dekoracje - 3179 przepisów (strona:92/212)

Pełnoziarniste spaghetti carbonara 209

dodałem pokrojony boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażałem na średnim ogniu przez około 3 minuty, po czym dodałem na patelnię 3/4 posiekanej natki pietruszki, pozostawiając resztę do dekoracji. Po ugotowaniu makaronu odcedziłem go na durszlaku i dodałem na patelnię z oliwą, boczkiem i czosnkiem, po czym całość dokładnie wymieszałem, a następnie wyłączyłem ogień pod patelnią. Do miseczki wybiłem

Wyprawy kulinarne
Dekorowanie kawy, inspiracje z Tajlandii 130

sztucznym jeziorem, w  małym miasteczku Phayao na północy Tajlandii, można trafić do uroczej kawiarenki serwującej chińskie herbaty i pyszną kawę. Zamawiając late w gratisie dostaje się przepiękne dekoracje, wykonywane sosami smakowymi i wykałaczką. Nie jeden barista może pozazdrościć talentu :) Czas przygotowania: 3 minuty po wcześniejszym długim treningu

SzczyptaSmaQ
Sałatka wegańska CHILLI 209

pora Garść kukurydzy konserwowej EKO lub BEZ GMO 6 łyżek pomidorów krojonych w kostkę (bez skóry) z puszki Zioła prowansalskie Ksylitol lub cukier Sól himalajska Olej rzepakowy Melisa do dekoracji Przygotowanie: 1/ Papryczkę chilli kroimy w cienkie paseczki, cebulę w przepołowione półksiężyce a por w grubsze paski - razem wrzucamy do podsmażenia na patelnię. 2/ Pomidory mieszamy z solą i cukrem

Kuchnia PROzdrowotna
Tarta Halloween'owa 118

zimnej wody SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 100 g gorzkiej czekolady 6 łyżek masła 1/3 szklanki jasnobrązowego cukru 2 jajka 1/2 szklanki chudej śmietanki 1 łyżeczka esencji waniliowej BITA ŚMIETANA I DEKORACJA: 60 g gorzkiej czekolady  500 ml śmietany 30% 1 torebka cukru waniliowego 1-2 opakowania śmietan fix 1 łyżeczka cukru PRZYGOTOWANIE   Ciasto:   Piekarnik rozgrzać do temperatury

Passions hobbies life
Tort kawowe zapomnienie 177

wymieszać). Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ostudzony krem czekoladowy i połączyć całość miksując. Trochę kremu przełożyć do osobnej miseczki. Kilka połówek orzechów włoskich zostawić do dekoracji, pozostałe zmielić (można użyć blendera). Odłożony krem wymieszać z zmielonymi orzechami i tak uzyskaną masą wyłożyć dolny oblat. Następnie nałożyć cienką warstwę kremu czekoladowego i nałożyć na to górny oblat

Passions hobbies life
Tort wiśniowy wyborny 267

zalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki żeby szybko stężała. Kiedy galaretka stężeje posmarować ją warstwą kremu i nałożyć górny oblat. Górę i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Do dekoracji można użyć wisienek z alkoholem. Jeżeli takich nie posiadacie, to mogą być to wisienki z kompotu lub słodkie z puszki. Poniżej kilka zdjęć zrobionych w trakcie robienia tortu :-) Mało

Passions hobbies life
Koktajl z nutą ogórka 134

naszym organizmie. W dzisiejszym koktajlu dominuje smak jabłek i bananów z lekką nutką ogórka. SKŁADNIKI 2 jabłka 2 banany 1 kiwi 1 pomarańcza 2 grube plasterki ogórka (+ ogórek do dekoracji) 1 kefir WYKONANIE Banany muszą być dojrzałe, zaś pomarańcza jak najbardziej soczysta. Jabłka obrać ze skórki i skroić do blendera bez ogryzka. Pozostałe owoce również obrać i umieścić w misie

Passions hobbies life
Placek włoski. 449

całe jajka szczypta soli 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki bakalii innych (rodzynki migdały, skórka z cytryny) Polewa 1 czekolada mleczna (100g) 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Dekoracja: orzechy włoskie Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłka wsypać do miski, zasypać cukrem,dodać posiekane orzechy, bakalie wymieszać i odstawić na 1h. Jajka roztrzepać z odrobiną soli

O kuchni z uczuciem
Mus z kiwi 148

mleko słodzone zagęszczone - 200 ml śmietany do deserów (30% tłuszczu) - sok z połowy cytryny świeżo wyciskany (1/4 z opakowania śmietany) - 3 kiwi, w tym jedno do dekoracji Przygotowanie:  Śmietankę z mlekiem  ubijamy i w trakcie dodajemy sok z wyciśniętej cytryny oraz miąższ z kiwi.. Rozkładamy w maleńkich miseczkach lub filiżankach, mogą być również pucharki. W naszym przypadku

Smaki Brazylii
Waniliowa panna cotta z sosem malinowym 459

jeśli za gęsty - dodajemy odrobinę przegotowanej wody. Panna cottę podajemy w szklaneczkach, lub na talerzyku wyjętą z foremki. W obu przypadkach nie żałujemy sosu malinowego :) I listka mięty do dekoracji ;) A w sezonie letnim polecam świeże maliny

W kuchni Katie
Muffinki z czekoladą i szkolne początki 175

ciężko mi uwierzyć, że nie śnię - chodzę do szkoły piec chleb! Żyć, nie umierać , jak mawia Tato. W ogóle mój plan lekcji wygląda niezwykle kusząco: czekolada , zdrowe ciasta , dekoracje kremem cukierniczym (to już jutro!), a do tego kilka godzin teorii z pierwszej pomocy, higieny pracy, co nieco o zdrowiu i produktach (dzisiaj na przykład dowiedziałam się, jak myć ręce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jajecznica ze szpinakiem 125

Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, po kilku minutach dodać posiekany czosnek i niezbyt drobno pokrojony szpinak (zostawić kilka listków do dekoracji) - podsmażyć.  Jajka wybić do miski, doprawić przyprawami i wlać na patelnię. Zwiększyć ogień i smażyć cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia jajecznicy. Udekorować szpinakiem

Pasja Smaku
Zupa jarzynowa po karaibsku czyli Zupowy Wtorek odc.59 185

grube plasterki 300 g dyni, bez pestek i skóry, pokrojonej w kostkę 1 l warzywnego bulionu 200 g konserwowej kukurydzy, odcedzonej sól, pieprz, chili w płatkach szczypiorek do dekoracji Bulion zagotowujemy, wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy do miękkości czyli ok 30 minut. Moja dynia prawie w całości rozpadła się ale jeśli nie zrobi tego można wyjąć kawałki i zmiksować. Solimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy Big Mac 1371

sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy sos do Big Maca (z tego przepisu ) ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule sałata lodowa (do dekoracji można użyć ozdobnej) kilka plasterków sera cheddar Domowe Hamburgery - Sposób przygotowania: Bułeczki: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru

Słodka Strona
Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem 260

bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku ½ średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie (1,5 h): Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż marchewka zmięknie. Wyjmujemy warzywa z wody – cebulę, sałatę, selera, pora – pietruszka

PastelFood