dekoracje - 3179 przepisów (strona:88/212)

Tarta z kremem cytrynowym 226

papier z fasola i pieczemy jeszcze 10 minut. Cytryny po sparzeniu wrzątkiem ocieramy ze skórki. Wyciskamy sok z cytryn. Do soku dodajemy skórki z dwóch cytryn. Resztę pozostawiamy do dekoracji. Sok Wlewamy do rondelka razem z cukrem i gotujemy przez 10 minut. Studzimy. Dodajemy śmietanę i jajka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut aż krem zgęstnieje

Pyry na Gaz
Pijany tort bezowy 158

gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać łyżkę octu oraz stopniowo, nie przerywając miksowania po łyżce cukru

Pyry na Gaz
Tort węgierski 196

krem: 2 opakowania budyniu waniliowego laska wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki masła mniej niż 1l mleka 2szklanki wiśni w alkoholu (najlepiej z nalewki) migdały w całości lub płatki migdałów do dekoracji   Wykonanie Ciasto Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C [bez termoobiegu]. Masło i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, soda i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego

Pyry na Gaz
Sernik "Snickers" 218

150g cukru pudru 120g mleka w proszku 5 jajek Szklanka zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła orzechowego 150ml śmietany kremówki 2 batony Snickers (100g) 10 łyżeczek masy kajmakowej Do dekoracji: Pól puszki masy kajmakowej (około 200g) 2 batony Snickrers Szklanka posiekanych orzechów laskowych Sposób przygotowania   Ciasteczka zmielić w pojemniku bendera na pył i połączyć ze stopionym masłem i kakaem

Pyry na Gaz
Zakochane serce 140

proszku do pieczenia ½ szklanki oleju ½ szklanki wody 3 płaskie łyżeczki kakao Na krem: 200ml śmietany kremówki 3 łyżeczki cukru pudru 250g serka mascarpone odrobina różowego barwnika w proszku do dekoracji: draże śmietankowe i truskawkowe Wykonanie: 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i aromat waniliowy oraz wodę i olej. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jajka

Pyry na Gaz
Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym 154

cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier królewski posypki do dekoracji  Sposób przygotowania W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy

Pyry na Gaz
Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem 141

miesięcy. SKŁADNIKI: na około 25 sztuk: 500g maki 200g płynnego miodu 10g proszku do pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika  Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek cytrynowy) żółtko posypki WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto

Pyry na Gaz
Tort snickers 151

Mały proszek do pieczenia Łyżka oleju BLAT KOKOSOWY: 6 białek 6 łyżek cukru pudru 50g wiórków kokosowych MASA: 4 jajka ½ szklanki cukru pudru 250g masła Słoik kremu Snickers (500g) DEKORACJA: 3 batony Snickers WYKONANIE: Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować razem dodając na końcu białka. Piec 50 minut w temp. 180 stopni C. Ostudzić i przekroić

Pyry na Gaz
Zupa grzybowa z kaszą i białym winem 133

100g kaszy (u mnie jaglana ale może być również jęczmienna) 100ml białego, wytrawnego wina 2 średnie białe cebule łyżka masła klarowanego sól, czarny pieprz, tymianek natka pietruszki do dekoracji WYKONANIE: Bulion: Podudzia z kurczaka myjemy. Zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i opalamy palnikiem. Warzywa dodajemy

Pyry na Gaz
Reniferki z makiem 120

brzuchom.     SKŁADNIKI: 100g niebieskiego maku 125g masła 100g cukru duża szczypta soli 75g mąki pełnoziarnistej 75g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia jajko klasy M do dekoracji: biała czekolada posypki PRZYGOTOWANIE: Mak, masło, cukier, sól, maki, proszek do pieczenia i jako łączymy w dużej misce i wyrabiamy jednolite ciasto. Zawijamy w folie spożywczą i mrozimy w zamrażalce

Pyry na Gaz
Rolowany ser 225

oliwie 270g żółtego sera (najlepiej pikantnego) jajko pól cebuli 2 łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko do posmarowania sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek do dekoracji: rzeżucha lub gałązki tymianku Sposób przygotowania Ser umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki foli tak, aby nie dostawała się do środka woda. Ser umieszczamy w garnku z woda

Pyry na Gaz
Rolada Yule Log 340

małe 1/4 szklanki tłustego mleka cukier puder na nadzienie: szklanka śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru na polewę: szklanka śmietany kremówki 140g gorzkiej czekolady 30 g masła do dekoracji: cukier puder ozdoby z masy cukrowej na masę cukrową: 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyżeczki Planty 250 dag cukru pudru barwniki: zielony, czerwony i kakao PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzać

Pyry na Gaz
Lukier niejedno ma imię 209

kolei powodują pękanie lukru. jeśli lukier jest zbyt mdły można dodać jeszcze kilka kropli soku z cytryny/octu winnego. Zalety: nie twardnieje tak szybko jak tradycyjny, doskonały do precyzyjnej dekoracji Wady: nieco bardziej czasochłonny od tradycyjnego, surowe białko Lukier gotowany z maka ziemniaczaną Składniki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącego mleka 1,5 łyżki stopionego masła 1 płaska łyżka mąki

Pyry na Gaz
Sałatka z selerem i żurawiną 284

łyżki majonezu sól. pieprz Sposób przygotowania: Seler konserwowy odsączamy. Seler naciowy i orzechy/migdały drobno siekamy. Selery, orzechy, żurawinę i majonez łączymy, zostawiając nieco żurawiny i orzechów do dekoracji. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Posypujemy pozostawionymi orzechami i żurawiną

Pyry na Gaz
Imprezowe tarteletki porowo-cebulowe 156

białe cebule zielona część z dwóch porów masło klarowane do smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku 2 jajka 80 ml słodkiej śmietanki 30% płatki papryki natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania