około godzinę. W razie, gdyby zupa robiła się zbyt gęsta należy dodać do niej wodę. Po godzinie gotowania dodałem do zupy drobno posiekaną natkę kolendry, pozostawiając kilka listków do dekoracji. Gotowałem jeszcze przez 5 minut. Zupę nalałem na talerze, posypałem ją startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Udekorowałem kilkoma nachosami, plasterkami czerwonej papryczki chili i listkami świeżej natki
Wyprawy kulinarnejaja, (lub 4 bardzo małe) 300 g cukru trzcinowego, 220 ml oleju rzepakowego, 300 g ugotowanych na miękko buraków, 1 laska wanilii. ponadto: 100 g gorzkiej czekolady, owoce do dekoracji, masło do wysmarowania formy, mąką do oprószenia formy. Przygotowanie: Ugotowane i wystudzone buraki trzemy na najdrobniejszej tarce lub miksujemy. Przygotowujemy wcześniej suche składniki, czyli łączymy mąkę z kakao
Moniki Smakołykigorzkiej 60-70% 300ml kremówki 30% tł. 3,5 łyżki serka mascarpone 1,5 łyżki miodu 100g zmielonych migdałów 50 g. drobno pokrojonych suszonych jagód goji bita śmietana do dekoracji Przygotowanie: 1/ Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy mieszjąc. Dodajemy serek mascarpone i miód, zmielone migdały oraz jagody goji i jeszcze raz dokładnie mieszamy. 2/ Gotowym kremem
Kuchnia PROzdrowotnapokruszonych herbatników lub biszkoptów -1 opak. serka homogenizowanego o smaku waniliowym -100 g roztopionej białej czekolady -1 opak. wiórków kokosowych -2 batony Lion w białej czekoladzie do dekoracji -papilotki na babeczki Wykonanie: Pokruszone ciasteczka łączymy z serkiem waniliowym i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Można dodać trochę wiórek do masy, pralinki będą bardziej kokosowe. Zamiast wiórek można wsypać też rozdrobnione
KasiekGotujecebuli obranej -3 łyżki masła -3 ząbki czosnku -2-3 łyżki gęstej śmietany 18% -sól, pieprz, magi, gałka muszkatołowa -grzanki lub groszek ptysiowy -natka pietruszki do dekoracji Wykonanie: Obraną cebulę kroimy w piórka, następnie dajemy na rozgrzane na patelni masło. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości. Obrane ząbki czosnku drobno siekamy lub wyciskamy, dodajemy
KasiekGotujeSkładniki: (2 porcje) -2 banany -300 g jogurtu naturalnego -100 ml mleka -gorzka czekolada do dekoracji -ew. 2 gałki lodów śmietankowych/waniliowych Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Podajemy w wysokich szklankach, można posypać czekoladą. Smacznego
KasiekGotujesera Twarożek Hanusi z Mlekovity 1/2 szkl mleka Mlekovita 1 budyń waniliowy 1 szkl cukru 3 jajka 150 g masła Mlekovita 1 opakowanie cukru waniliowego dodatkowo: płatki czekoladowe do dekoracji Wykonanie: Żóltka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, pojedyńczo dodajemy żóltka, ubijamy, dosypujemy stopniowo cukier, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy. Wylewamy
Z Majeczką w kuchnisię podzielić – 6 kulek 3. Suszone pomidory – 6 sztuk 4. Szynka prosciutto – 2 plastry zostawiamy do dekoracji 5. Mała śmietana 18 % 6. Czosnek – 2 ząbki 7. Sól, pieprz, gałka
Mój Smak na Życiesól, pieprz i dużo ziół prowansalskich. Krok 3 - Wrzuć odsączonego wcześniej tuńczyka i całość wymieszaj. Krok 4 - Pokrój mozzarelle w kostkę. Większość wrzuć do sosu, zostawiając odrobinę do dekoracji. Mieszaj do rozpuszczenia sera. Krok 5 - Wrzuć makaron i wymieszaj z sosem. Teraz pozostaję tylko wyłożyć porcję na talerz. Na wierzch posypać serem mozzarella, który wcześniej odłożyliśmy. 3 GŁÓWNE
Mój Smak na Życieplasterki ząbki czosnku. Porządnie doprawiamy pieprzem i ziołami, natomiast jeśli chodzi o sól, to póki co dodajemy tylko szczyptę. 3. Fetę kroimy w kostkę, kilka kosteczek zostawiamy do dekoracji, resztę wrzucamy do szpinaku i mieszamy aż ser się rozpuści. Gdy osiągniemy jednolitą masę, koniecznie spróbujmy, ponieważ feta sama w sobie jest słona. Wedle uznania dodajemy zioła, pieprz i sól
Mój Smak na Życiesoli morskiej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy garam masala (można zastąpić 1/2 łyżeczki curry) szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) garść świeżej posiekanej kolendry + kilka listków do dekoracji 1 duża cukinia, pokrojona w nitki (bez pestek) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kalafior, mleko kokosowe i wodę umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień
My Culinary Artjogurtu naturalnego. polewa czekoladowa 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 100 g masła Wykonanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski (nie zapomnij odłożyć kilka garści orzechów do dekoracji ciasta) i miksujemy je aż uzyskamy jednolitą masę. Gotową przekładamy do posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy (30 cm). Ciasto pieczemy 45 minut w temp.150 stopni. Gotowe
ciastkarnia na kruchym spodzieherbatników 1 galaretka truskawkowa 250 ml kremówki 36 % szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka posypka lub świeże owoce do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. następnie dno wyłożyć herbatnikami. Truskawki wyłożyć na sitko i pozostawić żeby trochę odmarzły. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody
Ze smakiem i z pasjądekoracyjne, stanowią również podstawę organizacji przestrzeni – ustawione wzdłuż wyobrażonych linii meble będą tworzyły wrażenie geometrycznego porządku i harmonii. 2. Minimalizm – to przede wszystkim pozbycie się zbędnych ornamentów i dekoracji. Do modernistycznych wnętrz bardzo dobrze będą pasowały szafki i półki wpuszczone w ścianę, pozwalające na ukrycie niezbędnych drobiazgów przed oczami domowników. 3. Stal nierdzewna i chrom to ulubione materiały nowoczesnych
Ostra na Słodkowysuszony środek robił furorą, a ja starałam się przemilczeć fakt, iż znalazł się on w bezie przypadkiem z powodu wyższej konieczności. Przepis na bezę i krem znajdziecie tutaj . Do dekoracji wykorzystałam: 2 kiwi listki z 1 dużej mandarynki pozbawione białych skórek maliny oraz maliny smażone bez cukru- najkwaśniejsze z możliwych:) *gości zaprosiłam na obiad a kurczak na blacie czekał spokojnie
Zapiski Młodej Żony