dekoracje - 3179 przepisów (strona:95/212)

Tarta limonkowa z przepisu Nigelli Lawson 963

spód 250g pełnoziarnistych herbatników 100g masła 50g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao masa 300ml śmietany 36% (2 małe opakowania) puszka słodzonego mleka skondensowanego (ponad 400g) sok z 4 limonek dekoracja skórka z limonek starta czekolada Sposób przygotowania W malakserze mielimy wszystkie składniki na piasek. Czekoladę można troszkę podgrzać przed wrzuceniem, żeby była miękka. Wylepiamy formę na tartę i wstawiamy

W kuchni wieczorem
Jeszcze trochę świątecznie, chociaż już po Świętach :) 201

odpowiedzi. Składniki (na jedną porcję) : 1,5 szklanki mleka 4 łyżki płatków jaglanych 2 łyżka nasion chia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżka brązowego cukru(opcjonalnie) Do dekoracji: Migdały w płatkach Garść pistacji Wiórki Kokosowe Ulubione Owoce Jak przygotować? Mleko wlać do garnka,dodać cukier i zagotować. Następnie dodać płatki, nasiona oraz przyprawę do piernika, mieszamy do uzyskania

Chocolate Stop Tempting
Tort czekoladowo bananowy. Pierwsze urodziny kanału Ditecz! 422

pierwsze urodziny kanału Ditecz zdecydowałam na tort. Wybrałam moje ulubione smaki czyli ciasto czekoladowe + banany, jako dekoracja czarne ciastka w typie Oreo na białym tle z bitej śmietany utworzyły mój ulubiony motyw kropek. Muszę przyznać, że trochę się bałam bo to pierwszy tort który piekłam w swoim życiu. Ale na szczęście nie taki diabeł straszny jak go malują i biszkopt

Ditecz
Ciasto bananowo-marchewkowe 200

wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni (160 przy termoobiegu). Krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady orzechy włoskie do dekoracji Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy i cienkim strumieniem, powoli wlewamy białą czekoladę. Miksujemy do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu

Smakowity Blog Kulinarny
Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli 198

świeżych drożdży 1 laska cynamonu 60 g masła 2 jajka 30 g pomarańczowej wody - agua de azahar (użyłam  esencji pomarańczowej ) szczypta soli 340 g mąki pszennej Do dekoracji: jajko płatki migdałów owoce kandyzowane cukier puder Wykonanie: Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta nastawiamy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy mleko, skórkę pomarańczową, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczne pierniczki II 134

inne trochę mniej, ale zawsze były inne. Lukrowane, oblewane czekoladą, można je zrobić na różne sposoby. Te czekają na święta już od tamtego tygodnia, schowane w puszce, odłożone do dekoracji, którą zrobię w sobotę. Zapytacie, dlaczego zostawiam to sobie na ostatnią chwilę? Dlatego, bo lukier też ma swoja przydatność. Dużo smaczniejszy jest taki świeży, nie wiem czy wiecie, ale lukier

Słodkie Przyjemności
Biscotti Bożonarodzeniowe 173

tuż, tuż. Za oknem śnieg i mróz, czyli wszystko tak jak trzeba. Dziś jadę na ostatnie przedświąteczne zakupy, mam w planach ubranie mojej 3 metrowej choinki i zrobienie świątecznych dekoracji owocowych. No ale mimo wszystko większość czasu poświęcę na pieczenie. Będzie keks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym . Pierniczki już gotowe, dziś pokażę

Słodkie Przyjemności
Keks 138

dużo, ale ciasta powędrowały do czterech rodzin, więc było warto :) Każdy dostał po troszeczku i był szczęśliwy. Ja świętuję do Nowego Roku, więc jeszcze dużo czasu na cieszenie się dekoracjami, prezentami i czasem z bliskimi, szczególnie z eM. Jeszcze nie jedno ciasto upiekę do Sylwestra. Lubię ten czas kiedy mogę robić co tylko chcę. Zapominam o szkole, o pracy

Słodkie Przyjemności
Sałatka owocowa - wspomnienie lata 182

jaki kolor blatu wybrać do białej boazerii, strasznie mnie to męczy :) Bardzo lubię kolory, ale mimo wszystko chcę mieć stonowaną kuchnię. Macie jakieś fajne linki związane z kuchnią? Jej dekoracją, albo wyposażeniem? Jeżeli tak to wrzucajcie w komentarzach :) Dziś pomysł na drugie śniadanie, deser, albo kolacje :) Lekka, prosta i szybka propozycja. Uroku dodaje jej zdecydowanie sposób przygotowania, ale jeżeli macie

Słodkie Przyjemności
Walentynkowy tort migdałowy 170

pieczenia na około 10 minut (w zależności od grubości placków). Upieczone blaty odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kruche placki przekładamy kolejno bitą śmietaną, na wierzchu lekko wyrównując nożykiem do dekoracji. Białą i ciemną czekoladę rozpuszczamy w oddzielnych miseczkach, a następnie cienko rozsmarowujemy na marmurowym blacie - ja to zrobiłam na blacie kuchennym - i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada stwardnieje, za pomocą

Słodkie Przyjemności
Brioszki 157

porządków, ale za to zrobiłam już większość świątecznych zakupów. Do kupienia zostały mi już tylko takie rzeczy, które nie powinny zbyt długo stać w lodówce, no i oczywiście świąteczne dekoracje, w tym kwiaty i wstążki. Bardzo lubię dekorować stoły i wprost nie mogę się doczekać, aż udekoruję tegoroczny świąteczny stół - lubię to równie bardzo jak pieczenie! Może powinnam zacząć fotografować

Słodkie Przyjemności
Bakaliowiec 131

będzie ciepło, będę mogła rozpocząć na całego remont mojego przyszłego gniazdka. Na razie tylko jeżdżę i wybieram a to płytki, a to farby do pokoi, innym razem meble i dekoracje - nie narzekam, choć może trochę, bo dopóki tego nie kupuję, co chwilę zmieniam koncepcję. Wyobraźcie sobie, że dziś postanowiłam, że szafki w kuchni nie będą białe, nie będą szare

Słodkie Przyjemności
Świąteczna dekoracja stołu 143

przyszłości zainspirować do zaaranżowania Waszego stołu. Mam nadzieję, że moja propozycja i tym razem przypadnie Wam do gustu. Tym razem przeważają słoneczne kolory. Cudownie żółte tulipany są kwintesencją całej dekoracji. Oczywiście jak zwykle małe dodatki dodają tej aranżacji uroku. Wszystko jest stonowane i przyjemne dla oka. Aby stół miał swój charakter, zamiast lekkich szklanek, zastosowałam ciężkie szklanki z grubego szkła

Słodkie Przyjemności
Tort Czekoladowy 431

szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo 400 g masła 150 g cukru pudru 190 g czekolady 80 g  czekolady / wiórek czekoladowych do dekoracji marmolada wieloowocowa/wiśniowa Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy mleko i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Lemoniada ogórkowa 121

obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki.  Odstawiamy. Sok przelewamy do blendera, ogórka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera pozostawiając około 5 plasterków do dekoracji napoju. Do soku dolewamy cukier, wrzucamy kostki lodu i blendujemy. Po około minucie blender wyłączamy i zalewamy całość schłodzoną wodą gazowaną. Do przygotowanych szklanek wrzucamy po plasterku cytryny i ogórka

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania