dekoracje - 3179 przepisów (strona:89/212)

Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem 129

miesięcy. SKŁADNIKI: na około 25 sztuk: 500g maki 200g płynnego miodu 10g proszku do pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika  Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek cytrynowy) żółtko posypki WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto

Pyry na Gaz
Tort snickers 138

Mały proszek do pieczenia Łyżka oleju BLAT KOKOSOWY: 6 białek 6 łyżek cukru pudru 50g wiórków kokosowych MASA: 4 jajka ½ szklanki cukru pudru 250g masła Słoik kremu Snickers (500g) DEKORACJA: 3 batony Snickers WYKONANIE: Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować razem dodając na końcu białka. Piec 50 minut w temp. 180 stopni C. Ostudzić i przekroić

Pyry na Gaz
Zupa grzybowa z kaszą i białym winem 123

100g kaszy (u mnie jaglana ale może być również jęczmienna) 100ml białego, wytrawnego wina 2 średnie białe cebule łyżka masła klarowanego sól, czarny pieprz, tymianek natka pietruszki do dekoracji WYKONANIE: Bulion: Podudzia z kurczaka myjemy. Zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i opalamy palnikiem. Warzywa dodajemy

Pyry na Gaz
Reniferki z makiem 106

brzuchom.     SKŁADNIKI: 100g niebieskiego maku 125g masła 100g cukru duża szczypta soli 75g mąki pełnoziarnistej 75g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia jajko klasy M do dekoracji: biała czekolada posypki PRZYGOTOWANIE: Mak, masło, cukier, sól, maki, proszek do pieczenia i jako łączymy w dużej misce i wyrabiamy jednolite ciasto. Zawijamy w folie spożywczą i mrozimy w zamrażalce

Pyry na Gaz
Rolowany ser 215

oliwie 270g żółtego sera (najlepiej pikantnego) jajko pól cebuli 2 łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko do posmarowania sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek do dekoracji: rzeżucha lub gałązki tymianku Sposób przygotowania Ser umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki foli tak, aby nie dostawała się do środka woda. Ser umieszczamy w garnku z woda

Pyry na Gaz
Rolada Yule Log 327

małe 1/4 szklanki tłustego mleka cukier puder na nadzienie: szklanka śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru na polewę: szklanka śmietany kremówki 140g gorzkiej czekolady 30 g masła do dekoracji: cukier puder ozdoby z masy cukrowej na masę cukrową: 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyżeczki Planty 250 dag cukru pudru barwniki: zielony, czerwony i kakao PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzać

Pyry na Gaz
Lukier niejedno ma imię 195

kolei powodują pękanie lukru. jeśli lukier jest zbyt mdły można dodać jeszcze kilka kropli soku z cytryny/octu winnego. Zalety: nie twardnieje tak szybko jak tradycyjny, doskonały do precyzyjnej dekoracji Wady: nieco bardziej czasochłonny od tradycyjnego, surowe białko Lukier gotowany z maka ziemniaczaną Składniki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącego mleka 1,5 łyżki stopionego masła 1 płaska łyżka mąki

Pyry na Gaz
Sałatka z selerem i żurawiną 272

łyżki majonezu sól. pieprz Sposób przygotowania: Seler konserwowy odsączamy. Seler naciowy i orzechy/migdały drobno siekamy. Selery, orzechy, żurawinę i majonez łączymy, zostawiając nieco żurawiny i orzechów do dekoracji. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Posypujemy pozostawionymi orzechami i żurawiną

Pyry na Gaz
Imprezowe tarteletki porowo-cebulowe 143

białe cebule zielona część z dwóch porów masło klarowane do smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku 2 jajka 80 ml słodkiej śmietanki 30% płatki papryki natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą

Pyry na Gaz
"Czerwone diamenty" czyli jagody goji 136

pomarańczowy z jagodami goji   Składniki (na dwa duże koktajle) 400g malin 1 pomarańcza (skórka i miąższ) Garść suszonych jagód goji 500ml kefiru naturalnego Łyżeczka miodu Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania     Owoce myjemy. Z pomarańczy ścieramy skórkę miąższ dzielimy na cząstki. Skórkę i miąższ pomarańczy umieszczamy w dzbanku miksera, dodajemy jagody goji i miksujemy na gładko. Dolewamy

Pyry na Gaz
Pijany tort bezowy 443

gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać łyżkę octu oraz stopniowo, nie przerywając miksowania po łyżce cukru

Pyry na Gaz
Koktajl bananowy z granatem 176

dojrzały banan 1 mały granat 1 szklanka mleka Sposób wykonania: 1. Banana obrać ze skórki, pokroić na kawałki. 2. Granat przekroić, wyjąć ziarenka. 3. Owoce (troszkę odłożyć do dekoracji) przełożyć do wysokiego naczynia, zalać mlekiem i całość zmiksować na gładko. 4. Koktajl przelać do wysokich szklanek, udekorować plasterkiem banana i ziarenkami granatu. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa szczawiowa z jajkiem 141

Zupełnie pochłonęła mnie lektura kulinarna.. Dostałam aż 4 książki w prezencie .. Na razie czytam „sekrety dekorowania potraw”. Książka jest niesamowita. Tyle posiada ciekawych rozwiązań dekoracji, że nie mogę się nadziwić. Już nie mogę się doczekać kiedy  będę miała trochę więcej wolnego i teorię zamienię na praktykę. Odrywając się na chwilę od lektury, podaję zległy przepis na zupę szczawiową

Na słodko lub wytrawnie
Makowiec zawijany 151

maku 250 g cukru 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiej margaryny Dodatkowo: lukier trochę maku do dekoracji pergamin/papier do pieczenia olej Sposób wykonania ciasta drożdżowego: Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem  i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą.  Rozpuścić masło

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek pomarańczowy 140

masła lub margaryny 2 jajka 100 g cukru pudru ½ łyżeczki esencji arakowej Masa: 3 pomarańcze (około 45 dag) 1 cytryna ( około 10 dag) 400 g cukru pudru Do dekoracji: Płatki migdałowe 1 słoiczek dżemu pomarańczowego lub bez dżemu można przybrać  przybrać także gotową masę marcepanową Masa marcepanowa: 25 dag migdałów 250 g cukru sok z 1 cytryny ½ łyżki octu

Na słodko lub wytrawnie