dekoracje - 3179 przepisów (strona:120/212)

Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 163

skórka), 3 łyżki sosu sojowego, 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, 2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu, 1 żółta cukinie, 1 jabłko, ocet jabłkowy zielenina do dekoracji, oliwa, sól i pieprz. Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa:   100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy

SzczyptaSmaQ
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 184

łyżka nasion białego i/lub czarnego sezamu, 3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz, 1 łyżka oleju sezamowego, soku z cytryn, pierz cayenne i sól morska do smaku, zielenina do dekoracji (u mnie lekko pikantne kwiaty i zielone nasiona nasturcji).         Przygotowanie: Wakame zalać zimną wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć na sicie. Kalarepę

SzczyptaSmaQ
Mus z czekolady 1956

przygotowania: 15 minut + chłodzenie Porcje:4       Składniki: 60 g gorzkiej czekolady, 120 ml śmietany kremówki, 1 duże jajo, 15 g cukru, 1 łyżeczka brandy, czekolada do dekoracji (wiórki, płatki, kluseczki z sosu czekoladowego itp.). Przygotowanie: Ubić schłodzoną śmietanę. Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej (miskę z jajami postawić nad garnkiem z gotującą się wodą, ubijać trzepaczką

SzczyptaSmaQ
Kakaowe serniczki z nutą pomarańczy 169

zmielonego twarogu, 1/4 szklanki cukru, 2 jaja, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii , 4 łyżki kakao, 1 łyżka budyniu waniliowego, 4 łyżki zmielonych herbatników czekoladowych, masło. Kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji: 1 duża pomarańcza, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. wody, sok wyciśnięty z pomarańczy.           Przygotowanie: Przygotować kandyzowaną skórkę. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, obrać w szerokie paski , usunąć

SzczyptaSmaQ
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 272

mięsem, rybami, warzywami, owocami…    Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji.  Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym i sprężysty ciastem batatowym z korzennym akcentem.  Jeśli nie macie jakiegoś składnika nie przejmujcie się

SzczyptaSmaQ
Mini naleśniczki przekładane - śniadanie do szkoły 269

było grudek - w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka - dodajemy do naszego ciasta białka i delikatnie mieszamy - aby uzyskać małe naleśniczki ciasto przelałam  do buteleczki plastikowej do dekoracji lukru, ma większy otwór co swobodnie pozwalało mi tworzyć mini naleśniczki, robiłam małe kółka z ciasta a gdy się po 2-3 sekundach ścinały dodawałam jeszcze odrobinę ciasta, chciałam, aby były

Basia w kuchni
Racuchy drożdżowe z jabłkami 344

plasterki jabłek... Ciasto: ½ kg mąki 30 g drożdży 3 jajka 3 łyżki cukru 2 ½ szklanki mleka szczypta soli 3 duże jabłka olej do smażenia cukier puder do dekoracji Drożdże utrzeć z cukrem i solą. Wymieszać z pozostałymi składnikami.Masa powinna mieć gęstszą konsystencję niż ciasto na naleśniki. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do masy

Czerwień i błękit
Ciasteczka Renifery 1035

grudnia przygotowałam dla Was nie tylko mikołajową przekąskę - brownie , ale także renifery. Prostą i uroczą dekorację wykonacie w dosłownie kilka chwil na dowolnych ciasteczkach - pierniczkach lub prostych kruchych maślanych. Składniki na kruche ciasteczka + cytryna, cukier puder, Lentilki lub M&Msy , czekolada do rozpuszczenia Z opakowania wybieramy czerwone cukierki. Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy

Ciastkozercy
Wielowarstwowy tort korzenny 1134

budyniowa 450ml mleka 120g masła 6 łyżek cukru pudru 1,5 łyżki (18g) mąki pszennej 1,5 łyżki (18g) mąki ziemniaczanej 2 żółtka 120g powideł śliwkowych orzechy włoskie do dekoracji Wykonanie: PLACKI KORZENNE - składniki na ciasto wyjąć trochę wcześniej z lodówki - masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę - do masy maślanej dodawać na przemian mąkę przesianą z przyprawami (korzenną

Smakołyki Bereniki
Czekoladowy sernik na zimno 175

powideł śliwkowych 1 łyżka spirytusu Masa serowa. 20 dag czekolady gorzkiej 25 dag serka homogenizowanego waniliowego 200 ml śmietany kremówki 1 opakowanie Śmietan-fix 2 łyżki płatków czekolady do dekoracji Wykonanie. Pierniki korzenne pokruszyć i wymieszać z powidłami i spirytusem. Masą wyłożyć dno tortownicy - 18 cm. Do rondelka o grubym dnie wsypać połamaną czekoladę i wlać 2 łyżki kremówki. Mieszając

Kulinarny karnet Christophera
Sernik z piernikami i czekoladowymi kropkami 349

czekoladzie z marmoladą (typu Alpejskie) Polewa 50 ml wody 50 ml kremówki 80 g cukru pudru 20 g kakao  1 łyżeczka żelatyny 10 ml wody cukier perlisty do dekoracji Przygotowanie:   Herbatniki drobno zmiksować w blenderze, dodać roztopioną margarynę, kakao i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę z herbatników na dno tortownicy o średnicy 28 cm, ugnieść i wyrównać powierzchnię

Ala piecze i gotuje
Ciastka kokosowe 209

aromatu waniliowego szczypta soli 2 - 3 łyżki kokosu Polewa: 1/4 kostki margaryny mlecznej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody Dodatkowo: cukier kryształ do obtaczania kokos do dekoracji Na blacie połączyć mąkę z margaryną jak na kruche ciasto. Zrobić na środku wgłębienie, a w nim umieścić drożdże roztarte z cukrem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odrywać kawałki

Praktyczna pl
Ciasto czekoladowe 337

margaryny, 200 g cukru, 4 jajka, 250 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g czekolady w proszku, Zapraszamy do sklepu SKWORCU Dekoracja: 1 duża polewa lub rozpuszczona czekolada w kąpieli wodnej. Wykonanie: Margarynę  utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku. Obie mąki  wymieszaj z proszkiem do pieczenia i czekoladą w proszku, dodawaj

Anioły w kuchni
Marchewkowe babeczki z migdałami 153

sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/3 szklanki brązowego cukru Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Marchewkę obrać i zatrzeć na tarce o małych oczkach.  Wszystkie produkty sypkie wymieszać w pierwszej misce, a w drugiej olej i jajka

cooklife
Warsztaty stylizacji i fotografii z Malmą 135

nakryć do stołu. Druga część warsztatów została podzielona na dwie części, a blogerki na dwie grupy: w trakcie kiedy jedna  z nich uczyła się robić świąteczne dekoracje, druga szkoliła się wraz z fotografem Maciejem Zaczykiem. Podczas dekorowania  każda  z nas miała za zadanie przyozdobić swoją choineczkę, a na koniec na schodach zrobiłyśmy kolorową wystawę

Kulinarne przygody Gatity