cytryny 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki suszonej lub liofilizowanej żurawiny polewa: 3 łyżki mleka 100 g białej czekolady odrobina ekstraktu lub aromatu cytrynowego dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami tak aby ściśle do siebie przylegały. Galaretkę dobrze rozmieszać w niepełnej szklance gorącej wody. Wystudzić. Aby galaretka szybko zaczęła zastygać
Ze smakiem i z pasjąpszenicy durum bądź razowy) 1,5 łyżki serka mascarpone 0,5 łyżki oleju kokosowego kilkanaście borówek amerykańskich Pół małego banana Ksylitol lub cukier do posłodzenia Listek melisy do dekoracji Przygotowanie: 1/ Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ugotowany makaron - mieszamy. Dodajemy mascarpone oraz słodzimy do smaku. Mieszamy aż do połączenia się serka z makaronem 2/ Przekładamy do miseczki dodajemy borówkę
Kuchnia PROzdrowotnadodałem pokrojony boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażałem na średnim ogniu przez około 3 minuty, po czym dodałem na patelnię 3/4 posiekanej natki pietruszki, pozostawiając resztę do dekoracji. Po ugotowaniu makaronu odcedziłem go na durszlaku i dodałem na patelnię z oliwą, boczkiem i czosnkiem, po czym całość dokładnie wymieszałem, a następnie wyłączyłem ogień pod patelnią. Do miseczki wybiłem
Wyprawy kulinarnesztucznym jeziorem, w małym miasteczku Phayao na północy Tajlandii, można trafić do uroczej kawiarenki serwującej chińskie herbaty i pyszną kawę. Zamawiając late w gratisie dostaje się przepiękne dekoracje, wykonywane sosami smakowymi i wykałaczką. Nie jeden barista może pozazdrościć talentu :) Czas przygotowania: 3 minuty po wcześniejszym długim treningu
SzczyptaSmaQpora Garść kukurydzy konserwowej EKO lub BEZ GMO 6 łyżek pomidorów krojonych w kostkę (bez skóry) z puszki Zioła prowansalskie Ksylitol lub cukier Sól himalajska Olej rzepakowy Melisa do dekoracji Przygotowanie: 1/ Papryczkę chilli kroimy w cienkie paseczki, cebulę w przepołowione półksiężyce a por w grubsze paski - razem wrzucamy do podsmażenia na patelnię. 2/ Pomidory mieszamy z solą i cukrem
Kuchnia PROzdrowotnajarmużu. Wyszło dużo lepiej. Jednakże fanka jarmużowych czipsów chyba nie zostanę. Pięknie prezentują się one za to jako dodatek do zupy czy sałatki, z pewnością zaskoczą gości, bo jako dekoracja są piękne. Ale dziś to nie jarmuż jest gwiazdą programu a soczewica w połączeniu z mlekiem kokosowym i przyprawami. Rewelacyjna, sycąca potrawa, zdecydowanie sprawdzi się jako danie główne
Pełna Lodówkaprzepis na wegańskie pierniczki, z których możecie przy użyciu masła orzechowego (ja użyłam masła od Primavika ) przygotować piękne i smaczne piernikowe choinki, które będą stanowiły wspaniałą dekorację każdego stołu. Zatem jeśli już ubraliście swoją choinkę czy to prawdziwą czy też sztuczną, przygotujcie dla swoich gości piękny stół na te święta! PRZEPIS Wegańskie piernikowe choinki Składniki: 300 g mąki tortowej
Pełna Lodówkazimnej wody SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 100 g gorzkiej czekolady 6 łyżek masła 1/3 szklanki jasnobrązowego cukru 2 jajka 1/2 szklanki chudej śmietanki 1 łyżeczka esencji waniliowej BITA ŚMIETANA I DEKORACJA: 60 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany 30% 1 torebka cukru waniliowego 1-2 opakowania śmietan fix 1 łyżeczka cukru PRZYGOTOWANIE Ciasto: Piekarnik rozgrzać do temperatury
Passions hobbies lifewymieszać). Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ostudzony krem czekoladowy i połączyć całość miksując. Trochę kremu przełożyć do osobnej miseczki. Kilka połówek orzechów włoskich zostawić do dekoracji, pozostałe zmielić (można użyć blendera). Odłożony krem wymieszać z zmielonymi orzechami i tak uzyskaną masą wyłożyć dolny oblat. Następnie nałożyć cienką warstwę kremu czekoladowego i nałożyć na to górny oblat
Passions hobbies lifezalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki żeby szybko stężała. Kiedy galaretka stężeje posmarować ją warstwą kremu i nałożyć górny oblat. Górę i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Do dekoracji można użyć wisienek z alkoholem. Jeżeli takich nie posiadacie, to mogą być to wisienki z kompotu lub słodkie z puszki. Poniżej kilka zdjęć zrobionych w trakcie robienia tortu :-) Mało
Passions hobbies lifenaszym organizmie. W dzisiejszym koktajlu dominuje smak jabłek i bananów z lekką nutką ogórka. SKŁADNIKI 2 jabłka 2 banany 1 kiwi 1 pomarańcza 2 grube plasterki ogórka (+ ogórek do dekoracji) 1 kefir WYKONANIE Banany muszą być dojrzałe, zaś pomarańcza jak najbardziej soczysta. Jabłka obrać ze skórki i skroić do blendera bez ogryzka. Pozostałe owoce również obrać i umieścić w misie
Passions hobbies lifecałe jajka szczypta soli 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki bakalii innych (rodzynki migdały, skórka z cytryny) Polewa 1 czekolada mleczna (100g) 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Dekoracja: orzechy włoskie Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłka wsypać do miski, zasypać cukrem,dodać posiekane orzechy, bakalie wymieszać i odstawić na 1h. Jajka roztrzepać z odrobiną soli
O kuchni z uczuciemmleko słodzone zagęszczone - 200 ml śmietany do deserów (30% tłuszczu) - sok z połowy cytryny świeżo wyciskany (1/4 z opakowania śmietany) - 3 kiwi, w tym jedno do dekoracji Przygotowanie: Śmietankę z mlekiem ubijamy i w trakcie dodajemy sok z wyciśniętej cytryny oraz miąższ z kiwi.. Rozkładamy w maleńkich miseczkach lub filiżankach, mogą być również pucharki. W naszym przypadku
Smaki Brazyliijeśli za gęsty - dodajemy odrobinę przegotowanej wody. Panna cottę podajemy w szklaneczkach, lub na talerzyku wyjętą z foremki. W obu przypadkach nie żałujemy sosu malinowego :) I listka mięty do dekoracji ;) A w sezonie letnim polecam świeże maliny
W kuchni Katieciężko mi uwierzyć, że nie śnię - chodzę do szkoły piec chleb! Żyć, nie umierać , jak mawia Tato. W ogóle mój plan lekcji wygląda niezwykle kusząco: czekolada , zdrowe ciasta , dekoracje kremem cukierniczym (to już jutro!), a do tego kilka godzin teorii z pierwszej pomocy, higieny pracy, co nieco o zdrowiu i produktach (dzisiaj na przykład dowiedziałam się, jak myć ręce
Pożeraczka, czyli raz adobrze