masła 60 g cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego pół łyżeczki otartej skórki z cytryny 25 g zmielonych migdałów 150 g mąki mała szczypta soli Do dekoracji: 1 żółtko płatki migdałowe Do kolekcji świątecznych słodkości postanowiłam dołożyć rożki. Wśród starych gazet z przepisami wynalazłam świetny przepis na bardzo pyszne, kruche i delikatne rogaliki w posypce migdałowej. Ze wszystkich składników zagnieść
Świat Ciastalukier dobrze "związał", po czym odstawić do zastygnięcia. Następnie przykleić elementy dachu. Również zostawić na chwilę do zastygnięcia. Gdy już wszystko dobrze nam zastygnie możemy brać się za dekorację białym lukrem (fot.4) . Przechowywać w szczelnej puszce - a serwować na kubkach z kakao lub z czekoladą. Smacznego :) Inspiracja: moco-choco Przepis bierze udział w akcjach
Świat Ciastaktórej po raz pierwszy swoje przepisy zamiescił Paweł Małecki, który jest Mistrzem Polski Cukierników, wielokrotnym laureatem konkursów cukierniczych w Polsce i na świecie oraz kierownikiem działu pralin, lodów i dekoracji cukierniczych. Przepisom takiego autorytetu nie mogłam się oprzeć. Na pierwszy ogień poszła babka, która idealnie wkomponowała się w przedświąteczny klimat Wielkanocy. Masło i margaryna musi być w temperaturze pokojowej. Cukier
Świat Ciastamąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 3 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 100 g wiórków lub chipsów czekoladowych jajeczka cukrowe do dekoracji 120 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru Te babeczki miałam już upiec w zeszłym roku na Wielkanoc... ale jakoś tak nie starczyło czasu i mocy przerobowych :) Więc nadrabiam tą zaległość
Świat Ciastaciasta: 3/4 szklanki jasnego miodu 1 szklanka cukru 125 g masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 500 g mąki pszennej Dodatkowo: dowolne dekoracje cukiernicze Pierniczki (ang. gingerbread man) - ulubieńcy naszych najmłodszych. Przede wszystkim ze względu na fakt, że można je dekorować i "ubierać" w najrozmaitszy sposób, na ile tylko wyobraźnia na to pozwoli. Ciasteczka
Świat Ciastatrzeba wykorzystać całej ilości). Na blat kakaowy wyłożyć krem waniliowy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć frużelinę (fot.8) , przykryć jasnym biszkoptem i nasączyć go ponczem z herbaty z cytryną. Na potrzeby dekoracji na wierzchu użyłam niewielkiej ilości ubitej na sztywno śmietany kremówki z dodatkiem cukru. Ale torcik z powodzeniem można również udekorować gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Inspiracja: słodkie fantazje linkwithin
Świat Ciastasuszonych śliwek 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 40 g suszonych moreli 40 g suszonych daktyli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody owoce kandyzowane na dekoracje (opcjonalnie) Klasyczny Keks z Bakaliami - Sposób przygotowania: Migdały oraz rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie osuszamy rodzynki. Migdały obieramy. Wszystkie przygotowane bakalie dość drobno siekamy. Mąkę wraz
Słodka Stronasmaku Farsz: - duży garnek/miska ziemniaków ok 15-20 średnich sztuk - 2,5 - 3 kostki twarogu chudego - 3 duże cebule - przyprawy : sól, pieprz. papryka ostra/słodka, czosnek granulowany Dekoracja: - cebula - kiełbasa Sposób przygotowania: 1. Do dużego garnka wrzucamy nieobrane ziemniaki i zalewamy wodą. Ziemniaki gotujemy tak długo, aż w niektórych miejscach popękają i będą bardzo miękkie (ale bez przesady
Gotuj Z Muzykąmąki tortowej - szklanka cukru -pół szklanki mąki ziemniaczanej - cukier waniliowy - 3 łyżki oliwy Kremy: - 2 opakowania kremu do tortów wg. uznania (Ajerkoniak/Czekolada/Wanilia) - opakowanie bitej śmietany (ŚNIEŻKA) Dekoracja: - owoce: ananas/brzoskwinia z puszki -kiwi , winogrona , truskawki itp. - posypka (kawałki czekolady) - sos czekoladowy (lub inny , jaki chcesz) Sposób przygotowania: 1.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej
Gotuj Z Muzykąkostki) -0,5kg mąki pszennej -1 szklanka cukru -2 żółtka - 1 całe jajko -pół szklanki śmietany -1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki sody - na posypkę,dekoracje : cukier puder, kakao, sos czekoladowy lub inny itp. - do smażenia: 2-3 kostki smalcu , obrany ziemniak przekrojony na 3 części Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki zagniatać ręcznie w misce
Gotuj Z Muzykąok.1,5-2 cm. Potem na środek bezy kładziemy parę łyżek jabłek. I tak każde piętro. Na zdjęciu widać 3 poziom, jak wyłożyłem krem i jabłka: 5.Dekoracja Do dekoracji użyłem pozostałego kremu i jabłek , oraz granata , który orzeźwił cały torcik ;) I to tyle ;) Życzę smacznego ;) Na specjalna prośbę solenizantki , wrzucam jej ulubiona piosenkę: Pozdrawiam Michał
Gotuj Z Muzykącukru pudru - 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej - szczypta soli Krem: - 1 budyń śmietankowy - pół kostki masła Środek: - kisiel owocowy (najlepiej z kawałkami owoców) - owoce ( według uznania np. winogrona i kiwi) Dekoracja : - Owoce ( takie jakie w środku bezy lub tak jak na zdjęciu liczi i limonka) Sposób przygotowania : 1.Beza: Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę. Następnie dodawać małymi porcjami
Gotuj Z Muzykąmieszamy. Kiedy sernik w lodówce się zetnie wylewamy na niego galaretkę z owocami. Chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin. Po tym czasie możemy przystąpić do wyciągania sernika i dekoracji. Jeśli sernik zrobiony był w miseczce to przed wyjęciem umieszczamy całą miseczkę na 1-2 minuty w gorącej wodzie, uważając, aby woda nie dostała się do środka. Dzięki temu sernik
Ostra na Słodkosłodkie mandarynki – 6 szt MASA ŚMIETANKOWA : * śmietana 30% – 200 ml * cukier wanilinowy – 1 op * śmietanfix – 1 op * herbatniki – ok. 20 szt DODATKOWO : * mandarynki do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT : Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek. Dokładnie mieszamy. Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką
Ostra na Słodkominut. Studzimy , a następnie dobrze wystudzony kroimy na 3 równe blaty. KREM : Wiśnie odsączamy z kompotu ( absolutnie nie wylewamy kompotu! ). Ok. 15 sztuk odkładamy do dekoracji , a resztę dzielimy na 2 części. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dokładnie mieszamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , dodając pod koniec cukier waniliowy , cukier puder i rozpuszczoną ( ale nie zimną ) żelatynę
Ostra na Słodko