dekoracje - 3179 przepisów (strona:111/212)

Babeczki Wielkanocne 207

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 3 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 100 g wiórków lub chipsów czekoladowych jajeczka cukrowe do dekoracji 120 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru Te babeczki miałam już upiec w zeszłym roku na Wielkanoc... ale jakoś tak nie starczyło czasu i mocy przerobowych :) Więc nadrabiam tą zaległość

Świat Ciasta
Piernikowe ludziki 155

ciasta: 3/4 szklanki jasnego miodu 1 szklanka cukru 125 g masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 500 g mąki pszennej Dodatkowo: dowolne dekoracje cukiernicze Pierniczki (ang. gingerbread man) - ulubieńcy naszych najmłodszych. Przede wszystkim ze względu na fakt, że można je dekorować i "ubierać" w najrozmaitszy sposób, na ile tylko wyobraźnia na to pozwoli. Ciasteczka

Świat Ciasta
Torcik delicja jabłkowa 257

trzeba wykorzystać całej ilości). Na blat kakaowy wyłożyć krem waniliowy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć frużelinę (fot.8) , przykryć jasnym biszkoptem i nasączyć go ponczem z herbaty z cytryną. Na potrzeby dekoracji na wierzchu użyłam niewielkiej ilości ubitej na sztywno śmietany kremówki z dodatkiem cukru. Ale torcik z powodzeniem można również udekorować gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Inspiracja: słodkie fantazje linkwithin

Świat Ciasta
Klasyczny Keks z Bakaliami 238

suszonych śliwek 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 40 g suszonych moreli 40 g suszonych daktyli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody owoce kandyzowane na dekoracje (opcjonalnie) Klasyczny Keks z Bakaliami - Sposób przygotowania: Migdały oraz rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie osuszamy rodzynki. Migdały obieramy. Wszystkie przygotowane bakalie dość drobno siekamy.  Mąkę wraz

Słodka Strona
Pierogi Ruskie 181

smaku  Farsz: - duży garnek/miska ziemniaków ok 15-20 średnich sztuk - 2,5 - 3 kostki twarogu chudego  - 3 duże cebule - przyprawy : sól, pieprz. papryka ostra/słodka, czosnek granulowany Dekoracja: - cebula - kiełbasa Sposób przygotowania: 1. Do dużego garnka wrzucamy nieobrane ziemniaki i zalewamy wodą. Ziemniaki gotujemy tak długo, aż w niektórych miejscach popękają i będą bardzo miękkie (ale bez przesady

Gotuj Z Muzyką
Tort urodzinowy 240

mąki tortowej - szklanka cukru  -pół szklanki mąki ziemniaczanej - cukier waniliowy  - 3 łyżki oliwy Kremy:  - 2 opakowania kremu do tortów wg. uznania (Ajerkoniak/Czekolada/Wanilia) - opakowanie bitej śmietany (ŚNIEŻKA) Dekoracja: - owoce: ananas/brzoskwinia z puszki -kiwi , winogrona , truskawki itp. - posypka (kawałki czekolady)  - sos czekoladowy (lub inny , jaki chcesz) Sposób przygotowania: 1.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie  po jednej

Gotuj Z Muzyką
Oponki 141

kostki) -0,5kg mąki pszennej  -1 szklanka cukru  -2 żółtka - 1 całe jajko  -pół szklanki śmietany -1 cukier waniliowy  - 2 łyżeczki sody  - na posypkę,dekoracje : cukier puder, kakao, sos czekoladowy lub inny itp. - do smażenia: 2-3 kostki smalcu , obrany ziemniak przekrojony na 3 części Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki zagniatać ręcznie w misce

