dekoracje - 3179 przepisów (strona:95/212)

Sernik krakowski 124

mojej mamie. Książka zaczyna się od strony 16. Nie znam jej tytułu ani nie wiem, w którym roku została wydana. Nie ma pięknych kolorowych zdjęć, nie ma artystycznych dekoracji, postarzanych sztućców i bielonych desek na obrazkach. Ta książka sama w sobie jest stara i piękna. I żadnych postarzeń ani upiększeń nie potrzebuje. Czytaj więcej

bistro mama
TORT Z POPCORNEM W KAJMAKU 270

dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie. Ale ponieważ dalej było mi mało,  a nie miałam serca do tradycyjnej, pięknej dekoracji tortu, poszłam na łatwiznę i posypałam go świeżo uprażonym, niesolonym popcornem (!), który oblałam toną przepysznego kajmaku!:) Nie będę ukrywać - tort ostro "idzie w biodra", ale kto by się tym przejmował

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka piernikowa 161

przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki cynamonu 1/2-3/4 szklanki posiekanych orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej kandyzowanej Polewa:  tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 4 łyżki mleka posypka cukrowa do dekoracji  Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do piernika i cynamonem. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać

Ze smakiem i z pasją
Grzanki z dynią i suszonymi pomidorami 116

osoby Koszt przygotowania: 4,00 zł SKŁADNIKI: 300 g dyni suszone pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku pieczywo typu bagietka słodka papryka oliwa sól, świeżo mielony pieprz Szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Dynię obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Następnie na rozgrzanej oliwie dusimy dynię ok. 10 min. pod przykryciem z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Dodajemy posiekaną

kulinarnyJa
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 140

szklanki mąki pszennej typu 650 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 700 g świeżego rabarbaru cukier puder (do dekoracji) SKŁADNIKI na kruszonkę: 100 g margaryny do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki szczypta soli PRZYGOTOWANIE ciasta: Na początku myjemy i obieramy ze skórki rabarbar. Kroimy go na plasterki, zasypujemy

kulinarnyJa
Karpatka z kremem cytrynowym 361

SKŁADNIKI na ciasto: 1/2 kostki masła (125 g) 1 szklanka mąki pszenne tortowej 1 szklanka wody 5 jajek szczypta proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder (do dekoracji) SKŁADNIKI na krem cytrynowy: 2 opakowania budyniu śmietankowego 500 ml mleka 7 łyżek cukru białego kryształ 200 g masła 1 cytryna PRZYGOTOWANIE ciasta: Piekarnik ustawiamy na 180'C. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy

kulinarnyJa
Muffiny z czekoladą w towarzystwie motyli 110

stopni ok. 20 minut aż włożony drewniany patyczek będzie suchy. Muffiny będą brązowe na wierzchu. Przez czas pieczenia ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Upieczone maffinki ostudzić na kratce.  Dekoracja z motylkiem: Odkroić wierzch zimnej muffinki. Przeciąć na pół. Na dolnej części udekorować śmietaną lub kremem. Połówki ułożyć w kształt motyla. Podawać łakomczuchom i patrzeć jak pałaszują

W kuchni wieczorem
Tort czekoladowy z pomarańczami 125

żółtka + ubita sztywna piana z 2 białek 200ml soku ze świeżych pomarańczy 4 łyżki cukru 300ml ubitej śmietany kremówki 2 łyżki rozpuszczonej w 3 łyżkach wody żelatyny do dekoracji plasterki obranych pomarańczy (ok. 2 pomarańczy) 100g ubitej śmietany Sposób przygotowania: ciasto Ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Dalej mieszając dodajemy jajka, mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia

W kuchni wieczorem
Marshmallow monster 128

bardziej poważne święto zmarłych, natomiast coraz powszechniej pojawiające się zabawne słodkości z nim związane są czymś, czemu trudniej mi się oprzeć.  Najprawdopodobniej na początku tygodnia pojawią się kolejne dekoracje. Pajęcze nogi i czekoladowe płyty nagrobkowe stygną powoli w kuchni :D Na 12 babeczek potrzebujesz: - 30 białych pianek - 24 kamyczki na źrenice - czerwony lukier w tubce - odrobinę lukru lub syropu

W kuchni wieczorem
Cytrynowo-truskawkowy tort bezowy 139

cytryny (może być więcej, wg waszego uznania) na sos truskawkowy 200g mrożonych truskawek 1 szklanka białego cukru opcjonalnie żółty barwnik spożywczy do kremu i/lub bitej śmietany świeże truskawki do dekoracji Sposób przygotowania: Bezy Ubić mikserem lub robotem białka aż będą sztywne. Dalej ubijając dodawać cukier łyżka po łyżce. Na końcu wlać sok z cytryny. Na arkuszy papieru do pieczenia narysować

W kuchni wieczorem
Perliczka z azjatycką nutą 183

zakryje całego ptaka, dlatego smażymy ją 10 minut od strony udek, a następnie 8 minut od strony piersi, zanurzoną do połowy w gorącym oleju. Podawać z ugotowanym ryżem. Do dekoracji można dodatkowo użyć posiekanej szalotki i/lub świeżej papryczki chilli

W kuchni wieczorem
Najprostszy krem z dyni (z garam masala) 194

pokrojone w talarki (ok. 1cm) 2 czubate łyżki śmietany 1 łyżka soku z cytryny pieprz i sól oliwa z oliwek bulion z kurczaka lub warzyw opcjonalnie świeża kolendra do dekoracji Sposób przygotowania: Ząbki czosnku, imbir pokrojony na 4 kawałki i cebulę pokrojoną na ćwiartki wrzucamy do małego ręcznego malaksera, zalewamy około 2 łyżkami oliwy i szatkujemy drobno. Można też wszystko

W kuchni wieczorem
Makaron z klopsikami wieprzowo-wołowymi w pysznym sosie 143

wytrawnego wina 500ml bulionu wołowego 1 nieduży ogórek konserwowy 3 łyżeczki posikanych kaparów 30g masła 2 czubate łyżki mąki pszennej makaron dla 4 osób oliwa sól natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Mięso mielone posolić i ulepić z niego klopsiki wielkości piłeczki ping-pongowej. Podsmażyć na gorącej oliwie do zrumienienia i odłożyć na papierowy ręcznik. Na patelnie wrzucić boczek

W kuchni wieczorem
Tarta limonkowa z przepisu Nigelli Lawson 939

spód 250g pełnoziarnistych herbatników 100g masła 50g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao masa 300ml śmietany 36% (2 małe opakowania) puszka słodzonego mleka skondensowanego (ponad 400g) sok z 4 limonek dekoracja skórka z limonek starta czekolada Sposób przygotowania W malakserze mielimy wszystkie składniki na piasek. Czekoladę można troszkę podgrzać przed wrzuceniem, żeby była miękka. Wylepiamy formę na tartę i wstawiamy

W kuchni wieczorem
Jeszcze trochę świątecznie, chociaż już po Świętach :) 185

odpowiedzi. Składniki (na jedną porcję) : 1,5 szklanki mleka 4 łyżki płatków jaglanych 2 łyżka nasion chia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżka brązowego cukru(opcjonalnie) Do dekoracji: Migdały w płatkach Garść pistacji Wiórki Kokosowe Ulubione Owoce Jak przygotować? Mleko wlać do garnka,dodać cukier i zagotować. Następnie dodać płatki, nasiona oraz przyprawę do piernika, mieszamy do uzyskania

Chocolate Stop Tempting