dekoracje - 3179 przepisów (strona:103/212)

Pączki light - pieczone w piekarniku 375

grejpfruta (albo sok z 1 cytryny) około 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka czerwonego dżemu (by nadać różowy kolor) ponadto: skórka kandyzowana czekoladki do dekoracji Zaczyn: Do ciepłego mleka dodaję drożdże, łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki  i dokładnie mieszam. Przykrywam miseczkę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów

Bon Appetit Małgorzaty
Kawowy krem sułtański 166

mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej 4 łyżki rodzynek 100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek i biszkopcików 100 ml likieru kawowego lub czekoladowego  czekoladki do dekoracji albo tarta gorzka czekolada  Wykonanie: Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję kakao oraz esencję z kawy i delikatnie

Bon Appetit Małgorzaty
Bananowe muffinki z orzechami i nutellą 183

szklanka mleka 1 jajko 2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze 1 łyżeczka sody  1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  3 łyżki Nutelli Do dekoracji: odrobina nutelli albo polewa czekoladowa plasterki bananów sok z cytryny by banany nie ściemniały Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany

Bon Appetit Małgorzaty
Babka piwna z żurawiną ! ;) 183

ostrożnie piwo. Mieszać do momentu, aż piwo się wchłonie i powstanie jednolita masa. Na sam koniec dodać oprószone w mące żurawinę, trochę żurawiny zostawiamy do dekoracji. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i mąką foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C.  Piec około 45-50 minut do suchego patyczka. Następnie na wystudzoną

Bon Appetit Małgorzaty
Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem 179

zrobić z rzeżuchą? :)  Zapraszam Was także na inną włoską zupę   ACQUACOTTĘ :   przepis składniki: 2 - 3 garści posiekanej  rzeżuchy + trochę do dekoracji  koperek (dodatek polski) 1 seler naciowy 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 1 litr bulionu (mój polski dodatek to bulion ugotowany na boczku) świeży tymianek oliwa

Bon Appetit Małgorzaty
Pasta z awokado z dodatkiem czosnku niedźwiedziego 171

ogórek kiszony (może być konserwowy) paczuszka zielonych oliwek wiązanka czosnku dzikiego szczypiorek sok z poloły cytryny pieprz (możemy dodać żółty ser, ja nie dodałam) dodatkowo: do dekoracji plasterki cytryny, parę oliwek oraz szczypiorek Miąższ awokado wydrążamy z łupin. Jajka ścieramy na tarce. Do awokado dodajemy jajka oraz twaróg. Dokładnie ze sobą mieszamy na gładką masę. Skrapiamy sokiem

Bon Appetit Małgorzaty
Marchwiowe muffiny z zapiekanym musem drobiowo-serowym 180

składników) 2 marchewki pół kostki sera typu feta mięso z ugotowanego udka kurczaka 1 jajko 1 czubata łyżka mąki pół łyżeczki papryki w proszku ulubione zioła do dekoracji (u mnie rzeżucha) pieprz, sól Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do marchwi dodajemy, odrobinę sera feta (ok. 1 łyżki) 1 żółtko oraz mąkę. doprawiamy solą

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z cukinii i szpinaku z serem fetą 165

słupkach 1 por 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa do smaku zioła prowansalskie do smaku sól i pieprz oliwa do smażenia natka pietruszki do dekoracji ser typu feta Cukinię, cebulę, por oraz ząbki czosnku kroimy na drobniejsze cząstki. Warzywa wraz z włoszczyzną podsmażamy na oliwie następnie zalewamy ok 1 l wody i dodajemy szpinak. Zupę

Bon Appetit Małgorzaty
Cykoria z sosem serowo - szałwiowym 133

Zmysłowa przystawka. Przynajmniej ja tak sądzę :) Składniki: 2-4 cykorie szczypiorek do dekoracji Składniki na sos: 150-200 g sera gorgonzola 100 ml śmietanki kremówki kilka listków szałwii pół łyżeczki szafranu pieprz Sos: śmietankę podgrzewamy w rondlu, dodajemy ser gorgonzola oraz posiekaną drobno szałwię oraz nitki szafranu. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpłynięcia się sera

Bon Appetit Małgorzaty
Pyry z gzikiem i z dzikim czosnkiem 120

śmietany 9% albo 12 % szklanka mleka 2 kostki twarogu tłustego najlepiej jak najmniej kaszkowatego, choćby typu imperial szczypiorek kilka liści czosnku niedź. średnia cebula sól i pieprz rzeżucha do dekoracji Ziemniaki gotujemy w łupinach. Cebulę i szczypiorek, liście czosnku drobno kroimy. Twaróg mieszamy ze śmietaną i z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Konsystencja powinna być rzadka. Wszystko razem mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik z morelami o smaku cytrynowym 137

moreli -500 g białego, półtłustego sera, zmielonego (u mnie marki Wieluń) -200 g śmietany  kremówki najlepiej 36 % -3 łyżki żelatyny -sok i skórka z połowy cytryny Składniki dekoracji: -250  ml śmietanki  -2 łyżki cukru pudru - 250 ml kremówki 36 % - kolorowe wiórki kokosowe Biszkopt: Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, żółtka wymieszać z octem i proszkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z serem feta i świeżą bazylią 153

Składniki: kiść pomidorków cherry pół czerwonej cebuli wiązanka świeżej bazylii (same listki) pół opakowania sera typu feta oliwa z oliwek sok z cytryny sól i pieprz listki mięty do dekoracji Pomidorki przekrawamy na połówki, cebulę kroimy w pół księżyce, listki bazylii siekamy, ser kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza ze szparagami i gorgonzolą (lekko zjarana ale smaczna) ;) 174

szpinaku (u mnie mrożony w liściach) kilka pomidorków suszonych ze słoika z oliwą 100 g sera gorgonzola pół słoiczka przecieru pomidorowego suszone oregano świeża bazylia do dekoracji pół czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia sól, pieprz Szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Szparagom odrywamy końcówki (w 6/7 ich długości) i jeśli

Bon Appetit Małgorzaty
Dwukolorowy koktajl z fiołkami 141

fiołki to jadalne kwiaty :) Składniki: 500 ml gęstego, naturalnego jogurtu 300 ml schłodzonego mleka 2 kiwi 1 banan klika listków mięty ok. 6-8 truskawek garść fiołków + kilka do dekoracji ok. 2 łyżki cukru pudru (lub więcej) Kolor zielony: 250 ml jogurtu i 150 ml mleka blendujemy z obranym kiwi oraz bananem i miętą, dosładzamy cukrem pudrem. Kolor różowy

Bon Appetit Małgorzaty
Cannelloni z wołowiną i pieczarkami 160

pasty z pomidorów. (Ja kupiłam przecier w butelce w biedronce za 2,99 zł jest super)! sól, pieprz suszone oregano i bazylia do sosu świeże oregano lub bazylia do dekoracji olej do smażenia Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz 2 ząbki czosnku. Następnie dodajemy pieczarki starte na tarce. Później dodajemy mięso i całość smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty