najlepiej, aby były to np. malinowa, wiśniowa, truskawkowa, arbuzowa. Do pianki, do środka, można dodać świeże owoce, przy czym wówczas należy użyć większej tortownicy. Można użyć dowolnych owoców do dekoracji ciasta, jak również oblać je po wierzchu czekoladą czy galaretką. Zamiast herbatników do spodu można użyć biszkotów, czy upiec biszkopt, a zamiast masła - margaryny. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Źródło
Gospodyni Miejskaserii najprostsze pomysły są najlepsze... truskawki 20 dag 200 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru dowolne dekoracje Truskawki myjemy i kroimy w grube plastry. Przekładamy do 4 przezroczystych szklanek. Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno, wkładamy na wierzch. Posypujemy czekoladą lub innymi ozdobami
Humanistka w kuchniCiasto: pół kostki margaryny 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki jajko łyżka mleka 3 krople olejku pomarańczowego 2 łyżki kakao Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, mleko. olejek i mąkę z kakao. Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość
Humanistka w kuchnipyszny koktajl kawowy z lekko elektryzującą dawką %. Składniki: 200 ml ostudzonego mocnego naparu kawy maragogype , 4 łyżki ulubionego likieru (u mnie amaretto) kilka łyżek spienionego mleka kakao do dekoracji ewentualnie cukier do smaku Wykonanie: Kawę parzymy najlepiej w ekspresie ciśnieniowym (ewentualnie słodzimy do smaku), studzimy i łączymy z likierem. Wlewamy do kieliszków, na górę układamy spienione mleko i dekorujemy
Malinowe Pocałunkibagietka kilka plastrów sera korycińskiego swojski Czesławy Zarzeckiej naturalnego kilka grzybków marynowanych: prawdziwki, podgrzybki małe kilka małych ogóreczków konserwowych kilka papryczek chili lub ewentualnie paski słodkiej papryki mieta do dekoracji Wykonanie: Bagietke kroimy w dość grube plastry,opiekamy w piekarniku. Na opieczoną bułkę kładziemy plaster sera a na niego ogóreczki, grzybki oraz po papryczce chili. Ozdabiamy miętą. Jesli chcemy
Z Majeczką w kuchniofertą. Składniki: 750 ml wypasione skondensowane niesłodzone mleko Mlekovita słodzik o aromacie orzecha laskowego/cukier waniliowy 9 łyżeczek żelatyny 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej bita śmietana i owoce do dekoracji Wykonanie: Mleko skondensowane niesłodzone Mlekovita mocno chłodzimy w lodówce- minimum całą noc. Przygotowujemy tortownicę wykładając ją folią spożywczą. 3 łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody i odstawiamy
Malinowe Pocałunkiopakowanie cukru waniliowego Szczypta soli 200 g cukru 220 ml maślanki 200 ml oleju 3 rozmącone jajka. Składniki na polewę: 1 czekolada 4 – 5 łyżek mleka Płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania ciasta: W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche, w drugim mokre a następnie wszystkie składniki ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać łyżką. Formę wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem
Na słodko lub wytrawniemoże być "piętrowo") i podgrzewamy (odrobina wody + pokrywka). Stwierdzam, że jest to warunek konieczny do uzyskania boskości smaku :) Na talerzu naleśniki można oprószyć cukrem pudrem - ale naprawdę tylko do dekoracji, żeby nie wyszły za słodkie. Dobrze smakują też potem na zimno, takie swojskie batony energetyczne ;) Szybciej to wszystko się robi, niż pisze a jeszcze szybciej takie ciepłe zjada... A więc
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEokoło godzinę. W razie, gdyby zupa robiła się zbyt gęsta należy dodać do niej wodę. Po godzinie gotowania dodałem do zupy drobno posiekaną natkę kolendry, pozostawiając kilka listków do dekoracji. Gotowałem jeszcze przez 5 minut. Zupę nalałem na talerze, posypałem ją startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Udekorowałem kilkoma nachosami, plasterkami czerwonej papryczki chili i listkami świeżej natki
Wyprawy kulinarnejaja, (lub 4 bardzo małe) 300 g cukru trzcinowego, 220 ml oleju rzepakowego, 300 g ugotowanych na miękko buraków, 1 laska wanilii. ponadto: 100 g gorzkiej czekolady, owoce do dekoracji, masło do wysmarowania formy, mąką do oprószenia formy. Przygotowanie: Ugotowane i wystudzone buraki trzemy na najdrobniejszej tarce lub miksujemy. Przygotowujemy wcześniej suche składniki, czyli łączymy mąkę z kakao
Moniki Smakołykigorzkiej 60-70% 300ml kremówki 30% tł. 3,5 łyżki serka mascarpone 1,5 łyżki miodu 100g zmielonych migdałów 50 g. drobno pokrojonych suszonych jagód goji bita śmietana do dekoracji Przygotowanie: 1/ Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy mieszjąc. Dodajemy serek mascarpone i miód, zmielone migdały oraz jagody goji i jeszcze raz dokładnie mieszamy. 2/ Gotowym kremem
Kuchnia PROzdrowotnapokruszonych herbatników lub biszkoptów -1 opak. serka homogenizowanego o smaku waniliowym -100 g roztopionej białej czekolady -1 opak. wiórków kokosowych -2 batony Lion w białej czekoladzie do dekoracji -papilotki na babeczki Wykonanie: Pokruszone ciasteczka łączymy z serkiem waniliowym i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Można dodać trochę wiórek do masy, pralinki będą bardziej kokosowe. Zamiast wiórek można wsypać też rozdrobnione
KasiekGotujecebuli obranej -3 łyżki masła -3 ząbki czosnku -2-3 łyżki gęstej śmietany 18% -sól, pieprz, magi, gałka muszkatołowa -grzanki lub groszek ptysiowy -natka pietruszki do dekoracji Wykonanie: Obraną cebulę kroimy w piórka, następnie dajemy na rozgrzane na patelni masło. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości. Obrane ząbki czosnku drobno siekamy lub wyciskamy, dodajemy
KasiekGotujeSkładniki: (2 porcje) -2 banany -300 g jogurtu naturalnego -100 ml mleka -gorzka czekolada do dekoracji -ew. 2 gałki lodów śmietankowych/waniliowych Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Podajemy w wysokich szklankach, można posypać czekoladą. Smacznego
KasiekGotujesera Twarożek Hanusi z Mlekovity 1/2 szkl mleka Mlekovita 1 budyń waniliowy 1 szkl cukru 3 jajka 150 g masła Mlekovita 1 opakowanie cukru waniliowego dodatkowo: płatki czekoladowe do dekoracji Wykonanie: Żóltka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, pojedyńczo dodajemy żóltka, ubijamy, dosypujemy stopniowo cukier, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy. Wylewamy
Z Majeczką w kuchni