperatury, plastry sera natrzeć oliwą z oliwek, grillować
naRuszcierozpuszczalnej w granulkach 4 żółtka Wierzch i boki: 650g + 5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru 2 fixsy do śmietany Do dekoracji: paluszki czekoladowe gwiazdki czekoladowe kakao do posypania Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz migdałami. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg
Mała CukierenkaKolejna propozycja na przełożenie biszkoptu i wyczarowanie z niego torcika. Mój najmłodszy synek bardzo lubi budyń, specjalnie dla niego powstała więc masa budyniowa mocno waniliowa :) Do dekoracji zamiast sztucznych ozdób użyłam owoce i od razu zrobiło się weselej podczas tej wszechogarniającej Nas bieli ! Składniki: biszkopt jasny: na prodiż 28 cm: do przekrojenia na 2 lub 3 części 6 jajek
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanka mleka 1 szklanka smietany 18 1/2 szkl.wody przegotowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1/3 szkl.oleju bita smietana-do dekoracji listki mięty Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.Wlewamy ciasto do gofrownicy,zapiekany na złoto.Gotowe gofry smarujemy konfiturą z borówki amerykańskiej.Dekorujemy bita smietaną i listkami miety
Z Majeczką w kuchniWykonanie: Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkować, odłożyć kawałek ciasta do dekoracji,a resztą ciasta wyłożyć formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 10 min w 180 st. Masę makową wymieszać
Z Majeczką w kuchnirozpuszczalnej w granulkach 4 żółtka Wierzch i boki: 650g + 5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru 2 fixsy do śmietany Do dekoracji: paluszki czekoladowe gwiazdki czekoladowe kakao do posypania Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz migdałami. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg
Mała Cukierenkabrzoskwiniowy: 6 dużych brzoskwiń 1 cytryna 1 łyżka cukru 1 gałązka rozmarynu Krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mus brzoskwiniowy: 1. Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki, wyciągamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. 2. W rondelku na małym ogniu prażymy pokrojone
W kuchni KatieDzień dobry! Powoli wpadamy w świąteczny nastrój, w końcu już za miesiąc Wigilia! Pora myśleć o świątecznym menu, prezentach, dekoracjach. Czemu nie umilić sobie tego czasu daniami z korzennymi aromatami? Dzisiaj prezentuję Wam korzenny pulled pork czyli długo duszoną wieprzowinę w intensywnej i aromatycznej marynacie z przyprawami, które spotkamy również w pierniku. Idealna do kanapek z warzywami, sałatą i chrzanem
Pora coś zjeśćmleka pasteryzowanego 500 g mleka zagęszczonego słodkiego 340 g śmietany kremowej 18% (lub mleka zagęszczonego bez cukru) 400 g śmietanki 30% do ubijania owoce, czekolada, orzechy wg gustu do dekoracji odrobina tłuszczu i bułki tartej (lub kaszy manny) do natłuszczenia i obsypania dna foremki Przygotowanie: Z białek ubij pianę na sztywno. W misce wymieszaj żółtka z aromatem, cukrem i proszkiem
Grahamka, weka i kajzerkaKładę je na blasze w odległości nie większej niż długość wałka, pomiędzy nimi kładę ciasto, i idealnie je wtedy rozwałkowuję. Jeśli chcesz, możesz ponakłuwać delikatnie ciasto widelcem, w celu dekoracji. Nastaw piekarnik na temperaturę 150 °C. Wstaw blachę z ciastem do piekarnika, piecz około 45 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i od razu pokrój je na paluszki okrągłym nożem
Grahamka, weka i kajzerka