dodałem pokrojony boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażałem na średnim ogniu przez około 3 minuty, po czym dodałem na patelnię 3/4 posiekanej natki pietruszki, pozostawiając resztę do dekoracji. Po ugotowaniu makaronu odcedziłem go na durszlaku i dodałem na patelnię z oliwą, boczkiem i czosnkiem, po czym całość dokładnie wymieszałem, a następnie wyłączyłem ogień pod patelnią. Do miseczki wybiłem
Wyprawy kulinarnesztucznym jeziorem, w małym miasteczku Phayao na północy Tajlandii, można trafić do uroczej kawiarenki serwującej chińskie herbaty i pyszną kawę. Zamawiając late w gratisie dostaje się przepiękne dekoracje, wykonywane sosami smakowymi i wykałaczką. Nie jeden barista może pozazdrościć talentu :) Czas przygotowania: 3 minuty po wcześniejszym długim treningu
SzczyptaSmaQpora Garść kukurydzy konserwowej EKO lub BEZ GMO 6 łyżek pomidorów krojonych w kostkę (bez skóry) z puszki Zioła prowansalskie Ksylitol lub cukier Sól himalajska Olej rzepakowy Melisa do dekoracji Przygotowanie: 1/ Papryczkę chilli kroimy w cienkie paseczki, cebulę w przepołowione półksiężyce a por w grubsze paski - razem wrzucamy do podsmażenia na patelnię. 2/ Pomidory mieszamy z solą i cukrem
Kuchnia PROzdrowotnazimnej wody SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 100 g gorzkiej czekolady 6 łyżek masła 1/3 szklanki jasnobrązowego cukru 2 jajka 1/2 szklanki chudej śmietanki 1 łyżeczka esencji waniliowej BITA ŚMIETANA I DEKORACJA: 60 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany 30% 1 torebka cukru waniliowego 1-2 opakowania śmietan fix 1 łyżeczka cukru PRZYGOTOWANIE Ciasto: Piekarnik rozgrzać do temperatury
Passions hobbies lifewymieszać). Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ostudzony krem czekoladowy i połączyć całość miksując. Trochę kremu przełożyć do osobnej miseczki. Kilka połówek orzechów włoskich zostawić do dekoracji, pozostałe zmielić (można użyć blendera). Odłożony krem wymieszać z zmielonymi orzechami i tak uzyskaną masą wyłożyć dolny oblat. Następnie nałożyć cienką warstwę kremu czekoladowego i nałożyć na to górny oblat
Passions hobbies lifezalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki żeby szybko stężała. Kiedy galaretka stężeje posmarować ją warstwą kremu i nałożyć górny oblat. Górę i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Do dekoracji można użyć wisienek z alkoholem. Jeżeli takich nie posiadacie, to mogą być to wisienki z kompotu lub słodkie z puszki. Poniżej kilka zdjęć zrobionych w trakcie robienia tortu :-) Mało
Passions hobbies lifenaszym organizmie. W dzisiejszym koktajlu dominuje smak jabłek i bananów z lekką nutką ogórka. SKŁADNIKI 2 jabłka 2 banany 1 kiwi 1 pomarańcza 2 grube plasterki ogórka (+ ogórek do dekoracji) 1 kefir WYKONANIE Banany muszą być dojrzałe, zaś pomarańcza jak najbardziej soczysta. Jabłka obrać ze skórki i skroić do blendera bez ogryzka. Pozostałe owoce również obrać i umieścić w misie
Passions hobbies lifecałe jajka szczypta soli 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki bakalii innych (rodzynki migdały, skórka z cytryny) Polewa 1 czekolada mleczna (100g) 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Dekoracja: orzechy włoskie Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłka wsypać do miski, zasypać cukrem,dodać posiekane orzechy, bakalie wymieszać i odstawić na 1h. Jajka roztrzepać z odrobiną soli
O kuchni z uczuciemmleko słodzone zagęszczone - 200 ml śmietany do deserów (30% tłuszczu) - sok z połowy cytryny świeżo wyciskany (1/4 z opakowania śmietany) - 3 kiwi, w tym jedno do dekoracji Przygotowanie: Śmietankę z mlekiem ubijamy i w trakcie dodajemy sok z wyciśniętej cytryny oraz miąższ z kiwi.. Rozkładamy w maleńkich miseczkach lub filiżankach, mogą być również pucharki. W naszym przypadku
Smaki Brazyliijeśli za gęsty - dodajemy odrobinę przegotowanej wody. Panna cottę podajemy w szklaneczkach, lub na talerzyku wyjętą z foremki. W obu przypadkach nie żałujemy sosu malinowego :) I listka mięty do dekoracji ;) A w sezonie letnim polecam świeże maliny
W kuchni Katieciężko mi uwierzyć, że nie śnię - chodzę do szkoły piec chleb! Żyć, nie umierać , jak mawia Tato. W ogóle mój plan lekcji wygląda niezwykle kusząco: czekolada , zdrowe ciasta , dekoracje kremem cukierniczym (to już jutro!), a do tego kilka godzin teorii z pierwszej pomocy, higieny pracy, co nieco o zdrowiu i produktach (dzisiaj na przykład dowiedziałam się, jak myć ręce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, po kilku minutach dodać posiekany czosnek i niezbyt drobno pokrojony szpinak (zostawić kilka listków do dekoracji) - podsmażyć. Jajka wybić do miski, doprawić przyprawami i wlać na patelnię. Zwiększyć ogień i smażyć cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia jajecznicy. Udekorować szpinakiem
Pasja Smakugrube plasterki 300 g dyni, bez pestek i skóry, pokrojonej w kostkę 1 l warzywnego bulionu 200 g konserwowej kukurydzy, odcedzonej sól, pieprz, chili w płatkach szczypiorek do dekoracji Bulion zagotowujemy, wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy do miękkości czyli ok 30 minut. Moja dynia prawie w całości rozpadła się ale jeśli nie zrobi tego można wyjąć kawałki i zmiksować. Solimy
Dzieje kuchennej Wiewiórysól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy sos do Big Maca (z tego przepisu ) ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule sałata lodowa (do dekoracji można użyć ozdobnej) kilka plasterków sera cheddar Domowe Hamburgery - Sposób przygotowania: Bułeczki: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru
Słodka Stronabulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku ½ średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie (1,5 h): Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż marchewka zmięknie. Wyjmujemy warzywa z wody – cebulę, sałatę, selera, pora – pietruszka
PastelFood