Gotuj Z Muzyką
Torcik bezowy z jabłkami i kremem śmietankowym 171

ok.1,5-2 cm. Potem na środek bezy kładziemy parę łyżek jabłek. I tak każde piętro. Na zdjęciu widać 3 poziom, jak wyłożyłem krem i jabłka: 5.Dekoracja  Do dekoracji użyłem pozostałego kremu i jabłek , oraz granata , który orzeźwił cały torcik ;) I to tyle ;)  Życzę smacznego ;) Na specjalna prośbę solenizantki , wrzucam jej ulubiona piosenkę: Pozdrawiam  Michał

Gotuj Z Muzyką
Deser bezowy 187

cukru pudru - 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej - szczypta soli Krem: - 1 budyń śmietankowy - pół kostki masła Środek: - kisiel owocowy (najlepiej z kawałkami owoców) - owoce ( według uznania np. winogrona i kiwi) Dekoracja : - Owoce ( takie jakie w środku bezy lub tak jak na zdjęciu liczi i limonka) Sposób przygotowania :  1.Beza: Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę. Następnie dodawać małymi porcjami

Gotuj Z Muzyką
Sernik z borówkami – na zimno 194

mieszamy. Kiedy sernik w lodówce się zetnie wylewamy na niego galaretkę z owocami. Chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin. Po tym czasie możemy przystąpić do wyciągania sernika i dekoracji. Jeśli sernik zrobiony był w miseczce to przed wyjęciem umieszczamy całą miseczkę na 1-2 minuty w gorącej wodzie, uważając, aby woda nie dostała się do środka. Dzięki temu sernik

Ostra na Słodko
Szachownica mandarynkowa 354

słodkie mandarynki – 6 szt MASA ŚMIETANKOWA : * śmietana 30% – 200 ml * cukier wanilinowy – 1 op * śmietanfix – 1 op * herbatniki – ok. 20 szt DODATKOWO : * mandarynki do dekoracji   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT : Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek. Dokładnie mieszamy. Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką

Ostra na Słodko
TORT SZWARCWADZKI / CZARNY LAS ( BEZ ALKOHOLU ) 529

minut. Studzimy , a następnie dobrze wystudzony kroimy na 3 równe blaty. KREM : Wiśnie odsączamy z kompotu ( absolutnie nie wylewamy kompotu! ). Ok. 15 sztuk odkładamy do dekoracji , a resztę dzielimy na 2 części. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dokładnie mieszamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , dodając pod koniec cukier waniliowy , cukier puder i rozpuszczoną ( ale nie zimną ) żelatynę

Ostra na Słodko
TORT SEROWY Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ 831

cukier puder – 2 łyżki * mleko w proszku – 1 szkl * żelatyna – 2 łyżeczki * domowy likier śmietankowo – czekoladowy – 4 łyżki * płatki migdałów – 50 g DO DEKORACJI : * płatki migdałów – 50 g * czekolada deserowa – 50 g * ciastka z karmelem w czekoladzie – ok. 20 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Jajka wbijamy do miski , dosypujemy cukier i ubijamy

Ostra na Słodko
Knoppers domowy – wafelki z masą mleczno – nugatową 1315

orzechowy – 180 g *prawdziwe , dobrej jakości masło – 100 g * kakao – 1 łyżka * orzechy laskowe – 150 g DODATKOWO: * wafle / andruty – 4 szt * czekolada + orzechy do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA MLECZNA : Mleko gotujemy z cukrem , studzimy. Masło ucieramy na gładką , białą masę , a następnie powoli wlewamy mleko z cukrem i dodajemy po łyżce mleka w proszku

Ostra na Słodko
KOKOSOWE KROKIETY Z TRUSKAWKAMI 200

kukurydziane – 1 szkl * kokos – 0,5 szkl * jajko – do panierowania * olej rzepakowy do smażenia – ok. 200 ml * cukier puder do posypania * mięta + truskawki – do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy naleśniki , odkładamy w ciepłe miejsce. NADZIENIE: Truskawki myjemy , kroimy w drobną kostkę , zasypujemy cukrem. CAŁOŚĆ : Płatki kukurydziane bardzo

Ostra na Słodko