dekoracje - 3179 przepisów (strona:89/212)

"Czerwone diamenty" czyli jagody goji 145

pomarańczowy z jagodami goji   Składniki (na dwa duże koktajle) 400g malin 1 pomarańcza (skórka i miąższ) Garść suszonych jagód goji 500ml kefiru naturalnego Łyżeczka miodu Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania     Owoce myjemy. Z pomarańczy ścieramy skórkę miąższ dzielimy na cząstki. Skórkę i miąższ pomarańczy umieszczamy w dzbanku miksera, dodajemy jagody goji i miksujemy na gładko. Dolewamy

Pyry na Gaz
Pijany tort bezowy 458

gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać łyżkę octu oraz stopniowo, nie przerywając miksowania po łyżce cukru

Pyry na Gaz
Koktajl bananowy z granatem 185

dojrzały banan 1 mały granat 1 szklanka mleka Sposób wykonania: 1. Banana obrać ze skórki, pokroić na kawałki. 2. Granat przekroić, wyjąć ziarenka. 3. Owoce (troszkę odłożyć do dekoracji) przełożyć do wysokiego naczynia, zalać mlekiem i całość zmiksować na gładko. 4. Koktajl przelać do wysokich szklanek, udekorować plasterkiem banana i ziarenkami granatu. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa szczawiowa z jajkiem 152

Zupełnie pochłonęła mnie lektura kulinarna.. Dostałam aż 4 książki w prezencie .. Na razie czytam „sekrety dekorowania potraw”. Książka jest niesamowita. Tyle posiada ciekawych rozwiązań dekoracji, że nie mogę się nadziwić. Już nie mogę się doczekać kiedy  będę miała trochę więcej wolnego i teorię zamienię na praktykę. Odrywając się na chwilę od lektury, podaję zległy przepis na zupę szczawiową

Na słodko lub wytrawnie
Makowiec zawijany 162

maku 250 g cukru 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiej margaryny Dodatkowo: lukier trochę maku do dekoracji pergamin/papier do pieczenia olej Sposób wykonania ciasta drożdżowego: Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem  i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą.  Rozpuścić masło

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek pomarańczowy 152

masła lub margaryny 2 jajka 100 g cukru pudru ½ łyżeczki esencji arakowej Masa: 3 pomarańcze (około 45 dag) 1 cytryna ( około 10 dag) 400 g cukru pudru Do dekoracji: Płatki migdałowe 1 słoiczek dżemu pomarańczowego lub bez dżemu można przybrać  przybrać także gotową masę marcepanową Masa marcepanowa: 25 dag migdałów 250 g cukru sok z 1 cytryny ½ łyżki octu

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto ze śliwkami i migdałami 140

cukru waniliowego 3 jajka 250 g cukru 75 zmielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Tłuszcz do wysmarowania tortownicy 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo do dekoracji Płatki migdałowe i 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy, nie przerywając ucierania dodać stopniowo

Na słodko lub wytrawnie
Sernik marmurkowy 182

waniliowej ·          1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej najlepiej deserowej lub gorzkiej ·          Płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: Herbatniki  rozkruszyć blenderem, rozpuścić masło lub margarynę i dodać do herbatników, dodać łyżkę kakao i dokładnie wszystko wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na dnie

Na słodko lub wytrawnie
Czekoladowa babka gotowana 176

kakao 8 g cukru waniliowego 2/3 szklanki cukru 6 jajek 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rumu 250 g masła lub margaryny Orzechy i wiórki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania : Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Pod koniec, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Obie mąki przesiać i połączyć

Na słodko lub wytrawnie
Tort czekoladowy 147

dżem z czarnej porzeczki 400 g rurek w czekoladzie ażurki czekoladowe do przybrania kilka kropel zielonego barwnika Sposób wykonania kremu: Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kawę rozpuścić we wrzącej wodzie i wystudzić. Do ubitej śmietany dodać kakao, cukier puder, rozpuszczoną i schłodzoną kawę, i rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę. Wszystko

Na słodko lub wytrawnie
Piernik staropolski 169

powideł śliwkowych do przełożenia piernika 200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Orzechy i płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: W garnuszku na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło cały czas mieszając. Gdy cukier się dobrze rozpuści, należy wszystko wystudzić. Sodę rozpuścić w mleku, dodać do nich mąkę, jajka

Na słodko lub wytrawnie
Czekoladki kokosowe z migdałami 150

zrobione to są najcenniejsze. Składniki na 16 czekoladek: 1 tabliczka białej czekolady, 2 łyżki drobnych wiórek kokosowych, 16 całych migdałów, 1 tabliczka czekolady gorzkiej,  ponadto: perełki do dekoracji, płatki waflowe, posypka cukrowa, foremki papierowe do pralinek. Przygotowanie: Migdały zalewamy wrzątkiem, czekamy ok. 10- 15 min. i jak skórka będzie zmarszczona to je obieramy. Suszymy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy sobie

Moniki Smakołyki
PIECHOTĄ DO LATA 105

zmiksować na jednolitą masę i wyłożyć na stężałą galaretkę. Kolejną warstwę w moim przypadku stanowi pokrojona w drobną kostkę gruszka. Na samej górze odrobina mięty i całe maliny do dekoracji. Wersję dla dorosłych polałam odrobiną likieru czekoladowego

Kuchnia w opałach
JAJKA FASZEROWANE WĘDZONYM ŁOSOSIEM 129

równie dobrze będą się prezentowały na stole podczas jakichkolwiek uroczystości. SKŁADNIKI: 4 jajka 100 g wędzonego łososia 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku 1 łyżka majonezu sól, pieprz kiełki do dekoracji A jak to zrobić: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić i wydrążyć żółtka. Żółtka przełożyć do miseczki, dodać pokrojonego w drobną kostkę łososia i szczypiorek oraz majonez. Wszystkie

Kuchnia w opałach
GALARETKA Z MASCARPONE 118

trakcie nieoczekiwanej zamiany miejsc była bezcenna. SKŁADNIKI: 2 galaretki o różnych smakach (ja wykorzystałam truskawkową i wieloowocową różową) 1/2 opakowania serka mascarpone 1 banan kiwi lub inny owoc do dekoracji A jak to zrobić: Jedną z galaretek zrobić według przepisu na opakowaniu. Drugą zrobić podobnie ale z 1/2 ilości wody.  Obie galaretki odstawić do ostygnięcia. Tą w której mamy

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania